Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

prośba o wycene szkody - Golf III

Featured Replies

Napisano

limitowana wersja savoy, 1.8, 2x airbag, kilmatyzacja, elektryczne lusterka, halogeny, zderzaki w kolorze, rok 1994, przebieg okolo 130kkm, rzaczej nie walony no szpachel nigdzie nie odpada i nie widać różnic w odcieniu lakieru

kolizja z nie mojej winy wiec szkodę będzie poktywać OC spawcy firma TUW, na ile mogą wycenić ?

co ciekawe szyba nie jest wybita głową tylko prawdopodobnie jakimś odłamkiem samochodu sprawcy bo jest trzasnięta od zewnątrz a nie od wewnątrz

obraz001vr0.th.jpg

obraz004sl8.th.jpg

33941846gf9.th.jpg

obraz007ah5.th.jpg

obraz009yk9.th.jpg

obraz010pe0.th.jpg

obraz012ks1.th.jpg

Napisano

Spewnościa stwierdzą ze do kasacji i wycenią na przybliżoną wartość auta

Napisano
  • Autor

> Spewnościa stwierdzą ze do kasacji i wycenią na przybliżoną wartość

> auta

a z oc moga stwierdzic kasacje? bo z tego co wiem to jesli mam zyczenie naprawiac to wstawiam samochod do aso oni robią na rachunek i ubezpieczyciel musi pokryc koszty naprawy? hmm.gif

Napisano

Ale tylko do 100% wartości pojazdu w dniu zaistnienia szkody. W tym przypadku na 100% szkoda całkowita - tego nie ma sensu naprawiać.

Krawiec

Napisano

> Ale tylko do 100% wartości pojazdu w dniu zaistnienia szkody. W tym

> przypadku na 100% szkoda całkowita - tego nie ma sensu

> naprawiać.

> Krawiec

No własnie i na dodatek raczej nie będa uwzględniać że to jest lepsza wersja frown.gif

Napisano

Bedzie to wygladalo nastepujaco: beksa.gif

Sprawa pociagnie sie do 30 dni, bo tyle ubezpieczalnia ma czasu na wycene, tylko PZU jak narazie z tego co slyszalem robi od reki.

Wycenia Twoje auto na cene rynkowa tak jakby bylo nietkniete. Pewno z pare tys warte jest nie wiem jaki masz rocznik i dokladnie nie znam wartosci rynkowej.

Nastepnie rzeczoznawca wyceni Ci czesci nienaruszone po wypadku i z tej wyceny dostaniesz decyzje, ze auto jest nieoplacalne do naprawy, bo ceny czesci licza z ASO. i dostaniesz jakies 60% wartosci auta... angryfire.gif

Niestety zyjemy w Polsce. oink.gif Sam ponad 1,5 roku temu zostalem tak potraktowany. Dlatego pierwsze co to po takim zdarzeniu bokser.gifokopalbym tuk.gif chyba na miejscu sprawce, bo to bylby jedyny pozytek z jego ubezpieczenia OC... >taki zarcik<

Napisano

> Bedzie to wygladalo nastepujaco:

> Sprawa pociagnie sie do 30 dni, bo tyle ubezpieczalnia ma czasu na

> wycene, tylko PZU jak narazie z tego co slyszalem robi od reki.

> Wycenia Twoje auto na cene rynkowa tak jakby bylo nietkniete. Pewno z

> pare tys warte jest nie wiem jaki masz rocznik i dokladnie nie

> znam wartosci rynkowej.

> Nastepnie rzeczoznawca wyceni Ci czesci nienaruszone po wypadku i z

> tej wyceny dostaniesz decyzje, ze auto jest nieoplacalne do

> naprawy, bo ceny czesci licza z ASO. i dostaniesz jakies 60%

> wartosci auta...

> Niestety zyjemy w Polsce. Sam ponad 1,5 roku temu zostalem tak

> potraktowany.

... ehhh smutne frown.gif ...

> Dlatego pierwsze co to po takim zdarzeniu

> okopalbym chyba na miejscu sprawce, bo to bylby jedyny pozytek

> z jego ubezpieczenia OC... >taki zarcik

... oj ale to chyba nie wina tej osoby ze taki system odszkodowan mamy ? crazy.gif ...

Napisano
  • Autor

> Ale tylko do 100% wartości pojazdu w dniu zaistnienia szkody. W tym

> przypadku na 100% szkoda całkowita - tego nie ma sensu

> naprawiać.

> Krawiec

jaka moze byc wartosc auto? z 8tys? a za wrak moge woołać ze 2,5tyś? hmm.gif

Napisano

> jaka moze byc wartosc auto? z 8tys? a za wrak moge woołać ze 2,5tyś?

Przekalkuluj sobie mniej wiecej koszty naprawy auta, oczywiscie z uzywanych czesci... i odejmij to od ceny rynkowej. Wiadomo, ze jak krzykniesz za duza cene to nikt nie kupi od Ciebie, ale zadbaj tez o to by za wiele nie stracic...

Napisano

> No własnie i na dodatek raczej nie będa uwzględniać że to jest lepsza

> wersja

Powinni uwzględnić o ile będzie taka wersja w cenniku. Niestety przy tym roczniku niewiele to zwiększy wartość.

Ja bym proponował poszukać potencjalnego kupca na wrak, w celu zorientowania się w cenie. Jak wycena wraku (pozostałości) będzie na dużą kwotę napisałbym pismo do ubezpieczyciela, żeby obniżyli tą wartość lub zabrali sobie wrak.

PZDR

Napisano

nie chce cie martwic ale to z gory mi to wyglada na szkode calkowita frown.gif moj przypadek z przed 2 miesiecy:

278578620-070317_135318.jpg

278578627-070317_135333.jpg

278578631-070317_135347.jpg

i wyszlo ze szkoda calkowita chodzic moje auto jest nowsze od twojego i w TDI

Co do twojego to:

1) Żadne ASO ci nie wezmie tego do naprawy bo napewno wartosc naprawy przekroczy wartosc auto w dniu kolizji

2) Szkoda całkowita - czyli wystawiaja na jakiejs tam aukcji internetowej wrak czyli to co zostalo i tam kto da najwiecej wygywa i gdybys chcial go sprzedac to on w tej aukcji ma prawo pierwokupu go od ciebie odkupic

Wiec Wartosc auto wyliczona przez nich minus to co on czyli zwyciesca aukcji daje za wrak = to co dostajesz na reke

3) Szkoda calkowita jest liczona nie przy wzieciu pod uwage kosztow napraw takich jak to normalnie sie liczy przy zwyklych klepach (zamienniki, amortyzacja za wiek) tylko od maksymalnych kosztow naprawy (zapewne z ASO z pozlacanymi wstawkami zlosnik.gif )

Przykladowo moj Golf był wyceniony na 10000 a koszta naprawy w jakims tam protokole wyniosly 3500 ale maksymalne koszta byly wg PZU duzo wieksze i dlatego calka

Ogolnie podsumowujac nalezy liczyc/modlic sie aby na tej aukcji wyszla jak najmniejsza kwota wtedy roznica wychodzi wieksza i wiecej dostajesz

Wiem ze to co oni robi to rozboj w bialy dzien ale tak to sie odbywa na dzien dzisiejszy w PZU bez walki z nimi w sadzie

Napisano
  • Autor
rzeczoznawca juz był i na 100% bedzie szkoda całkowita bo same dwie poduchy to blisko 50% wartosci sdamochodu, wartosc samochodu powinien wycenic na jakies 8-9k jak sam powiedzial ze wzgledu na dosc bogate wyposazenie, w miare niski przebieg i bardzo dobry stan samochodu, wartosc wraku wyceniaja nie na podstawie jakiesj aukcji tylko wg. swoich cennikow czesci ktore da sie odzyskac, wiec pewnie wyplaca mi jakies 5500 oslabiony.gif bo rzeczoznawca juz powiedzial ze z samochodem moge robic ze chce ale zdaje sie jak bede chcial naprawiac to wystarczy ze zbiore rachunki na wszystkie czesci, ktore nie przekroczą 100% wartości samochodu i muszą pokryć wszystkie koszta. i jestem ciekaw czy koszta holowania i przeglądu chyba sie nie wliczają do wartości naprawy hmm.gif
Napisano

> rzeczoznawca juz był i na 100% bedzie szkoda całkowita bo same dwie

> poduchy to blisko 50% wartosci sdamochodu, wartosc samochodu

> powinien wycenic na jakies 8-9k jak sam powiedzial ze wzgledu na

> dosc bogate wyposazenie, w miare niski przebieg i bardzo dobry

> stan samochodu, wartosc wraku wyceniaja nie na podstawie jakiesj

> aukcji tylko wg. swoich cennikow czesci ktore da sie odzyskac,

> wiec pewnie wyplaca mi jakies 5500 bo rzeczoznawca juz

> powiedzial ze z samochodem moge robic ze chce ale zdaje sie jak

> bede chcial naprawiac to wystarczy ze zbiore rachunki na

> wszystkie czesci, ktore nie przekroczą 100% wartości samochodu i

> muszą pokryć wszystkie koszta. i jestem ciekaw czy koszta

> holowania i przeglądu chyba sie nie wliczają do wartości naprawy

no to masz szczescie ze na takiego porzadnego trafiles smile.gif

ja swoja droga z tych ich calych wyliczen i roznicy wartosci - licytacja dostalem dokladnie tyle ile mnie wg ich wyceny by wyniosla naprawa wiec stratny nie jestem zlosnik.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

strasznie mnie dziwi co wypisujecie, w grudniu facet rozjechał mi moje volvo na światłach(tył i przód rozwalone) z PZU przyjechał pan zrobił wycenę i powiedział zęby się zgłosić za tydzień. Pojechałem a tam niespodzianka (samochodu w stanie przed wypadkiem nie sprzedałbym za 4kzł mowa o volvo 440 "93) szkoda całkowita, na rękę mogą wypłacić 3900, i nie więcej bo naprawa jest nie opłacalna, ale mogę sobie naprawiać i jeszcze zapłacą mi za badanie techniczne po naprawie, albo jak przyniosę papiery ze złomowania to dopłaca 1800zł, no to czym prędzej odwiozłem wraka i dostałem 5700 za samochód nie warty 4.

Napisano

jak go nie bedziesz naprawial, tylko sprzedawal na czesci, to powiedz mi, czy klima byla sprawna? Co ucierpialo z calego ukladu klimatyzacji podczas zderzenia? Bo w razie czego ja bym byl chetny na kompletna klime, razem z panelem sterowania nawiewami i wlacznikiem klimy/recyrkulacji...

Moim zdaniem bardziej by ci sie oplacalo wziac kase z ubezpieczalni i sprzedac wszystkie czesci, co sie nadaja, podejrzewam, ze wyciagniesz z tego co najmniej drugie tyle.

Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.