Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem na czasie - klima

Featured Replies

Napisano

Witam.

Wiem, że temat ten był wałkowany (czytałem poprzednie posty), ale chciałbym się pewną rzecz dowiedzieć. W któryś cieplejszy dzień odpaliłem klimę (na wiosnę) i okazało się, że nie chłodzi. W zeszłym roku mało jej używałem ale coś tam chłodziło. Zwaliłem to na karb czynnika. Pojechałem do warsztatu aby uzupełnić czynnik. Przy okazji sprawdziłem szczelność układu (przy wyłączonym silniku) i z tego co widziałem na wyświetlaczu aparatury widniała cyfra 39 tzn. cyfry się poczatkowo zmieniały ale zatrzymały się właśnie na tej. Trwało to kilkanaście minut i nie wiem co to oznaczało, ale po tym pan od klimy nabił mi klimę, więc przypuszczam, że była szczelna. Mogę tu dodać, że zapłaciłem za to aż 200 zł. Wyjechałem z zakładu i załączyłem klimę, ale nie czułem aby szczególnie chłodziła - tym razem zwaliłem to na panującą pogodę (było ok. 14 stopni). Postanowiłem zaczekać do jakiegoś cieplejszego dnia. No i dzisiaj był ten dzień - włączyłem klimę, przejechałem kilkanaście km i nic - zero chłodzenia. 2 stówy w plecy. Czy powinienem wrócic do warsztatu i reklamować usługę? O klimie mogę napisać, że po włączeniu czuć, że silnik zostaje obciążony (komputer pokazuje w tym momencie, że zużycie paliwa zwiększa się o ok. 0.3 l ), ale poza tym nic się nie dzieje. Co może być przyczyną. Aha, nie wiem czy to ważne, ale te 2 przewody gdzie gość się wpinał w klimę są gorące.

Proszę o jakąś radę bo nieźle się wkurzyłem i wydaje mi się, że za te dwie stówy to powinien mi powiedzieć przynajmniej, że coś jest nie tak z klimą (no chyba, że nie był w stanie tego stwierdzić).

Napisano

oj chyba czynnik jednak gdzieś ucieka sobie

Napisano
  • Autor

> oj chyba czynnik jednak gdzieś ucieka sobie

Myślisz? Uciekłby tak od razu, nie chłodziłoby nawet trochę?

Napisano

Jakby uciekł czynnik to sprężarka wogóle by się nie załączyła.

Napisano

> dwie stówy to powinien mi powiedzieć przynajmniej, że coś jest

> nie tak z klimą (no chyba, że nie był w stanie tego stwierdzić).

A nie grzebałeś coś przy konsoli środkowej? Miałem podobnie, okazało się że w międzyczasie coś tam robiłem, ostatnio rozebrałem, żeby sprawdzić czy wszystko tam OK. Niby OK, ale jak złożyłem to się poprawiło - może linka od grzania była przyhaczona. A może zawór nagrzewnicy - poszukaj na ten temat.

Napisano

Po pierwsze sprawdz czy cie wlacza sprezarka. Powinno być słychać wyraźne kliknięcie w prawym przodzie, i obroty też powinny się zmienić nieco.

Żeby być "napewno pewnym" sprawdź czy dochodzi do sprzęgła elektromagnetycznego sprężarki zaslanie +12V i czy dochodzi masa. Ta masa jest ważna, bo w masie jest jeden z termastatów wyłączającyh sprężarkę.

Tam przy samej sprężarce jest wtyczka od spodu. Wypnij i sprawdz multimetrem (woltomierzem) czy w jednej dziurce masz +12V a w drugiej omomierzem czy masz mase. Jeżeli wszystko ok, to jeszcze sprawdz rezystancje cewki sprezarki. Powinna być koło 4 omów.

Potem jeszcze możesz sprawdzić presostaty. Presostaty wyłączą spreężarkę gdy ciśnienie jest za duże lub za maałe (czyli nie ma czynnika).

Swoja drogą to bardzo kiepski zakład który nie sprawdził ciśnień przy pracującej klimie i skuteczności działania klimy termometrem ... Widać że albo im sie nie chce albo wogóle nie wiedzą o co chodzi.

Napisano
  • Autor

Jeśli chodzi o konsole to nie grzebałem przy niej (choć miałem zamiar bo spaliła mi się żaróweczka właśnie od włącznika klimy). A wracając do sprężarki to chyba się załącza, gdyż słychać wyraźne kliknięcie w przodzie (choć wydaje mi się, że z lewej strony od przekaźnika) no i obroty się zmieniają - czuć, że silnik ciężej chodzi. Co prawda nie sprawdzałem tego w taki sposób jak opisałeś, bo nie wiedziałem co gdzie, ale teraz już wiem i może mi się uda jutro to zrobić. Podjadę też do tego zakładu i może tym razem coś powiedzą. A w jaki sposób zmierzę rezystancję cewki?

Napisano

> A w jaki sposób zmierzę rezystancję

> cewki?

Rezystancje najlepiej zmierzyc omomierzem. Czyli przestawiasz miernik uniwersalny (multimetr) na omy (zakres do 200) i mierzysz wink.gif Zakladam ze miernik jakis podstawowy posiadasz. Moze byc taki marketowy za 20 PLN. Tylko w takim marketowym sie kabelki pomiarowe szybko psuja..

Te 0,3 litra ktore ci pokazuje MID to cos malo jak na zalaczona klime.

Popatrz jeszcze w watku tu bylo o presostatach i lektryce okołoklimowej. klik

Napisano

> Rezystancje najlepiej zmierzyc omomierzem. Czyli przestawiasz miernik

> uniwersalny (multimetr) na omy (zakres do 200) i mierzysz

> Zakladam ze miernik jakis podstawowy posiadasz. Moze byc taki

> marketowy za 20 PLN. Tylko w takim marketowym sie kabelki

> pomiarowe szybko psuja..

> Te 0,3 litra ktore ci pokazuje MID to cos malo jak na zalaczona

> klime.

> Popatrz jeszcze w watku tu bylo o presostatach i lektryce

> okołoklimowej. klik

Sprawdz czy dochodzi zasilanie do cewki elektromagnesu sprezarki - rozepnij kostke i zmierz napiecie pomiedzy pinami we wtyczce od strony silnika na wlaczonym silniku i klimie,oraz zmierz rezystancje cewki elektromagnesu - rozepnij kostke i zmierz rezystancje pomiedzy pinami we wtyczce od strony sprezarki.

U mnie jak padla cewka elektromagnesu sprezarki po zalaczeniu klimy tez spadaly obroty silnika a elektromagnes nie zalaczal sprzegla sprezarki. Pomierzylem miernikiem i trafnie zakwalifikowalem elektromagnes do wymiany.

Moje boje z klima wygladaly podobnie jak u Ciebie

http://sztaba.waw.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=47

Napisano
  • Autor

Po robocie pojade do rodziców na wieś i będę się starał coś ustalić. Rano jadąc do pracy, gdy stałem na światłach włączyłem klimę i mogę teraz z całą pewnością powiedzieć, że obroty na chwilę podskoczyły po czym spadły, a z nawiewów daje się odczuć płynące w tym momencie powietrze.

Napisano
  • Autor

> Rezystancje najlepiej zmierzyc omomierzem. Czyli przestawiasz miernik

> uniwersalny (multimetr) na omy (zakres do 200) i mierzysz

> Zakladam ze miernik jakis podstawowy posiadasz. Moze byc taki

> marketowy za 20 PLN. Tylko w takim marketowym sie kabelki

> pomiarowe szybko psuja..

> Te 0,3 litra ktore ci pokazuje MID to cos malo jak na zalaczona

> klime.

> Popatrz jeszcze w watku tu bylo o presostatach i lektryce

> okołoklimowej. klik

Z miernikami nie mam problemu tylko w które miejsce przyłożyć końcówki miernika.

Napisano

Nabicie klimy to nie tylko wpompowanie odpowiedniej ilosci czynnika. Maszyna do obslugi klimatyzacji posiada czyjniki na wysokim i niskim cisnieniu ukladu oraz tester temperatury do nawiewow. U mnie w czasie nabijania auto pracowalo Z WLACZONA KLIMA przez dobre kilkanascie minut, po czym otrzymalem wydruk ze wszystko jest ok wraz z nr rejestracyjnym auta w razie ewentualnych reklamacji. Kosztowalo mnie to 150zeta. Samo sprawdzenie szczelnosci ukladu azotem kosztuje 15zeta (jest wliczone w cene uzupelnienia czynnika). Na Twoim miejscu piewsze co bym zrobil to pojechal do tego magika z reklamacja.

Napisano
  • Autor

No i to będzie pierwsza rzecz jaką dziś zrobię po robocie.

Napisano

Być może, problem tkwi u Ciebie w zaworze rozprężnym lub w parowniku. Jakiś dziwny fuchowiec (pisownia zamierzona), że nawet nie sprawdził, czy i jaka jest temperatura nawiewu przy pracującej klimatyzacji. Za te pieniądze powinien był sprawdzić to dobrze - u mnie w zeszłym roku przed sezonem sprawdzili szczelność, okazało się, że dobrze byłoby wymienić węże gumowe (ciśnieniowe), bo już poparciały i pewno będą przepuszczać czynnik. Za to skasolwali stówę dodatkowo, jednak warto było - w tym roku temperatura nawiewu na 2 stopniu przy 25*C w dalszym ciągu to 5 -7*C (w zależności od skuteczności chłodzenia chłodnicy, czyli najlepiej w czasie ruchu samochodu).

A te rurka metalowa wychodząca od parownika ma prawo być ciepła - tu wraca ciepły czynnik. Ciepła, ale nie gorąca...

Napisano

> Kosztowalo mnie to 150zeta.

No to trafiłeś na kompetentny i niedrogi warsztat. U sporej liczby fachowców dominuje niestety pogląd, że lepiej napełnić w ciągu godziny trzem klientom klimę i skasować 3x200zł niż się godzinę zastanawiać co u jednego nie gra za psie pieniądze. Ech, kapitalizm smile.gif

Napisano
  • Autor

No więc zdaję relację z wczorajszego dnia. Po pracy pojechałem do "klimatyzatora" i powiedziałem co i jak. Muszę przyznać, że zachował się w porządku bo pozaglądał tu i tam, stwierdził, że jednak klima się nie włącza i polecił mi konkretnego elektryka (o którym sam wiem, że jest magikiem). Gdyby jednak po uruchomieniu sprężarki nadal były jakieś problemy to miałem się do niego zgłościć z powrotem. No ale ja, mając wydrukowane odpowiedzi z forum co będę jechał do elektryka, kiedy wszystko jest czarno na biały. Pojechałem do rodziców, rozłożyłem podjazd, wjechałem na niego i połozyłem się pod autem z miernikiem w ręce. Gdy chciałem odpiąć wtyczkę od klimy, okazało się, że jedn przewód jest przerwany, a drugi ma pękniętą izolację. I to wszystko. Polutowałem przewody, włączyłem klimę i delektowałem się przyjemnym chłodem (bez dodatkowych kosztów). Tutaj chcę podziękować wszystkim, którzy udzielili mi pomocy w tej kwestii 20.GIF

Pozdrawiam.

Napisano

> Po pracy pojechałem do

> "klimatyzatora" i powiedziałem co i jak. Muszę przyznać, że

> zachował się w porządku bo pozaglądał tu i tam, stwierdził, że

> jednak klima się nie włącza i polecił mi konkretnego elektryka

> (o którym sam wiem, że jest magikiem).

I bardzo dobrze! Mnie klimatolodzy też wysłali do elektryka, a on by mi tylko powiedział to co już sam wiedziałem (z kącika wink.gif ) i skasował za to 100 zł.

Nie jestem za tym żeby fachowcom chleb odbierać, ale większa świadomość u klientów (nas) spowoduje, mam nadzieję, że coraz rzadziej będziemy "spławiani" smile.gif

Napisano

> Polutowałem przewody, włączyłem klimę i

> delektowałem się przyjemnym chłodem (bez dodatkowych kosztów).

Gratulacje ! Mi nad morzem LPG odmowil wspolpracy. Wykopalem w bagazniku kawalek przwodu, z zapasu wyjalem zarowke i takimi przyrzadami sprawdzilem 3 elektrozawory w instalacji LPG - najpierw czy dochodzi do nich zasilanie przy przelaczeniu na gaz a nastepnie czy cewki elektrozaworow nie maja przerwy. No i znalazlem przyczyne, spalona cewka elekrozaworu przy reduktorze. I znowu obylo sie bez fachowców wink.gif Nie daje ludziom zarobic. Koszt cewki elektrozaworu 45 PLN u dystrybutora Bigas.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.