Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dziwny przeciek płynu chłodniczego

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam wielki problem z płynem chłodniczym. Ostatnio kropek zaczął mi się grzać, więc zerknąłem na poziom płynu i okazało się, że brakuje 2,5 litra!! Po dolewce podłożyłem gazety i okazało się że gdzieś cieknie. Zlokalizowałem jedynie wyciek w jednym miejscu: podaję fotki:

6c9e12de86ce5e9c.jpg

9394a18d95dfaf45.jpg

Pomożecie o co tu chodzi? Jutro wybieram się do mechanika jeśli nic nie pomoże bo tak nie można jeździć! Na gazie bez płynu samochód gaśnie.

Napisano

Uszczelka pod termostatem.

Na marginesie - nie widziałeś tego wcześniej ?

Napisano

Termostat.

Sam mozesz wymienic a kosztuje grosze.. Do mechanika z tym jezdzic to tak jakbys na muchy z pistoletem polowal grinser006.gif

Napisano

to prost a czynnosc ,dasz rade samemu ok.gif

p.s brakuje ci tej rurki papierowej co idzie znad kolektora wydechowego do puszki filtra powietrza (na pierwszym zdjeciu)

Napisano
  • Autor

> to prost a czynnosc ,dasz rade samemu

> p.s brakuje ci tej rurki papierowej co idzie znad kolektora

> wydechowego do puszki filtra powietrza (na pierwszym zdjeciu)

Iwin wiem, że jej brakuje. Wywalili mi ją jak LPG zakładali. Ale chyba będę musiał ją zakupić (mam nadzieje że można) bo w zimę bez tego podobno późno się nagrzewa silnik. Dużo trzeba rozebrać żeby wymienić tą uszczelkę??

Napisano

> Iwin wiem, że jej brakuje. Wywalili mi ją jak LPG zakładali. Ale

> chyba będę musiał ją zakupić (mam nadzieje że można) bo w zimę

> bez tego podobno późno się nagrzewa silnik.

rurke kupisz bez namniejszego problemu, ja ostatnio wlasnie to wymienialem bo stara juz popekala, koszt za odcinek ok 30cm to jakies 4-5zl.

Dużo trzeba rozebrać

> żeby wymienić tą uszczelkę??

spuszczasz płyn chlodzacy (nawet nie caly, byle spadlo ponizej poziomu termostau. ale przy okazji warto wymienic na nowy), odkrecach termostat (chyba dwie sruby o ile pamietam), wywalasz stara uszczelke, oczyszczasz to miesce gdzie byla, dajesz nowa (kosztuje grosze), ja dodatkowo pomazalem silikonem), montujesz termostat, zalewasz płyn, odpowietrzasz, i juz gotowe.

Napisano

Dodalbym tylko ze jesli nie wymieniales nigdy termostatu to moze dobrze by bylo wymienic na nowy. Koszt nie jest duzy a zaoszczedzisz sobie znow roboty jesli walnie czasem niedlugo wink.gif

Napisano
  • Autor

Termostat był wymieniany w zeszłym roku ale u mechanika. Nie wiem gdzie on jest frown.gif Macie koledzy jakąś książkę serwisową do mk I ??

Napisano

> Termostat był wymieniany w zeszłym roku ale u mechanika. Nie wiem

> gdzie on jest Macie koledzy jakąś książkę serwisową do mk I ??

Termostat jest w miajscu gdzie ci cieknie.Wydaje mi się , że widać.Wąż (ten czarny) jest na niego nałożony.Odkręcasz 2 lub 3 -nie pamiętam śróbki i masz go w ręku.Potem czyścisz miejsce styku , zakładasz nową uszczelkę i masz.

Może przy wymianie rok temu mechanik coś spartolił.

Tylko co tam można spartolić ... ??? Różni są mechanicy grinser006.gif

Napisano

> Tylko co tam można spartolić ... ???

Wbrew pozorom mozna duzo spartolić zlosnik.gif np. nie zalozyc uszczelki, albo zalozyc na sucho, slabo przykrecic, nie oczyscic powierzchni przed zalozeniem uszczelki

Napisano
  • Autor

Oczyściłem trochę uszczelkę (czerwona strzałka) i autko postało trochę. Uszczelka okazała się jak na razie sucha ale przeciek pojawił się w miejscu żółtej strzałki. Czy to też jest od termostatu? I jeszcze jedno ważne pytanie. Czy po założeniu instalacji LPG powinni mi dolać płynu do chłodnicy??

9b802f8f9aeb02ca.jpg

Napisano
  • Autor

> Przecież jest mój manual na stronie klubowej jesli by były jakies

> pytania-pytajcie

Ha, właśnie przed chwilą zajrzałem do manuali i jest pięknie smile.gif Mam jeszcze pytanie odnośnie tej rurki. W jakim celu ona została usunięta?? Czy mogę sam ją sobie dołożyć? Nie wpłynie to negatywnie na prace na gazie?

Napisano

> Ha, właśnie przed chwilą zajrzałem do manuali i jest pięknie Mam

> jeszcze pytanie odnośnie tej rurki. W jakim celu ona została

> usunięta?? Czy mogę sam ją sobie dołożyć? Nie wpłynie to

> negatywnie na prace na gazie?

Usuwane jest dlatego aby ciepłe powietrze nie powodowało zakłócen w pracy na lpg na wolnych obrotach ale spokojnie można ją załozyc.

Wiem ze niektórzy montują sobie cos w rodzaju klapki i zimą odsłaniają a latem(wiosną)zasłaniają tą rurkę wink.gif

Napisano

w ciekawym miejscu ci parownik zalozyli...

jak wyciapali plyn to powinni dolac...

pozdro

Napisano
  • Autor

> w ciekawym miejscu ci parownik zalozyli...

> jak wyciapali plyn to powinni dolac...

> pozdro

Właśnie też tak znajomy powiedział. Powinien chyba gdzieś z tyłu być. I mówił też, że jakiś taki duży smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.