Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

DTI nie chciał zapalic.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Jeżdżę już rok tym autem i nigdy nie było problemów z zapaleniem. Palił zawsze za pierwszym razem (zima, lato). W piątek jeździłem po mieście, było cały czas ok. Postawiłem auto na ok. 3 godz. i wsiadam, kręcę a tu nie chce zapalić. Kręciłem dłużej, krócej, przekładałem kluczyk i nici. Kontlolka od immo gasła inne przy kręceniu też. Wkońcu nagle zapalił. Czytałem dużo, że parcieją przewody i się zapowietrza, ale od tej pory minęło kilka dni i nie ma żadnych problemów. Po nocy też pali na dotyk.

Nie wiem jaka mogła być przyczyna. Czy mógł jakiś syf z filtra (już jest do wymiany bo mija rok) i przypchał coś, czy może to oznaka, że z pompą się coś zaczyna dziać? Jak myslicie? Są powody do martwienia się.

Napisano

Mysle ze to raczej coś elektrycznie ople lubią swirowac w tej kwesti , jak ci sie to powtórzy , to sprawdz czy prad na zawór odcinajacy dochodzi w momencie jak nie chce zapalic

Napisano
  • Autor

> Mysle ze to raczej coś elektrycznie ople lubią swirowac w

> tej kwesti , jak ci sie to powtórzy , to sprawdz czy prad

> na zawór odcinajacy dochodzi w momencie jak nie chce

> zapalic

Ok. Chociaż mam nadzieje, że juz mi takiego numeru nie wykręci. Wtedy cały dzień lało, to może coś zawilgotniało?

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Niech mi jakaś mądra głowa odpowie o co tu chodzi. Cały tydzień było ok i wczoraj znowu postawiłem auto na podjeździe tak jak wtedy co mi nie chciał zapalić i rano ta sama sytuacja. Znowu nie chciał. Musiałem kilkanaście razy kręcić, żeby zapalił. Jaki może mieć wpływ na auto to, że przód jest w górze (na podjeździe) i dlaczego wtedy nie chce właśnie zapalić jak tak postoi? Co za dziwna sytuacja.

Pzdr.

Napisano

> Niech mi jakaś mądra głowa odpowie o co tu chodzi. Cały tydzień było

> ok i wczoraj znowu postawiłem auto na podjeździe tak jak wtedy

> co mi nie chciał zapalić i rano ta sama sytuacja. Znowu nie

> chciał. Musiałem kilkanaście razy kręcić, żeby zapalił. Jaki

> może mieć wpływ na auto to, że przód jest w górze (na

> podjeździe) i dlaczego wtedy nie chce właśnie zapalić jak tak

> postoi? Co za dziwna sytuacja.

> Pzdr.

lepiej pozbadz sie tego auta

Napisano

> ok i wczoraj znowu postawiłem auto na podjeździe tak jak wtedy

> co mi nie chciał zapalić i rano ta sama sytuacja. Znowu nie

> chciał. Musiałem kilkanaście razy kręcić, żeby zapalił. Jaki

> może mieć wpływ na auto to, że przód jest w górze (na

> podjeździe) i dlaczego wtedy nie chce właśnie zapalić jak tak

> postoi? Co za dziwna sytuacja.

> Pzdr.

Witam

czytając Twój post przypomniała mi sie sytuacji z przed kilku lat gdy jeszcze jeżdziłem maluszkiem gdy go postawiłem tak jak ty na podjeżdzie też nie chciał zapalic. Nigdy nie odkryłem przyczyny ale podejrzewam że paliwo spływało do zbiornika.Myśle że w astrze nie powinno.

Pozdrawiam

Napisano

on ma silnik DTI czyli diesel z turbiną i interkoolere, tam jak by paliwo schodziło to schodzilo by w kazdym polozeniu auta , chyba ze ma znaczenie ilosc paliwa w zbiorniku , ale o tym nic kolega nie pisze , a i tak musial by zapalic i ewentualnie zgasnac , chyba ...ze cos w smoku w baku jest cos nie tak a co ?

przykład , kupilem new beatle w tdi i silnik nie palił , jak sie zalało filtr paliwem zapalał , szukalismy cały dzien i okazalo sie ze w ssaku w baku jest maciupenka dziureczka , tak ze dojrzec ja było trudno i zaciagla tam powietrze , gdyby paliwa było duzo , nie było by problemu a tak naszukalismy sie zlosnik.gif

Napisano

> A to czemu?

a temu ze to typowy objaw padającej pompy w tych silnikach, z czasem bedziesz mial coraz gorzej, najpierw oczywiscie posprawdzaj wszelkie rurki idące do pompy, sprawdz tez czy wszystko ok ze swieczkami

Napisano
  • Autor

> a temu ze to typowy objaw padającej pompy w tych silnikach, z czasem

> bedziesz mial coraz gorzej, najpierw oczywiscie posprawdzaj

> wszelkie rurki idące do pompy, sprawdz tez czy wszystko ok ze

> swieczkami

No to mnie nie pocieszyłeś beksa.gif Co do paliwa to mam ok. pół baku. Świeczki wymieniane w zeszłym roku. Muszę posprawdzać wszystkie przewody. A tak na przyszłość (odpukać) jaki koszt wymiany takiej pompy?

Napisano

ta pompe bynajmniej sie da naprawiac - regenerowac , co by było gdyby mial silnik 1.7 oplowsi ??? zlosnik.gif

nie straszcie go , to zapewne coś innego

Napisano
  • Autor

Dobra dzięki chłopaki, ale dzisiaj chyba będę miał problem z zaśnięciem hehe.gif Dopiję 20.GIF i idę spać.

Pzdr.

Napisano

Na 99% tzw "mostki" - tak mi mówił koleś który pracuje w serwisie opla w warszawie. Najgorsze jest to że trzeba ściągnąć głowice z tego co pamiętam.

Bo jak zaparkujesz na równym to nie masz tego problemu?

Napisano

Miałem ten sam problem - jak zaparkowana Astra miała tyłek niżej to był problem z zapaleniem. Przyczyna banalna - stare przewody przelewowe (a nie było żadnych widocznych uszkodzeń). Po wymianie kilka miesięcy temu święty spokój.

Napisano
  • Autor

Tak było na początku, że jak postawiłem tylko na podjeździe to nie chciał odpalić. Teraz jednak już gdziekolwiek postawie to po kilku godzinach nie chce palić. Nie chcę uszkodzić pompy (na sucho jak zapala) i oddałem samochód do warsztatu zaprzyjaźnionego z Autokącikiem, w którym zawsze naprawiam swoją asterkę. Dzisiaj rano mieli do niej zajrzeć. Mam nadzieję, że to coś banalnego bo ostatnio trochę Asterka wycisnęła z mojego portfela.

Napisano

> Tak było na początku, że jak postawiłem tylko na podjeździe to nie

> chciał odpalić. Teraz jednak już gdziekolwiek postawie to po

> kilku godzinach nie chce palić. Nie chcę uszkodzić pompy (na

> sucho jak zapala) i oddałem samochód do warsztatu

Na 99% przewody przelewowe tak więc nie masz co się martwić. Pozdrawiam.

Napisano

> no to mi jeszcze powiedzcie co mają z tą sytuacją przewody

> przelewowe ,

to że zapowietrza się, poprostu TTTM.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Odebrałem dzisiaj auto i w dwóch miejscach się zapowietrzał. Gdzieś ponoć przy pompie i chyba o ile dobrze pamiętam coś przy wtrysku. Koszt naprawy 200 zł. Kamień z serca, bo już się bałem, że coś może z pompą. Narazie po 6 godz. opala od pierwszego. Zobaczymy jutro po nocy.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> no widzisz ...a juz Ci straszne scenariusze pisali

Po nocy też OK. Koledzy z AE się jak zwykle sprawdzili. claps.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.