Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesel DTL

Featured Replies

Napisano

Witam.

Problem dotyczy odpalania jak silnik jest zimny to grzeje świece dyg i odpala, ale jak jest dobrze rozgrzany to musi parę razy obrócić żeby zapalił mam nawet wrażenie że rozrusznik wolniej kręci. Czym to może być spowodowane?

Napisano
  • Autor

> dawka paliwa za duża chyba

być może że tak kiedyś tam trochę kręciłem ale widzę że dosyć kopci, muszę ją trochę zmniejszyć.

Napisano

jak zimno ??? wybacz al;e jak mialem astry z tym silnikiem w zimie to jak było -2 stopnie to sie grzanie nawet nie załaczało , a paliła od szczału dopiero gdzies około -4 stopni sie swiece zapalały , zanaczy sie ta kontrolka !

Napisano
  • Autor

> jak zimno ??? wybacz al;e jak mialem astry z tym silnikiem w

> zimie to jak było -2 stopnie to sie grzanie nawet nie

> załaczało , a paliła od szczału dopiero gdzies około -4

> stopni sie swiece zapalały , zanaczy sie ta kontrolka !

jak zimny to jest ok, ale jak jest rozgrzany to ciężo pali a kontrolka się zaświeca tylko jak jest zimny.

Napisano

> jak zimno ??? wybacz al;e jak mialem astry z tym silnikiem w

> zimie to jak było -2 stopnie to sie grzanie nawet nie

> załaczało , a paliła od szczału dopiero gdzies około -4

> stopni sie swiece zapalały , zanaczy sie ta kontrolka !

Zawsze się świece włączają nawet przy +25 stopniach z tym że na krótko.

Napisano

problemy z odpalaniem na ciepłym silniku mogą być związane z padającą pompą(niedomagającą ) wtryskową (jezeli trzeba bardzo dlugo krecic) aczkolwiek cieply diesel ma to do siebie ze ciutke dluzej nim zalapie smile.gif

Napisano

Temat juz znany w astrach G i vectrach B z silnikami 2 litry.

Napisano

> Zawsze się świece włączają nawet przy +25 stopniach z tym że na

> krótko.

Co sie włacza w DTL I DTI ?? jesli piszesz o kontrolce iż swiece sie grzeją na pupicie w zegarach to jestes w błedize , w tych silnikach sie ona nie zapala teraz latem nawet jak rano z garazu wyjezdzasz musi byc naprawde zimno by sie ta kontrolka zapaliła

Napisano

> w tych silnikach sie ona nie zapala teraz

> latem nawet jak rano z garazu wyjezdzasz musi byc

> naprawde zimno by sie ta kontrolka zapaliła

niee

mój jak go nie zagrzeje świecami to nawet przy +25 ma poważny kłopot z odpaleniem.

i kontrolka się świeci przez kilka sekund za każdym razem jak odpalam zimny silnik, nawet latem

ps. stan silnikka jest dobry, nie kopci, ma moc itp.

a co do kłopotów z odpaleniem ciepłego silnika to kwestia albo regulacji pompy, albo jej wyeksploatowania nie ma innej możliwości

Napisano

> dawka paliwa za duża chyba

a dlaczego zbyt duża dawka ma utrudniać odpalenie ciepłego silnika?? nie widze żadnego związku.

Powinna wręcz ułatwić

jeżeli rzeczywiście duża dawka paliwa miała by utrudniac odpalanie, to w końcu po uruchomieniu silnika z rury powinien pójsć taki kłąb dymu, ze światu by nie było widać.

A jeśli kręcisz, kręcisz i jak w końcu odpalisz to nie ma zbyt wiele dymu, tzn że pompa nie domaga i potrzebuje kilka obrotów, żeby wytwoorzyć sobie odpowiednie ciśnienie

Napisano

> niee

> mój jak go nie zagrzeje świecami to nawet przy +25 ma poważny kłopot

> z odpaleniem.

> i kontrolka się świeci przez kilka sekund za każdym razem jak odpalam

> zimny silnik, nawet latem

> ps. stan silnikka jest dobry, nie kopci, ma moc itp.

> a co do kłopotów z odpaleniem ciepłego silnika to kwestia albo

> regulacji pompy, albo jej wyeksploatowania nie ma innej

> możliwości

jesli masz silnik dtl to masz coś zle , bowiem jak jest jzu pisalem , widac ci sygnalizuje ta lampka , ze swieca któras padła , ale nie wiem , tu sie kłucic nie bede , przy tej temp. sie ta lampka nie powinna zapalac , i koniec kropka !!

Napisano

> jesli masz silnik dtl to masz coś zle , bowiem jak jest jzu

> pisalem , widac ci sygnalizuje ta lampka , ze swieca

> któras padła , ale nie wiem , tu sie kłucic nie bede ,

> przy tej temp. sie ta lampka nie powinna zapalac , i

> koniec kropka !!

Niestety ui mnie tez tak sie dzieje jak u kol. nunu wiec nawet przy 30 st C zewnetrznej i cieplym silniku lampy wlanczaja sie na chwilke co innego jak silnik jest zaraz po jezdzie i jest nagrzany bardzo (powyuzej 80 -90 stC) wtedy lamp nie ma

czolem

Oberon

Napisano

zaraz ? czy my tu o tym samym motorze piszemy bo ja mysle , ze chodzi o silnik 2.0 DTL 82 KM I DTI czy DTH 101 KM a ich w 95 roku nie było !! pojawily sie dopiero w astrze i Vektrze II

Silniki dieslowskie: 1.3CDTI (70 KM) 1.7D (57KM), 1.7D (60KM), 1.7TD (68KM), 1.7DTI (75 KM), 1.7TD (82KM), 2.0DTL (82KM), 2.0DTH (101KM), 1.7CDTI (101KM), 1.9CDTI (120KM), 1.9CDTI (150KM)

Napisano

mowimy cały czas o samochodzie tworcy postu a on ma w podpisie X17DTL czyli taki jak moj i kol. nunu7 czyli GM 68KM montowany w AF oraz Asi G na poczatku produkcji tj bodajze 98 rok

czolem

Oberon

Napisano

Co wlasnie jest dziwne , bo opel na swej stronie nie podaje takiego modelu silnika 1.7 dti jest ale dtl ? wystrpuje on jednak na stronie innych , ze tak powiem dilerów , ale ma jak podają 80 KM , zas opel podaj 75 ze ma dtl , no i jestem w kropce zlosnik.gif

chyba , ze podajecie oznaczenie z kodu VIN nie zas jak ja mysle z oznaczenia np . na klapie bagaznika . Co tez mnie zmyliło , za co pzrepraszam , nigdy nie spotkalem astry ani jedynki , ani dwójki o oznaczeniu 1.7 dtl a powinienem , wszak tym handluje grinser006.gif wiewc wybaczcie mi za zamieszanie małe

Napisano

> Silniki dieslowskie: 1.3CDTI (70 KM) 1.7D (57KM), 1.7D (60KM), 1.7TD

> (68KM), 1.7DTI (75 KM), 1.7TD (82KM), 2.0DTL (82KM), 2.0DTH

> (101KM), 1.7CDTI (101KM), 1.9CDTI (120KM), 1.9CDTI (150KM)

mowa o tym: 1.7TD (68KM) ma on oznaczenie na silniku X17DTL czyli oplowskim GM 893goodvibes.gif

1.7DTI (75 KM), 1.7TD (82KM) to są Isuzu pierwszy byl montowany w Astrze 2 i ma zmniejszona moc ze wzgledu na ekologie , ten drugi (bodajze o oznaczeniu: X17DT) jest powszechnie montowany w Fce

Nie wiem czemu temat zszedł na silniki DTI oraz na wieksze pojemnosci cos sie zakręciło hehehe spineyes.gif

ok pozdrawiam

Oberon

Napisano

U mnie niezaleznie od temperatury na zewnatrz oraz temperatury silnika lampka od swiec (ta na zegarach) swieci sie okolo 25 sekund.

Napisano

W X17DTL świece grzeją bez względu na porę roku i temperature zewnętrzną - jedynie czas grzania może ulec zmianie.

Ktoś napisał, że na ciepłym dieslu trzeba ciut dłużej kręcić?

Hmm.... u mnie wtedy pali dosłownie na dotyk.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.