Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

darowizna samochodu - dopisanie kolejnej osoby do dowodu

Featured Replies

Napisano

da sie taki manewr zrobic? na chlopski rozum wolno mi kiedy tylko chce podarowac samochod lub jego czesc komu tylko zechce, pytanie co na to wydzial komunikacji i przede wszystkim ubezpieczalnia (w calym tym manewrze chodzi oczywiscie o znizki).

zakladajac ze da sie to zrobic to jak? sporzadzic umowe darowizny, pytanie czy musi byc potwierdzona notarialnie czy nie? chce podarowac czesc samochodu ojcu wiec zdaje sie kwestia podatku nieobowiazuje (albo do jakiejs kwoty nie obowiazuje), czy mozna podarowac dowolna czesc/procent samochodu czy tez czyniac inna osoba wspowlascicielem automatycznie darowuje sie 50%?

przerabial ktos taki manewr? albo moze da sie jakos inaczej zrobic aby moc przy ubezpieczeniu skorzystac ze znizek innej osoby?

a moze ubezpieczalni wystarczy sama umowa darowizny bez wpisywania dodatkowej osoby do dowodu?

gra idzie o ok tysiaka wiec serdeczne dzieki za kazda przydatna pomoc ok.gif

Napisano

> gra idzie o ok tysiaka wiec serdeczne dzieki za kazda przydatna pomoc

Ostatnio temat często przerabiany ,więc chwilka z archiwum powinna pomóc waytogo.gif

Napisano

Da sie tak zrobic.

Pierw udajemy sie do urzedu skarbowego gdzie skladamy oswiadczenie (umowe) "przekazania 50% samochodu o wartosci...". Kto i komu przekazuje. Pelne dane tych osob (pesel, nr dowodu, nip jesli jest nadany).

Pani w urzedzie skarbowym niechetnie da pieczatke, z ktora sie udajemy do wydzialu komunikacji i osoba jest dopisywana do dowodu (oraz do karty pojazdu jesli sie ma).

Napisano

> Da sie tak zrobic.

> Pierw udajemy sie do urzedu skarbowego gdzie skladamy oswiadczenie

> (umowe) "przekazania 50% samochodu o wartosci...". Kto i komu

> przekazuje. Pelne dane tych osob (pesel, nr dowodu, nip jesli

> jest nadany).

> Pani w urzedzie skarbowym niechetnie da pieczatke, z ktora sie

> udajemy do wydzialu komunikacji i osoba jest dopisywana do

> dowodu (oraz do karty pojazdu jesli sie ma).

Ja tak zrobilem :

niestety poprzedni wlasciciel szybko wyrejestrowal auto a chcialem dodac ojca bo ma znizki .

wiec nizej link z info - umowe darowizny przepisalem z tego linka -

pojechalem do skarbowego - do 9700 zl nie placimy podatku zadnego od darowizny .

jutro jade zarejestrowac auto z :

umowa kupna sprzedazy

umowa darowizny

moj dowod

dowod ojca ( do wgladu )

upowaznienie do zarejestrowania na nas dwuch auta na podstawie umowy kupna sprzedazy auta na mnie i umowy darowizny 50 % auta na ojca.

polisa bedzie na niego ( bo tez bedzie w dowodzie)

i no coz OC zamiast 2100zl rocznie bedzie 800 zl rocznie smile.gif

pozdro

LINK Z UMOWA

Napisano

> Ja tak zrobilem :

> niestety poprzedni wlasciciel szybko wyrejestrowal auto a chcialem

> dodac ojca bo ma znizki .

> wiec nizej link z info - umowe darowizny przepisalem z tego linka -

> pojechalem do skarbowego - do 9700 zl nie placimy podatku zadnego od

> darowizny .

> jutro jade zarejestrowac auto z :

> umowa kupna sprzedazy

> umowa darowizny

> moj dowod

> dowod ojca ( do wgladu )

> upowaznienie do zarejestrowania na nas dwuch auta na podstawie umowy

> kupna sprzedazy auta na mnie i umowy darowizny 50 % auta na

> ojca.

> polisa bedzie na niego ( bo tez bedzie w dowodzie)

> i no coz OC zamiast 2100zl rocznie bedzie 800 zl rocznie

> pozdro

> LINK Z UMOWA

a co w skarbówce załatwiasz?!

mi w WK powiedzieli ze nic w skarbowce nie zalatwiam i oni mi rejestruja samochod na podstawie umowy darowizny.

Napisano
  • Autor

> a co w skarbówce załatwiasz?!

> mi w WK powiedzieli ze nic w skarbowce nie zalatwiam i oni mi

> rejestruja samochod na podstawie umowy darowizny.

bo w skarbowce nic nie zalatwiasz, idziesz tylko z umowa darowizny do wydzialu komunikacji i z banki

Napisano

Urzad Skarbowy musi podsteplowac taka umowe. Ewentualnie jezeli trzeba to musisz zaplacic podatek. I dopiero z taka umowa do WK. Przerabialem to kilka lat temu.

Napisano

> Urzad Skarbowy musi podsteplowac taka umowe. Ewentualnie jezeli

> trzeba to musisz zaplacic podatek. I dopiero z taka umowa do WK.

> Przerabialem to kilka lat temu.

Nie musi. Byłem wczoraj, pani sprawdziła tylko, czy wychodzi podatek - nie wyszedł. Nic nie podstemplowała.

Napisano

> Nie musi. Byłem wczoraj, pani sprawdziła tylko, czy wychodzi podatek

> - nie wyszedł. Nic nie podstemplowała.

Czyli coś się zmieniło, kilka lat temu było wymagana wizyta w US. Przydatna informacja bo za kilka dni będę znowu musiał zrobić podobną operację.

Napisano

> Da sie tak zrobic.

> Pierw udajemy sie do urzedu skarbowego gdzie skladamy oswiadczenie

> (umowe) "przekazania 50% samochodu o wartosci...". Kto i komu

> przekazuje. Pelne dane tych osob (pesel, nr dowodu, nip jesli

> jest nadany).

> Pani w urzedzie skarbowym niechetnie da pieczatke, z ktora sie

> udajemy do wydzialu komunikacji i osoba jest dopisywana do

> dowodu (oraz do karty pojazdu jesli sie ma).

a po co 50 % ?? ? żeby wartość nabijac ?

1% wystarczy zlosnik.gif

Napisano

No wlasnie okazalo sie ze do kwoty darowizny 9700 zl ( w przeciagu 5 lat pomiedzy danymi osobami sumujac darowizny)

nie zalatwiam nic w skarbowym.

Wczoraj placilem ubezpieczenie

i tu ciekawostka - tylko HDI asekuracja nie daje zwyzek dla wspolwlasciciela :

przyklad podam taki :

w PZU za 2.0 silnik w wawie ( ford sierra 91rok)

940 zl rok oc - znizki maxymalne wspolwlasciciela moje zero

PTU czy cos takiego - 890 zl rok

HDI Asekuracja : 684 zl rok

w polisie wpisany jestem ja a wspolwlasciciel na odwrocie polisy dodany.

• 4 miesiące później...
Napisano

Siemka, mam sprawę, sluchaj kupiłem auto za 700zl (maluch). Drugi wlasciciel, czyli ten od ktorego kupywałem, nie zarejestrował samochodu na siebie, ani nie wykupił oc i przeglądu. OC i Przeglad było kupione przez pierwszego właściciele, było ważne 26.10.2007r. (przegląd) i 12.11.2007r. (Oc). Niedawno byłem zapytać o OC i gościu mi powiedzial że 1200zl mnie by to kosztowało, bo niemam zniżki żadnej, czy moge podpisać umowe z ojcem isc do skarbówki i potem dopiero wykupic ubezpieczenie ??

Napisano

Kwestia w jakiej wsi ten US sie miesci, kazdy urzednik inaczej interpretuje prawo.

Mi w US w Bialym powiedzieli, ze nie trzeba ich odwiedzac dopuki nie zachodzi koniecznosc oplaty podatku, w Łomzy indyczyli sie ze koniecznie i podbili umowe mimo "1-szej grupy pokrewienstwa, ojciec-syn" i niskiej kwoty, bialostocki WK twierdzil ze bimba na US (niezaleznie od kwoty darowizny spineyes.gif) i umowa mu starczy.

Najlepiej jak kazdy w swoim rejonie dowie sie co i jak by nie miec nieprzyjemnosci.

Napisano

Pewnie zależy jaka pani siedzi przy okienku, lepiej się przejść. Może to pomoże;

"Samochód na własność można zdobyć także dzięki  hojności innych osób - najbliższych krewnych, dalszej rodziny, a nawet całkiem obcych ludzi. W zależności od stopnia bliskości między darczyńcą a obdarowanym trzeba zapłacić podatek albo nie.

W zasadach opodatkowania darowizn nastąpiła rewolucyjna wręcz zmiana. Od 1 stycznia 2007 r. zwolnione od podatku są wszystkie darowizny od osób najbliższych. I to bez względu na wartość darowanej rzeczy, np. samochodu. Zanim obdarowany skorzysta ze zwolnienia, musi dopełnić pewnych istotnych formalności.

Od teścia z podatkiem, od taty już bez

Krąg najbliższych, którzy mogą się obdarowywać bez konieczności płacenia podatku jest bardzo precyzyjnie określony w przepisach. Potocznie mówi się o nim "zerowa grupa podatkowa", bo nie wszystkie osoby z  I grupy podatkowej do niego się zaliczają. A zatem zwolnieniem od podatku są objęte darowizny otrzymane od:

- małżonka,

- dzieci (także adoptowanych),

- wnuków,

- prawnuków,

- rodziców (także adopcyjnych),

- dziadków,

- rodzeństwa,

- pasierba,

- ojczyma,

- macochy.

Zerowa grupa podatkowa nie obejmuje natomiast synowej, zięcia ani teściów, którzy jednak należą do I grupy podatkowej, gdzie i tak płaci się najniższy podatek, a kwota wolna od podatku jest najwyższa.

Przykład:

Anna i Marek Kowalscy dostali od rodziców Anny samochód. W wyniku umowy darowizny stali się jego współwłaścicielami. W tej sytuacji Anna nie zapłaci podatku od darowizny, gdyż należy do "zerowej" grupy podatkowej. Marek zapłaci podatek od połowy wartości auta liczony wg zasad dla I grupy podatkowej. Podatku można byłoby uniknąć, gdyby rodzice Anny podarowali auto wyłącznie córce.

Nie zgłosisz - płacisz

Obdarowany przez najbliższych skorzysta ze zwolnienia podatkowego pod jednym warunkiem: w ciągu miesiąca od otrzymania auta musi zgłosić darowiznę do swojego urzędu skarbowego na specjalnym formularzu SD-Z1 (można go pobrać ze strony internetowej ministerstwa finansów). W przeciwnym wypadku zwolnienie przepadnie i obdarowany zapłaci podatek na takich zasadach, jak dla I grupy podatkowej.

Ale są dwa przypadki, gdy darowizny zgłaszać nie trzeba:

1) gdy w ciągu 5 lat obdarowany dostał od tej samej osoby darowizny o wartości  nie przekraczającej 9 637 zł.

2) gdy umowa darowizny zawierana jest przed notariuszem (wtedy on zawiadamia urząd skarbowy). Uwaga, oświadczenie darczyńcy co do zasady powinno być złożone w formie aktu notarialnego. Jednakże umowa darowizny zawarta bez zachowania tej formy też będzie ważna, gdy auto zostanie faktycznie przekazane obdarowanemu.

Od wuja lub szwagierki - według skali

Wysokość podatku od podarunku w postaci samochodu zależy od grupy podatkowej, do jakiej zaliczany jest obdarowany. Każda z grup podatkowych ma też inną kwotę wolną od podatku (jeśli wartość prezentu jej nie przekracza, to nie trzeba nic płacić). W tabelce przedstawiamy te zależności:

Kwota nadwyżki w zł

Podatek wynosi

ponad

Do

1) od nabywców zaliczonych do I grupy podatkowej

- małżonek, zstępni  (dzieci, wnuki, prawnuki itd.), wstępni  (rodzice, dziadkowie, pradziadkowie), rodzeństwo, pasierb, ojczym, macocha (uwaga, te osoby płacą podatek, jeśli nie zgłoszą darowizny do urzędu skarbowego), zięć, synowa i teściowie.

kwota wolna od podatku: 9 637 zł

10 278

3%

10.278 

20 556

308 zł 30 gr i 5% od nadwyżki ponad 10 278 zł

20.556

822 zł 20 gr i 7% od nadwyżki ponad 20 556 zł

2) od nabywców zaliczonych do II grupy podatkowej

- zstępni rodzeństwa, rodzeństwo rodziców, zstępni i małżonkowie pasierbów, małżonkowie rodzeństwa i rodzeństwo małżonków, małżonkowie rodzeństwa małżonków, małżonkowie innych zstępnych

kwota wolna od podatku: 7.276 zł

10 278 

7%

10.278

20 556 

719 zł 50 gr i 9% od nadwyżki ponad 10 278 zł

20.556 

1 644 zł 50 gr i 12% od nadwyżki ponad 20 556 zł

3) od nabywców zaliczonych do III grupy podatkowej

- wszystkie  inne osoby nie wymienione w grupach I-II

kwota wolna od podatku: 4.902 zł

10 278 

12%

10.278 

20 556 

1 233 zł 40 gr i 16% od nadwyżki ponad 10 278 zł

20.556 

2 877 zł 90 gr i 20% od nadwyżki ponad 20 556 zł

Przykład:

W styczniu 2007 r.  Michał Nowak dostał od bogatego wujka z Ameryki (II grupa podatkowa) samochód o wartości 50 tys. zł. Zgodnie z polskim prawem powinien zapłacić od takiej darowizny podatek nawet  wtedy, gdy danina z tego tytułu została już zapłacona w USA. To dlatego, że  umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania z USA  (podobnie jak z wieloma innymi krajami) nie obejmuje podatku od spadków i darowizn.

Aby obliczyć podatek trzeba odjąć od wartości auta kwotę wolną od podatku (50000- 7276=42724). Dalej podatek liczymy tak: 1644,50 + 12%  x  (42724-20556)=4304,66 zł.

Warto wiedzieć, że od 1 stycznia 2007 r. nieujawnienie darowizny może być bardzo dotkliwe. Wcześniej można było o niej "zapomnieć", a jeśli urząd skarbowy po jakimś czasie dowiedział się o prezencie, to tylko naliczał podatek według powyższej skali. Teraz, jeśli podatnik w trakcie kontroli podatkowej powoła się na darowiznę, której nie zgłosił, urząd będzie mógł (i najpewniej to zrobi) zastosować sankcyjną 20 proc. stawkę. Ma to ukrócić powszechną praktykę ukrywania darowizn.

14 dni na zapłatę

W ciągu miesiąca od dnia otrzymania darowanego auta  (nie musi to być dzień zawarcia umowy darowizny) obdarowany powinien złożyć w urzędzie skarbowym zeznanie podatkowe na formularzu SD-3 i dołączyć do niego dokumenty mające wpływ na określenie podstawy opodatkowania (np. umowę darowizny). Nie musi składać zeznania podatkowego, jeśli umowa podpisywana jest u notariusza i on pobiera podatek.

Za podstawę opodatkowania samochodu urząd skarbowy przyjmuje wartość podaną w zeznaniu przez obdarowanego, pod warunkiem, że odpowiada ona wartości rynkowej. Tę  z kolei określa się na podstawie przeciętnych cen stosowanych w obrocie rzeczami tego samego rodzaju i gatunku, z uwzględnieniem ich miejsca położenia, stanu i stopnia zużycia,  z dnia powstania obowiązku podatkowego.

Jeśli więc urząd skarbowy nie zgodzi się z podaną w zeznaniu wartością auta, wezwie podatnika do jej ponownego określenia, podając w wezwaniu wartość według własnej, wstępnej oceny. W razie dalszych sporów urząd poprosi o pomoc biegłego.

Od chwili otrzymania decyzji wyznaczającej wysokość należnego podatku obdarowany ma 14 dni na uiszczenie podatku. Musi go zapłacić nawet wtedy, gdy od decyzji urzędu chce się odwołać do wyższej instancji (izby skarbowej).

Darczyńca może odwołać darowiznę, jeśli obdarowany dopuści się względem niego rażącej niewdzięczności. Jednak zapłacony od podarunku podatek zwrotowi nie podlega.

Samochód podarowany tylko jednemu z małżonków staje się jego majątkiem osobistym i w razie rozwodu drugi małżonek nie będzie miał do niego prawa. Jednak darczyńca może w umowie darowizny na rzecz jednego małżonka zastrzec, że  podarowane auto wchodzi w skład majątku wspólnego. Drugi małżonek powinien w takim przypadku złożyć oświadczenie, że darowiznę przyjmuje."

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.