Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Położenie kabli pod car-audio... instalka

Featured Replies

Napisano

Witam!

Jako, że mam rozkręcony samochód (tzn wykładzinę, fotele, kanapę itd...) to chciałbym położyć kable do audio (które jest w planach). Kable pójdą do bagażnika bo tam kiedyś chcę mieć:

- wzmacniacz + subwoofer (skromny zestaw do max 400 zł)

lub

- 2 x głośniki 13 cm w półeczce w fabrycznych miejscach

Co będzie dokładnie to się okaże jak z funduszami itd ale, żeby wtedy nie bawić się z wyciąganiem wykładziny itd to chciałbym położyć instalację, która w razie potrzeby spełni 1 lub 2 punkt zlosnik.gif.

Co do głośników samych to chyba wystarczy zwykły kabel głośnikowy? Położę go tak jak idzie oryginalna instalacja do tyłu (bo stara nie działa slinka.gif ) a do punktu 1 co potrzeba? Wystarczy jeden podwójny kabel głośnikowy (jakiś grubszy?) czy osobny zasilający też musi iść do aku? Podpowiedzcie bo nie wiem czy słabsze wzmaki i suby potrzebują zasilania osobnego czy jak? Trochę ciemny jeszcze jestem.

Reszta pytań później, jak na te ktoś raczy odpowiedzieć zlosnik.gif

pozdro

Napisano

jak będzie wzmak to na pewno od aku kabel zasilający. Co będzie leciał wzmak na baterie słoneczne w zamkniętym bagażniku biglaugh.gif tylko zabezpieczyć żeby nie zwarł się z budą bo na budzie wszędzie minus no i na niego bezpiecznik (40 cm od aku najdalej), mase to już przkręcisz do budy jak chcesz wzmak to jeszcze czincze do radia razem z rms połączonym znimi najlepiej jakieś dobre no i kabel dwużyłowy do głośnika ale to będzie od wzmaka do głośnika a wzmak w bagazniku takżę na razie nie potrzebny będzie tylko chincze też zabezpieczyć i rms co by sięnie zwarło najlepiej szkotem szczelnie zawinąć

Napisano
  • Autor

uporządkujmy: zlosnik.gif

kabel zasilający akumulator ==> wzmak (zwykły? jaki przekrój? nie będzie to do extrem tuningu itd!!!)

czincze radio ==> wzmak np takie??

żyła sterująca a rms to to samo??

Napisano

> kabel zasilający akumulator ==

zależy jaki wzmak 4 kanałowy 2 kanałaowy czy jedn kanał i co będzie napędzać alee na początek 10 mm kw. powinno styknąć

> czincze radio ==

no czy ja wiem firmą nie zarzuce ale prponowałbym nie chodzić poniżej ceny 35 zł za komp w nim już jest rms zgrzany z czinczami

>żyła sterująca a rms to to samo??

nie mam pojęcia szczerze zlosnik2.gif ale myśle że tak 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

ok, już mniej-wiecej kumam o co kaman zlosnik.gif

teraz jakiej grubości kable zastosować do zwykłych głośników na tył (10 lub 13 cm)??

2x1mm?? 2x0,5mm?? oryginalne są takie cieniutkie więc nie wiem czy jest sens dawać jakieś grube bo ja i tak tego pewnie nie wykorzystam! chcę mieć tylko położone na przyszłość (jakby co) zeby.GIF

Napisano

to zależy czy będą podłączone pod radioczy pod wzmacniacz jak pod radio to ja bym na serii zostawił bo radio masz też na seryjnym plusie (grubość kabla) tym co jest we wtyczce ?

Napisano
  • Autor

seria ale nie działa! angryfire.gif to po pierwsze zeby.GIF a poza tym to jak założe kable do głośników na tył to narazie ich nie będe podpinał pod radio (doprowadzę tylko pod deskę rozdzielczą i tyle ;p ) podłącze dopiero wtedy, gdy będę przerabiał przód!

po drugie: z przodu (gdzie mi głośniki pyrkają) są pogmatwane i podrutowane kable - różne także tym się trzeba zająć i zmienić całą instalację ale narazie póki co tył zmienie (bo jeszcze do jutra będę miał dostęp pod wykładziną itp - drugi raz tego rozbebeszał nie będę zlosnik.gif )

zapytam się jutro w sklepie jaki przekrój ale myślę 2x0,75 lub 2x1mm...

teraz co do 2xRCA: mogą być takie ? dla zwykłego słuchania muzyki a nie umcy-umcy itp

i jeszcze pytanie na koniec: czy kabel zasilający i kable RCA (radio-wzmak) muszą iść osobno ? np puściłbym jeden kabel po stronie kierowcy (bo do aku mi tak pasuje) a drugi kabel po stronei pasażera... zeby nie było zakłóceń itp...

Napisano

1. kabel ( + ) z akumulatora do wzmacniacza.W zalezności jaki wzmacniacz i biorąc pod uwagę długość kabla / ok.5m / to na zapas proponuje 16mm.Nie będzie potem problemu z zanikaniem prądu podczas grania wzmacniacza.

2. bezpiecznik na tym kablu nie dalej jak 30 - 40 cm od akumulatora / wielkość zależna od mocy wzmacniacza /

3.kable na zdjęciu stykną, ale to tylko na jeden kanał np.subwoofer.Gdy chcesz sterowac jeszcze parą głośników to potrzeba ci dwie pary.

4.przypadkiem nie podłączaj tego przewodu co jest przy cinchach jako remote - to daje tylko zakłócenia.

5.kabel remote to osobny przewód 0.5 -0.75 mm

6.kabel do głośników to 2.5 mm w zupełności wystarczy.

7.kabel do subwoofera to 4 mm

A na początek to proponuje poczytać - to na pewno wyjaśni kilka niepewności :

http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/PolskiCarAudioFAQ01beta.pdf

i drugi link :

http://forum.tuning.info.pl/viewtopic.php?t=58785&sid=7c0c83730b4cbbf7ef7ff28585850d25

i jeszcze jeden :

http://forum.tuning.info.pl/viewtopic.php?t=46334&sid=7c0c83730b4cbbf7ef7ff28585850d25

Napisano

> 4.przypadkiem nie podłączaj tego przewodu co jest przy cinchach jako

> remote - to daje tylko zakłócenia.

możez wytłumaczyć czemu nie przecież rms w każdym zestawie tak jest zrobiony a jest tak cieniuśki że nie wiem czy on jakieś znaczące zakłocenia może przenieś jakiś konkretny przykład ?? confused.gif

Napisano
  • Autor

> 6.kabel do głośników to 2.5 mm w zupełności wystarczy.

hmmm... np taki??

bo nie wiem czy piszesz o polu czy o przekroju zeby.GIF nei za gruby ten kabel na głośnik ok40-60W (o ile tyle ma) bez wzmaka? confused.gif

Napisano

> hmmm... np taki??

> bo nie wiem czy piszesz o polu czy o przekroju nei za gruby ten

> kabel na głośnik ok40-60W (o ile tyle ma) bez wzmaka?

Nie niezagruby smile.gif

Napisano
  • Autor

> Nie niezagruby

czyli taki jak podałem z linka zastosować jako kable do zwykłych głośników? później przód auta też tym wyłożyć?

i pytanie: czy jak zmienię wszystkie kable radio-głośniki w aucie to czy też muszę zmieniać np zasilający? i ten co idzie od stacyjki? jest taka potrzeba czy zostawić je oryginalne?

Napisano

Kabli do radia nie musisz zmieniać.

Poczytaj dokładnie linki jakie podałem.Tam jest wszystko co cię interesuje.

Napisano
  • Autor

OK. W sumie decyzję o puszczeniu kabli do bagażnika odłożyłem na później bo po 1 to 50 zł na wszystkie kable to mało a po 2 to muszę się dokształcić w tych sprawach zeby.GIF

dzięki za linki - dodałem do zakładek i będę czytał ok.gif

no i innym dzieki za odpowiedzi - dały mi one dużo wiedzy początkowej zlosnik.gif

Napisano

> 7.kabel do subwoofera to 4 mm

Ale wg tych linkow co przytaczasz, kabel wzmaczniacz-zwrotnica powinien miec 4mm, a nie 2,5mm jak od zwrotnicy do tweetera i woofera

Napisano
  • Autor

> Ale wg tych linkow co przytaczasz, kabel wzmaczniacz-zwrotnica

> powinien miec 4mm, a nie 2,5mm jak od zwrotnicy do tweetera i

> woofera

może chodzi o to, że 2,5mm do zwykłych głośników - bez żadnego wzmaka wink.gif

Napisano

> Ale wg tych linkow co przytaczasz, kabel wzmaczniacz-zwrotnica

> powinien miec 4mm, a nie 2,5mm jak od zwrotnicy do tweetera i

> woofera

4mm to do subwofera a do zwrotnicy i od zwrotnicy do głośników wystarczy 2.5mm

• 3 tygodnie później...
Napisano

> 1. kabel ( + ) z akumulatora do wzmacniacza.W zalezności jaki

> wzmacniacz i biorąc pod uwagę długość kabla / ok.5m / to na

> zapas proponuje 16mm.Nie będzie potem problemu z zanikaniem

> prądu podczas grania wzmacniacza.

> 2. bezpiecznik na tym kablu nie dalej jak 30 - 40 cm od akumulatora /

> wielkość zależna od mocy wzmacniacza /

> 3.kable na zdjęciu stykną, ale to tylko na jeden kanał

> np.subwoofer.Gdy chcesz sterowac jeszcze parą głośników to

> potrzeba ci dwie pary.

> 5.kabel remote to osobny przewód 0.5 -0.75 mm

> 7.kabel do subwoofera to 4 mm

> A na początek to proponuje poczytać - to na pewno wyjaśni kilka

> niepewności :

> http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/PolskiCarAudioFAQ01beta.pdf

> i drugi link :

> http://forum.tuning.info.pl/viewtopic.php?t=58785&sid=7c0c83730b4cbbf7ef7ff28585850d25

> i jeszcze jeden :

> http://forum.tuning.info.pl/viewtopic.php?t=46334&sid=7c0c83730b4cbbf7ef7ff28585850d25

sie ma,

zanim podepne zestaw mam jeszcze pare pytań do Ciebie:

1)gdzie podpiac kabelek (cienki i ktrotki) to chyba remonte?

2) gdzie podpiac kabel co idzie z czinczami RCA?

z góry dzieki za odpowiedz

Napisano

> sie ma,

> zanim podepne zestaw mam jeszcze pare pytań do Ciebie:

> 1)gdzie podpiac kabelek (cienki i ktrotki) to chyba remonte?

> 2) gdzie podpiac kabel co idzie z czinczami RCA?

> z góry dzieki za odpowiedz

a moge ja odp? zlosnik.gif

własnie ten który idzie z remote łączysz miedzy radio ( przeważnie niebieski) a wzmak...

jest to impuls do załaczenia wzmaka wink.gif

Napisano

> a moge ja odp?

> własnie ten który idzie z remote łączysz miedzy radio ( przeważnie

> niebieski) a wzmak...

> jest to impuls do załaczenia wzmaka

to juz czaje:)

ten remote o ktorym piszesz mam go zespolonego z RCA. czy miejsce w radio gdzie go podpiąć jest jakos opisane?

Napisano

> to juz czaje:)

> ten remote o ktorym piszesz mam go zespolonego z RCA. czy miejsce w

> radio gdzie go podpiąć jest jakos opisane?

pisze Ci wlasnie ze niebieski w radiu. sterowanie elektr. anteną wink.gif

Napisano

> pisze Ci wlasnie ze niebieski w radiu. sterowanie elektr. anteną

ok dzięki

a jak juz sie czepiłem Ciebie to mam jeszcze pytanko czy jest szansa podpiąć kabel zasilijajacy z innego miejsca niz klema aku? jakies gniazdo?

Napisano

> ok dzięki

> a jak juz sie czepiłem Ciebie to mam jeszcze pytanko czy jest szansa

> podpiąć kabel zasilijajacy z innego miejsca niz klema aku?

> jakies gniazdo?

tylko przy aku. przejście do kabiny masz za pedałem gazu wink.gif

Napisano

> tylko przy aku. przejście do kabiny masz za pedałem gazu

i normalnie podpiąćdo plusa klemy?

Napisano

> i normalnie podpiąćdo plusa klemy?

tak. i 20-30cm dalej dać bezpiecznik ok.gif

Napisano

> tak. i 20-30cm dalej dać bezpiecznik

OK dzięki za info. na pewno przyad sie jutro przy mntazu

Napisano

> tak. i 20-30cm dalej dać bezpiecznik

ja mam prawie przy samym aku smile.gif na takim krótki odcinku przewodu, ale tego samego co idzie dalej, to chyba jest ok co? smile.gif

Napisano

mam dokładnie ten remote podłączony smirk.gif zakłóceń nie ma żadnych smirk.gif przecież w remote idzie około 12V przy w miarę małym prądzie i to stałym i nie jest w stanie to zakłócić prądu zmiennego, który idzie kablem sygnałowym, co niby przeleci przez ekran kabla sygnałowego, który w dodatku jest połączony z masą? zastanów się trochę, nawet jak by się coś zaindukowało to pójdzie w masę kabla sygnałowego, uwielbiam czytać takie bzdury wyssane z palca sick.gif

Quote:

Proponuję np. kable prądowe poprowadzić lewym progiem, sygnałowe i kabel remote środkiem, a głośnikowe prawym rogiem. Kabel remote to niebieski przewód z kostki radia. Casem opisany jest jako "antena".

to cytat z książki, do której linka dałeś, nawet tam nic nie jest wspomniane że trzeba osobno remote ciągnąć

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.