Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Codziennie rano to samo

Featured Replies

Napisano

Witam

Od pewnego czasu uruchamiając zimny silnik, czyli najczęściej rano, powtarza się sytuacja z problemem uruchomienia auta. Odpala sie ale zaraz od razu gaśnie, czasem wskoczy na ok 1000obr coś tam się dławi i gaśnie, dopiero za trzecim razem zaskoczy i wkręca się na większe obroty, łapie ssanie paliwka i jest niby ok. Dodam że autko odpala na benzynie a potem przełączam na gaz. Objaw jest taki sam jak jeździłem 3 dni tylko na benzynie więc to nie wina instalacji gazowej. Poza tym zauważyłem że jak już autko sobie odpali i jakoś tam pracuje, silnik nabiera normalnej temperatury a wolne obroty nie chcą mu spaść i utrzymują się cały czas w okolicy 1500obr/min Dopiero po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu obroty spadają to ok 800obr/min.

Pomóżcie proszę co to może być, gdzie jest przyczyna. Dodam że podpięty komputer nie wykazał błędów. Z góry dzięki za pomoc smile.gif

Napisano

Do zrobienia pomiar: ciśnienia i wydatku pompy paliwa, oraz czujnika temp. dla sterownika. Dane były przytaczane nie raz i nie pięć.

Napisano

> Do zrobienia pomiar: ciśnienia i wydatku pompy paliwa, oraz czujnika

> temp. dla sterownika. Dane były przytaczane nie raz i nie pięć.

u mnie bylo podobnbie tylko 10 razy gorzej bo na koniec juz wogole nie zapalal

generalnie przyczyna (cyt mechanik) - zatkany przewod odprowadzajacy nadmiar paliwa i zalewane swiece paliwem (wtrysk lał jak głupi).

a przy okacji rozprogramowany komp

Napisano

> silnik nabiera normalnej temperatury a wolne obroty nie chcą mu spaść i utrzymują się

> cały czas w okolicy 1500obr/min Dopiero po wyłączeniu silnika i

> ponownym uruchomieniu obroty spadają to ok 800obr/min.

Witam ja mam to samo byłem u kilku speców i dalej jest to samo. Przeczyścili przepustnice,podmienili silnik krokowy regulowali instalację gazową ale problem jest również na benzynie.

Jak rano odpalam po wyłączeniu ssania zaczynają wariować obroty. Również po wyłaczeniu zapłonu i ponownym uruchomieniu jest ok. Straciłem nadzieję bo to już kolejny spec i dalej jest to samo. Mam już dosyć eksperymentów dlatego jadę do ASO i nie odbieram samochodu dopóki nie naprawia albo nie płacę.

Wymieniane :Świece , filtr powietrza kombinowałem z dolotem powietrza i dalej jest to samo.

Ostatni mechanik który pracował w ASO Opla twierdził że w Astrach były problemy z obrotami i wtedy obowiązkowo zmieniali soft komputera.To są tylko podejżenia.

Napisano

mialem dokladnie podobnie z obrotami w astrze po zapaleniu wchodzila na 2000 obrotów i nie spadala trzeba ją bylo zgasic i dopiero wtedy było oki , madry mechanik powiedzial mi - wymien akumulatro , wysmialem go bo przeca krecil dobrze , i dalej po mechaniorach tyle ze kazdy kombinowal jak kon pod górke w koncu sie wkuzylem i wymienilem ten akus i jak reką odjoł

Napisano

> mialem dokladnie podobnie z obrotami w astrze po zapaleniu

> wchodzila na 2000 obrotów i nie spadala trzeba ją bylo

> zgasic i dopiero wtedy było oki , madry mechanik

> powiedzial mi - wymien akumulatro , wysmialem go bo przeca

> krecil dobrze , i dalej po mechaniorach tyle ze kazdy

> kombinowal jak kon pod górke w koncu sie wkuzylem i

> wymienilem ten akus i jak reką odjoł

Ale wyjasniło się co wspólnego miał akumulator do obrotów ?

Napisano

U mnie problem z obrotami zaczął się po 6 miesiącach od założenia gazu.Jedno jest ciekawe że mamy tą samą instalkę BRC JUST.

Jak to się zaczęło u ciebie ?

Napisano

> Ale wyjasniło się co wspólnego miał akumulator do obrotów ?

Moze to ze w czasie wymiany aku nastapil reset ECU wink.gif

Napisano

mam podobny objaw ale trochę inaczej.

odpalam auto wszystko ok obroty 1100 ssanie ruszam z regłły jest ok ale czasami sie lekko przydławi po chwili wskakują 1500 i dopóki nie stanę nie zejdą do odpowiednich.

Dzieje się tak nie zawsze ale sie dzieje i to mnie wkurza.

przepustnice czyściłem, krokowy tez (podmianka tez była ) i to samo.

nie wiem czy przez czujnik do kompa by sie tak srało?

Napisano

Witam

Dzisiaj odebrałem smochód z ASO Opla .Rozlożyli ręce obciążajac mnie 250 zł za diagnostykę komputerem która nie potwierdziła żadnych błedów. Sprawdzili przewody również stwierdzając że jest ok. Pocieszyli mnie że jedynie mogą potwierdzić w 100 % że to komputer podmieniajac na inny.Ale konfiguraca nowego to 800 zł + cena komputera 3800 zł.

Napisano

> Witam

> Dzisiaj odebrałem smochód z ASO Opla .Rozlożyli ręce obciążajac mnie

> 250 zł za diagnostykę komputerem która nie potwierdziła żadnych

> błedów. Sprawdzili przewody również stwierdzając że jest ok.

> Pocieszyli mnie że jedynie mogą potwierdzić w 100 % że to

> komputer podmieniajac na inny.Ale konfiguraca nowego to 800 zł +

> cena komputera 3800 zł.

Mogles tutaj pojechac oslabiony.gif

Napisano

kup zatem uzywany z gwarancją 6 miesieczna , albo na załozenie , a pamiec tam nie jest osobno jak w kompach w astrach jedynkach ? to bys sobie pzremienił pamiec do nowego kompa

Napisano

Ja miałem podobnie i akumulator wymieniłem mimo że kręcił dobrze ale po podłączeniu do tech'a pierwszy komunikat jaki sie pojawiał to za niskie napięcie akumulatora (to ponoć bardzo krytyczny parametr dla ECU).

I rzeczywiście wymiana pomogła na problem z uruchamianiem silnika który polegał na tym że zaraz po uruchomieniu obroty rosły a potem spadały i silnik gasł (nie pomagało nawet dodawanie gazu) a po ponownym uruchomieniu było ok.

Po wymianie silnik uruchamiał się "na dotyk"

Napisano

Odebrałem auto z opla i oddałem do serwisu który zajmuje sie elektroniką w samochodach. Zrobił w ciągu jednego dnia. O szczegółach napiszę ale problem był z komputerem. Twierdził że przyczyną jest instalacja gazowa a dokładnie to sie dowiem jak odbiorę.

Napisano

no - typowe gazownik sie zle wpioł w wiazke , albo coś nawywijal przy wpinaniu

Napisano

Witam

Odebrałem samochód chodzi jak zegarek. Z inforacji przekazanej przez warsztat Jacka Grabowskiego z Piaseczna było kilka przyczyn (przeprogramowali eprom w komputerze, wymienili styki w przepustnicy) .Przyczyna leżała po stronie komputera gazowego. Przewodem z kompa gazowego pobierajacego sygnał TPS do komputera benzynowego przechodziły impulsy które powodowały po pewnym czasie wariowanie komputera samochodowego.

W serwisie opla proponowali kompa za 3800 zł !! bez gwarancji że będzie dobrze.

Napisano

> Witam

> Odebrałem samochód chodzi jak zegarek. Z inforacji przekazanej przez

> warsztat Jacka Grabowskiego z Piaseczna było kilka przyczyn

> (przeprogramowali eprom w komputerze, wymienili styki w

> przepustnicy) .Przyczyna leżała po stronie komputera gazowego.

> Przewodem z kompa gazowego pobierajacego sygnał TPS do

> komputera benzynowego przechodziły impulsy które powodowały po

> pewnym czasie wariowanie komputera samochodowego.

> W serwisie opla proponowali kompa za 3800 zł !! bez gwarancji że

> będzie dobrze.

No i zaplacilbys 3800zeta i dalej byloby to samo niestety hehe.gif

A Grabowski ile skasowal jesli nie jest to tajemnica handlowa ??? wink.gif

Napisano

autentyczny przypadek opowiem w skrócie , jedziemu z kolegą z niemiec jego vectra na autobanie staneła , trzeba było wezwac pomoc . zawiezli auto do serwisu opla , 2 godziny czekamy , samochód wypychaja z serwisu , wzywamy lawete z Polski , zawizimy auto do kowalskiego elektryka , zawoze kolege do domu , nie dojezdzamy do niego bo elektryk kowalski dzwoni , ze auto sprawne zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

jestesmy w niemszech na zakupach , facet sprzedaje golfa IV TDI 100 KM 2002 rok z klimatronikiem o przebiegu 64 tys km stan igła , na kartce pisze , ze motor uszkodzony , kupujemy go w przeliczeniu na nasze wraz z transportem do Polski za 15000zł , w Polsce wymieniamy turbinę na nową i auto chodzi jak zegarek

kocham niemieckoch fachowców grinser006.gifgrinser006.gifhahaha.gif

Napisano

> Witam

> Odebrałem samochód chodzi jak zegarek. Z inforacji przekazanej przez

> warsztat Jacka Grabowskiego z Piaseczna było kilka przyczyn

> (przeprogramowali eprom w komputerze, wymienili styki w

> przepustnicy) .Przyczyna leżała po stronie komputera gazowego.

> Przewodem z kompa gazowego pobierajacego sygnał TPS do

> komputera benzynowego przechodziły impulsy które powodowały po

> pewnym czasie wariowanie komputera samochodowego.

> W serwisie opla proponowali kompa za 3800 zł !! bez gwarancji że

> będzie dobrze.

ja mialem podobnie, komp od gazu mieszal w obrotach, ale dzialo sie to dopiero po dluzszym czasie od zalozenia gazu, podmienialem krokowce itd., w koncu odlaczylem ten kabel od TPSa, i jest oki! od gazownika sie dowiedzialem ze czujnik od TPSa jest juz stary i to dlatego, ale nie bardzo mu wierze. wydaje mi sie ze dobrym rozwiazaniem jest zalozenie filtra na ten kabel, nawet kolega z autokacika zaproponowal cos, ale nigdy tego nie zrobilem ;p ale cos bede musial zrobic smile.gif

Napisano

> wydaje mi sie ze dobrym rozwiazaniem jest zalozenie filtra na ten kabel, nawet kolega z autokacika zaproponowal cos, ale nigdy tego nie zrobilem

Jaki filtr. Przeglądałem w sieci widziałem jekieś filtry ale nie zanam się i niewiem czy to są właściwe. Mechanik ma zrobić mi filtrację za pomocą wtórnika emiterowego. Jego zadaniem ma być filtrowanie zakłóceń(impulsów) które przedostają się do TPS-a z komputera gazowego.Widoczne są one tylko na oscyloskopie. Najważniejsze jest aby mechanik który ustalił przyczynę wyeliminował ją skutecznie potwierdzając na oscyloskopie. Liczy się dla mnie tylko usunięcie przyczyny

post-82575-14352485154201_thumb.jpg

Napisano

> Jaki filtr. Przeglądałem w sieci widziałem jekieś filtry ale nie

> zanam się i niewiem czy to są właściwe. Mechanik ma zrobić mi

> filtrację za pomocą wtórnika emiterowego. Jego zadaniem ma być

> filtrowanie zakłóceń(impulsów) które przedostają się do TPS-a z

> komputera gazowego.Widoczne są one tylko na oscyloskopie.

> Najważniejsze jest aby mechanik który ustalił przyczynę

> wyeliminował ją skutecznie potwierdzając na oscyloskopie. Liczy

> się dla mnie tylko usunięcie przyczyny

nie wiem dokladnie jaki, bo kolega z kacika, ktory zaczal o tym pisac, nie zamiescil schematu (chyba ze cos przeoczylem). sam jezdze z odlaczonym kablem od TPSa.

Napisano

> jezdze z odlaczonym kablem od TPSa.

Czy z odłaczonym TPS schodzi ci z obrotów po wyrzuceniu na luz ?

Napisano

> Czy z odłaczonym TPS schodzi ci z obrotów po wyrzuceniu na luz ?

czasami przez jakis czas utrzymuje sie jeszcze ok 1500, ale ja sie calkowicie zatrzymam, to od razu spadaja. z podlaczonym TPS rzadko kiedy mialem normalne obroty, przewaznie 1200 na postoju:/ strasznie mnie to wkurzalo :/

Napisano

> czasami przez jakis czas utrzymuje sie jeszcze ok 1500, ale ja sie

> calkowicie zatrzymam, to od razu spadaja. z podlaczonym TPS

> rzadko kiedy mialem normalne obroty, przewaznie 1200 na

> postoju:/ strasznie mnie to wkurzalo :/

Podziele się efektami po zainstalowaniu wtórnika separujacego podłaczonego do TPS.

Napisano

> Podziele się efektami po zainstalowaniu wtórnika separujacego

> podłaczonego do TPS.

oki czekam smile.gif a sprawdzales czy przy odlaczonym TPS obroty sa dobre?

Napisano

gdyby ktoś szukał schematy prostego filterka wink.gif [image]6123f0531e47998f.gif[/image]

Napisano

> gdyby ktoś szukał schematy prostego filterka [image][/image]

Mam pytanko czy może sam stosowałeś ten filterek bo po ostatnich przejściach to dmucham na zimno.

Napisano

> Mam pytanko czy może sam stosowałeś ten filterek bo po ostatnich

> przejściach to dmucham na zimno.

Nie, nie próbowałem , ale znalazłem go na elektrodzie i był kilkukrotnie polecany więc myślę że spełnia swą funkcje.

Rozważam jego zastosowanie , może w nadchodzący weekend

• 3 miesiące później...
Napisano

> faktycznie wiec musi byc ok

Objawy mam podobne, jak opisane wyżej, odlączyłem wtyczkę od TPSa i obroty nareszcie spadają do prawidłowej wartości ~850 obr/min.

Odgrzewam temat, bo chcę sie dowiedzieć, czy ktoś z Was zastosował to rozwiązanie z filterkiem i czy działa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.