Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nietypowe pytanie...

Featured Replies

Napisano

... bo chodzi o quada. hehe.gif

Zna się ktoś może na takim sprzęcie? hmm.gif Chciałem kupić taki pojazd - warunek jest taki, że musi mieć homologację, by dało się go zarejestrować i jeździć nim również po drogach publicznych. Chodzi raczej o pojazd z silnikiem czterosuwowym - dobrze jeśli miałby reduktor, chociaż nie jest to warunek konieczny. Tzw. "quady sportowe" raczej odpadają zlosnik.gif

Pojazd ma jeździć trochę po górkach - nawierzchnie typu asfalt, droga gruntowa, trawa, itp., bez żadnych ekstremów. Będzie używany również w zimie. Powinna być możliwość zamocowania bagażu typu większy plecak - siedzenie jednoosobowe w zupełności wystarczy.

Na razie oglądałem Suzuki Eiger 400 Automatic, zachwalany mocno przez sprzedawcę:

Eiger400-4x4.jpg

ale może jest jakiś rozsądniejszy wybór? hmm.gif

Napisano

jezeli chodzi o homologacje, to bardziej chyba sie oplaca suzuki 700, bo jesli dobrze pamietam, to w cenniku podana cena cena tego 400 bez homologacji.

ale na 100% nie pamietam

Napisano
  • Autor

> jezeli chodzi o homologacje, to bardziej chyba sie oplaca suzuki 700,

hmm.gif

Mogę kupić tego Eigera 400 z homologacją od ręki za 32 kzł, homologowany King 700 jest droższy o jakieś 5-6 kzł (dokładnie nie pamiętam, musiałbym zadzwonić do dealera). Być może warto mimo wszystko dołożyć hmm.gif - nie wiem, nie znam się na tym. zlosnik.gif Sprzedawca twierdził, że jak na moje potrzeby to ten Eiger 400 jest aż nadto hmm.gif - i to m. innymi chciałbym zweryfikować.

Na motocyklach jeżdżę od kilkunastu lat, z quadami miałem dotychczas do czynienia tylko okazjonalnie - dlatego po prostu sam nie potrafię tego ocenić niewiem.gif Wehikuł ma być raczej na lata - i chodzi głównie o spokojne przemieszczanie się po górzystej okolicy, gdzie problemem są strome podjazdy i zjazdy. Spokojna eksploatacja typu "jedziemy po zakupy" zlosnik.gif, itp. - żadnego upalania sprzętu w ciężkim terenie nie przewiduję. grinser006.gif

Napisano

> Mogę kupić tego Eigera 400 z homologacją od ręki za 32 kzł,

> homologowany King 700 jest droższy o jakieś 5-6 kzł (dokładnie

> nie pamiętam, musiałbym zadzwonić do dealera). Być może warto

> mimo wszystko dołożyć - nie wiem, nie znam się na tym.

> Sprzedawca twierdził, że jak na moje potrzeby to ten Eiger 400

> jest aż nadto - i to m. innymi chciałbym zweryfikować.

> Na motocyklach jeżdżę od kilkunastu lat, z quadami miałem dotychczas

> do czynienia tylko okazjonalnie - dlatego po prostu sam nie

> potrafię tego ocenić Wehikuł ma być raczej na lata - i chodzi

> głównie o spokojne przemieszczanie się po górzystej okolicy,

> gdzie problemem są strome podjazdy i zjazdy. Spokojna

> eksploatacja typu "jedziemy po zakupy" , itp. - żadnego upalania

> sprzętu w ciężkim terenie nie przewiduję.

no to jak na lata, to tym bardziej 700.

napewno pare koni nie saszkodzi.

a cena teraz naprawde jest atrakcyjna w cenniku z homologacja 38,5 (zawsze cos jeszzce diler opusci)

Napisano

Jak chcesz moge Ci dac namiar na mojego kolege. Sprowadza takie quady i skutery z Chin wink.gif

Sa lepsze i gorsze, mysle ze cos doradzi wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jak chcesz moge Ci dac namiar na mojego kolege. Sprowadza takie quady

> i skutery z Chin

A jak wygląda sprawa z serwisem? hmm.gifzlosnik.gif Bo jak się kupi coś marki Yamaha, Suzuki, Polaris, itp. to raczej problemu być nie powinno nawet za kilka lat hmm.gif - a co do sprzętu marki np. Keeway ryzyko problemów z zaopatrzeniem w jakiejś tam dłuższej perspektywie czasowej jest chyba większe. hmm.gif

Napisano

> A jak wygląda sprawa z serwisem?

Ja sie tym nie zajmuje, mysle ze bedzie lepiej jak zapytasz u zrodla wink.gif

Wiem ze zerwisow jest podobno sporo. Nie zdziwilbym sie gdyby bylo wiecej niz Hondy i innych markowych wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Interesuję się quadami od lat i mogę Ci powiedzieć, żę:

Nie ma co się wypruwać z kasy dla najmocniejszego modelu, bo często ten słabszy będzie w terenie bardziej mobilny, mniej spali, mniej waży a wcale nie jest mniejszy.

Eiger jest OK! Warto zerknąć tutaj jest sporo testów, opisów, zdjęć.

Jeżeli celujesz w coś nowego w okolicy 30 tys. to mogę polecić Ci BARDZO HONDĘ TRX420. Quady od hondy słyną z niezawodności i niesamowitej sprawności przeprawowej, oczywiście można kupić też Rincocna 680 ale jest sporo droższy i ma niezależne tylne zawieszenie co jest i dobre i złe. Daje lepszy komfort podróżowania ale jest o 4 przeguby więcej (a to się szybko zużywa) i sporo wahaczy, tulejek itp... Sztywna oś daje dużą stabilność w zakrętach i nie ma się w niej co psuć.

Poza suzuki i hondą warto zainteresować się polarisem (wybór modelu w zasadzie zależy od zasobności portfela) albo bombardierem. Nie będą one tak niezawodne jak honda ale bardzo bardzo wygodne dla pasażerów, ogromne siedzenia, duża moc. Z tą mocą to jest tak, że absolutnie nie należy gonić za nią. Quad to nie ścigacz i nawet taki 30-to konny potrafi przejechać WSZĘDZIE gdzie te najmocniejsze a często i lepiej sobie poradzi z racji mniejszej masy.

Co do yamahy to jest ona mocno przereklamowana, jest jej najwięcej ale nie ma takiej jakości jak np. honda czy suzuki, ale oczywiście jak ktoś sprzętu nie katuje to też będzie bardzo zadowolony.

Jeśli chodzi o sprzęty mniej znanych marek to raczej bym odradzał. Nie są aż tak tanie a z pewnością materiały w nich użyte mocno odbiegają od firmowych maszyn. To się będzie psuło. Oczywiście zdarzają się wyjątki, np. KYMCO.

Z opisu Twoich wymagań wynika, że spokojnie wystarczy Ci quad o pojemności od 350ccm w górę, a może warto by było się skusić na 2-osobowego? Np. Bombardier ma takie w ofercie (szukaj też po słowach BRP, CAN-AM), polaris też jakiś 2-osobowy ma.

Uff, nie wiem czy pomogłem czy namieszałem, ale starałem się wink.gif

Napisano

powiem tylko jedno

BOMBARDIER slinka.gif

ewentualnie jakąś przeprawówke typu grizli zlosnik.gif

Napisano

> powiem tylko jedno

> BOMBARDIER

Outlander 800 do tego MAX, 64 konie w quadzie - rakieta niesamowita, ale nie wiem czemu nie podoba mi się z wyglądu, jakiś taki kanciasty, fakt że na żywo lepiej niż na niezliczonych fotkach w necie, ale gryzlacz ma ładniejszą "posturę", lecz wymięka jeśli chodzi o parametry przy bombie.

Eh, mi to by wystarczył każdy i bym nie marudził bo swojego quadziora nie mam, ale już niebawem, już tuż tuż.

Mam niezwykłą chrapkę na hondę trx500 rubicon na mudlitach, czyż nie jest śliczna? cfaniaczek.gif

(tu jeszcze starszy model, obecnie już nie produkują, a ostatnie modele można nabyć nawet za 20 tys zł w niezłej kondycji serduszka.gif)

honda_rubicon500_ml_lg.jpg

Nie wiem, ale jakoś ta starsza mi się bardziej podoba niż nowsza poniżej niewiem.gif

rubicon.jpg

Oczywiście jak ktoś lubi extremalnie to może sobie zrobić takie cacko z niej grinser006.gif

295.jpg

Napisano

> ewentualnie jakąś przeprawówke typu grizli

Albo jesio Yamaha Kodiak food.gif

Miałem okazję "poszaleć" takim sprzętem 893goodvibes.gif

Nawet "hopać" da się na tym yay.gif

Napisano

> Albo jesio Yamaha Kodiak

> Miałem okazję "poszaleć" takim sprzętem

> Nawet "hopać" da się na tym

To samo co grizzly tylko silnik 450 waytogo.gif

Napisano

> To samo co grizzly tylko silnik 450

No to nawet nie muszę sobie wyobrażać co Grizzly potrafi zeby.GIF

Kodiaka określiliśmy mianem czołgu hehe.gif

Napisano

> No to nawet nie muszę sobie wyobrażać co Grizzly potrafi

> Kodiaka określiliśmy mianem czołgu

Mój znajomy niedawno kupił w barwach camo. Jeszcze nie miałem okazji przetestować, jak się uda to napiszę grinser006.gif Kodiak ten na gaźniku miał 28 koni a grizzly z tego okresu (660-tka na gaźniku) miał ich 41 spineyes.gif

Napisano

> Albo jesio Yamaha Kodiak

> Miałem okazję "poszaleć" takim sprzętem

> Nawet "hopać" da się na tym

ostatnio na enduro widziałem nawet ze wspomaganiem sprzęcik

Napisano

> ostatnio na enduro widziałem nawet ze wspomaganiem sprzęcik

Nowe Grizzly 700 mają taki "cud", elektryczny dżinx, który pozwala na dużo łatwiejsze kierowanie quadem. Nie tyle wspomaga ruchy kierowcy, co nie przenosi sił z kół na kierownice (tzn. nie wyszarpuje kierownicy z rąk przy jeździe po wertepach i w zakrętach). Dzięki temu kierowca się nie męczy (a quad potrafi zmęczyć) ale przy dużych prędkościach brak czucia w kierownicy i jest to pewien dyskomfort.

Napisano

> Nowe Grizzly 700 mają taki "cud", elektryczny dżinx, który pozwala na

> dużo łatwiejsze kierowanie quadem. Nie tyle wspomaga ruchy

> kierowcy, co nie przenosi sił z kół na kierownice (tzn. nie

> wyszarpuje kierownicy z rąk przy jeździe po wertepach i w

> zakrętach). Dzięki temu kierowca się nie męczy (a quad potrafi

> zmęczyć) ale przy dużych prędkościach brak czucia w kierownicy i

> jest to pewien dyskomfort.

no fakt jazda quadem do przyjemnych nie nalezy zlosnik.gif

przynajmiej dla mnie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> no fakt jazda quadem do przyjemnych nie nalezy

> przynajmiej dla mnie

Dopóki nie przejechałem się na "prawdziwym" motocyklu to jazda quadem sprawiała mi bardzo dużą radochę.

Nie powiem, poszalałbym na quadzie w terenie, ale jednak jeszcze więcej zabawy miałem na 2oo zlosnik.gif

Napisano

> Dopóki nie przejechałem się na "prawdziwym" motocyklu to jazda quadem

> sprawiała mi bardzo dużą radochę.

> Nie powiem, poszalałbym na quadzie w terenie, ale jednak jeszcze

> więcej zabawy miałem na 2oo

dziwnie sie czuje jak każda część ciała lata w inna strone zlosnik.gif

motorek zwłaszcza endurko no najlepsze na swiecie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

[...]

> Uff, nie wiem czy pomogłem czy namieszałem, ale starałem się

W sumie to tak, zostałem utwierdzony co do trafności wyboru biglaugh.gif - bo już parę dni temu kupiłem tego Eiger-a hehe.gif Sprzedawca był bardzo przekonujący zeby.GIF i w sumie argumentował podobnie do Ciebie ok.gif - nawet porzywiózł tego quada tam, gdzie mam zamiar nim jeździć, przejechałem się - i już został ok.gif

Ale widzę, że wątek rozkręcił się na dobre zlosnik.gif

Napisano

> no fakt jazda quadem do przyjemnych nie nalezy

> przynajmiej dla mnie

?????????

To chyba tylko dla Ciebie grinser006.gif poza tym zależy czym się śmiga cool.gif

Generalnie wiadomo - są 2 typy quadów: przeprawowe i sportowe (chociaż i te dzielą się na podtypy, ale nie ważne...)

W przeprawówkach jak dosiądziesz takiego bombardiera 800 albo polarisa i podobnej pojemności to masz luxus jak w cadillacu i power jak w corvecie grinser006.gif.

A jak dosiadasz prawdziwego quado-ścigacza to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wyciągnąć 200km/h np. na e-atv extreme 950 albo na Bombardierze DS650 TURBO ;-)

Quady to maszyny stworzone do terenu i tam prędkość 100km/h to już szaleństwo i śmierć w oczach hehe.gif i liczy się raczej zwrotność, zdolność pokonywania przeszkód, wzniesień, grząskiego podłoża itp... quadów nie można porównywać do motocykli, to inna bajka której historia rozgrywa się równolegle grinser006.gif

A co do przyjemności.. to nie znam większej przyjemności z jazdy jak śmiganie quadem biglaugh.gif

Napisano

> [...]

> W sumie to tak, zostałem utwierdzony co do trafności wyboru - bo już

> parę dni temu kupiłem tego Eiger-a Sprzedawca był bardzo

> przekonujący i w sumie argumentował podobnie do Ciebie - nawet

> porzywiózł tego quada tam, gdzie mam zamiar nim jeździć,

> przejechałem się - i już został

> Ale widzę, że wątek rozkręcił się na dobre

Bo quady są the best, jedyny problem to że są drogie oslabiony.gif

Za używkę godną uwagi (czytaj: honda rubicon 500) trzeba dać te 20 tys. pln. a prawie 30 za nową.

Z quadów 2k do cywilnej jazdy bardzo podoba mi się suzi LTZ400 serduszka.gif i tu za używkę ponad 15 tys a nowy ponad 20, ale to się już szybciej zużywa niż przeprawówka, fajnie by było mieć oba grinser006.gif ale to już na prawdę trzeba być przy kasie...

Opisz jak wrażenia z jazdy 400-tką.

Napisano

> A co do przyjemności.. to nie znam większej przyjemności z jazdy jak

> śmiganie quadem

jeździłeś kiedyś endurakiem ??

nie wiem mi sie nie podoba bo trzęsie

fakt po szyterkach super sie jeździ ale jak jest troche dziór to juz nie jest fajnie zlosnik.gif

i tak kazdy jeździ na tym ci lubi 20.GIF

Napisano

> jeździłeś kiedyś endurakiem ??

> nie wiem mi sie nie podoba bo trzęsie

> fakt po szyterkach super sie jeździ ale jak jest troche dziór to juz

> nie jest fajnie

> i tak kazdy jeździ na tym ci lubi

Jasne że każdy na tym co lubi i o to chodzi waytogo.gif ale są takie quady że nie trzęsie zlosnik.gif

Napisano

> Jasne że każdy na tym co lubi i o to chodzi ale są takie quady że

> nie trzęsie

no fakt czasem sie przydają hehe.gif

279210603-P1010054.jpg

post-28172-14352484701494_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Opisz jak wrażenia z jazdy 400-tką.

Na razie przejechałem raptem ze 30 km zlosnik.gif - ciągle jestem chyba za bardzo ostrożny, ale na zakrętach mam wrażenie że zaraz się przewrócę hehe.gif

Pod górki podjeżdża się bardzo sprawnie ok.gif - chociaż nie wiem, czy od razu szło by mi tak gładko, gdyby nie automat hahaha.gif

Ciekaw jestem, jak sytuacja bedzie wyglądać w zimie hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

> no fakt czasem sie przydają

W taki terenie się wypuścić solo to i wyciągarka nie pomoże spineyes.gif bo nie było by się za co złapać hehe.gif

Napisano

> Na razie przejechałem raptem ze 30 km - ciągle jestem chyba za

> bardzo ostrożny, ale na zakrętach mam wrażenie że zaraz się

> przewrócę

> Pod górki podjeżdża się bardzo sprawnie - chociaż nie wiem, czy od

> razu szło by mi tak gładko, gdyby nie automat

> Ciekaw jestem, jak sytuacja bedzie wyglądać w zimie

Quad wymaga specyficznego prowadzenia w zakrętach.

Podstawa - nie siedzieć, tylko stać na nogach ugiętych, to się tyczy zakrętów i skoków. ( tutaj przykład co się dzieje jak skaczemy siedząc na kanapie dupką spineyes.gif).

Balansujemy ciałem przechylając się do wewnętrznej i odpychamy quada nogami do zewnętrzenej, dzięki temu na luźnej nawierzchni ładnie zarzuca tył i gaz do dechy cool.gif

Broń Cię Panie odpuścić gazu w takim manewrze bo kończy się rolowaniem (dachowaniem).

Oczywiście piszę o ostrzejszej jeździe, a nie takiej spacerowej.

Co do hopek, to nawet najmniejsza może przysporzyć problemów jak mamy złą postawę na quadzie.

Wyskok - ok, ale przy lądowaniu dostajemy kanapą po pośladkach i lądujemy na kierownicy, albo jeszcze gorzej - przed nią spineyes.gif. Znowu jak stoimy i przegniemy to może nas przerzucić na plecy, wtedy obowiązkowo odpuścić gaz albo nawet depnąć na tylny hamulec.

Quady to niesamowita frajda, ale ich proporcje wymuszają sporo gimnastyki od jeźdźca.

A co do zimy, to jeżeli Cię stać to bardzo polecam takie cudko - satysfakcja murowana serduszka.gif

apache-atv-track-system.jpg

Napisano

taki quad z homologacia jak sie rejestruje jako motocykl czy autko? bo widzialem po miescie smigajacych bez kasku

i czy trza miec prawko na motora zeby smigac na takim ?

Napisano

> taki quad z homologacia jak sie rejestruje jako motocykl czy autko?

> bo widzialem po miescie smigajacych bez kasku

> i czy trza miec prawko na motora zeby smigac na takim ?

Pojazd samochodowy inny L7e.

Można bez kasku.

Można też czasem zarejestrować jako ciągnik rolniczy (zależy od homologacji danego quada) ale wtedy chyba są jakieś ograniczenia prędkości.

Napisano

> Pojazd samochodowy inny L7e.

> Można bez kasku.

> Można też czasem zarejestrować jako ciągnik rolniczy (zależy od

> homologacji danego quada) ale wtedy chyba są jakieś ograniczenia

> prędkości.

a jak z prawkiem w takim przypadku

Napisano

> B

dzieki za info

Napisano
  • Autor

> taki quad z homologacia jak sie rejestruje jako motocykl czy autko?

"Pojazd samochodowy inny" - w rozporządzeniu ministra infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia można znaleźć informacje co do różnic. ok.gif

> bo widzialem po miescie smigajacych bez kasku

Można bez kasku - ale rozsądniej jest chyba jednak mieć. zlosnik.gif

> i czy trza miec prawko na motora zeby smigac na takim ?

Wystarczy "zwykłe" prawo jazdy kategorii B.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.