Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sportowe zawieszenie

Featured Replies

Napisano

witam wszystkich,

mam takie pewien problem ... mam fiata punto 90SX (1,6l) ... chcialbym go troche obnizyc ... na allegro sa sprezyny obnizajace ktore niby moga byc zalozone na zwykle amortyzatory (spezyny allegro )... z tego co mi sie udalo wyczytac ... to nie powinno sie tak robic ... ale nie wiem co powiedza na to uzytkownicy kropka ... moze ma ktos cos takiego zalozone ... badz moze ma ktos jakies konkretne sportowe zawieszenie zalozone ... bo szukalem tez jakiegos ... ale nic nie znalazlem ... frown.gif wiec dlatego zwracam sie o pomoc to was ...

z gory dziekuje ... smile.gif

Napisano

Witam serdecznie-z tego co pamietam ktos ma i jezdzi na takich springach wiec sie odezwie 20.GIF

Napisano

na serii amortyzatorach możesz zejść na max 40mm w dół, do 60mm musisz już mieć jakieś krótkie amortyzatory

Napisano

> na serii amortyzatorach możesz zejść na max 40mm w dół

Ale zdania sa podzielone czy mimo wszystko nie odbije sie to na trwalosci seryjnych amortyzatorow hmm.gif.

Napisano

> Ale zdania sa podzielone czy mimo wszystko nie odbije sie to na

> trwalosci seryjnych amortyzatorow .

hmm.gif interesujące to co mówisz, bo nigdzie się z taką opinią nie spotkałem.

Generalnie wszędzie, gdzie czytałem jest napisane, że te podstawowe springi

pseudo szportowe (-30;-40 mm) mogą spokojnie chodzić z seryjnymi amortyzatorami.

Napisano

Witam. Ja jeżdżę na sportowym zawiasie Power Techa, kiedyś okazyjnie kupiłem na allegro ale ogólnie bardzo ciężko znaleźć. Znajomy jeździ też Puntem, na sprężynkach KONI i zwykłych amorkach, generalnie dużo twardszy ma ten zawias i normalnie plomby z zębów wyskakują crazy.gif Poczekaj troche to Ci odsprzedam smile.gif po sezonie zmieniam zawiasik na gwinta zlosnik.gif. Pozdrawiam

Napisano

zobaczymy ja na razie śmigam od 5kkm (nie wiele) na FK -35mm był na trzepakach przy 4kkm (następny pomiar przy 10kkm) i było wszystko OK. Trwałość na pewno spadnie to nie ulega wątpliwości, lecz nie tak mocno.

Napisano

> interesujące to co mówisz, bo nigdzie się z taką opinią nie

> spotkałem.

> Generalnie wszędzie, gdzie czytałem jest napisane, że te podstawowe

> springi

> pseudo szportowe (-30;-40 mm) mogą spokojnie chodzić z seryjnymi

> amortyzatorami.

Seryjny Fiat Uno ma tez homologacje na 195/45 R15 co nie znaczy ze nie odbije sie to na trwalosci drazkow kierowniczych, tulei wahaczy i innych elementow zawieszenia 270751858-jezyk.gif.

Napisano

możesz walnąć na seryjne amorki te sprężyny ,ale bądz pewien ,że napewno nie pozostanie to obojętne na trwałość innych elementów zawieszenia , zazwyczaj się poleca do takiej operacji zamontowanie krótszych amorków bo może auto dziwnie się zachowywać na seryjnych

Napisano

> Seryjny Fiat Uno ma tez homologacje na 195/45 R15 co nie znaczy ze

> nie odbije sie to na trwalosci drazkow kierowniczych, tulei

> wahaczy i innych elementow zawieszenia .

Hola hola my dear friend grinser006.gif Ja nie neguje, że szerokie koła mają wpływ na trwałość elementów zawieszenia,

ja pisałem o seryjnych amorkach + lajtowo krótszych springach busted.gif

To deko dwa odmienne tematy imho wink.gif

Napisano

> Witam. Ja jeżdżę na sportowym zawiasie Power Techa, kiedyś okazyjnie

> kupiłem na allegro ale ogólnie bardzo ciężko znaleźć. Znajomy

> jeździ też Puntem, na sprężynkach KONI i zwykłych amorkach,

> generalnie dużo twardszy ma ten zawias i normalnie plomby z

> zębów wyskakują Poczekaj troche to Ci odsprzedam po sezonie

> zmieniam zawiasik na gwinta . Pozdrawiam

No to jak już jesteśmy w temacie sportowego zawieszenia to ja mam też takie pytanie. Chciałbym sobie zapodać gwinty (zima max w górę bo mi drogi nie odśnieżają i nawet łańcuchy już raz porwałem biglaugh.gif ) no i moje pytanie brzmi czy opłaca się wydać taką kupę (pojęcie względna co jak dla kogo) kasy na gwinty? Jak z ich trwałości? Ile tysiów trzasne na takim zawieszeniu? Żeby się nie okazało że muszę taką kasę wywalać co roku albo co dwa beksa.gif

Zastrzegam sobie że jeżdżę po wyboistych drogach stolicy spineyes.gif

Napisano

Tak masz rację wystarczy pogadać z centomaniakami, były przypadki siadania amorków na zawiasach -40

Napisano

> Tak masz rację wystarczy pogadać z centomaniakami, były przypadki

> siadania amorków na zawiasach -40

tylko ze oni to kombinuja ze glowa mal zlosnik.gif a -40 to u nich jest lajcik jak nie zapodasz -60 to nie masz sportowego zawieszenia zlosnik2.gif

Napisano

> Hola hola my dear friend Ja nie neguje, że szerokie koła mają wpływ

> na trwałość elementów zawieszenia,

> ja pisałem o seryjnych amorkach + lajtowo krótszych springach

> To deko dwa odmienne tematy imho

Nie takie odmienne znowu, bo oba dotycza zawieszenia grinser006.gif, ale nie o tym chcialem.

Zastosowalem tu analogie - zarowno duze kola z oponami-plastrami jak i krotsze progresywne sprezyny stosowac bez modyfikacji reszty zawieszenia jednak nikt nie gwarantuje ze trwalosc seryjnych elementow nie ulegnie pogorszeniu. Nie wazne ile centymetrow auto siada, wazne ze amortyzatory sa caly czas pod obciazeniem jakby w aucie siedzialo pieciu chlopa. Zakres pracy tloka w takim amortyzatorze ulega zawezeniu lub nawet przesunieciu poza to co przewidziala fabryka wiec nie ma sie co dziwic ze szybciej wyleje. Chociaz nie przecze ze porzadny amor uznanej marki powinien dac sobie z tym rade ok.gif.

Napisano

> witam wszystkich,

> mam takie pewien problem ... mam fiata punto 90SX (1,6l) ...

> chcialbym go troche obnizyc ... na allegro sa sprezyny

> obnizajace ktore niby moga byc zalozone na zwykle amortyzatory

> (spezyny allegro )... z tego co mi sie udalo wyczytac ... to nie

> powinno sie tak robic ... ale nie wiem co powiedza na to

> uzytkownicy kropka ... moze ma ktos cos takiego zalozone ...

> badz moze ma ktos jakies konkretne sportowe zawieszenie zalozone

> ... bo szukalem tez jakiegos ... ale nic nie znalazlem ... wiec

> dlatego zwracam sie o pomoc to was ...

> z gory dziekuje ...

jamex niezbyt uznana marka. zapodaj najlepiej eibach lub weitec. w punto bardzo dobrze wyglada przod -50 tyl -30. co do amorów to do obnizenia wiecej niz -40 lepiej skrocic bo na seryjnych auto moze byc nieprzewidywalne. nie utwardzaj tylko za duzo bo przy zwawszej jezdzie moze zaczac pekac buda na naszych wspanialych polskich drogach. jak kupowalem do siebie sprezyny -35 na poczatku zalozylem do amorów jakie mialem akurat w aucie delphi...pojezdzilem moze z 2 miesiace i powiedzialy papa, wymienilem na bile i jest ok.

Napisano

Gwint i tylko gwint.Ja jezdze na gwincie KW i jestem naprawde mega zadowolony.Wybieranie dziur,sposob w jaki gasi przerozne nierownosci na naszych polskich drogach,poprostu malina... waytogo.gif

Napisano

> Gwint i tylko gwint.Ja jezdze na gwincie KW i jestem naprawde mega

> zadowolony.Wybieranie dziur,sposob w jaki gasi przerozne

> nierownosci na naszych polskich drogach,poprostu malina...

Dzięki za radę waytogo.gif Ile już kilometrów przejechałeś na nich? Dużo taki zawias KW kosztuje? 20.GIF

Napisano

> Nie takie odmienne znowu, bo oba dotycza zawieszenia , ale nie o tym

> chcialem.

> Zastosowalem tu analogie - zarowno duze kola z oponami-plastrami jak

> i krotsze progresywne sprezyny stosowac bez modyfikacji reszty

> zawieszenia jednak nikt nie gwarantuje ze trwalosc seryjnych

> elementow nie ulegnie pogorszeniu. Nie wazne ile centymetrow

> auto siada, wazne ze amortyzatory sa caly czas pod obciazeniem

> jakby w aucie siedzialo pieciu chlopa. Zakres pracy tloka w

> takim amortyzatorze ulega zawezeniu lub nawet przesunieciu poza

> to co przewidziala fabryka wiec nie ma sie co dziwic ze szybciej

> wyleje. Chociaz nie przecze ze porzadny amor uznanej marki

> powinien dac sobie z tym rade .

Okej, wracając do opon, jednak należy również zwrócić uwagę, że skoro konstruktor pojazdu przewiduje

szerokie opony w zestawie (np. w MKII 16V Sound są to 195/45), to wydaje mi się

logicznym by było, że zawieszenie również zostanie dobrane pod względem wytrzymałościowym

do takiego rozwiązania hmm.gif

Napisano
  • Autor

wiec ze znowu zapytam ... co z moim wypadku najlepiej bylo by zrobic ... amortyzatory mam z monroa ... a chcialbym kropka troche obnizyc ... powinienem kupic cos takiego .... ??

Napisano

> wiec ze znowu zapytam ... co z moim wypadku najlepiej bylo by zrobic

> ... amortyzatory mam z monroa ... a chcialbym kropka troche

> obnizyc ... powinienem kupic cos takiego .... ??

Sprężyny bardzo dobre, bo sam takie miałem i jeździło sie w miarę komfortowo na seryjnych amorach.

Nie polecam jednak równego obniżania przodu i tyłu, bo będzie wyglądać jak motorówka wchodząca w ślizg wink.gif

Jeżeli chcesz obniżać to tylko wariant -50/60 przód i -30 tył. Ewentualnie sam przód -30.

Dla przykładu dwa poglądowe zdjęcia (koła to 16" z oponami 195/45):

1. Eibach -30/-30

eibach.jpg

2. Jamex -60 przód / Eibach -30 tył

jamex.jpg

Napisano

To zależy IMO od samych spręzyn, jak miałem OMP -40 to wrażenie było takie, że tył siedzi bardziej niż przód tak jak na 1 focie, potem jak miałem Eibach-y - 30 to przód siedział bardziej wink.gif

Jednak faktycznie bezpieczniej zapodać na przód krótszą spręzyne, ponieważ do końca nigdy nie wiemy jak autko siądzie wink.gif

Napisano

> jakie masz amory na przodzie pod te jamexy? pozdr

Pełna seria Monroe Reflex - polecam jak ktoś lubi nie mieć prawie zawieszenia z przodu rotfl.gif

Napisano

> Pełna seria Monroe Reflex - polecam jak ktoś lubi nie mieć prawie

> zawieszenia z przodu

nie miec z powodu ze tak mocno ograniczona praca amorka czy amorek twardy?

Napisano

> nie miec z powodu ze tak mocno ograniczona praca amorka czy amorek

> twardy?

Oczywiście to pierwsze, ale da się przeżyć - twardszymi jeździłem wink.gif

Jeżeli masz fundusze to najlepiej zainwestuj w cały zestaw (sprężyny + amorki) lub od razu gwincik ok.gif

Napisano

> wiec ze znowu zapytam ... co z moim wypadku najlepiej bylo by zrobic

> ... amortyzatory mam z monroa ... a chcialbym kropka troche

> obnizyc ... powinienem kupic cos takiego .... ??

dobre, ale lepiej znaleźć coś 35/30mm lub 40/30mm

Napisano

Zawias KW przezyje twoj samochod i pojezdzi jeszcze w drugim.Nowka kosztuje 900Euro.

Napisano
  • Autor

> nick pitterek - napisz do tego usera

kto ma do niego pisac .... ?? i w jakiej sprawie ... ??

P.S.

jesli nie uda mi sie znalesc miejsca gdzie kupie po 2 sprzezyny -60 jamex i -30 eibach .... zamiast po 4 ... to czy moze byc ten zestaw ... ??

Napisano

> kto ma do niego pisac .... ?? i w jakiej sprawie ... ??

> P.S.

> jesli nie uda mi sie znalesc miejsca gdzie kupie po 2 sprzezyny -60

> jamex i -30 eibach .... zamiast po 4 ... to czy moze byc ten

> zestaw ... ??

może, na cento trochę tego jeździ i nie narzekają, ale przednie amory masz do wymiany jak ma iść 60mm w dół

Napisano
  • Autor

> może, na cento trochę tego jeździ i nie narzekają, ale przednie amory

> masz do wymiany jak ma iść 60mm w dół

a dlaczego mam je do wymiany ... ??

Napisano

> a dlaczego mam je do wymiany ... ??

przy -60mm zacznie auto na dziurach skakać, niebezpieczne i zaraz padnie normalna seria

przeczytaj cały wątek ... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> przy -60mm zacznie auto na dziurach skakać, niebezpieczne i zaraz

> padnie normalna seria

> przeczytaj cały wątek ...

Jeśli chodzi o skakanie, to z przodem nie jest tak źle, przynajmniej u mnie.

Z tyłem jest już gorzej, ale to pewnie dlatego że prawie nic nie waży.

Do co padania tak od razu seryjnych amorków, to sie nie zgodzę, bo jeżdżę już dwa lata, zrobiłem jakieś 40tys i nic się nie zanosi żeby się rozsypały, a powiem szczerze, że czekam na to żeby założyć coś bardziej sportowego wink.gif

Napisano
  • Autor

a wiec ... z tego co zrozumialem ... i po moich przemysleniach ... stwierdzam ze najlepszym zestawem byloby oczywiscie jakies pelne zawieszenie badz gwint ... ale w moim wypadku ... to najlepszym zestawem chyba bedzie przod -40 Jamex i tyl -30 Eibach ... i chyba bedzie to lepsze niz przod -60 Jamex i tyl -30 Eibach ... wiec teraz czekam na wasze propozycje ... zeby.GIF

Napisano

> a wiec ... z tego co zrozumialem ... i po moich przemysleniach ...

> stwierdzam ze najlepszym zestawem byloby oczywiscie jakies pelne

> zawieszenie badz gwint ... ale w moim wypadku ... to najlepszym

> zestawem chyba bedzie przod -40 Jamex i tyl -30 Eibach ... i

> chyba bedzie to lepsze niz przod -60 Jamex i tyl -30 Eibach ...

> wiec teraz czekam na wasze propozycje ...

oba Eibach lub inne ale tej samej firmy na przodzie i tyle - 40 przód i - 30 tył

hmm.gif chyba mam takie uzywki w piwnicy tylko nie znam firmy ale do P II niestety palacz.gif

Napisano
  • Autor

ale niestety nie ma zestawu nigdzie -40/-30 tej samej firmy ... tylko 2 rozne ... a niestety nie wiem jak sie moja auto zachowa jesli i przod i tyl dam -30 ... u adamo to nieciekawie wygladalo ... a niechcialbym zeby to tak wygladalo ... frown.gif

Napisano

> ale niestety nie ma zestawu nigdzie -40/-30 tej samej firmy ... tylko

> 2 rozne ... a niestety nie wiem jak sie moja auto zachowa jesli

> i przod i tyl dam -30 ... u adamo to nieciekawie wygladalo ... a

> niechcialbym zeby to tak wygladalo ...

chopie przestan w koncu pitolic i se kup weitec -50 - 30 za 500 zeta i bedzie gut

Napisano

> chopie przestan w koncu pitolic i se kup weitec -50 - 30 za 500 zeta

> i bedzie gut

Popieram ok.gif

Ewentulanie Jamex -60/-40

Napisano

> Popieram

> Ewentulanie Jamex -60/-40

ja bym popieral przod -50 ...zawsze to ten 1 cm ulgi dla amora hehe.gif

pozdro adamo, fajne galerie na stronce brawo.gif

Napisano

> zrobiłem jakieś 40tys i nic się nie zanosi

> żeby się rozsypały, a powiem szczerze, że czekam na to żeby

> założyć coś bardziej sportowego

masz pica 270751858-jezyk.gif inaczej będą zachowywały się amorki które jeździły już na serii od tych które na dzień dobry zobaczyły -40 czy tam -50mm

p.s.1. autko masz cud mód, malina

p.s.2 a kolega orka niech coś w końcu kupi 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

a jest tu moze jakis sprzedawca co takie cos sprzedaje ... ?? to mu moze dam zarobic ... 270751858-jezyk.gif dzisiaj bylem na niemieckiej stronie weitera ... w koncu cos tam znalazlem ... i zauwazylem ze sprzezyny do mojego wozu sa w wymiarach 50/35 ... to moze ktos tu by mogl sprzedac w jakiejs malej cenie .... biglaugh.gif a jesli nie to ... to moze eibach -30 oraz 2 z jamex'u -40 albo - 60 .... ??

Napisano
  • Autor

chlopcy ... mam jeszcze jedno pytanie ... czy te sprezyny sa dobre ... ?? bo akurat maja 50/35 mm i by chyba byly dobre ... smile.gif

Napisano

> chlopcy ... mam jeszcze jedno pytanie ... czy te sprezyny sa dobre

> ... ?? bo akurat maja 50/35 mm i by chyba byly dobre ...

wejść wejdą ale czy one są normalne czy progresywne ? bo jakoś nić o tym nie widze...

Napisano

moim zdaniem springi obniżane są raczej progresywne, może nie takie o 10 mm, ale o 50 mm to raczej napewno wink.gif

Napisano

http://www.garaz.dtm.superhost.pl/displayimage.php?album=55&pos=12

sorki ze sie podłacze do tematu....Summer_Cars_Party_lotnisko_Muchowiec-Djmario/hpim4284.html powiedzcie mi koledzy to ile siedzi to punto bo ja kompletnie niewiem amory sa koni a sprezyny apex z tylu siedzi tak ze miedzy nadkole a opone idzie wcisnac palec wskazujacy ale nic pozatym dodam ze opony to 195/45/15

Napisano

> moim zdaniem springi obniżane są raczej progresywne, może nie takie o

> 10 mm, ale o 50 mm to raczej napewno

też tak myślę, lecz jak by nie było informacji żadnych tam nie ma 270751858-jezyk.gif

Napisano

> http://galeria.honda.slask.pl/zdjecia/2007/06/02.06.2007-

> sorki ze sie podłacze do

> tematu....Summer_Cars_Party_lotnisko_Muchowiec-Djmario/hpim4284.html

> powiedzcie mi koledzy to ile siedzi to punto bo ja kompletnie

> niewiem amory sa koni a sprezyny apex z tylu siedzi tak ze

> miedzy nadkole a opone idzie wcisnac palec wskazujacy ale nic

> pozatym dodam ze opony to 195/45/15

na moje niezbyt dobre oko po 60/40 ale nie wiem (nie bić jak źle mówię 270751858-jezyk.gif )

Napisano

sprzodu ta sama opcja palec ledwo co wchodzi az sam sie dziwie ze przy skrecie nie wyrywa błotnika.....moze dlatego ze sie nie rusza..:)

Napisano

> też tak myślę, lecz jak by nie było informacji żadnych tam nie ma

no to dzwoń pisz mejle itp zlosnik.gif, ale mom zdanie taki spring obniżony o 50 mm gdyby nie był progresywny nie dał by rady, zawias by się dziwnie/nie bezpiecznie zachowywał wink.gif, bys ciorał podwoziem o wszystko co wystaje o 1,2 cm ponad asfalt biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.