Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zagłówki z tyłu - mam i ja!

Featured Replies

Napisano

Witam.

Nareszcie! Zdecydowałem się i nie żałuję. Kosztowało mnie to co prawda troszkę pieniędzy i czasu, ale uważam że było warto. Pasażerowie z tyłu też są tego samego zdania. smile.gif

Z tego miejsca chciałbym podziękować sprzedawcy (chociaż pewnie nie czyta kącika), który wysłał również pasujące mocowanie kanapy do podłogi - bez tego mógłbym zapomnieć o montażu nowych stelaży, a co za tym idzie z zagłówków.

A teraz mała fotorelacja. Po wyjęciu fotela okazało się że mam stare mocowanie do podłogi, a kupione przeze mnie kanapy miały nowe mocowanie. Widać to na poniższym zdjęciu. Tutaj włożyłem już nowy stelaż. Widać że na starym mocowaniu nie da się nic wykombinować. Zauważyłem jednak że mocowanie da się odkręcić od podłogi. Po odchyleniu tapicerki widać śrubę. To jednak dopiero początek "zabawy". Odkręcenie tej śruby może być małym problemem, ponieważ śruba nie jest typowa. Nie wiem jaki to jest rozmiar, ale 19 jest za mały, a 22 za duży (przeskakuje). Płaskim kluczem też nie ma szan podejść ze względu na wyprofilowanie uchwytu pasów widoczne na zdjęciu. Ostatecznie poradziłem sobie kluczem zaciskowym (ale nie typowym płaskim "francuzem", tylko starszym rodzajem typu "młotkowego" ze śrubą w rękojeści - tylko tam można porządnie docisnąć szczęki).

IMG_7308.JPG

Tutaj wyraźnie widać różnice między starym (szarym), a nowym mocowaniem (czarnym). Nowe mocowanie składa sie z dwóch części i jest montowane na 3 lub 4 śruby (stare na 1 śrubę i 2 nity).

IMG_7310.JPG

Po odkręceniu śruby starego mocowania, okazało się, że uchwyt trzyma się jeszcze na dwóch nitach. Dają się jednak łatwo wyrwać bez wchodzenia pod samochód i rozwiercania - zapewniam że jest tam mało miejsca na taką operację. Na poniższym obrazku widać już wywiercony przeze mnie otwór na nowe mocowanie (lewy górny róg - zresztą to widać hehe.gif). W podłodze ze starym mocowaniem jest tylko jeden otwór na śrubę.

IMG_7314.JPG

Pierwsza przymiarka nowego mocowania - stary otwór na śrubę pasuje idealnie. Nowy też się udało dobrze wywiercić. smile.gif Myślałem że to wystarczy, ponieważ jedna część uchwytu dociska drugą, ale okazało sie że nie - ta druga część (prawa) się trzyma, ale bardzo niepewnie. Najbezpieczniej również ją przykręcić do podłogi. Na koniec najlepiej zabezpieczyć antykorozyjnie żeby za dwa lata fotele nie wypadły. wink.gif

IMG_7315.JPG

Przymiarka nowych stelaży - pasują idealnie. yay.gif

IMG_7316.JPG

No i zakładamy już całość - na początek lewa strona - pasuje, oparcie się łatwo składa i rozkłada - znaczy sukces. smile.gif

IMG_7320.JPG

Zagłówki są "przednie", dlatego nieco inaczej leżą niż fabryczne tylko, ale nie ma to chyba znaczenia. Mniej przeszkadzają w czasie jazdy. Wiozłem siostrę 170cm wzrostu i nie narzekała, wręcz przeciwnie, a zagłówek był na najniższej pozycji. Regulacja przód - tył też wydaje się być satysfakcjonująca. Na zdjęciu poniżej zagłówek jest w najniższym położeniu i przechylony do przodu. Co prawda dostałem zagłówki z kanapą, ale były innego koloru, a miałem zakupione wcześniej pod kolor tapicerki, tylko że właśnie przednie.

IMG_7321.JPG

A tutaj już efekt finalny. cool.gif

IMG_7322.JPG

IMG_7323.JPG

Łączny czas operacji - ok 5 godzin, z czego sama zmiana mocowania to max 1,5 godziny. Pozostały czas to montaż, demontaż, przymiarki, zmiana tapicerki, wycięcie otworów, wyprofilowanie starej gąbki, itp. Ogólnie raczej się nie śpieszyłem, na pewno da się zrobić dużo szybciej.

Jeszcze jedno - przycisku zwalniania oparcia nie trzeba demontować. Tapicerka rozciąga się troszkę i można ją zsunąć bez uszkodzenia z obudowy przycisku. To samo z gąbką. Później montaż jest równie prosty, wystarczy wcisnąć gąbkę, a później tapicerkę i wszystko leży znakomicie.

Napisano

> Witam.

> Nareszcie! Zdecydowałem się i nie żałuję.

no kawał dobrej roboty, mnie tez kusi zeby w corsie załozyć

ale pwniej przedzej kupię cała kanapę niż przerobie starą 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> no kawał dobrej roboty, mnie tez kusi zeby w corsie załozyć

> ale pwniej przedzej kupię cała kanapę niż przerobie starą

No ja kupiłem całą kanapę, ale:

1) mam niestandardową tapicerkę.

2) mocowanie foteli się różniło.

Poza tym sprawdź czy nie masz już stelaży przygotowanych pod zagłówki, jeśli tak, to tylko prowadnice i zagłówki i pojechali smile.gif

Napisano

Ach ten podłokietnik.....trzemu ja tak mało siedzę z tyłu....

Napisano

Brawo !!

przypomniałem sobie jak to było u mnie dawno dawno temu smile.gif specjalnie wracałem na szrot po mocowanie oparcia smile.gif ale poszło podobnie jak tobie. z tej przeróbki zostało mi stare oparcie w piwnicy. tak sobie leżało, leżało aż doczekało się . Okazało się że mój caravan nie miał podłokietnika smile.gif. a w starym oparciu był smile.gif:)

Napisano

znam tą dłubaninę waytogo.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> przypomniałem sobie jak to było u mnie dawno dawno temu specjalnie

> wracałem na szrot po mocowanie oparcia ale poszło podobnie jak

> tobie. z tej przeróbki zostało mi stare oparcie w piwnicy. tak

> sobie leżało, leżało aż doczekało się . Okazało się że mój

> caravan nie miał podłokietnika . a w starym oparciu był smile.gif

Dzięki! smile.gif

Przyznaję, że korzystałem też z Twojego opisu oraz fotek (dawno dawno temu na forum), chociaż akurat o mocowaniu do podłogi to niewiele tam było, dlatego w tej kwestii działem w ciemno. wink.gif .

Co do podłokietnika z tyłu... hmm.. no nie wiem czy on taki przydatny, moi pasażerowie w ogóle nie korzystają, czasem nawet jak opuszczę żeby ich zachęcić to później okazuje się że jest podniesiony irked.gif (mimo że na środku kanapy nikogo nie wiozłem). Mnie jako kierowcę to ten podłokietnik już absolutnie w ogóle nie grzeje. zeby.GIF Nową kanapę dobrałem specjalnie z podłokietnikiem bo wiedziałem że będę musiał przełożyć tapicerkę więc byłby zonk jakby w nowych stelażach nie było na niego miejsca.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.