Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

c14nz glosna praca silnika

Featured Replies

Napisano

witam

przegladalem sobie arhiwum i nie znalazlem odpowiedzi na moje pytani. Mianowici silniczek czy jest cieply czy jest zimny na begu jalowym pracuje z kulturalna glasnoscia do 2500 obr jest do przyjecia ale jesli przekrocze 3000/3500 to zaczyna sie doslownie ryk oczywiscie ww miare podnoszenia sie obrotow glosnosc w kabinie sie nasila. Czym to moze byc spowodowane - czy moze byc to pekniety np. kolektor?? albo inne ustrojstwo?

proze o porady

pozdro

Napisano

Możesz określić czy jest to odgłos uderzających o siebie metalowych części, czy raczej wydech?

Napisano
  • Autor

na 99% wydech wiec tak wszystkie tlumiki wymieniane na nowe - bez zmian, wywalilem katalityk bo sie skonczyl, mam strumienice - bez zmian, wymienilem plecionke uszczelniajaca medzy kolektorem a rura wylotowa- bez zmian niewiem.gif gdzie dalej szukac.

edit : co do kolektora badz uszczelka pod nim nie jestem do konca pewien bo wiem jak "wyglada" dzwiek trafionego kolektora kolega ma w swoim x20xev i wyraznie slychac tak jakby wyladowania mieszanki z cylindrow u mnie takiego odglosu nie ma chyba, ze w tak malym silniku jak moj nie bedzie takigo efektu jak w silniku w/w??

pozdro

Napisano

> przegladalem sobie arhiwum i nie znalazlem odpowiedzi na moje pytani.

> Mianowici silniczek czy jest cieply czy jest zimny na begu

> jalowym pracuje z kulturalna glasnoscia do 2500 obr jest do

> przyjecia ale jesli przekrocze 3000/3500 to zaczyna sie

> doslownie ryk

Spróbuj tak: weź drewniany kijek, przytknij do ucha i po kolei przytykaj drugi koniec do różnych elementów pracującego silnika. Druga osoba może przygazować w tym czasie. Na pewno znajdziesz rejon z którego wydobywa się ten dźwięk ok.gif

Napisano

Mój też trochę na to cierpiał, z tym że mam X16XEL. Jak się mocniej nacisnęło gaz, to czułem się jak hutnik w robocie smile.gif

Pierwsze co, to wywaliłem filtr stożkowy hehe.gif Oczywiście w zamian wstawiłem normalny, puszkowy, jak Adam Opel przykazał.

Później wywaliłem pierścień elastyczny (X16XEL miały coś takiego między kolektorem a katalizatorem, do niwelacji rezonansów) i wstawiłem plecionkę, najdłuższą jaką mieli, wymieniłem oba tłumiki (na Asmety, jakby ktoś pytał). Było lepiej, ale nadal były rezonanse.

Dopiero później, przy naprawianiu czegoś innego, mechanik stwierdził, że 2 poduszki pod silnikiem były naderwane.

Po wymianie - dużo, dużo lepiej... tzn. ciszej - wszystkie rezonanse zniknęły.

Od tego czasu minęło trochę czasu i raczej nie narzekam, chociaż wydaje mi się, że Lanos mojego ojca jest jednak cichszy (a też 1.6 16V).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.