Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

X16SZR - pytanie o ECU

Featured Replies

Napisano

Witam,

Poszukuję informacji na temat ECU sterującego silnikiem X16SZR. Chodzi mi o podłączenie poszczególnych sygnałów od czujników, zasilania itp. W sumie gdzieś znalazłem schematy instalacji do Astry F ale to chyba nie to ECU jest na tych schematach. Ogólnie komp jest seri Multec F firmy Delco, model to chyba CMXH.

Czy ma ktoś jakieś opisy okablowania tego ECU i mogłby się tym podzielić?

Napisano

> Witam,

> Poszukuję informacji na temat ECU sterującego silnikiem X16SZR.

> Chodzi mi o podłączenie poszczególnych sygnałów od czujników,

> zasilania itp. W sumie gdzieś znalazłem schematy instalacji do

> Astry F ale to chyba nie to ECU jest na tych schematach. Ogólnie

> komp jest seri Multec F firmy Delco, model to chyba CMXH.

> Czy ma ktoś jakieś opisy okablowania tego ECU i mogłby się tym

> podzielić?

astra.autokacik.pl -> dzial download tam sa schematy.

Jest wsrod tych schematow ten silnik. Popatrz, poanalizuj a jak bedziesz mial jakies watpliwosi to pytaj wink.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki lelek smile.gif Kiedyś wieczorem trochę (dużo) googlałem za podobnymi opisami i przypomina mi właśnie taki szary obrazek gdzieś w sieci... ale nie zapisałem go sobie na kompie. Sprawdziłem dzisiaj zasilanie i kilka innych sygnałów i wynika, że się zgadza.

Pojawiło się jeszcze kilka pytań odnośnie zasilania i pracy samego ECU. Gdzieś było napisane, że sporadyczne błędy można skasować z pamięci przez całkowite odłączenie zasilania a chyba błędy pojawiające się kilka razy pod rząd są zapamiętywane w pamięci nieulotnej i ich skasowanie można wykonać tylko przez złącze diagnostyczne. Wynika z tego, że za utrzymanie kompa przy życiu odpowiada zasilanie z aku na pinie A6 natomiast piny C3 i D16 mogą służyć jako dodatkowe zasilanie lub inforamcja kompa o "próbie" rozruchu silnika. W zwiazku z powyższym kręcenie rozrusznikiem i odcięcie zasilania z pinów C3 i D16 uniemożliwi jedynie uruchomienie silnika.

Jeśli się mylę to proszę o korektę.

Pozdrawiam.

Napisano

Nie jestem biegły w czytaniu schematów, więc spytam jak rozpoznać który to kabelek np. od wtryskiwacza (bo tego szukam) i który z dwóch wtyków ECU?

Na wtykach chyba nie ma oznaczenia A i B z tego co widziałem, no chyba, że na samym ECU, ale aż tak głęboko nie zanurkowałem do auta...

Napisano

Nie mylisz się w kwestii pinów.

Jeśli da się skasować błędy ECU po odpięciu akumulatora to kasują się wszystkie niezależnie od priorytetu błędu. Sławny błąd sondy Lelka się nie liczy 270751858-jezyk.gif

Jeśli nie da się skasować błędu to nawet jeśli check zgaśnie to błąd nadal pozostaje w pamięci. Ma tylko inny priorytet.

W omawianym silniku kasowanie błędów tylko diagnoskopem.

Napisano
  • Autor

Na życzenie numeracja pinów w załączniku zeby.GIF - akurat pstryknąłęm sobie fotkę bo mam krótką pamięć zeby.GIF Widok na złącza ECU - zatrzaski od wtyków na górze.

A co z rozruchem bez plusa po stacyjce - będzie tak samo jak sądzę ?

post-105378-14352485869099_thumb.jpg

Napisano

> Na życzenie numeracja pinów w załączniku - akurat pstryknąłęm sobie

> fotkę bo mam krótką pamięć Widok na złącza ECU - zatrzaski od

> wtyków na górze.

> A co z rozruchem bez plusa po stacyjce - będzie tak samo jak sądzę ?

Super, dzięki smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.