Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oszukana homologacja na ciezarowy ?

Featured Replies

Napisano

Witam,

prosze Was na samym poczatku, abyscie sie na mnie nie wyzywali smile.gif Rozawazania te sa czysto teoretyczne. Mianowicie, jade do znajomego diagnosty np DU Nubira kombi, daje mi zaswiadczenie, ze za pierwszym rzedem siedzen mam zamontowana krate i ze auto jest 2 osobowe (z tym raczej nie klopot). Co stanie sie kiedy tak zarejestrowanym autem bede korzystal normalnie jak do tej pory i wozil od czasu do czasu 4 osoby na pokladzie. Miski czepiaja sie do tego, zagladaja wogole na ile osob zarejestrowany jest samochod czy przymykaja na to oko ?

Napisano

> Miski

> czepiaja sie do tego, zagladaja wogole na ile osob

> zarejestrowany jest samochod czy przymykaja na to oko ?

Spore ryzyko, sprawa o wyłudzenie podatku VAT no.gif

Napisano

Wydaje mi sie ze miski pierwsze co patrza w dowodzie, to wlasnie na ile osob jest zarejestrowane auto.

Za to im placa, zeby to wychwytywali wink.gif

Ja bym nie ryzykowal, grozi sprawa karno-skarbowa oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

No OK przekonaliscie mnie. Znacie zatem jakies auto ktorym mozna przewozic 4 osoby i ktore bedzie sie zalapywalo na odpis VAT (pomijam auta typowo dostawcze np Sprinter czy Transit no i niestety drogie PICK-UPy, bo na auto mam max 20tys PLN)

Napisano

> No OK przekonaliscie mnie. Znacie zatem jakies auto ktorym mozna

> przewozic 4 osoby i ktore bedzie sie zalapywalo na odpis VAT

> (pomijam auta typowo dostawcze np Sprinter czy Transit no i

> niestety drogie PICK-UPy, bo na auto mam max 20tys PLN)

Kangoo sie nie lapie ?

Napisano

no własnie tak jak kravitz napisał auta typu berlingo doblo chyba sie łapią na przewóz 4 osobowy i mozna od nich odliczyc vat hmm.gif

Napisano

> no własnie tak jak kravitz napisał auta typu berlingo doblo chyba sie

> łapią na przewóz 4 osobowy i mozna od nich odliczyc vat

no a takie auta typu kombii ktore maja kratke dopiero za kanapa np, astra czy golf

Napisano
  • Autor

> Kangoo sie nie lapie ?

Niee, przestrzen bagazowa musi miec min polowe dlugosci calkowitej przestrzeni liczonej od dolnej krawedzi przedniej szyby to tylnej krawedzi konczacej przestrzen bagazowa lub posiadac tylko 1 rzad siedzen, wiec Kangoo lapie sie, ale jako 2 osobowe smile.gif

Napisano
  • Autor

> no a takie auta typu kombii ktore maja kratke dopiero za kanapa np,

> astra czy golf

jesli bagaznik bedzie mial wiecej niz polowa calej przestrzeni wewnatrz auta liczonej jak w poscie wyzej to TAK, ale w tym przypadku tak nie ma, dlatego w innym poscie pytam o Grand Voyagera, on ma 3 rzedy siedzen i jeszcze sporo bagaznik za 3 rzedem, wiec jak sie wyrzuci 3 rzad siedzen to na oko sie niby lapie, bo przestrzen za 2 rzedem siedzen jest na oko polowa calkowitej przestrzeni wewnatrz auta.

Na odpis VATu lapia sie wszystkie auta z odzielna skrzynia ladunkowa (dlatego teraz tak modne staly sie PICK-UPy, bo przy zakupie odliczasz sobie pelen VAT i potem jeszcze VAT od paliwka), auta z 1rzedem siedzen (SC VAN, PUNTO VAN, Matiz VAT itp), zeby auto mialo 4-5 miejsc i nie bylo pick-upem musi spelniac warunek o ktorym pisze wyzej, dlatego trzeba szukac auta z 3 rzedami siedzen z mozliwie jak najwiekszym bagaznikiem za 3 rzedem, wtedy jest szansa ze sie zalapie na ten przepis gdy wyrzucimy ostatni rzad siedzen i zamontujemy kratke za 2 rzedem siedzen.

Napisano

> Witam,

> prosze Was na samym poczatku, abyscie sie na mnie nie wyzywali

> Rozawazania te sa czysto teoretyczne. Mianowicie, jade do

> znajomego diagnosty np DU Nubira kombi, daje mi zaswiadczenie,

> ze za pierwszym rzedem siedzen mam zamontowana krate i ze auto

> jest 2 osobowe (z tym raczej nie klopot). Co stanie sie kiedy

> tak zarejestrowanym autem bede korzystal normalnie jak do tej

> pory i wozil od czasu do czasu 4 osoby na pokladzie. Miski

> czepiaja sie do tego, zagladaja wogole na ile osob

> zarejestrowany jest samochod czy przymykaja na to oko ?

vat to grosze w porównaniu z tym co możesz stracić w czasie wypadku jak ubezpieczyciel zechce leczyć(o ile wogóle zechce) tylko 2 osoby

Napisano

> Mianowicie, jade do

> znajomego diagnosty np DU Nubira kombi, daje mi zaswiadczenie,

> ze za pierwszym rzedem siedzen mam zamontowana krate i ze auto

> jest 2 osobowe (z tym raczej nie klopot). Co stanie sie kiedy

> tak zarejestrowanym autem bede korzystal normalnie jak do tej

> pory i wozil od czasu do czasu 4 osoby na pokladzie.

Mniejszy problem to obowiązek wożenia kratki. Ostatnio chcieli mi za brak zabrać DR busted.gifzlosnik.gif Pierwszy raz od może 10 kontroli ale jednak.

Większy, to problemy w przypadku dzwona z więcej niż dwoma pasażerami. Jedno problem z wypłatą ubezpieczenia, drugie odpowiedzialność za ewentualne obrażenia tych osób.

Jeśli chodzi o problemy z VATem to IMO tylko w przypadku, gdy auto jest zarejestrowane na firmę. Moje nie jest.

Napisano

Miśki raczej czytają dowody rejestracyjne więc masz szanse na:

- mandat 100zł za każdego pasażera ponad stan

- pozostawienie pasażerów na drodze

- zabranie dowodu rej. za niespełnianie wymogu posiadania kratki

Napisano

> kup sobie poloneza truck plus roy

wypas fura, jeździłem taką 2 lata serduszka.gifserduszka.gifserduszka.gifserduszka.gifserduszka.gifserduszka.gifserduszka.gifserduszka.gifserduszka.gifserduszka.gifserduszka.gifserduszka.gif

Napisano

> Miśki raczej czytają dowody rejestracyjne więc masz szanse na:

> - mandat 100zł za każdego pasażera ponad stan

> - pozostawienie pasażerów na drodze

> - zabranie dowodu rej. za niespełnianie wymogu posiadania kratki

Plus wniosek do US...

Napisano

Podpowiem Ci tak

Pracowałem z pewnej znajej firmie w Polsce. Jako służbowe samochody mieliśmy prawdziwe c15, peugeoty partnery, transity (czyli wszystko ciężarówki) i peugeoty 406 SEDANY !!!

Sedany były zarejestrowane jako ciężarowe a kratek w nich nie było. Kontroli było sporo, przeglądów sporo i nie zdarzył sie im ani jeden mandat czy odmówienie przegladu! Ubezpieczenia co ciekawe też były jako na samochody ciężarowe!

Jedyny problem był że po zakończeniu leasingu przychodziło pismo z banku że samochodom została cofnięta homologacja. Przy wykupywaniu ich trzeba było tylko załatwić "papier" że kratka (której nigdy nie było) została zdemontowana i załozone pasy (które nigdy nie były demontowane). Przegląd cos koło 150zł i auta były rejestrowane na firmę jako osobowe. Niestety już nie było odliczeń paliwa to naogół samochody szły "w inne ręce" a na ich miejsce były brane w leasing kolejne admin.gif

Ale taka była polityka firmy czerwona.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.