Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

można bez termostatu?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam dwa dni do wyjazdu, padł termostat ale nie zdążę już go zamówić. Czy po wyjęciu samego wkładu z obudowy termostatu wszystko będzie chodziło dobrze? Teoretycznie powinno być tak jak na otwartym termostacie - czyli na dużym obiegu. Chyba latem można tak jeździć?

Napisano

> Witam.

> Mam dwa dni do wyjazdu, padł termostat ale nie zdążę już go zamówić.

> Czy po wyjęciu samego wkładu z obudowy termostatu wszystko

> będzie chodziło dobrze? Teoretycznie powinno być tak jak na

> otwartym termostacie - czyli na dużym obiegu. Chyba latem można

> tak jeździć?

To chociaż podegnij stary na tyle żeby był uchylony - wywalać całkiem termostat?? Chyba nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie. Termostat nawet całkiem otwarty - częściowo ogranicza przepływ płynu... Jeśli go wywalisz to nie wiem jak będzie z ciśnieniem płynu itp...

Napisano

> Witam.

> Mam dwa dni do wyjazdu, padł termostat ale nie zdążę już go zamówić.

> Czy po wyjęciu samego wkładu z obudowy termostatu wszystko

> będzie chodziło dobrze? Teoretycznie powinno być tak jak na

> otwartym termostacie - czyli na dużym obiegu. Chyba latem można

> tak jeździć?

Nie probowalem, ale obstawiam, ze nawet podczas obecnych temperatur w trasie temp. silnika bedzie ponizej wlasciwej.

Nie trzeba wszystkiego zamawiac przez internet. Poszukaj na allegro kogos z Twoich okolic. Rozejrzyj sie za hurtowniami. Powinienes cos znalezc. Sama wymiana przy Twoim silniku to szybka sprawa.

Napisano

Ja nie widzę przeciwwskazań. Jak wspomniał kolega tymon_86 wymiana jest łatwa, więc w razie niedogrzania można szybko założyć nowy.

To spory silniczek i na pewno sobie poradzi bez termostatu.

Napisano

> Nie trzeba wszystkiego zamawiac przez internet. Poszukaj na allegro

> kogos z Twoich okolic. Rozejrzyj sie za hurtowniami. Powinienes

> cos znalezc. Sama wymiana przy Twoim silniku to szybka sprawa.

Kurczę - dopiero zauważyłem, że kolega z 3-miasta... Tymbardziej nie widzę większego problemu z zakupem 'od ręki' oraz montażem jeszcze przed wyjazdem... Przydałoby się powisieć trochę na telefonie i może się udać...

Napisano
  • Autor

Może się da to załatwić, postaram się.

Widzę że jednak trzeba będzie.

Pytam zapobiegawczo.

Myślałem tylko że brak termostatu to jest to samo jak przy otwartym i że to nawet lepiej dla silnika.

Napisano

> Może się da to załatwić, postaram się.

> Widzę że jednak trzeba będzie.

> Pytam zapobiegawczo.

> Myślałem tylko że brak termostatu to jest to samo jak przy otwartym i

> że to nawet lepiej dla silnika.

Nie ma jakiegos duzego problemu z brakiem termostatu. Ale silnik bedzie dlugo nabieral temperatury i w trasie bedzie ona spadala. W miescie nie powinno byc takich roznic. Jak jedziesz gdzies na dwa dni to nie nalezy sie tak spinac, ale jak na dluzej to moze warto zmienic.

Poszukaj w hurtowniach siecie Intercars. Na google znajdziesz ich strone i adresy filii. Z tego co widzialem w Twoim wojewodztwie jest kilka oddzialow wiec powinno sie cos trafic. Zadzwon rano to moze beda w stanie sciagnac czesci na godziny popoludniowe. Oczywiscie intercars to nie jedyne wyjscie. Pzdr.

Napisano

Bez termostatu mozna jezdzic. Temp bedzie ponizej normalnej. Jedynym minusem bedzie zwiekszone spalanie. Silnik bedzie staral sie utrzymac wlasciwa temp czyli okolo 90 stopni a uklad chlodzenia niestety bedzie mocno studzil.

Napisano

> Bez termostatu mozna jezdzic. Temp bedzie ponizej normalnej. Jedynym

> minusem bedzie zwiekszone spalanie. Silnik bedzie staral sie

> utrzymac wlasciwa temp czyli okolo 90 stopni a uklad chlodzenia

> niestety bedzie mocno studzil.

to jak to jest w koncu z ta temp? w oplu mowili ze normalna temp dla tych silnikow oploskich to 100stopni, a wiatrak sie zalacza okolo 103. confused.gif

Napisano

> to jak to jest w koncu z ta temp? w oplu mowili ze normalna temp dla

> tych silnikow oploskich to 100stopni, a wiatrak sie zalacza

> okolo 103.

I tak, i nie. Normalna temperatura pracy silnika, wg. manuala to wskazówka między niebieskim, a czerwonym polem. Jednakowoż termostat zaczyna się otwierać w 92* (przynajmniej w tym silniku, diesle pewnie mają inaczej), co na logikę oznacza, iż potrzebne jest wtedy "mocniejsze" chłodzenie - płyn zaczyna przepływać przez chłodnicę jednocześnie będąc w małym obiegu. Pełne otwarcie termostatu to chyba 107*, czyli wtedy cały płyn idzie w chłodnicę. Ten moment to granica wytrzymałości. Wiatrak powinien już wcześniej zacząć chłodzić, i dlatego załącza się w około 100*. W jakiej temperaturze płyn zaczyna wrzeć i wywalać przez korek, to nie wiem, choć sam tego doświadczyłem, jak spadła mi wtyczka ze śmigła, ale myślę, że ok 110-115*.

Pozdrawiam

Napisano

bez termostatu mozna jeździć i nic się nie stanie. w żadne bajki o innym ciśnieniu nie wierz.

Tym bardziej jeśli chodzi ci tylko o krótki czas kilku dni.

Ja kiedyś jeździłem kilka miesięcy bez termostatu i nawet tego zwiększonego spalania którym tak wszyscy strasza nie odnotowałem.

bez stresu

Napisano

> bez termostatu mozna jeździć i nic się nie stanie. w żadne bajki o

> innym ciśnieniu nie wierz.

> Tym bardziej jeśli chodzi ci tylko o krótki czas kilku dni.

> Ja kiedyś jeździłem kilka miesięcy bez termostatu i nawet tego

> zwiększonego spalania którym tak wszyscy strasza nie

> odnotowałem.

> bez stresu

20.GIFNiedawno sąsiadowi w Kadecie 1,3 wysiadł termostat (zaciął się na zamkniętym), kupił nowy za 45 zł, a w środku oprócz normalnej gumowej podkładki była taka gruba-z 8 mm, i opis żeby w razie awarii zamontować go zamiast termostatu. Czyli raczej można jeździć bez. Zwłaszcza latem, bo zimą by d... zmarzła smile.gif

Napisano

> Niedawno sąsiadowi w Kadecie 1,3 wysiadł termostat (zaciął się na

> zamkniętym), kupił nowy za 45 zł, a w środku oprócz normalnej

> gumowej podkładki była taka gruba-z 8 mm, i opis żeby w razie

> awarii zamontować go zamiast termostatu. Czyli raczej można

> jeździć bez. Zwłaszcza latem, bo zimą by d... zmarzła

A ja mam takie oto pytanie: czy gdyby nie był potrzebny (można jeździć bez) to w KAŻDYM silniku byłby montowany???

No chyba przyznasz że to się kupy nie trzyma ... yikes.gif

Można na chwilę jeździć z otwartym ale jak już zabieram się za robotę to wkładam nowy i po problemie.

Napisano

> A ja mam takie oto pytanie: czy gdyby nie był potrzebny (można

> jeździć bez) to w KAŻDYM silniku byłby montowany???

Jeździć można bez hamulców tylnych, pompy wspomagania, ręcznego, bez świateł, bez rozrusznika i masy innych rzeczy... Tylko po co?

Skoro coś fabryka zamontowała to znaczy że ma tam być i spełniać swą rolę. Zgadzam się w 100% z przedmówcą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.