Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z pompą paliwa - płukanie baku ??

Featured Replies

Napisano

Szanowni koledzy mam problem z pompą paliwa w SC 0.9, ale może po kolei...

Miesiąc temu siostra dzwoni do mnie że nie może odpalić samochodu. Pojechałem, pooglądałem ale byla juz prawie noc, bez jakichkolwiek narzedzi ciezko cos naprawic. Samochód na hol, próbowalem jeszcze zapalić ale nic z tego. Zaciągnąłem go do mechanika (niezlego naciągacza, który uważa że jestem w ciemię bity i nic nie kumam). Na drugi dzień facet dzwoni i mowi ze padl wtryskiwacz (jest nieszczelny) i przez to paliwo nie dostaje się na tłoki. Okazalo się że kupić sam wtryskiwacz to cud... wszedzie gdzie dzwonilem słyszalem 350 pln za cały układ. Ostatecznie kupielm na allegro, 80 pln + przesyłka (sam wtryskiwacz) , zanioslem panu, i wtedy wk^&% mnie po raz pierwszy bo powiedział że nie ma oringu uszczelniająego. Szkoda że wczesniej tego nie powiedzial. tak czy siak oring kupilem sam, musialem za nim jezdzic i szukac. W koncu po tygodniu od zostawienia samochodu przywiozlem oring, mialem zadzwonic za dwie godziny. Zadzwonilem i... wk&^% nr 2 - wie pan bo jeszcze pompa paliwa nie dziala.. nie sprawdzil wczesniej idiota... założe się że układ wtryskowy byl ok tylko nawalila pompa. Tydzien bez samochodu i 100 pln w plecy. Nową pompe sprowadzil w godzine, policzyl 170 pln ( co jak widze na allegro jest dosyc drogo) złożył, policzył za całość odpowiednią kase i temat się zamknął.. do czasu..

w piatek kolejny telefon od siostry... nie zapale... objawy identyczne jak poprzednio, wiec stwierdzilem ze moze to byc... pompa paliwa.. samochód na hol, do mechanika. Na drugi dzien dzwonie, a facet mówi że wszystko dziala. Pojechałem, zaczął jeszcze coś sugerować ze akumulator słaby i dlatego nie chcial odpalic... idiota... mial fuxa bo prawdopodobnie w czasie holowania cos sie naprawilo. Diagnoza 60 pln... wk%^& po raz 3.

Wczoraj kolejny telefon.. nie odpale... myslalem ze mnie krew zaleje... pojechalem, zacząłem rozbieraz i sprawdzać. Iskra jest, odpiąłem węże doprowadzające paliwo ( w zasadzie jeden doprowadza). Rozrusznik kręci paliwa brak. Założyłem kawałek wężyka na wlot paliwa do układu wtryskowego, nalałem benzyny do srodka, i pompką do kół wtłoczyłem paliwo do srodka. Zapalil.. tą samą pompką (powietrza) wtłoczyłem trochę powietrza do pompy paliwa. Siostra zakręciła, paliwo zaczęło tryskać.

Diagnoza jest więc taka:

1. Walnięta pompa paliwa - nie mam pewności że poprzednio wymienił ja na nową.

2. Jest nowa ale felerna.

3. W baku pływają jakies fusy które zatykają pompe.

4. Zatkany układ transportu benzyny między bakiem a wtryskiem.

Jak to widzicie ?

Czy istnieje możliwość że pompa jest zatykana przez smieci pływające w baku ? Nie wiem dokladnie jak jest skonstruowana, czy ma jakis filtr wbudowany ?

Czy przy wymianie trzeba całe paliwo spuścić ? Jak to jest montowane ? Czy robi się coś takiego jak płukanie baku ?

Czy ktoś ma jakis pomysł która z moich wersji diagnoz jest prawidłowa ? A może jeszcze jakas inna ??

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, jutro zamierzam jechac do mojego ulubionego mechanika i nie wiem jak mam z nim rozmawiać.

Napisano

Teoretycznie może być coś w baku, co zatyka/psuje pompę, ale to raczej malo prawdopodobna wersja. Wiem ze pompa moze poleciec od malej ilosci paliwa w baku.Nie mozna jeździc na rezerwie. Moze wstawil Ci używaną pompe??? Znajdz innego mechanika

Napisano

chinskie pompy paliwa lubia sie zacinac ,mozesz sprawdzic czy za kazdym razem prad dochodzi do wtyczki pompy przy baku , Pompe mozesz wyjac uchylajac tylna kanape i odkrecajac pokrywke bez wyciagania baku .Pompa posiada filtr inaczej kazda drobina potrafi ja zaciac bezpowrotnie

Napisano
  • Autor

> chinskie pompy paliwa lubia sie zacinac ,mozesz sprawdzic czy za

> kazdym razem prad dochodzi do wtyczki pompy przy baku , Pompe

> mozesz wyjac uchylajac tylna kanape i odkrecajac pokrywke bez

> wyciagania baku .Pompa posiada filtr inaczej kazda drobina

> potrafi ja zaciac bezpowrotnie

ok dziekuje spróbuję sam ją wykręcić i zobaczyc co to za badziewie.

sądzę że to nie jest kwestia prądu, bo zaczełą pompować po wdmychnięciu powietrza, jest to raczej problemmechaniczny a nie elektryczny.

Napisano

> ok dziekuje spróbuję sam ją wykręcić i zobaczyc co to za badziewie.

> sądzę że to nie jest kwestia prądu, bo zaczełą pompować po

> wdmychnięciu powietrza, jest to raczej problemmechaniczny a nie

> elektryczny.

Jezeli pompa jest NOWA to powinna byc na gwarancji!!. Ja bym jednak obstawial albo kijowa pompa uzywana zalozona albo mechanik kombinator poprostu naprawil twoja stara pompe (moze gdzies cos sie tylko odlutowalo i dlatego potrafil naprawic w 10 minut). Jesli chodzi o syf w zbiorniku to jesli nie smigasz na glebokiej rezerwie to nic takiego nie powinno sie stac.

Napisano

Sprawdz pompe.

miałe msytauacje ze 4 pompa działal prawidłowo po kolei 3 były wadliwe w tym dwie od jednego i dwie od drugiego producenta

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.