Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uniaczek - autko z charakterkiem.... (pomocy!!!)

Featured Replies

Napisano

Witam

Jestem od zeszlego marca posiadaczem Uniaczka 1.0 gażnikowego z 1994. Na poczatek odrazu trzeba bylo do niego troszke dolozyc i samochodzik sprawowal sie sweitnie. Dodam ze jestem mlodym kierowca staz dopiero 2 letni. Fiacika nabylem aby nauczyc sie jazdy i mechaniki. Nie przypuszczalem ze godzin praktyki z mechaniki bedzie az tak duzo... Ale przejde do problemu... Falowanie obrotow i gasniecie silnika. Ten problem gnebi mnie od kilku miesiecy. Autko potrafi sobie od tak zgasnac na srodku skrzyzowania. Najpierw mechanik zdaiagnozowal cewke zaplonowa. Wymienilem. Poprawa na okolo tydzien. Potem znowu gasl. Dalej brak iskry a wiec zmienilem palec rozdzielacza kopolke przewody i pompeczke podcisnienia bez zmian... Na koniec dosc drogi czujnik Halla (chyba tak sie to pisze). Jest iskra... Ale samochod dalej gasnie. Wyczyscilem smok zbiornika paliwa zmienilem pompe paliwa (mechaniczna przykrecana do bloku silnika). Zadnej poprawy. Autko bylo u niby speca od gaznikow. Ustawil zaplon wyczyscil dysze gaznika ale.... nie mogl dojsc dlaczego gasnie...:/ no kilka dni temu ejszcze doszedl mi zakup rozrusznika gdyz poprzedni sie... spalil przez proby zapalenia.

A teraz objawy:

Samochodzik zapalony potrafi zgasnac odrazu. Tylko zapali i odrazu gasnie. Po kilku dluzszych lub krotszych kreceniach jest dzwiek jakby to zpalenie silnika wydobywalo sie, wylanialo az wkoncu silnik ryknie i zapali ale trzeba tryzmac nowe na pedale gazu i pompowac inaczej nie zapali. Czasem wystarczy odczekac chwilke po nieudanym zapaleniu i sprobowac ponownie czesto z pozytywnym skudkiem. No to jak juz zapalil to w droge.... Jadac w pewnym momencie nie ma "gazu" pod noga. Naciskajac pedal gazu nic sie nie dzieje samochod spada na obrotach po wcisnieciu sprzęgła zapalają się kontrolki. Czesto wystepuje po braku gazu wybuch z rury wydechowej i samochod jedzie dalej normalnie. Gdy sie jednak zagrzeje silnik osiagnie normlna temperature pracy autko przejezdza kilkanascie nawet kilkadziesiat km bez zadnych utrudnien. Rowniez jezeli "zalany" jest powyzej 10 litrow jedzie bezproblemowo. Kiedy pracuje na luzie (gdy zimny lekko zaciagniete ssanie) wystepuje falowanie obrotow. Pracuje normlanie nagle obroty spadaja telepie nim po czym spowrotem wraca na normalne obroty... Takie wachania obortow wystepuja cyknicznie... rowne odstepy czasu miedzy spadkami obrotow. Po ktoryms z kolejnych spadkow samochod gasnie. Dziwna sprawa i nikt nie moze mi pomoc co najgorsze.... Jezeli ktos mialby jakis pomysl albo spotkał sie z takim przypadkiem to prosze o pomoc bo nie wiem co wymieniac dalej i czy wogole cos wymieniac...:/ Tak moj Uniaczek ma charakter a raczej charakterek jezdzi kiedy mu sie chce... Acham i zapomnialem jeszcze swiece niedawno zmieniane byly...

Napisano

> Witam

Witaj, witaj biglaugh.gif20.GIF

Proponuje troszkę uzupełnić profil palacz.gif

Napisano

> Falowanie obrotow i gasniecie silnika. Ten problem gnebi mnie od

> kilku miesiecy. Autko potrafi sobie od tak zgasnac na srodku

> skrzyzowania. Najpierw mechanik zdaiagnozowal cewke zaplonowa.

> Wymienilem. Poprawa na okolo tydzien. Potem znowu gasl.

wniosek nalezaloby wysnuc prosty - znowu padla cewka - choc oczywiscie w to watpie

Dalej

> brak iskry a wiec zmienilem palec rozdzielacza kopolke przewody

> i pompeczke podcisnienia bez zmian... Na koniec dosc drogi

> czujnik Halla (chyba tak sie to pisze).

wniosek z tego taki, ze diagnoza zwiazana z instalacja zaplonowa byla niewlasciwa (przynajmniej jesli chodzi o te elementy ktore wymieniles)

Jest iskra... Ale

> samochod dalej gasnie.

jak wyzej

Wyczyscilem smok zbiornika paliwa

> zmienilem pompe paliwa (mechaniczna przykrecana do bloku

> silnika). Zadnej poprawy.

wymiana czesci metoda chybil -trafil nie ma sensu. na tym przykladzie widac to dobitnie.

Autko bylo u niby speca od gaznikow.

> Ustawil zaplon wyczyscil dysze gaznika ale.... nie mogl dojsc

> dlaczego gasnie...:/

"spec" - to bardziej wlasciwie okreslenie;)

no kilka dni temu ejszcze doszedl mi zakup

> rozrusznika gdyz poprzedni sie... spalil przez proby zapalenia.

rece opadaja

> A teraz objawy:

> Samochodzik zapalony potrafi zgasnac odrazu. Tylko zapali i odrazu

> gasnie. Po kilku dluzszych lub krotszych kreceniach jest dzwiek

> jakby to zpalenie silnika wydobywalo sie, wylanialo az wkoncu

> silnik ryknie i zapali ale trzeba tryzmac nowe na pedale gazu i

> pompowac inaczej nie zapali.

objawy wskazuja na problemy z zasilaniem. tak wiec nalezy w pierwszej kolejnosci zmienic tego experta od gaznika, bo w samym gazniku moze byc problem.

(instalacje zaplonowa masz juz wymieniona w calosci, wiec tam juz nic nie ulepszysz).

Czasem wystarczy odczekac chwilke

> po nieudanym zapaleniu i sprobowac ponownie czesto z pozytywnym

> skudkiem.

No to jak juz zapalil to w droge.... Jadac w pewnym

> momencie nie ma "gazu" pod noga. Naciskajac pedal gazu nic sie

> nie dzieje samochod spada na obrotach po wcisnieciu sprzęgła

> zapalają się kontrolki.

ewidentnie, na pierwszy rzut oka wyglada na sprawy z ukladem zasilania

Czesto wystepuje po braku gazu wybuch z

> rury wydechowej i samochod jedzie dalej normalnie.

zakladam ze zaplon jest prawidlowo ustawiony a nie opozniony, bo strzaly w rure tedy to normalka

Gdy sie

> jednak zagrzeje silnik osiagnie normlna temperature pracy autko

> przejezdza kilkanascie nawet kilkadziesiat km bez zadnych

> utrudnien.

sprawdz tez mase miedzy silnikem a karoseria.

Rowniez jezeli "zalany" jest powyzej 10 litrow jedzie

> bezproblemowo.

Kiedy pracuje na luzie (gdy zimny lekko

> zaciagniete ssanie) wystepuje falowanie obrotow. Pracuje

> normlanie nagle obroty spadaja telepie nim po czym spowrotem

> wraca na normalne obroty... Takie wachania obortow wystepuja

> cyknicznie... rowne odstepy czasu miedzy spadkami obrotow. Po

> ktoryms z kolejnych spadkow samochod gasnie.

Dziwna sprawa i

> nikt nie moze mi pomoc co najgorsze.... Jezeli ktos mialby jakis

> pomysl albo spotkał sie z takim przypadkiem to prosze o pomoc bo

> nie wiem co wymieniac dalej i czy wogole cos wymieniac...:/

ja bym nic na razie nie wymienial.

regula przy wszelkich naprawach jest taka:

najpierw nalezy zdiagnozowac usterke a pozniej wymieniac wadliwe podzespoly a nie odwrotnie. inaczej skutki sa wlasnie takie jak opisujesz.

Napisano

> Witam

Witaj 20.GIF

To co opisujesz kojarzy mi się,że już było wielokrotnie.

Nie wiem jak sobie poradzili userzy z podobnym problemem

najlepiej było by poczytać podobne wątki i spytać tych, którym udało się rozwiązać problem.

Służy u nas do tego menu szukaj, zadaj hasło jakie szukasz, sprawdź czy szukanie będzie w odpowiednim kąciku, i czas przeszukania zadaj nawet 2 lata wstecz.

Bo jak tak dalej pójdzie to wymienisz pół silnika niepotrzebnie, a problem może być banalny, np. związany z lewym powietrzem.

Napisano

Witaj. Nie wymieniłeś jeszcze modółu zapłonowego. Objawy by pasowały. Wywaliłeś już kupe kasy to spróbuj pożyczyć od kogoś i zobaczysz co będzie. Nowy na giełdzie 80-90zł.

Napisano

W takiej sytuacji najlepiej podłączyć autko do kompa na stacji diagnostycznej, najlepiej autoryzowanej. Ja miałem podobne jak ty problemy choć nie w tak ekstremalnej jak u ciebie formie. Też wrzuciłem kupę kasy po diagnozach pseudo mechaników przypuszczających przyczynę... To prawdopodobnie elektryka a tu bez właściwej diagnozy możesz naprawiać w nieskończoność... U mnie był to czujnik podciśnienia ale ja mam wtrysk nie gaźnik więc może być inaczej. Nie wiem czy w wersji z gaźnikiem coś takiego było. Radzę dobrą stację z komputerem diagnostycznym. Ja dałem di FIATa i zaoszcędziłem kupę kasy

Napisano

> W takiej sytuacji najlepiej podłączyć autko do kompa na stacji

> diagnostycznej, najlepiej autoryzowanej. Ja miałem podobne jak

> ty problemy choć nie w tak ekstremalnej jak u ciebie formie. Też

> wrzuciłem kupę kasy po diagnozach pseudo mechaników

> przypuszczających przyczynę... To prawdopodobnie elektryka a tu

> bez właściwej diagnozy możesz naprawiać w nieskończoność... U

> mnie był to czujnik podciśnienia ale ja mam wtrysk nie gaźnik

> więc może być inaczej. Nie wiem czy w wersji z gaźnikiem coś

> takiego było. Radzę dobrą stację z komputerem diagnostycznym. Ja

> dałem di FIATa i zaoszcędziłem kupę kasy

a jak chcesz podłączyć gaźnikowca do kompa????

Napisano

Moim zdaniem masz uszkodzony moduł zapłonowy , albo słaby

styk na przewodach dochodzących do niego.

Sprawdz też elektromagnetyczny zawór biegu jałowego.

Napisano

> Witam

Witaj,właśnie przeczytałam co cię boli i ... dokładnie mam to samo i o tym samym pisałam koledze Matfiej. Nie wiem czy ten rocznik taki złośliwy czy co ? Objawy identyczne jak u Ciebie włącznie ze spalonym rozrusznikiem. Gazownik wszystko przeczyścił, wyregulował i uszczelnił a autko nie odpuszcza. Po wypłacie muszę uderzyć jeszcze do elektryka, może on coś znajdzie....

Napisano

> Witaj, witaj

> Proponuje troszkę uzupełnić profil

a wiesz że czepiasz się bezpodstawnie??

w regulaminie zdaje się nie ma nic o profilu zlosnik.gif

Napisano

> a wiesz że czepiasz się bezpodstawnie??

> w regulaminie zdaje się nie ma nic o profilu

czytaj podpis biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Zasilanie powiadacie.... Właśnie jestem w fazie gotowania gaźnika zobaczymy co to pomoże 270751858-jezyk.gif Taki czysty to on nigdy nie byl 270751858-jezyk.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

> Na obiad?

no nie takie śmieszne 270751858-jezyk.gif

też słyszałem o tym

ponoc wysoka temperatura czyści lepiej niż najlepsze środki idea.gif

Napisano
  • Autor

> Na obiad?

Hmm... Gotowac do miekkosc - umarl bym z glodu...

Zupa na wywarze - pewna niestrawnosc...

Do rzeczy. Gaznik ugotowany w proszku do prania z dodatkiem Ludwiku. Nastepnie ugotowany w czystej wodzie i wlozony do denaturatu na kilka godzin. Czystosc gwarantowana. Oczysiwisce przed wlozeniem do gotowania musi byc rozebrany caly.. same korpusy nalezy gotowac nalezy wyjac wszystko co da sie wyjac wykrecic. Gazniczek czysty jak nowy.

Gaznik zlozony wyregulowany czesciowo. jump.gif Ale najwazniejsze juz nie basnie i nie faluja obroty. Pozostalo jeszcze ustawic zaplon bo go gdzies gubi co jakis czas. A moze znacie dobredo elektromechanika w Kielcach albo specjaliste od gażników??

Pozdrawiam

Napisano

> Witaj

...i w tym temacie to jesteś dla mnie jak objawienie ... bow.gifserce.gif

...lewe powietrze, waytogo.gif i autko śmiga yay.gifyay.gifyay.gif

Napisano

> sie chce... Acham i zapomnialem jeszcze swiece niedawno

> zmieniane byly...

Miałem podobne objawy tez mi wymienili pół silnika, ale pojechałe do fachowców i wymienili mi pompe paliwa, autko pojeździło koło 2 tygodni i znowu to samo wię auto wróciło na warsztat. Dwa dni jeździli i ustawiali bo MASA gdzieś uciekała. Może to Ci pomożę. POWODZENIA! Daj znać jak poszło

Napisano

> ...i w tym temacie to jesteś dla mnie jak objawienie ...

> ...lewe powietrze, i autko śmiga

No to dobrze. waytogo.gif

Miłego powożenia krajanko. drive.gif

Napisano
  • Autor

Wszystko piekni by bylo gdyby, nie jeszcze jedna mala rzecz... Autko gasnie jak jest zimne... Jak zlapie swoja temperature normlanej pracy to jezdzi bez problemowo. Co moze byc jeszcze nie tak?? Czy ze ssaniem czy bez gasnie od tak poprostu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.