Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szarpanie, gaz, lapanie lewego powietrza

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie grono asterkomaniakow cool.gif

Sprawa jest nastepujaca...od jakiegos czasu zaczyna mnie coraz czesciej poajwiac sie jednorazowy blad 35 ( bledna liczba krokow...). ZTCW to chodzi o to iz gdzies lapie lewe powietrze. Wyprobowalem juz metody z benzyna i papierosem i efekt jest taki ze zadna z rurek, gum itp nie ma dziur. Za to zaczalem sie blizej przegladac przewodom, oznaczonym na zdjeciach kolejno nr 1,2,3,4.

przodpowrr4.jpg

tylpowid1.jpg

Sprawa tyczy sie tego iz, z samego rana, kolo godziny 5 - gdy jest spora wilgotnosc i dosyc zimno, auto potrafi parchac na gazie. A gdy da mu sie w palnic szybko, to sie krztusi i gasnie. Objawy znikaja po nagrzaniu sie autka. Na benzynie chodzi bez zarzutow. I teraz pierwsze moje pytanka. Od czego sa te przeowdy:

1...?

2...?Przewod ten ma okolo 20cm dlugosci. Jako jedyny zasysa powietrze. Jego zatkanie zmniejsza ciut obroty silnika. Nie wiem czy nie powienien byc on w ogole zatkany? Wisi luzno..

3...? Zatkany gumowa zatyczka. Nie zasysa powietrza nawet po sciagnieciu zatyczki

4...? Podobnie jak 3. Z tym ze ma on sporej dlugosci wezyk, na koncu zaslepiony. Tez nie wplywa na obroty silnika.

Zatem panowie ( i panie jesli sie znaja wpysk.gif ) doradzcie jak to powinno wygladac waytogo.gif

Napisano

1 - idzie do zaworka pochłaniacza par paliwa.

2 - powinna iść do 3

3 - powinna iść do 2 zlosnik.gif Jest to podciśnienie do sterowania przesłoną przy filtrze powietrza.

4 - niebieska rurka idzie do ww. przesłony. Wychodzi z termostatu który steruje przesłoną w zależności od temp. powietrza.

Żadna z tych rurek nie powinna dyndać, bo silnik siorbie lewe powietrze na potęgę.

Co do gazu. Przełączanie powinno następować po osiągnięciu przez chłodziwo co najmniej 40*C. Inaczej cierpi reduktor. No, ale z tego co obserwuję ma tak ustawione może 10% użytkowników oslabiony.gif

Napisano

Z pamięci piszę, więc nie leć do auta zakładać wężyki i poczekaj na czyjąś weryfikację wink.gif

Wężyk dwa powinien siedzieć na rurce 3. Wężyk 4 ma iść do puszki filtra powietrza i otwierać klapkę "przepustnicy" ustalającej skąd silnik ma brać powietrze do filtra (fota trochę od tyłu ale widać mniej więcej gdzie kończy się wężyk, zaznaczyłem strzałką)

Nie będzie zasysania na końcu rurki 4 dopóki na 3 nie będzie założona rurka 2 bo to ona dostarcza podciśnienie do sterowania "przepustnicą" w puszce filtra.

Pozdroofka

279375666-przew_6.jpg

post-36940-14352485756674_thumb.jpg

Napisano

drugi raz dzisiaj.... wiesz co... wink.gif

a w temacie nie mam nic do dodania icon_rolleyes.gif

Napisano

> drugi raz dzisiaj.... wiesz co...

A kurna foty szukałem zlosnik.gif Chciałem też znaleść rzut na wężyki przy zdjętej przepustnicy coby wszystko było jak na dłoni alem tylko czas stracił. zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

Znalazłem w manualu ruska smile.gif Widać wężyk numer 2 - trza dwie foty połączyć mentalnie w jedną zlosnik.gif

05.jpg

06.jpg

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

O qrde..znaczy sie musze polaczyc te wezyki w calosc zeby autko bylo..sprawniejsze waytogo.gif A ja myslelm ze to tak mialo byc yikes.gif Musze teraz tylko skolowac wezyki i do roboty..ale jedna rzecz mi nie pasi..skoro kupilem autko w takim stanie rzeczy..to czy to byla robota gazownikow? Bo moze to tak u mnie ma byc wpysk.gif

Napisano

> O qrde..znaczy sie musze polaczyc te wezyki w calosc zeby autko

> bylo..sprawniejsze A ja myslelm ze to tak mialo byc

W tej sytuacji najważniejsze jest aby weżyk nr 2 był szczelnie zatkany, bo tylko jego nieszczelność ma wpływ na pracę silnika. Reszty (nie mówię o węzyku "1" bo on siedzi na swoim miejscu) może nie być, pozbędziesz się jedynie ciepłego powietrza dopuszczanego do dolotu we wczesnej fazie pracy silnika.

Ale... No właśnie zawsze jest jakieś ale zlosnik.gif Może ten brak cieplego powietrza jest przyczyną tego, że o 5-ej rano masz problem na gazie. Zbyt zimne powietrze może powodować kiepskie spalanie gazu.

Pozdroofka

Napisano

Jak widać wężyk 2-3 ma kątowe końcówki. Na twoim zdjęciu widać dydnającą końcówkę prostą. Może się odłamała, a właściciel nie mógł dostać rurki, więc zaślepił. Tylko nie to co potrzeba biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Może się odłamała, a właściciel nie

> mógł dostać rurki, więc zaślepił. Tylko nie to co potrzeba

Dokladnie jest odlamana...ale znalazlem druga jej czesc i udalo sie skleic waytogo.gif Wiec polaczenie 2-3 mam juz zrobione...teraz tylko musze cos zrobic z najdluzszym - niebieskim wezykiem. Problem tkwi w tym ze jest za bardzo przyciety , i nie siega do tamtego wejscia kolo filtra powietrza. Zreszta na dodatek zlego, tamto wejscie jest zalane w srodku silikonem icon_eek.gif Bede musial go najpierw wydlubac. Tylko sie teraz tak zastanawiam - to male ustrojstwo ktore wlasnie jest przy filtrze pow. ma za zadanie doprowadzac powietrze albo z zewnatrz przez chwytak powietrza albo z....- no skąd? grinser006.gif Sproboje polaczyc to wszystko na probe..jesli sie pogorszy sytuacja to zaslepie. Czy ewentualnie zabieg przywrocenia tych wezykow bedzie sie wiazal z koniecznoscia wizyty na regulacji? cfaniaczek.gif

Napisano

Na lato możesz spokojnie zaślepić wężyk 2.

Resztą się nie przejmuj.

To w chwycie powietrza z czego wychodzą wężyki 3 i 4 to termostat.

Na zimnym silniku otwiera podciśnienie dla przesłony przed filtrem powietrza. Wtedy silnik łyka ciepłe powietrze znad kolektora wydechowego. Jak termostat się nagrzeje to zamyka przesłonę i powietrze leci zimne do silnika.

Jak przywrócisz wężyki (lub choćby zatkasz 2, to regulacja będzie konieczna).

Napisano

> to male ustrojstwo

> ktore wlasnie jest przy filtrze pow. ma za zadanie doprowadzac

> powietrze albo z zewnatrz przez chwytak powietrza albo z....- no

> skąd?

Zapodawałem kiedyś fotę (to tak dla uzupełnienia wypowiedzi Orochimaru) :

279133138-przew_6.jpg

Tu trochę na temat tego "czegoś" przy filtrze powietrza:

KLIK

A tak przy okazji: była już kiedyś dyskusja natemat tych wężyków. smile.gif Nawet objawy identyczne jak u Ciebie. Jak to mówi azja: "wyszukiwarka nie boli a czasem daje zaskakujące rezultaty". Na zachętę link (zobaczysz kilka znajomych fotek zlosnik.gif):

KLIK

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Jak to mówi azja:

> "wyszukiwarka nie boli a czasem daje zaskakujące rezultaty".

Hehe..ja wiem ze szukajka nie boli grinser006.gif I nawet czesto z niej korzystam...bo gdybym tego nie robil to bym ciagle zakladal jakies watki i mialbym wiecej postow od Ciebie zakrecony.gif Dlatego pytam sie tak sporadycznie, cobyscie Ty i Orochimaru nie "przykryli sie kurzem"... wpysk.gif Jutro pokombinuje z tymi wezykami...a na razie ...czuj czuj czuwaj waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.