Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator rozładowany do zera jest sens ładować???

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich!

Od razu przejde do rzeczy: chciałem odpalic samochód (silnik benzynka) znajomej, który stoi ok 2 mies bez ruchu, akumulator rozładował sie na amen, żadna kontrolka sie nie zaświeciła nie mówiąc o tym żeby zakręcił... oslabiony.gif i tu mam pytanie czy jest sens reanimowac aku i ładować go czy juz nie ma co zbierać? nie wiem jak długo był rozładowany, byc moze alarm był włączony i go szybko rozładował??? niewiem.gif co o tym myslicie???

Napisano

A co Ci zależy spróbować? Ładuj (akumulator oink.gifgrinser006.gif )

Pozdroofka

Napisano

możesz spróbować naładować ale jest duże prawdopodobieństwo , że aku nie będzie już miał swojej nominalnej pojemności . Za długo stał rozładowany i mogło dojść do zasiarczenia płyt idea.gif

Napisano

> uzupełnij wodę!

A nie lepiej elektrolitu nalać ? grinser006.gif

Sprobuj go przepłukać wcześniej smile.gif

Napisano
  • Autor

> A nie lepiej elektrolitu nalać ?

> Sprobuj go przepłukać wcześniej

a mozna gdzies gotowego elektrolitu zanabyć? poziom w celach jest nawet ok...

Napisano

> A nie lepiej elektrolitu nalać ?

> Sprobuj go przepłukać wcześniej

20.GIFAbsolutnie nie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dolać wody dest. i ładować małym prądem. Przez jakiś czas może nie być efektów ale potem ruszy lecz jego sprawność będzie już niższa.

Napisano

> Absolutnie nie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

> Dolać wody dest. i ładować małym prądem. Przez jakiś czas może nie

> być efektów ale potem ruszy lecz jego sprawność będzie już

> niższa.

UPS 270751858-jezyk.gif Nie no ja jak ostatnio zobaczyłem aku u Ojca który do połowy wyparował to dolałem elektrolitu naładowałem i jeszcze śmiga, niema problemow z odpalaniem... A czym to grozi ? Jak to się mówi Człowiek uczy się całe życie smile.gif

Napisano

Ubytki elektrolitu uzupełnia się tylko i wyłącznie wodą destylowaną idea.gif

Napisano

> Ubytki elektrolitu uzupełnia się tylko i wyłącznie wodą

> destylowaną

To po co w sklepach jest elektrolit do kupienia ? zeby.GIF Wydaje mi się że to niczym nie szkodzi jeżeli to to samo co siedzi w aku...

Napisano

> UPS Nie no ja jak ostatnio zobaczyłem aku u Ojca który do połowy

> wyparował to dolałem elektrolitu naładowałem i jeszcze śmiga,

> niema problemow z odpalaniem... A czym to grozi ? Jak to się

> mówi Człowiek uczy się całe życie

Z akumulatora normalnie odparowuje tylko woda, a kwas siarkowy zostaje na dnie i głównie nasiąknięty w płytach. Ta część płyty która zdążyła nadmiernie przeschnąć nie zdoła już odzyskać pełnej sprawności. Właściwa gęstość elektrolitu to jest 1,28g/cm2 dla naładowanego aku przy temp.ok 15*C. Jeżeli dolejemy elektrolitu, to przekroczymy tę normę . Co innego jeżeli aku zostanie opróżniony awaryjnie, np po pęknięciu. Wtedy po napełnieniu ładujemy go prądem 10-godzinnym, a gdy jego napięcie przestanie wzrastać i zacznie mocno gazować zostawiamy go do ostygnięcia. Wtedy mierzymy gęstość elektrolitu i albo rozcieńczamy, albo dolewamy elektrolitu aby uzyskać na koniec owe 1.28g/cm2.

Płuczemy akumulator jeżeli jest zasiarczony.Zlewamy elektrolit, płuczemy wodą demineralizowaną (dest.) ,zalewamy samą wodą i ładujemy przez 10 godzin.Następnie wylewamy i jeszcze raz.I tak można 3x. Następnie zalewamy elektrolitem i ładujemy prądem 20- godzinnym przez ok 72godziny pilnując temperatury. aby się nadmiernie nie zagrzał.Można go chłodzić w misce z wodą, a nawet odłączyć na jakiś czas. Po takim zabiegu jest duża szansa że aku jeszcze trochę poużywamy, lecz teraz już raczej nikt się w to nie bawi.

Napisano

> To po co w sklepach jest elektrolit do kupienia ? Wydaje mi się że

> to niczym nie szkodzi jeżeli to to samo co siedzi w aku...

bo można kupić suchy aku i wtedy trzeba go zalać właśnie elektrolitem a nie wodą destylowaną idea.gif. Natomiast uzupełniając ubytek elektrolitu elektrolitem zmienia się jego stężenie w aku idea.gif

Napisano

> bo można kupić suchy aku i wtedy trzeba go zalać właśnie elektrolitem

> a nie wodą destylowaną . Natomiast uzupełniając ubytek

> elektrolitu elektrolitem zmienia się jego stężenie w aku

Ech to wyleje troche elektrolitu i doleje wody dest smile.gif Dzieki smile.gif

Napisano

> Ech to wyleje troche elektrolitu i doleje wody dest Dzieki

Uważaj przy wylewaniu i nie zapomnij że kwas lejesz

Napisano

> Ech to wyleje troche elektrolitu i doleje wody dest Dzieki

tego się "na oko" nie robi zlosnik.gif trzeba mieć areometr do pomiaru gęstości elektrolitu . Może lepiej nie kombinuj zlosnik.gif

Napisano

> tego się "na oko" nie robi trzeba mieć areometr do pomiaru gęstości

> elektrolitu . Może lepiej nie kombinuj

Co do kwasów wiem. Czesto mam z nimi do czynienia... hmmm troche wylać nie zaszkodzi przynajmniej stężenie się troche wyrówna... Tego elektrolitu dużo dolałem wiec jak wyciagne pare ml nic się nie stanie 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Co do kwasów wiem. Czesto mam z nimi do czynienia... hmmm troche

> wylać nie zaszkodzi przynajmniej stężenie się troche wyrówna...

> Tego elektrolitu dużo dolałem wiec jak wyciagne pare ml nic się

> nie stanie

podjedz do jakiego elektromechanixa ktory ma areometr i bedziesz wiedział co i jak

a ten aku o ktory sie pytałem ładowałem narazie 1 h 40 min i auto odpaliło smile.gif słychać ze słabo kreci ale dalo rade, zobacze przez nastepne dni jak sie bedzie sprawował smile.gif

dzieki za odpowiedzi smile.gif pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.