Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mandaty od straży gminnej

Featured Replies

Napisano

Jadąc na wakację wpadłem przed łebą na tamtejszy przenośny fotoradar straży gminnej (ustawili na ograniczeniu do 40). I mam takie pytania: czy straż gminna ma taki sam taryfikator jak policja? czy straż gminna również nakłada punkty karne? cy prześlą ten mandat do mojej komendy policji czy do urzędu miasta?

Napisano

> Jadąc na wakację wpadłem przed łebą na tamtejszy przenośny fotoradar

> straży gminnej (ustawili na ograniczeniu do 40). I mam takie

> pytania: czy straż gminna ma taki sam taryfikator jak policja?

> czy straż gminna również nakłada punkty karne? cy prześlą ten

> mandat do mojej komendy policji czy do urzędu miasta?

ta sama wysokość mandtatu i punktów karnych- prawo o ruchu drogowym jest jedno wink.gif

co do obiegu papierów ciężko orzec, może być, że pójdzesz fatygować się na policję, a może z poczty odbierzesz grinser006.gif

Napisano

> ta sama wysokość mandtatu i punktów karnych- prawo o ruchu drogowym

> jest jedno

> co do obiegu papierów ciężko orzec, może być, że pójdzesz fatygować

> się na policję, a może z poczty odbierzesz

a to SG ma znowu takie możliwości czy jeszcze nie?

Napisano
  • Autor

> a to SG ma znowu takie możliwości czy jeszcze nie?

Niestety mają takie prawo ponownie i z niego korzystają frown.gif

Napisano

> Niestety mają takie prawo ponownie i z niego korzystają

wiedziałem że to chwalili ale myślałem że jeszcze nie weszło. trzeba będzie znowu bardziej uważać zlosnik.gif

Napisano

> Niestety mają takie prawo ponownie i z niego korzystają

ciekawe bo ustawa została opublikowana w dzienniku ustaw dopiero 9 lipca... hmm.gif (Dz.U. z 2007 r. nr 123; poz. 845 str. 1)

Napisano

No i znowu bedą zarabiać na kierowcach... bo tak prosto i łatwo kaska sama wpada...

Ale zrobić porządek z gnojkami szalejącymi na skuterach po chodnikach w miejscowościach wypoczynkowych to nie ma kto...

Krawiec

Napisano

> No i znowu bedą zarabiać na kierowcach... bo tak prosto i łatwo kaska

> sama wpada...

kasa sama wpada ,bo kierowcy się sami proszą o mandaty. kto im każe łamać prawo?? sami własną niczym nieograniczoną wolą decyduja się, że chcą łamać prawo i ryzykować.

Mi się to podoba, że będą łapali.

Ostatnio próbowałem jechać zgodnie ze znakami jedynką z Gdańska do Dolnej Grupy (koło 120 km) i zostałem obtrąbiony kilkanaście razy i 5 razy ujrzałem ''faka'' przy wyprzedzaniu.

Niech łapią ile się da. Może ludzie w końcu się nauczą jeździć.

Napisano

> kasa sama wpada ,bo kierowcy się sami proszą o mandaty. kto im każe

> łamać prawo??

Pogadamy jak uzbierasz powiedzmy 20pkt za przekroczenia prędkości w obszarze niezabudowanym. Np. bedziesz na dlugiej, prostej i równej lesnej drodze jechal 115km/h, na obowiązujących 90.... Gwarantuję Ci, że Twoj punkt widzenia ulegnie zmianie

sami własną niczym nieograniczoną wolą decyduja

> się, że chcą łamać prawo i ryzykować.

ostatnio złamałem prawo na pustej drodze w srodku lasu - 4 pkt-y i 100zl. Bo nie jechalem 90, a 107. Naprawdę jestem zabójcą?

> Mi się to podoba, że będą łapali.

> Ostatnio próbowałem jechać zgodnie ze znakami jedynką z Gdańska do

> Dolnej Grupy (koło 120 km) i zostałem obtrąbiony kilkanaście

> razy i 5 razy ujrzałem ''faka'' przy wyprzedzaniu.

> Niech łapią ile się da. Może ludzie w końcu się nauczą jeździć.

to jest inna historia - brak kultury.

Napisano

żalisz się czy chwalisz, zabójća nie jesteś ale sprawcą wykroczenia, świadomie chyba jechałeś te 107 km/h więc wiesz jakie są konsekwencje icon_rolleyes.gif.

Bardzo mi się podoba podejście Polaków ogólnie do prawa, każdy chce, żeby był porządek ale jak sam trochę przegnie i go na tym trafią to zaraz olaboga sick.gif

Napisano

> żalisz się czy chwalisz, zabójća nie jesteś ale sprawcą wykroczenia,

> świadomie chyba jechałeś te 107 km/h więc wiesz jakie są

> konsekwencje .

> Bardzo mi się podoba podejście Polaków ogólnie do prawa, każdy chce,

> żeby był porządek ale jak sam trochę przegnie i go na tym trafią

> to zaraz olaboga

Żalę się. Tak poza tym to wciąż czekam na kogoś, kto ma z 20pkt.Ciekaw jestem jak wtedy wygląda punkt widzenia/oceny sytuacji.

Napisano

> Żalę się. Tak poza tym to wciąż czekam na kogoś, kto ma z

> 20pkt.Ciekaw jestem jak wtedy wygląda punkt widzenia/oceny

> sytuacji.

ja nie mam ani jednego ale nie o to chodzi zlosnik.gif

mój brat ma kategorię B i C i w tym roku zdawał ponownie egzaminy, bo przekroczyłw ciągu roku limit i nazbierał 25 pkt.

na początku tak jak Ty miał żale nie wiadomo do kogo tylko nie do siebie, po egzaminach chłopakowi światopogląd się zmienił i stosunek do znaków z ograniczeniem predkości.

Pracodawca też inaczej patrzy już nie karze gonić na wariata, bo jak młody był bez papierów to przez miesiąc dobry nikt w firmie nie jeździł. Dla właściciela bilnas strat nad korzyściami z tytułu przymusowego postoju auta też mu dał do myslenia. Nie wspomnę o tym, że takie ganianie busem po nocach na tempa coby sie wyrobic w czasie i ze zleceniami o mało nie skonczyło sie tragicznie bo bracki po całym dniu roboty i 12 godz. jazdy przysnął i dobrze, że obudził się w polu , a nie zabił siebie czy kogos innego samochodem.

Po za tym polecam jakis wyjazd za granice RP, żeby kolega zobaczył jak sie jeździ gdzie znak wskazuje konkretną wartość.

Napisano

Jazda kawałek przez Polskę (np. Gliwice - Lublin, 350 km), zgodnie z przepisami, to koszmar, jakieś 6 godzin jazdy lub nawet 7. W cywilizowanym świecie wystarczyłyby 3 - 3,5 (autostrada). Więc nie ma się co dziwić, że ludzie sobie radzą, jak się da, żeby taki stosunkowo bliski wyjazd plus załatwienie spraw na miejscu nie wymagało noclegu w punkcie docelowym.

Napisano

> ostatnio złamałem prawo na pustej drodze w srodku lasu - 4 pkt-y i

> 100zl. Bo nie jechalem 90, a 107. Naprawdę jestem zabójcą?

> to jest inna historia - brak kultury.

Zabójca nie, tylko lekkim fantastą. Zanim coś napiszesz sprawdź sobie chociaż taryfikator punktów karnych cfaniaczek.gif

E05 - od 11 do 20 km/h 2pkt karne

Napisano

Tyle że za granicą, jeśli nie odpowiada mi ograniczenie predkości - wjeżdżadm na autostradę i jadę szybciej. I to nie tylko ze względu na rozwijanmą prędkość, ale i samą trasę składającą się z obwodnic miast.

U nas też mogę wjechać, tylko na co ? zlosnik.gif

Napisano
A to już im wolno robić takie rzeczy ? confused.gif
Napisano

> żalisz się czy chwalisz, zabójća nie jesteś ale sprawcą wykroczenia,

> świadomie chyba jechałeś te 107 km/h więc wiesz jakie są

> konsekwencje .

> Bardzo mi się podoba podejście Polaków ogólnie do prawa, każdy chce,

> żeby był porządek ale jak sam trochę przegnie i go na tym trafią

> to zaraz olaboga

zgadza się... i nie wiem czy kiedykolwiek to się zmieni... frown.gif

Napisano

> kasa sama wpada ,bo kierowcy się sami proszą o mandaty. kto im każe

> łamać prawo??

Przykład idzie z góry - jak szanują prawo samoobroniający się prawi i sprawiedliwi zlosnik.gif, ale nie o tym chciałem.

Straż miejska, gminna, czy jak tam ją zwał powinna pilnować porządku, ale nie w ruchu drogowym. Sam prosiłem o interwencję straży miejskiej chociażby w sprawie wraku auta zajmującego miejsce na podwórzu, czy też aut blokujących wjazd na to podwórze. W obu przypadkach zostałem odesłany do .... policji, która to odesłała mnie do ... staży miejskiej. Gdy cieć nie odśnieżał, reakcję straży miejskiej wywołało zagrożenie sprawą sądową o niewypełnianie obowiązków. I właśnie takie sprawy ci panowie i panie powinni załatwiać od ręki, a tym czasem ich nadrzędnym celem jest karanie za prędkość

Ponadto jeszcze nie widziałem fotoradaru przy szkole. Natomiast często widuję w polu.

A wiesz dlaczego ja nie jeżdże zgodnie z przepisami ?

Bo boję się jechać między TIRami, lub być przez nie wyprzedzanym z prędkością oscylującą ok 110 km/h.

Co oczywiście nie znaczy że zasuwam 140 po mieście.

Nie zmienia to faktu, że teoretycznie powinno być tak jak Ty mówisz - każdy ma jeździć zgodnie z przepisami.

A przepisy powinny być dla ludzi, a nie dla radarów. Poczytaj sobie ileż to radarów było i jest ustawiane tak, że kierowca nie ma szans by zastosować się do przepisów ( tuż za zakrętem ograniczenie prędkości i radar metr za znakiem. Wiem że takie przaktyki nie są polskim wynalazkiem ( o tym jak to robią angole pisał kiedyś Kol. Lucyfer), ale takie podejście nie skłania ludzi do przestrzegania przepisów, które przez to zaczynają traktować jako zwykłą pułapkę, a nie narzędzie, które ma ich chronić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.