Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyżby sprzegło??

Featured Replies

Napisano

Podczas ruszania(diesel) czy to przy wolnym czy przy szybkim puszczaniu pedalu sprzegła zaczyna strasznie trząść budą. podejrzewam ze jest to wina sprzegła. co wy na to??

Napisano

moze warto sprawdzic poduszki silnika i skrzyni biegów, ja tez mam cos takiego ale to tylko przy skreconych kolach i przy ruszaniu z jedynki- chyba pora zmienic poduszke pod skrzynią,podobno operacja nie jest trudna wystarczy kanał

Napisano

> Podczas ruszania(diesel) czy to przy wolnym czy przy szybkim

> puszczaniu pedalu sprzegła zaczyna strasznie trząść budą.

> podejrzewam ze jest to wina sprzegła. co wy na to??

ja ostatnio zmieniałem sprzęgło u siebie, wsio kosztowało 2000 pln - masakra

• 3 tygodnie później...
Napisano

> moze warto sprawdzic poduszki silnika i skrzyni biegów, ja tez mam

> cos takiego ale to tylko przy skreconych kolach i przy ruszaniu

> z jedynki- chyba pora zmienic poduszke pod skrzynią,podobno

> operacja nie jest trudna wystarczy kanał

A jak sprawdzić te poduszki?mam taki problem że przy każdym ruszaniu cholernie (za przeproszeniem ) szarpie całym autem.Nie ma różnicy czy silnik ciepły czy zimny szarpie tak samo.obstawiam poduszke silnika lub skrzyni no ale nie wiem jak je sprawdzić.

Pozdro

Napisano

> ja ostatnio zmieniałem sprzęgło u siebie, wsio kosztowało 2000 pln -

> masakra

ilee????

to co ty tam wkładałeś i za jaką cenę?

nieźle CIę skasowali

Napisano

> ja ostatnio zmieniałem sprzęgło u siebie, wsio kosztowało 2000 pln -

> masakra

chyba z 600 zł to max? zeby.GIF Ale tez jestem zainteresowany jak sprawdzić i jak wymienić te poduszki pod silnikiem?

Napisano

> ja ostatnio zmieniałem sprzęgło u siebie, wsio kosztowało 2000 pln - > masakra

No to nieżle kolegę skasowali

Ja wymieniałem sprzęgło (komplet firmy Valeo) i zapłaciłem 750pln z robocizną i olejem.

Napisano
  • Autor

poduszki mozna sprawdzic w nastepujacy sposob(trzeba miec sprawny reczny): zaciagnac reczny, bieg 1 lub 2 i puszczamy sprzeglo bez dodawania gazu-oczywiscie silnik uruchomiony-. jezeli zacznie strasznie telepac to na 99% beda poduszki do wymiany...

Napisano

> poduszki mozna sprawdzic w nastepujacy sposob(trzeba miec sprawny

> reczny): zaciagnac reczny, bieg 1 lub 2 i puszczamy sprzeglo bez

> dodawania gazu-oczywiscie silnik uruchomiony-. jezeli zacznie

> strasznie telepac to na 99% beda poduszki do wymiany...

a jezeli nie??

Napisano

> a jezeli nie??

jezeli nie masz sprawnego ręcznego to ustawiasz gostka z przodu i on sie zapiera a ty próbujesz ruszać rotfl.gif Test jest proporcjonalnie wiarygodny do siły "zapieracza" a tak powaznie to tak średnio wypadają te próby z ręcznym lepiej macajewem obadać. Może też być sprzęgło albo cos z pompa wtryskową ... a w benzynie to nie wiem grinser006.gif

czolem

Oberon

Napisano

a jaki koszt poduszek 270751858-jezyk.gif bo chyba bede musiał je wymienić zeby.GIFfrown.gif ale sprawdzę jeszcze na ręczny, no wiem że mi troche chyba trzęsie próbuje ruszyć a tu blokada. Ma ktoś moze jakieś zdjęcia gdzie te poduszki są umiejscowione i jak je wymienić, czy da rady samemu? Jaki koszt poduszki?

Napisano

> a jaki koszt poduszek bo chyba bede musiał je wymienić

Około 60 - 80 zł sztuka.

> jak je wymienić, czy da rady

Trudno nie jest. Trzeba podlewarować silnik, odkręcać kolejno każdą sztukę i wymieniać. Bez kanału nie dasz rady.

Pozdroofka

Napisano

> Około 60 - 80 zł sztuka.

> Trudno nie jest. Trzeba podlewarować silnik, odkręcać kolejno każdą

> sztukę i wymieniać. Bez kanału nie dasz rady.

> Pozdroofka

Witam!

Chcialem zalozyc nowy temat, ale dolacze sie tutaj smile.gif.

Poduszki tzn. boczne sa juz od 26zl w zwyz, tylna jest drozsza. Tylna dobrze jest miec kanal do wymiany ( ale dla chcacego da rade wymienic bez) a boczne przednie bez problemu bez kanalu.

Ja wymienialem tylna ze 2 lata temu, ostatnio wkurzalo mnie moze nie tak jak u gory koledzy pisza totalne szarpanie, ale bylo. Stojac w korku, chcac podjechac kawalek na jedynce bylo szarpniecie, obojetnie jak pracowalem sprzeglem. Dodatkowo dwa dni temu zrobilem mala trase i przy np. 100km/h puszczenie gazu - szarpniecie, chwila hamowania silnikiem i dodanie gazu - szarpniecie.

Wczoraj wymienilem lewa poduszke silnika i Eureka, nie ma szarpniec, mozna powiedziec ze silnik inaczej - dobrze pracuje.

Dzisiaj jestem w trakcie wymiany rozrzadu i prawej poduszki, ale juz moge sobie wyobrazic, ze bedzie jeszcze lepiej cool.gif

Sprzeglo zaczelo inaczej sie sprawowac, w zeszlym roku rzucilem tekst, ze wina za wyciaganie sie linki sa luzy na poduszkach. A teraz jeszcze raz to podtrzymam.

Napisano

reczny mam brzytwe wiec zrobie jutro test,dzieki za podpowiedź

Pozdro

Napisano

> Poduszki tzn. boczne sa juz od 26zl w zwyz, tylna jest drozsza. Tylna

gdzie? food.gif

czolem

Oberon

Napisano

> gdzie?

> czolem

> Oberon

Witam!

Zakupilem w AutoPartners na Subislawa tu bralem lewa i prawa, tylna byla kupowana w Elit przy stacji Shela na Zaspie.

Mozesz sprawdzic jeszcze ceny w sklepie Opla na Zaspie, chyba to jest ulica Hynka. Ci mi podpadli i przestalem u nich kupowac.

Napisano

U mnie problem szarpania wystepuje tylko gdy silnik osiągnie dość dużą temperaturę-może wiecie co to.Mechanik obstawia że to koło zamachowe.

Napisano

> Mechanik obstawia że to koło

> zamachowe.

A jak uzasadnia swoje podejrzenia?

Pozdroofka

Napisano

> A jak uzasadnia swoje podejrzenia?

> Pozdroofka

Panewki sie nagrzaly i dostaje luzu zlosnik2.gif .

Nic innego mi nie przychodzi do glowy, ale takiego motywu nie probowalem sprzedawac jak pracowalem u tzn "prywaciarza.

Napisano

> Pozdroofka

W tym to oni są dobrzy takie bajki sprzedają że dziecko by sie nawet nei nabrało... m i powiedział ze przyczyna szarpania jest ... TURBO boje_sie.gif . Ja tam mechanikiem nie jestem ale cos mi to nie pasuje grinser006.gif i jakies sondy bym obsatawiał itp(choc benzyny nie znam grinser006.gif )

Ps. dzieki jerryG1 za namiary waytogo.gif

Napisano

Dzisiaj przejechalem sie na wymienionej prawej, nie to auto. Skonczylo sie szarpanie sprzegla jak stoje w korku.

Niby takie glupie poduszki a juz myslalem o wymiane sprzegla frown.gif.

Napisano

> Dzisiaj przejechalem sie na wymienionej prawej, nie to auto.

> Skonczylo sie szarpanie sprzegla jak stoje w korku.

> Niby takie glupie poduszki a juz myslalem o wymiane sprzegla .

Hmm a miałes jakies przesłanki do wymiany np byly twarde , popekane czy niebardzo? bo mam podobnie i poki co obstawiam ze to sprzeglo ale .... do konca nie jestem pewny i jesli bym sie w 100 wyrobil to bym wymienil poduchy i zobaczył co sie bedzie działo

Napisano

> Hmm a miałes jakies przesłanki do wymiany np byly twarde ,

> popekane czy niebardzo? bo mam podobnie i poki co obstawiam ze

> to sprzeglo ale .... do konca nie jestem pewny i jesli bym sie w

> 100 wyrobil to bym wymienil poduchy i zobaczył co sie bedzie

> działo

O to chodzi, ze jak wymienilem lewa pare dni temu to omalo nie plulem sobie w brode, ze zakupilem ta poduszke.

Wymontowalem i porownalem na stole obie, byla mala roznica w wysokosci, niby guma tak samo wygladala. Nie byla zerwana a jednak po zalozeniu i jezdzie byla roznica. Dzisiaj skonczylem wymiane rozrzadu i wymienilem prawa, po jezdzie czuc roznice, a ta takze z wygladu byla "dobra".

Jednak guma po paru latach starzeje sie, nieraz lepiej wydac pare zlotych nawet na zamienniki.

Napisano

Hmm jeszcze jedno pytanie- test grinser006.gif (choc wiem ze silniki rozne i mocowania pewnie tez) szukałem w Twoich postach ale nie znalazłem a chcialbym porownac ze swoimi objawami

Te szarpniecia (zaznacz tak/nie skresl dopisz itp ):

1)Pod gore nasilaly sie

2) wystepowaly w po pare (nie pojedynczo tzn pare kangurow)

3) wystepowaly przy np przyspieszaniu z 3 przy niskich obrotach

4) obroty przy ktorych najbardziej mozna bylo zaobserwowac:

5) w długiej trasie nie czuć prawie wogole

6) przy chamowaniu silnikiem(tak jak napisales) wystepuja w fazie : zaraz po puszczeniu gazu / po znacznym wychamowaniu

oki dzieki za odpowiedzi bow.gif

czolem

Oberon

Napisano

> Hmm jeszcze jedno pytanie- test (choc wiem ze silniki rozne i

> mocowania pewnie tez) szukałem w Twoich postach ale nie

> znalazłem a chcialbym porownac ze swoimi objawami

> Te szarpniecia (zaznacz tak/nie skresl dopisz itp ):

> 1)Pod gore nasilaly sie

> 2) wystepowaly w po pare (nie pojedynczo tzn pare kangurow)

> 3) wystepowaly przy np przyspieszaniu z 3 przy niskich obrotach

> 4) obroty przy ktorych najbardziej mozna bylo zaobserwowac:

> 5) w długiej trasie nie czuć prawie wogole

> 6) przy chamowaniu silnikiem(tak jak napisales) wystepuja w fazie :

> zaraz po puszczeniu gazu / po znacznym wychamowaniu

> oki dzieki za odpowiedzi

> czolem

> Oberon

1) pod gore jak trzymalem na obrotach szedl bez szarpniec

2) przy ruszaniu w korku zanim sie ustawily obroty, albo silnik na swoim miejscu pare razy szarpnelo, niwelowalem to sprzeglem ale to nie bylo dobre rozwiazanie-teraz juz tego nie ma

3)wystepowaly jak puszczalem gaz na speedzie i probie hamowania silnikiem

4) na niskich obrotach, bliskich jalowego

5)odczulem ostatnio, jak hamowalem silnikiem lub dodawalem gazu i bylo to obojetnie czy mialem 60 czy 120km/h

6)zaraz po puszczeniu gazu a takze po dodaniu

Ale ty masz diesla i punkt 1 to podejrzewalbym, ze u Ciebie moze lapac pompa paliwowa lewe powietrze.

Napisano

> Pozdroofka

Mówił że dostaje dużej temperatury nagrzewa się dostaje luzów i szarpie lub żle wywarzone. Moja teoria możliwe że jak się nagrzeje -poduszki lub ich gumy robią sie miekkie dostają luzów i dlatego szarpie sprzegło podczas ruszania ?poprawcie mnie jak się mylę bo nie uśmiecha mi się wydawać kasy na poduszki i ich wymianę bez potrzeby

Napisano

> Mówił że dostaje dużej temperatury nagrzewa się dostaje luzów i

> szarpie lub żle wywarzone. Moja teoria możliwe że jak się

> nagrzeje -poduszki lub ich gumy robią sie miekkie dostają luzów

> i dlatego szarpie sprzegło podczas ruszania ?poprawcie mnie jak

> się mylę bo nie uśmiecha mi się wydawać kasy na poduszki i ich

> wymianę bez potrzeby

Gdyby kolo zamachowe nie bylo wywazone to juz bys mial po silniku.

Poduszki raczej sie nie na grzewaja, masz tez 3 poduszki. Dwie przednie sa z bokow chlodnicy i raczej nie nagrzewaja sie bezposrednio.

Tylna jest przy tzn. ramie za silnikiem i tez nie powinna sie nagrzewac w takim stopniu, aby guma flaczala totalnie.

Przeczytaj posty "Oberon"-a ma taki sam silnik i dzisiaj juz walczyl z poduszkami, twierdzi ze jest lepiej a jeszcze nie wymienil.

Napisano

> Przeczytaj posty "Oberon"-a ma taki sam silnik

Tfe nie mam benzyny rotfl.gif

Ale tak jak pisałem w tym wątku jesli to nie jest cos zdeterminowanego przez to ze masz benzyne (jakis czujnik czy lambdy itp na ktorych sie nie znam 893goodvibes.gif ) to pewnie albo sprzeglo albo poduchy ...

pamietaj ile mechanikow tyle opini dotyczacych przyczyn usterki

> i dzisiaj juz walczyl

> z poduszkami, twierdzi ze jest lepiej a jeszcze nie wymienil.

Podswiadomosc hahaha.gif ale naprawde zmiana polozenia pomogla ... mialem ostry przejazd 2 km ostre przyspieszanie i chamowanie silnikiem i mowie ze po dokreceniu i paru kąbinacjach pomoglo na dniach pojade szukac w miare dobrej i w miare taniej poduszki napewno tylnia i ta pod akumulatorem

czolem

Oberon

Napisano

Sorry, nie doczytalem, ze to nie autor watka i dlatego mi pomylily sie silniki grinser006.gif.

Napisano

Pare dni zimnych i szarpanie przy ruszaniu nie wystepuje.Więc dochodzę do wniosku że to musi być coś w silniku lub w skrzyni.Poduszki odpadają bo na zimnym silniku tez by szarpało.Koło zamachowe mówicie też nie. A może coś takiego jak łożysko sprzęgła nie jestem pewien czy było wymieniane wraz ze sprzegłem i czy na nie może mieć wpływ temp.-- robi się jakieś lużne i szarpie?

Napisano

> Pare dni zimnych i szarpanie przy ruszaniu nie wystepuje.Więc

> dochodzę do wniosku że to musi być coś w silniku lub w

> skrzyni.Poduszki odpadają bo na zimnym silniku tez by

> szarpało.Koło zamachowe mówicie też nie. A może coś takiego jak

> łożysko sprzęgła nie jestem pewien czy było wymieniane wraz ze

> sprzegłem i czy na nie może mieć wpływ temp.-- robi się jakieś

> lużne i szarpie?

Widzisz, zalezy jakie szarpanie. Ja mialem, bo poduszki juz mialy za miekka gume, inni moze tez. Ale szarpanie moze tez byc od tarczy sprzegla, wpadla jedna sprezyna lub jest obluzowana i tez bedziesz mial szarpniecia.

O poduszkach pisalem dla kolegow co sa pewni, ze ze sprzeglem jest w porzadku. Jak mowie swojej szefowej, ze jak nie widze to tylko wrozka pomoze hehe.gif

Napisano

> ilee????

> to co ty tam wkładałeś i za jaką cenę?

Pewnie hydrauliczne. Sądząc z profilu, to kolega Jolo ma Vectre 2.0, więc nic dziwnego że taka cena.

Napisano

podlaczam sie do tematu, u mnie wyglada to tak ze tylko po odstanej nocy codziennie rano probuje ruszyc z 1-dynki i chodzby nie wiem jak manipulowac sprzeglem tak trzesie buda i skrzynia biegow ze az moja babcia ktora kompletnie nie ma pojecia o autach (czyt. ze nie wie ze to sa "urzadzenia" w ktorych czasami cos sie moze zepsuc i trzeba to cos naprawic) mowi mi "Ty co sie dzieje z tym Twoim autem?" a ja zostalem stac ze szczena opadnieta : / ...

Powtarzam, dzieje sie tak tylko rano po odstanej nocy na zimnym silniku po rozgrzaniu juz sie tak nie dzieje... no chyba ze jade do pracy i samochod stoi jakies 8 godzin to wtedy po tym czasie rowniez sie tak dzieje...

czytajac tutaj te wszystkie posty juz kompletnie zglupialem i nie mam pojecia czy brac sie za te poduszki czy za sprzeglo czy za nie wiem co... jakby ktos mogl mi pomoc bylbym bardzo wdzieczny smile.gif

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.