Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drgania na kole kierownicy

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od pewnego czasu mam pewien problem z drganiami na kole kierownicy. Otóż powyżej 80km/h gdy jadę na luzie, lub gdy hamuję silnikiem drga mi kierownica. Gdy jadę z taką prędkością, ale dodaję gazu (przyspieszam) drgań nie wyczuwam.

Byłem już z tym raz na serwisie i wymienili mi komplet wszystkich opon (dali extra Continental'e) i jedną zwrotnicę. Problem niestety powrócił .... czy ma ktoś jakiś pomysł. Oczywiście wybiorę się na serwis, ale może ktoś coś w tym guście wie.

Auto ma 8000 km ... tylko.

Napisano

> Witam,

> Od pewnego czasu mam pewien problem z drganiami na kole kierownicy.

> Otóż powyżej 80km/h gdy jadę na luzie, lub gdy hamuję silnikiem

> drga mi kierownica. Gdy jadę z taką prędkością, ale dodaję gazu

> (przyspieszam) drgań nie wyczuwam.

> Byłem już z tym raz na serwisie i wymienili mi komplet wszystkich

> opon (dali extra Continental'e) i jedną zwrotnicę. Problem

> niestety powrócił .... czy ma ktoś jakiś pomysł. Oczywiście

> wybiorę się na serwis, ale może ktoś coś w tym guście wie.

> Auto ma 8000 km ... tylko.

nowe oponki czasem trzeba jeszcze raz wyważyć po założeniu i początkowej eksploatacji gdy się dopiero układają

spróbuj najpierw po prostu jeszcze raz wyważyć

no wiesz, lekkie dragania na kole kierownicy od silnika zawsze bedziesz miał - to normalne

Napisano
  • Autor

> no wiesz, lekkie dragania na kole kierownicy od silnika zawsze

> bedziesz miał - to normalne

Drgań nie powinno być ... wyczuwalnych. Miałem nowego Suzuki Swift i nie drgało ... Starszy ma Hondę City i nie drga, miał Renault Thalia i nie drgało. Miałem starą Skodę 105L i nie drgało.

Napisano

tak na marginesie zapytam czy oni sami dali ci na wymiane te opony w ramach gwarancji? Jeżeli tak to cos mi tu nie pasi bo tak chetnie nie dają nowych czści a juz opon na pewno, stawiam teze ze może z twoim autkiem cos sie działo wiec teraz chca to zatuszowac.

Napisano
  • Autor

Nie korzystałem z gwarancji a z niezgodności towaru z umową ... to zupełnie coś innego.

Napisano

> Nie korzystałem z gwarancji a z niezgodności towaru z umową ... to

> zupełnie coś innego.

a cos blizej w praktyce jak to wyglada i czymn sie rozni i jak sie z tego korzysta?

Napisano

> a cos blizej w praktyce jak to wyglada i czymn sie rozni i jak sie z

> tego korzysta?

klient kupując jakikolwiek towar wybiera albo warunki gwarancji producenta albo korzysta z rękojmi sprzedawcy na zgodność towaru z umową kupna-sprzedaży

jest na to ustawa

Napisano
  • Autor

> jest na to ustawa

Jest i to całkiem niezła ... dla przykładu, jak jedziesz samochodem na naprawę gwarancyjną to Ty płacisz za paliwo, jak jedziesz przy niezgodności towaru z umową to płaci sprzedawca, itd. itp.

Napisano

a czy przypadkiem ona nie działa tylko przez pierwsze pół roku od dnia zakupu? pytam z ciekawości.

Napisano

> 2 lata jak dobrze pamietam

w teorii 2 lata ale w praktyce odpowiedzialność z tego tytułu oznacza że towar musi być niezgodny z umową i niezgodność musiała istnieć w chwili zakupu. Przyjmuje się domniemanie że jeżeli została wykryta do 6 miesięcy to istniała w chwili zakupu, a jeżeli później to kupujący musi udowodnić że była w chwili zakupu. Więc tak naprawdę bez wielkiego wykłucania się o swoje do 6 miesięcy jest fajnie a później już trzeba powalczyć....

Właśnie jestem po takiej walce z DVD które zepsuło się po 1,5 roku użytkowania i udało się ale naczekałem się 3 miesiące...

P.S. do ASO Chevroleta też musiałem pisać petycje gdy dopiero po 10 wizytach w serwisie udało im się zestroić LPG..., ale zwrócili kasę za paliwo na dojazdy drive.gif, chociaż kombinowali ile mogli i nawet zakwestionowali mi liczbę kilometrów podaną w wyliczeniu kosztów wink.gif

Napisano

pisać petycje gdy dopiero po 10

> wizytach w serwisie udało im się zestroić LPG..., ale zwrócili

> kasę za paliwo na dojazdy , chociaż kombinowali ile mogli i

> nawet zakwestionowali mi liczbę kilometrów podaną w wyliczeniu

> kosztów

a co sie dzialo z LPG-wlasnie w czwartek jade sie pierwszy raz "stroic"bo cos mi faluje na jalowym

Napisano

> pisać petycje gdy dopiero po 10

> a co sie dzialo z LPG-wlasnie w czwartek jade sie pierwszy raz

> "stroic"bo cos mi faluje na jalowym

miałem problemy bo wcześniej miałem założoną instalację V generacji firmy ICom, ale akurat nic mi nie falowało...

Sprawdź czy na benzynie też faluje czy tylko na gazie...

Napisano

> miałem problemy bo wcześniej miałem założoną instalację V generacji

> firmy ICom, ale akurat nic mi nie falowało...

> Sprawdź czy na benzynie też faluje czy tylko na gazie...

z tych dwoch razow co mi malo nie zgasl na swiatlach jak stalem (taksobie zafalowalo w dol) to w trakcie jednego zdazylem sprawdzic ze niestety na beznyznie tez tak mial ale sie uspokoil szybko--->krokowiec?

Napisano

co do instalacji to jeśli macie brc seqent (ja mam taką)to na gazie po zdjeciu nogi z gazu czasem mi gasł, i doszli do tego ze komputer od gazu myślal że jest jeszcze ok 2kk obrotow a w rzeczywistości było ich 900 i pozwalał dalej spadac wtedy silnik gasł Dla ułatwienia diagnozowania instalacji poproście aby wam uaktywanili tryb zapietywania usterek, ustawienie takie objawa sie ciągłym mruganiem zielonej diody tej od gazu/benzyny.

Napisano

> z tych dwoch razow co mi malo nie zgasl na swiatlach jak stalem

> (taksobie zafalowalo w dol) to w trakcie jednego zdazylem

> sprawdzic ze niestety na beznyznie tez tak mial ale sie uspokoil

> szybko--->krokowiec?

moze być ze krokowiec a moze EGR nie domknął się i przydusił silnik spalinami

Napisano

> z tych dwoch razow co mi malo nie zgasl na swiatlach jak stalem

> (taksobie zafalowalo w dol) to w trakcie jednego zdazylem

> sprawdzic ze niestety na beznyznie tez tak mial ale sie uspokoil

> szybko--->krokowiec?

ja obstawiam zla regulacje - mapy wtryskow sie nie pokrywaja ...

Napisano

> moze być ze krokowiec a moze EGR nie domknął się i przydusił silnik

> spalinami

egr byl blizej- okazalo sie ze opaska od jakiegos weza na powrocie sie mocno poluzowala (cos mi walilo gazem w kabinie od 3 dni takze-tak ze by sie zgadzalo)-do tego rekalibracja instalki i chodzi znowu jak powinno

Napisano
  • Autor

No i byłem w ASO ... przejechaliśmy się po idealnej nawierzchni (niemalże stól) i nie drgnęła ... przejechaliśmy się po nowej dopiero co zrobionej (szorstka) i lekko bije. Niestety AVEO ma bardzo wrażliwy układ kierowniczy i mogą być wyczuwalne drgania od nawierzchni ... trzeba z tym żyć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.