Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto mk1 pływa na drodze !!!!

Featured Replies

Napisano

Walczę ostatnio z układem kierowniczym. Denerwuje mnie pływanie na drodze auta. Jak puszczę kierownicę to jakbym wiosłował nią. Lata mi na prawo i na lewo chociaż auto nie ma tentencji do uciekania w jakąkolwiek stronę. No i jak jadę po kamieniech lata jak diabli.

Wymieniłem ostatnio amortyzatory przód z "poduchami", sworzenie wachacza nie wykazują luzów, wachacz poszarpałem brutalnie i też wydaje się ok. Krzyżaki mocujące kierownicę z maglownicą nie mają luzów, tulejki plastikowe dobre bo można szarpać kierownicą i nic nie lata. Jak kręcę kierownicą na prawo lewo słychać lekkie stukanie ale nie mogę zlokalizować. Maglownica chyba też w porządku bo nawet jak 5 mm ruszę kierownicę to widać reakcję koła. I jak delikatnie to zrobię to nie ma "stuko-luzu". Jak zacznę szarpać to coś tam stuka. Czyżby końcówki drążka. Jak je przeginałem na prawo i na lewo to zdają się ciasno być spasowane. No i nie ustawiałem jeszcze zbieżności ale czy to ma aż taki wpływ na "trzymanie" się auta na drodze ?

Napisano

Może przegub na drążku kolumny kierowniczej?

Napisano

Sprawdź geometrię zawiechy i wszystko się wyjaśni.

Napisano
  • Autor

> Może przegub na drążku kolumny kierowniczej?

Jak chwytam za koło i nim kręcę stuki rozlegają się blizko niby od końcówek ale metal ma to do siebie że przwodzi drgania. Problem może być np. z drugiej strony.....

Czy między maglownicą na końcówką drążka jest jakiś element który może wprowadzać luzy i można go wymienić ??

Napisano

Najlepsza jest droga eliminacji, skoro do tej pory sprawdziłeś wszystkie wymienione rzeczy, to najlepiej będzie jak powiedział kolega Pituś sprawdzić geometrię zawieszenia, jeśli ta będzie w porządku to kolejnym elementem wartym uwagi jest sama kolumna kierownicy.

Napisano

> Czy między maglownicą na końcówką drążka jest jakiś element który

> może wprowadzać luzy i można go wymienić ??

Tak, jest.

Nazywa się to drążek kierowniczy z przegubem wzdłużnym.

Znajdziesz fotki na przykład w katalogu fota.pl

Ten przegub jest schowany przy maglownicy pod osłoną gumową.

pozdro.

Napisano

to pływanie jest przy większych prędkościach, czy małych??

Poza tym ustaw geometrię zawieszenia jeszcze.

Napisano
  • Autor

> to pływanie jest przy większych prędkościach, czy małych??

> Poza tym ustaw geometrię zawieszenia jeszcze

Generalnie "pływa" przy każdej prędkości ale drogi u mnie to jedne wielkie koleiny. Jak kogoś mijam to jest dopiero jazda. Trzeba naprawdę uważać bo auto jest nadsterowne.

U ojca co ma salon-punto 99 mk1 kierownica jak skała. Nawet mam wrażenie że ciasno chodzi, coś jakby za mocne skręcenie łożysk w kierownicy rowera. Ale prowadzi się rewelacja. Tam gdzie mój jedzie slalomem u niego puszczam kierownicę i czy koleiny czy dziury gna prosto jak strzała. Ale ma wpomaganie więc nie wiem czy osiągnę taki konfort. chaciaż jak miałem cc też kleił się drogi a wspomagania nie miał. Mój jest poniemiecki wynalazek więc może miał dzwona i geometria poszła sobie....

Ja muszę wyeliminować wadliwe elementy i sam je założyć bo aso jest mi potrzebne tylko do ustawienia zbieżności. Liczą nawet robociznę za wymianę końcówek drążka mimo tego że muszą go i tak poluzować żeby tą zbieżność ustawić.

Napisano
no to jedź na ustawienie geometrii najpierw, potem trzeba będzie dumać dalej jak nie ustąpi
Napisano
  • Autor

> no to jedź na ustawienie geometrii najpierw, potem trzeba będzie

> dumać dalej jak nie ustąpi

Ale najpierw muszę zlikwidować ten stuko-luz jak krecę kołem. Ustawienie zbieżności go raczej nie usunie a jak bedę dobierał się do drążków przy maglownicy to mogę znowu zbieźność przestawić.

Napisano
  • Autor

Ciekawa sprawa. Dzisiaj grzebałem przy mocowaniu drążka wewnętrznego kierownicy i wydał mi się jakoś lekko dokręcony. Dowaliłem go i nie ta jazda. Znikło telepanie kierownicy na dziurach. Oczywiście pływa dalej ale jadę na zbieżność wiec zobaczę czy to jest tego problem.

Napisano

> Ciekawa sprawa. Dzisiaj grzebałem przy mocowaniu drążka wewnętrznego

> kierownicy i wydał mi się jakoś lekko dokręcony. Dowaliłem go i

> nie ta jazda. Znikło telepanie kierownicy na dziurach.

> Oczywiście pływa dalej ale jadę na zbieżność wiec zobaczę czy to

> jest tego problem.

No t panie powodzenia i oby się skończyły te przykrości 20.GIF

Napisano
  • Autor

> No t panie powodzenia i oby się skończyły te przykrości

Jakie przykrości.........lubię siedzieć czasami przy kropku jak drobiazgi...co innego jak by pasek pękł i silnik do remontu....

Napisano

>...co innego jak by pasek pękł i silnik do remontu....

Spokojnie, to Ci nie grozi (czytaj - zerwanie paska jest bezkolizyjne). waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Spokojnie, to Ci nie grozi (czytaj - zerwanie paska jest

> bezkolizyjne).

Słyszałem że 8v-ki sa bezkolizyjne. Ale żeby 1.1 (55) był to nie doczytałem. Wiem że 1.2 (75) podobno jest.......

Napisano

> Słyszałem że 8v-ki sa bezkolizyjne. Ale żeby 1.1 (55) był to nie

> doczytałem. Wiem że 1.2 (75) podobno jest.......

A 1,1 to ile ma zaworów hmm.gif

Kombinuj kombinuj confused.gif

Napisano
  • Autor

> A 1,1 to ile ma zaworów

> Kombinuj kombinuj

Faktycznie mam ociężałość umysłową. Po dwa na jeden garnek to daje 8. Zreszta dzwoniłem do ASO i mechanicy stwierdzili z oporem że faktycznie bezkolizyjny.....

Napisano

> Faktycznie mam ociężałość umysłową. Po dwa na jeden garnek to daje 8.

> Zreszta dzwoniłem do ASO i mechanicy stwierdzili z oporem że

> faktycznie bezkolizyjny.....

No to wszystko jasne brawo.gif

Napisano

> to pływanie jest przy większych prędkościach, czy małych??

> Poza tym ustaw geometrię zawieszenia jeszcze.

Nie ustawia się geometrii zawieszenia - można ją jedynie sprawdzić 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

Bylem na warsztacie i łaskawie użyczyli mi podnośnika i brechy. Tam zobaczyłem że końcówki drążka są wybite i do wymiany. Gumy na stabilizatorze też nie wyglądają ciekawie. Oczywiście wymienię końcówki i geometria do ustawienia, ale czy opłaca się gumy na stabilizatorze ruszać. Na oko to pewnie śruby pozrywam i gwintowanie mnie czeka.

Napisano

> Bylem na warsztacie i łaskawie użyczyli mi podnośnika i brechy. Tam zobaczyłem że końcówki drążka są wybite i do wymiany. Gumy na stabilizatorze też nie wyglądają ciekawie. Oczywiście wymienię końcówki i geometria do ustawienia ale czy opłaca się gumy na stabilizatorze ruszać. Na oko to pewnie śruby pozrywam i gwintowanie mnie czeka.

wymień końcówki, gumy stabilizatora bo będą ci stukać (użyj dobrego odrdzewiacza i coca coli zeby.GIF) i ustaw zbieżność i zobaczysz że nie poznasz auta waytogo.gif

a stą colą to mówię poważnie - jak jest tam jak nią śruby od góry zalać to daj jej trochę czasu i zobaczysz że nic nie urwiesz waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Okazało się że wybite były końcówki drążka. Mimo że na oko ustawiłem (dziś jadę na zbieżność) auto trzyma się wyśmienicie drogi. Znikło drganie i telepanie kierownicy. Jak założę jeszcze nowe oponki będzie jak nowe. Tylko czy ma znaczenie że końcówki są różnych firm........... nie są to amortyzatory czy hamulce. U ojca ostał się jeden bo kupił kiedyś dwa i mu wymienili jeden bo drugi był idealny.

Napisano

> Okazało się że wybite były końcówki drążka. Mimo że na oko ustawiłem

> (dziś jadę na zbieżność) auto trzyma się wyśmienicie drogi.

> Znikło drganie i telepanie kierownicy. Jak założę jeszcze nowe

> oponki będzie jak nowe. Tylko czy ma znaczenie że końcówki są

> różnych firm........... nie są to amortyzatory czy hamulce. U

> ojca ostał się jeden bo kupił kiedyś dwa i mu wymienili jeden bo

> drugi był idealny.

Nie ma to znaczenia czy wyprodukowala jedna koncowke firma A a druga firma B .Roznica moze sie okazac w praktyce czyli jedna moze sie zuzyc wczesniej lub pozniej ale wcale nie koniecznie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.