Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[tech] Astra G z serii jak to zrobić....

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

do napisania tego postu skłoniła mnie dyskusja prowadzona na privie a także przeglądanie wątków, jak niektórzy wiedzą moduł chłodzenia w rzeczonym modelu jest umieszczony celowo? w takim miejscu gdzie jest podatny na zlanie, skorodowanie wiązki/pinów, zabrudzenie a koszty naprawy całkiem spore [powyżej 1kzł nowe części] i pytanie jak zabezpieczyć ten feralny moduł żeby był spokój? kombinował ktoś coś takiego? dzięki za sugestie

brat

obrazek umiejscowienia tego wredniaka

279020364-mod_chlodz.JPG

post-98214-14352483432505_thumb.jpg

Napisano

U mnie na zgięciu wiązki przewodów w kilku pękła izolacja, pewnie na mrozie, skutkiem czego w miejscu pęknięcia przewody skorodowały do tego stopnia, że moduł przestał działać i nie można było nawet odczytać z niego błędów. Pęknięcia wyglądały, jakby ktoś nożem je z jednej strony naciął. Co prawda przewody wchodzące we wtyki są zabezpieczone przed wilgocią i brudem silikonowymi gumkami, ale skorodowały całkiem w innym miejscu.

Naprawa polegała na wycięciu obu wiązek jak najdalej od sterownika, ale w takim miejscu, żeby można było do pozostałości dolutować przewody poza samochodem. Z wtyków wyciągnęłem wszystkie przewody i zastąpiłem je przewodami zakupionymi w sklepie elektrycznym (udało mi się dostać przewody w różnokolorowej izolacji). Zbudowane w ten sposób wiązki przylutowałem do przewodów pozostałych w samochodzie. Było to w zimie 2005/2006. Od tej pory nic z modułem się nie dzieje. Moja wiązka przeżyła dwie zimy. Nadmieniam, że sam moduł wewnątrz obudowy był czyściusieńki, podobnie przewody we wtyku, metalowe piny były czyściutkie, więc silikonowe koszulki oraz uszczelka obudowy spełniły swoje zadanie.

W sumie miałem szczęście, że usterka wyszła w zimie, bo mogłem jeździć przez kilka dni bez modułu (zima była dość ostra, nie było możliwości przegrzania silnika, nawet w korku).

Ostatnio jedna z szyb elektrycznych czasami przestawała się zamykać, zwłaszcza przy otwartych szeroko drzwiach. Rozebrałem wiązkę i okazało się, że... na zgięciu wszystkie przewody miały pękniętą izolację i jeden skorodował na wylot, właśnie czerwony zasilający. czyli sytuacja się powtórzyła. Przewód oczywiście wymieniłem. Zastanawiam się tylko, dlaczego te izolacje pękają? Może auto jeździło w zbyt niskich temperaturach? Wyprodukowano je w Antwerpii w Belgii prawdopodobnie na rynek niemiecki, bo z Niemiec do Polski przyjechało. W tych krajach ostatnio nie notowano specjalnie niskich temperatur... Wychodzi na to, że zastosowano przewody kiepskiej jakości.

Pozdr.

Napisano

Ja taż miałem problem z popękanymi przewodami ale między klapą tylną a ramą było to też zimą.

Z tego wynika że przewody te pękają ,a dodam że moja Astra G jest też z niemiec.

Napisano

co to jest za moduł bo przyznam , że strasznie enigmatycznie napisałeś swój wątek confused.gif Co on "robi" i jakich modeli dotyczy ?

Napisano
  • Autor

> U mnie na zgięciu wiązki przewodów w kilku pękła izolacja, pewnie na

> mrozie, skutkiem czego w miejscu pęknięcia przewody skorodowały

> do tego stopnia,

w takim razie można przypuszczać że ew. uszkodzenia wiązki to efekt działania woda/błoto zatrzymująca się na przewodach+ mróz mogą sprawić kłopoty, muszę pomedytować jak będę pod autem co z tym zrobić, czy da się jakąś może osłonę od bryzgów wody wstawić czy jak niewiem.gif

anyway, dzięki za odzew

brat

ps do kolegi Xymox, enigmatycznie jeżeli nie wie się co to za moduł. W większości modeli był takowy umieszczony na końcu PL podłużnicy i sterujący wentylatorami, klimatyzacją, chłodzeniem silnika, na rysunku P40 to jest urządzonko na dwie wtyczki [numer 1-10].

Napisano

> co to jest za moduł bo przyznam , że strasznie enigmatycznie

> napisałeś swój wątek Co on "robi" i jakich modeli dotyczy ?

To moduł chłodzenia silnika, ale występuje tylko w wersjach z klimatyzacją. Włacza i wyłacza wentylatory, sprzęgło sprężarki klimatyzacji, "czyta" czujnik ciśnienia czynnika w klimie, steruje kontrolką chłodzenia w zegarach (taka mała żółta chłodniczka).

Auta bez klimy mają właczanie wentylatora poprzez przekaźniki sterowane z ECM.

Pozdr.

Napisano

teraz wszystko jasne - nie mam klimy - nie mam tego ustrojstwa ok.gif

Napisano
  • Autor

> To moduł chłodzenia silnika, ale występuje tylko w wersjach z

> klimatyzacją.

aczkolwiek poniekąd niekoniecznie wink.gif

diesle bez klimy też go mają np 62 35 083,

brat

Napisano

Sprowadziłem z Niemiec Astrę G z klimą była delikatnie udeżona w lewy błotnik ale ten sterownik do wentylatorów miał uszkodzoną jedną z wtyczek które wchodzą do niego i mechanik z braku oryginalnej wtyczki połączył przewody z modułem za pomocą złączek .

Podobno podpatrzył w innej Astrze jakie kable wchodzą do poszczególnych pinów lecz ja mam ciągle problem z włączajacą się kontrolką z symbolem chłodzenia na tablicy wskaźników oraz nie włączaniem się wentylatora chłodnicy.

Dlatego jeżeli ktoś mógłby zrobić kilka zdjęć wtyczek do tego kompa tak aby było widać kolory poszczególnych kabli i podeśle je na [email protected] to będe wdzięczny 20.GIF

-----------

Opel Astra G 1.6 16V Kombi

Napisano

Tu masz rozpiskę "z natury": (A i B oznaczają różne złącza, cyfry za kolorem - grubość przewodu, potem opis dokąd prowadzą) - kolumny trochę się rozjechały, bo wklejałem z excella, ale można się domyśleć.

B1 czarny 4 +12V F8 "30" +12V

B3 brązowy 4 GND GND

B4 brązowy 1,5 GND GND

B6 czarny 4 +12V F4 "30" +12V

B7 czerwony 1,5 +12V F2.39 "30" 92X2

B10 brązowo-zielony 0,5 ECU komputer

B11 brązowo-niebieski 0,5 LED wskaźnik 47X2

B12 brązowo-biały 0,5 DIAG pin12 37X2

B13 zielony 0,5 obr/min wskaźnik 63X2

B14 czarny 0,75 +12V F3.35 "15" 85X2

B15 czarny 0,5 +12V "15A" 84X2

B16 niebieski 0,5 temp wskaźnik 1X2

B17 brązowo-fioletowy 0,5 ECU komputer

B20 czarny 1,5 +12V F3.40 "15" 90X2

A1 czerwono-biały 4 I went. chł.

A2 czerwono-żółty 4 II went. klim.

A4 czerwono-żółty 4 II went. chł.

A6 brązowo-biały 4 wspólny went. klim.

A7 czarny 1,5 0/+12V sprzęgło klim.

A12 brązowo-czerwony 0,75 czujnik ciśn. klim.

A13 brązowy 0,75 czujnik ciśn. klim.

A14 brązowo-biały 0,75 czujnik ciśn. klim.

A20 czerwono-biały 4 I went. klim.

Pozdr.

• 2 miesiące później...
Napisano

> Tu masz rozpiskę "z natury": (A i B oznaczają różne złącza, cyfry za

> kolorem - grubość przewodu, potem opis dokąd prowadzą) - kolumny

> trochę się rozjechały, bo wklejałem z excella, ale można się

> domyśleć.

> B1 czarny 4 +12V F8 "30" +12V

>

> B3 brązowy 4 GND GND

> B4 brązowy 1,5 GND GND

> B6 czarny 4 +12V F4 "30" +12V

> B7 czerwony 1,5 +12V F2.39 "30" 92X2

>

>

> B10 brązowo-zielony 0,5 ECU komputer

> B11 brązowo-niebieski 0,5 LED wskaźnik 47X2

> B12 brązowo-biały 0,5 DIAG pin12 37X2

> B13 zielony 0,5 obr/min wskaźnik 63X2

> B14 czarny 0,75 +12V F3.35 "15" 85X2

> B15 czarny 0,5 +12V "15A" 84X2

> B16 niebieski 0,5 temp wskaźnik 1X2

> B17 brązowo-fioletowy 0,5 ECU komputer

>

>

> B20 czarny 1,5 +12V F3.40 "15" 90X2

>

> A1 czerwono-biały 4 I went. chł.

> A2 czerwono-żółty 4 II went. klim.

>

> A4 czerwono-żółty 4 II went. chł.

>

> A6 brązowo-biały 4 wspólny went. klim.

> A7 czarny 1,5 0/+12V sprzęgło klim.

>

>

>

>

> A12 brązowo-czerwony 0,75 czujnik ciśn. klim.

> A13 brązowy 0,75 czujnik ciśn. klim.

> A14 brązowo-biały 0,75 czujnik ciśn. klim.

>

>

>

>

>

> A20 czerwono-biały 4 I went. klim.

> Pozdr.

Wreszcie po długich poszukiwaniach udało mi się kupić wtyczkę yay.gif z przewodami o dlugości około 15 cm do modułu sterowania wentylatorów i dzisiaj zabrałem się za lutowanie przewodów z wiązki z przewodami z wtyczki,łączenie jest bezproblemowe bo kolega master22221 zaopatrzył mnie w rozpiskę bow.gif aż do momentu gdy trzeba połączyć przewody

B1 czarny 4 +12V F8 "30" +12V

oraz

B6 czarny 4 +12V F4 "30" +12V

obydwa czarne i napięcie +12 V może ktoś wie jak sprawdzić który przewód gdzie przylutować

Napisano

> To moduł chłodzenia silnika, ale występuje tylko w wersjach z

> klimatyzacją. Włacza i wyłacza wentylatory, sprzęgło sprężarki

> klimatyzacji, "czyta" czujnik ciśnienia czynnika w klimie,

> steruje kontrolką chłodzenia w zegarach (taka mała żółta

> chłodniczka).

> Auta bez klimy mają właczanie wentylatora poprzez przekaźniki

> sterowane z ECM.

> Pozdr.

Chyba nie do końca macie rację. U mnie wentylatorami (klimy i chłodnicy) steruje sterownik silnika i nie mam modułu chłodzenia. Mam samochód z klimą. Silnik Z16XE

Napisano

>> w rzeczonym modelu jest umieszczony celowo? w takim miejscu

> gdzie jest podatny na zlanie, skorodowanie wiązki/pinów,

> zabrudzenie a koszty naprawy całkiem spore [powyżej 1kzł nowe

> części] i pytanie jak zabezpieczyć ten feralny moduł żeby był

> spokój? kombinował ktoś coś takiego? dzięki za sugestie

Ja zrobiłem osłonę z .... opakowana po oleju 1 L

Przeciołęm na połowę, otworem grzie była zakrętka sierowałem w stronę nadkola lekko w dół aby był odpływ, całość przymocowałem za pomocą dwóch opasek . Efekt moduł od dołu jest całkowicie osłonięty.

Pozdr

Napisano
  • Autor

> Chyba nie do końca macie rację. U mnie wentylatorami (klimy i

> chłodnicy) steruje sterownik silnika i nie mam modułu

> chłodzenia. Mam samochód z klimą. Silnik Z16XE

najlepsze jest to że ...wszyscy mamy rację, w nowszych wersjach jest tak jak piszesz, zubożyli auta o moduł chłodzenia- od zdaje się MY02,

brat

Napisano
  • Autor

> Ja zrobiłem osłonę z .... opakowana po oleju 1 L

> Przeciołęm na połowę, otworem grzie była zakrętka sierowałem w stronę

> nadkola lekko w dół aby był odpływ, całość przymocowałem za

> pomocą dwóch opasek . Efekt moduł od dołu jest całkowicie

> osłonięty.

kurcze muszę się za to zabrać bo nigdy nie mam czasu a miesiące mijają heh :/

brat

Napisano

> obydwa czarne i napięcie +12 V może ktoś wie jak sprawdzić który

> przewód gdzie przylutować

Ha! A nie łaska wyjąć któryś z bezpieczników F4 lub F8 i wtedy zmierzyć napięcia? Pozdr.

Napisano

> Ha! A nie łaska wyjąć któryś z bezpieczników F4 lub F8 i wtedy

> zmierzyć napięcia? Pozdr.

bow.gif master22221 na Ciebie można zawsze liczyć bow.gif

Prawdę mówiąc doszedłem do tego po analizie schematu astry ale dopiero po napisaniu postu.

Co do samego modułu to dzisiaj przy okazji montażu tego gniazdka wymontowałem moduł z samochodu i postanowiłem zerknąć jak wygłąda w środku po odkręceniu 6 śrubek wyjąłem go z obudowy i okazało się że ta obudowa jest hermetycznie zamknieta i posiada taki mały zaworek na górze chyba do tego jakby jednak dostało się tam trochę wody miała gdzie odparować,natomiast sam moduł jest czyściutki bez śladu kurzu mimo że przejechał już ponad 150 000 km.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.