Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szarpanie na benzynie

Featured Replies

Napisano

Witam.koledzy mam taki o to problem , astra szarpie na benie najbardziej jak jest zimny silnik. Jak sie rozgrzeje jadąc na gazie chociaż na gazie chodzi bez zarzutu , przełącze na benzyne to obroty nagle spadają dopiero po chwili wchodzi na obroty i przerywa . Jeszcze co zauważyłem jak silnik ciepły i kilka razy odpalam to po którymś razie nieodpala ,dopiero po chwili i wtedy słysze pompe i przekażnik .Poradzcie coś bo za tydzień śnigam do Danii a tam gazu brak. Pozdrawiam.

Napisano

Na listwie wtryskowej masz zaworek w pobliżu regulatora ciśnienia paliwa. Z regulatora wychodzi wężyk podciśnienia.

Do zaworka montujesz manometr i odpalasz silnik.

Na wolnych obrotach ciśnienie powinno wynosić 2,3+/-0,1 bara z założonym wężykiem i 3,0+/-0,1 bara przy odłączonym wężyku.

Wydatek pompy min. 1,4l/min.

Napisano

Jad dawno benzinkle tankowales? Moze sie "zestarzala" - mialem tak w Kadecie...

Napisano

Hej chłopaki podepne sie pod temat . Co to może byc jak nieraz ruszam z jedynki ,obroty ida w góre a auto wolniej przyspiesza .Osobiście sie przesiadłem na tankowanie tylko PB 98 ,bo na Pb 95 juz nie te autko.

-----------------

Astra F -CC

94/95r X16XEL-norma olejowa mad.gif

166 kkm HB zakrecony.gif

Napisano

Znaczy się silnik się rozpędza, a autko nie?

Sprzęgło się ślizga.

Napisano

> Znaczy się silnik się rozpędza, a autko nie?

> Sprzęgło się ślizga.

Tak .Daje gaz obroty rosną, a uczucie jakby mnie za zdesia ktoś przytrzymywał,tyle że to rzadki objaw.

-----------

Astra F -CC

94/95r X16XEL-z norma olejową mad.gif

166kkm HB

Napisano
  • Autor

Cześć. Wyjąłem dzisiaj przekaznik od pompy i podłączyłem bezpośrednio kabelkiem i nic pompa stoi jak podłącze przy pompie zasilanie to chodzi . po schemacie patrząc kabelek który idzie do pompy zasiła także 1 wtryskiwacz a mase podaje mu ECU .O co w tym chodzi ?. Mam lekki przedmuch spalin w kolektorze przy głowicy uszczelka wypalona ,czy to może być to? Pozdrawiam .

Napisano
  • Autor

Przepraszam jednak pompa podaje paliwo po spieciu kabelkiem i w ciągu minuty napompowała około 2 litrów .Niewiem jak jest z ciśnieniem ale benzyna lała sie jednym szybkim strumieniem. Jutro sprawdze numery na tej pompie czy to faktycznie do tego silnika. Nie wiem gdzie jeszcze szukać przyczyny. Filterek zmieniałem 3 miesiące temu. Niemam sił do tego już .

Napisano

> Cześć. Wyjąłem dzisiaj przekaznik od pompy i podłączyłem bezpośrednio

> kabelkiem i nic pompa stoi jak podłącze przy pompie zasilanie to

> chodzi .

sprawdź czy napięcie dochodzi do bezpiecznika nr 2 (bezpiecznik jest "za" przekaźnikiem)

i oczywiście czy bezpiecznik jest cały wink.gif

sprawdź też czy na przekaźniku pojawia się stały plus na pinie "30",

plus po stacyjce (tylko przez ok. 2 sek!) na pinie "86", oraz masa na pinie "85"

jeżeli pompa podpięta na krótko chodzi, to coś jest z kablami na linii:

przekaźnik-złączeX9 obok ECM-skrzynka bezpiecznikowa-złączeX6 słupek kierowcy

krótko mówiąc sprawdzaj po kolei kabelek czerwono-niebieski na tej linii...

Napisano

> Przepraszam jednak pompa podaje paliwo po spieciu kabelkiem i w

> ciągu minuty napompowała około 2 litrów .Niewiem jak jest z

> ciśnieniem ale benzyna lała sie jednym szybkim strumieniem.

> Jutro sprawdze numery na tej pompie czy to faktycznie do tego

> silnika. Nie wiem gdzie jeszcze szukać przyczyny. Filterek

> zmieniałem 3 miesiące temu. Niemam sił do tego już .

dopisałeś to w trakcie jak pisałem wcześniejszego posta...

skoro tak, to diagnoza jest prosta - albo przekaźnik padnięty,

ew. brak plusa na pinie "86", lub masy na pinie "85"

Napisano
  • Autor

Niestety przekażnik jest dobry, Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły .Pompa pompuje . Czy przedmuch przy kolektorze może mieć coś wpólnego bo lekko mi dmucha. A może coś z przepływką . Co myślicie ? Jakie powinny być wartości napieć przepływki ? Pozdrawiam.

Napisano

Między pinem 2(niebiesko-czarny) i 4(brązowo-zielony) powinno być ok 0,5+/-0,2V na jałowych obrotach. Przy dodawaniu gazu napięcie powinno rosnąć. Pomiary bez odpinania wtyczki.

Przydałoby się jeszcze zbadać sygnały z czujnika poł. wałka rozrządu.

Napisano
  • Autor

Włałem wczoraj troche paliwka świeżego plus ten płyn do czyszczenia wtrysków http://www.k2.com.pl/index.php?option=co...tkie&nazwa= i o dziwo pomogło . Już nie szarpie tylko jest lekko mułowaty jak wcisne gaz do deski jak powoli gaz dodaje to ładnie ciągnie. Sprawdzałem ten przepływomierz i napiecia na 2 i4 pinie jest chyba za duże bo na wolnych obrotach pokazuje ponad 1 v i rośnie po dodaniu gazu . Czy jest on sprawny ? Błedów brak . Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam. Koledzy wróciłem z Danii ,pojechałem tak jak na igłach bo dalej szarpie ,na autobanie w niemczech poleciała 170 km i wiecej też by poszła .Silnik na wysokich obrotach nieszarpał ,tylko przy przyspieszaniu i na wolnych szarpie. Na parkingu jak zgasiłem silnik to już nieodpalił po 5 minutach jak reką odjął . I tak jest prawie po każdym zgaszeniu silnika. Dolot powietrza od filtra do kolektora jest szczelny.

Co to jest ?. Pozdrawiam.

Napisano

> Nikt niema żadnych pomysłów ?

instalka LPG do regulacji

niewłaściwa emulacja sondy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.