Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spadek mocy i wzrost spalania 1.6XE

Featured Replies

Napisano

Witam.

Od pewnego czasu w mojej Merivie zauważyłem spadek mocy (subiektywnie ale odczuwalny zwłaszcza, przy włączonej klimatyzacji - wcześniej nie było tak tragicznie) i wzrost zużycia paliwa. Akurat zbliżał się mały przegląd (56 tys. km) więc trochę wcześniej wymieniłem: świece, filtr powietrza. Podłączyłem auto do testera, który wykazał błąd drugiej sondy lambda - tej umiejscowionej dalej od silnika. Pierwsza sonda lambda dawała oscylujący sygnał od 0.060V do 0.750V a sygnał drugiej był w granicach 0.204 do 0.207 V. Mechanik sugerował sondę jako przyczynę wzrostu zużycia paliwa ale nie spadku mocy. Olej i filtr był wymieniany. Co Wy na to? robiw

P.S.

Silnik 1.6XE 100KM, przebieg 56 tys. A przy okazji: czy u Was klima też tak głośno działa- mówię o dźwięku na zewnątrz auta jak się włączy jakaś dmuchawa/wentylator?

Napisano
  • Autor

> Poczytaj o zaworze EGR.

U mnie sterownik nie korzysta z EGRa bo jakiś czas temu auto mi gasło i we wspaniałym serwisie wgrali mi nowy soft (taka łatka Opla), który nie korzysta z EGRa - nawet po wymianie EGRa na gwarancji, gasł nadal w czasie jazdy (czasami)... robiw

Napisano

> Pierwsza sonda lambda dawała

> oscylujący sygnał od 0.060V do 0.750V a sygnał drugiej był w

> granicach 0.204 do 0.207 V.

Nie mam pojęcia jak działa regulacja mieszanki za pomocą dwóch sond, ale jeśli ta druga źle działa to należy zacząć od jej wymiany i obserwować potem reakcję auta. Być może wymusza jakiś chory tryb pracy silnika? niewiem.gif

> Silnik 1.6XE 100KM, przebieg 56 tys. A przy okazji: czy u Was klima

> też tak głośno działa- mówię o dźwięku na zewnątrz auta jak się

> włączy jakaś dmuchawa/wentylator?

Masz dwa wentylatory czy jeden?

Napisano
  • Autor

> Masz dwa wentylatory czy jeden?

Nie mam pojęcia ale raczej dwa bo ten dźwięk pojawia się na na chwilę po jakimś czasie po włączeniu klimy i tak co jakiś czas

Napisano

> P.S.

> Silnik 1.6XE 100KM, przebieg 56 tys. A przy okazji: czy u Was klima

> też tak głośno działa- mówię o dźwięku na zewnątrz auta jak się

> włączy jakaś dmuchawa/wentylator?

To dobry objaw ze wentyle sie kreca. Zaczalbym sie martwic gdy przestana wink.gif

Napisano

O ile się nie mylę, to między filtrem powietrza i przepustnicą masz czujnik temp. powietrza zasysanego. Warto sprawdzić, czy nie za gorące powietrze wlatuje do silnika.

Sonda mogła zdechnąć, ale ja bym się przyjrzał katalizatorowi. Spadek mocy i złe wskazania drugiej sondy mogą być spowodowane jego zgonem.

Jak zwykle dobry mechanik z techem sprawdzi obie rzeczy bez problemu.

Napisano
  • Autor

> O ile się nie mylę, to między filtrem powietrza i przepustnicą masz

> czujnik temp. powietrza zasysanego. Warto sprawdzić, czy nie za

> gorące powietrze wlatuje do silnika.

> Sonda mogła zdechnąć, ale ja bym się przyjrzał katalizatorowi. Spadek

> mocy i złe wskazania drugiej sondy mogą być spowodowane jego

> zgonem.

> Jak zwykle dobry mechanik z techem sprawdzi obie rzeczy bez problemu.

Katalizator przy 56 tys.? Jak go sprawdzić - analizator spalin? Do auta był podłączany tester i był jedynie błąd sondy nr 2 a napięcie na niej jak pisałem? A jak powietrze byłoby gorące to nie powinno być błędu? Sam już nie wiem co wymieniać, ogólnie porażka... robiw

Napisano

Przy podpiętym diagnoskopie można porównać wskazania czujnika temp powietrza i chłodziwa (silnik zimny). Błędu nie wywali bo przecież temp. 60*C jest możliwa.

Co do katalizatora to rzeczywiście dość mały przebieg jak na zgon, ale nie wykluczony. Na pewno wymiana sondy da odpowiedź czy to ona czy katalizator. No właśnie. Jeśli to kat to kasa za sondę w błoto. Można spróbować zamienić sondy miejscami i zrobić pomiary. Nie wiem tylko czy będą pasowały.

Napisano
  • Autor

> Przy podpiętym diagnoskopie można porównać wskazania czujnika temp

> powietrza i chłodziwa (silnik zimny). Błędu nie wywali bo

> przecież temp. 60*C jest możliwa.

> Co do katalizatora to rzeczywiście dość mały przebieg jak na zgon,

> ale nie wykluczony. Na pewno wymiana sondy da odpowiedź czy to

> ona czy katalizator. No właśnie. Jeśli to kat to kasa za sondę w

> błoto. Można spróbować zamienić sondy miejscami i zrobić

> pomiary. Nie wiem tylko czy będą pasowały.

No i byłem jeszcze raz w tym samym zakładzie aby podłączyć ponownie tester (teraz już za darmo). Żadnych usterek w pamięci nie było. Napięcie sond takie jak poprzednio a zamienić miejscami się nie da (sond) bo jedna ma gniazdo a druga wtyk (w aucie na odwrót oczywiście- ach ten opel). W innym zakładzie (autoryzacja boscha) powiedzieli mi, że mogą ustalić przyczynę na 100% - koszt 150 zł :-( czyli prawie tyle co sonda ;-(. Chyba dam sobie spokój bo nie mam pomysłu narazie... robiw

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.