Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik 1.6 8V-jak się on spisuje?

Featured Replies

Napisano

Witam. Chciałem zasięgnąć fachowej informacji na temat silnika 1.6 8V montowany w Astrach II. Mam możliwośc kupienia autka ( ASTRA II w kombi ) z tym silnikiem i chciałbym dowiedzieć się o nim cosik więcej, jakie są jego zalety i wady, jaka jest jego awaryjność, ile spala benzynki, jak sprawuje się po zagazowaniu itp itd. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje.

Napisano

> Witam. Chciałem zasięgnąć fachowej informacji na temat silnika 1.6 8V

> montowany w Astrach II. Mam możliwośc kupienia autka ( ASTRA II

> w kombi ) z tym silnikiem i chciałbym dowiedzieć się o nim cosik

> więcej, jakie są jego zalety i wady, jaka jest jego awaryjność,

> ile spala benzynki, jak sprawuje się po zagazowaniu itp itd.

> Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje.

jeden z najlepszych silników, jakie były wkładane do astry

Napisano

Słaby klotnia.gifbokser.gifklnie.gifchaja.gif

Teraz się zacznie 270635636-JUMP2.gifhahaha.gifyay.gif

Napisano

> Słaby

może to nie jest porsze ale przynajmniej w eFce są nie do zdarcia!!!!!

pzdr zlosnik.gif

Napisano

eksploatowałem taki bez gazu w F przez 6 lat - nakulałem prawie 250 kkm i nie udało się wyjść z zużyciem ponad 8/100 a jak się go delikatnie trektowało to w 6,5 spokojnie się mieścił...

bezkolizyjny w razie czego... ok.gif

nie jest demonem szybkości ani przyspieszeń ale wołem roboczym nie do zarżnięcia..

bierz... nie zastanawiaj sie ni chwili.. jump.gif

Napisano

o ile wiem są dwa silniki 1.6 8V które były montowane w Astrach II.

mam X16SZR i z kim nie rozmawiam to słysze ze w kwestii wytrzymałości to najlepszy silnik jaki był montowany w astrach. Idealny do gazu, bezkolizyjny.

Niestety za słaby do tego samochodu, jak wsiądzie kilka osób to seicento mnie robi na starcie passed_out.gif Mocno czuć również włączenie klimy.

Kilka razy słyszałem że komputery sterujące silnikeim są wadliwe i lubią padać.

Pali kolo 8 na miescie (raczej delikatna jazda) i ok 6 na trasie (również przy delikatnej jezdzie).

Napisano
  • Autor

Posiadałem 1.6 w pierwszej Astrze. Ale to był c16nz. Kupiłem to miał ponad 370 000km a ja nakulałem bez problemów do 513 000km. Silnik brał około 300ml oleju na 10 000km. Palił na dotyk.

Nie do ,,zarżnięcia" uzbroj_zlo.gifjump.gif U mnie połączeniu z F13CR chodziło to pięknie waytogo.gifbusted.gif

Napisano

Napisz dokładniej o jaki silnik chodzi. Czy w astrze w roczniku 98 - 00 czy po październiku 00. Bo są one trochę różne. Ten wcześniejszy faktycznie słabszy 75kM - ale bardzo trwały. Ten drugi (oznaczenie Z16SE- 85 kM) podobno może być troche gorszy (ale tylko podobno) ponieważ jest bardziej "odchudzony" i niektórzy uważają że szybciej czeka go remont (padały nawet opinie o ok 200 000 km do remontu). Mój narazie ok (81 tyś).

Co do wrażeń z jazdy - przed zakupem jeździłem 1.4 16V 90kM i stanowczo uważam że wolę swój - dużo płynniej jedzie, nie trzeba go wkręcać na wyższe obroty żeby ładnie przyśpieszał (oczywiście na miarę swoich możliwości). Spalanie w trasie 6,5 w mieście na bardzo krótkich odcinkach 8,5 - 9.

Napisano

Nie wiem jak w AII ale w F-ce mam 1.6 8V (a w sumie znam dwie takie astry z codziennego użytku)

Jedna to w/w moja 150tys i nic w silniku nie robione.

druga to astra mojego kolegi 450tys. i poza olejami filtrami i świecami nic nie robione w motorze)

oczywiście regularne przeglądy jakieś oringi tip..

Dziś swoją wróciłem z wakacji i wiem jedno jeszcze długo jej nie zmienię patrząc na przebieg mojego fenda to jest dopiero dotarta..

Napisano

Dokładnie mam taki 1,6 8V 75kM do zagazowania idealny

Nie jest może demonem prędkości ale na trasie 130 km/h można spokojnie jechać .

Napisano

No to ja skrobne cos od siebie w kwesti X16SZR - moj jest z 96' i zauwazylem ze przy jezdzie w kapeluszu silniki potrafi sie niezle zmulic - wystarczy jednak powkrecac go pare razy do 5k obrotow i jest ok smile.gif - zaczyna porzadnie przyspieszac od ok 2700obr. Co do wytrzymalosci to faktycznie jest nie do zdarcia. Moja Asterka bierze jakies 400ml oleju na 5000km - wiec w normie 270751858-jezyk.gif

Co do spalania to niestety jak sie wdepnie to mam wrazenie ze w baku robi sie wir i wciaga paliwo jak szalona... Jak sie dynamiczniej jezdzi to spala 9l-9,5l w miescie.

Aha jak wlacze klime i jade np z 2 osobami to auto jedzie... i tylko jedzie o wyprzedzaniu raczej mozna zapomniec - do tej "operacji" musze wylaczyc klime grinser006.gif

Napisano

mam taką już przeszło 4 lata. Jak kupowałem miała 118kkm a teraz 202kkm. Silnik faktycznie jest dobry, ekonomiczny. Co do oleju to różnie to bywa, w każdym razie mieszcze się w granicach 0,7 - 0,9 na 10kkm.

pozdr

Napisano

Ja mam 1.6 8v w X16SZ z 93r. Na blacie 218 kkm, a ile faktycznie niewiem.gif to pewnie z dwa razy tyle. Na gazie od 15 kkm. Oleju bierze ok 0,6-0,7 l na 1000 km. Ale jeszcze dość żwawy jak na 71 kM na gazie. Wg. gaziarzy jeden z najlepszych silników do zagazowania.

Napisano

Cześ kolego. Od 4 lat jestem szczęśliwym posiadaczem AII (hetczbek) z 2001 r z tym silnikiem. silnik nie należy do mocnych nie wiem jak radzi sobie w kombi, ale jak nie jesteś rajdowcem to polecam. Bardzo cicha praca, rozrząd bezkolizyjny. Przejechałem 106tys w tym 65 na gazie ( parownik).8-10l gazu na 100. jedyny mamkament związany z gazem to (czasami) zapalający się czek (żółta łódź podwodna) praca awaryjana silnika, jednak dalszych konsekwencji nie ma. Te silniki po 2000 roku mają zwiększoną moc i układ OBDII( dwie sondy lambda)- polecałbym sekwencje.

Reasumując: silni naprawdę godny uwagi. ok.gif

Pozdrawiam

Napisano

mam X16SZR w eFce z 96 roku w kombiku.

nakulane 252kkm (chyba realne)

pobór oleju około 1,5litra/10kkm (kupuję bańkę 5l 15W-40, przy wymianie wlewam 3,5l i pozostałe 1,5 litra starcza na dolewki, wymieniam co około 10-12kkm). pobór oleju rośnie znacząco przy autostradowej jeździe w lecie.

spalanie 8-9l lpg/100km przy jeździe mieszanej. ile bierze benzyny nie wiem smile.gif

tak jak mówią koledzy, rakieta to nie jest ale wyprzedzić malacza sie da smile.gif poza tym w kryterium cena/ekonomia chyba bezkonkurencyjny w asterkach (mam nadzieje że się klekociarze nie oburzą smile.gif)

przjechałem nim około 50kkm (wszystko na lpg) i jak do tej pory bez żadnych przykrych niespodzianek. raz zepsuł się napinacz paska klinowego i czasem szaleje DIS i trzeba kręcić 3-5sek żeby zapalić. Nigdy nie stanął na drodze.

rzeczywiście trzeba go od czasu do czasu wkręcić na obroty bo lubi się przymulić.

pozdro

grześ

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.