Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

niskie obroty na luzie po regulacji

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich i liczę na pomoc.

Byłem dzisiaj na przeglądzie LPG po 2000 km. Do tej pory było w miarę ok, ale wydawało mi się, że moje Punto za dużo pali. Panowie podłączyli sondę w rurę wydechową i uznali, że jest zbyt uboga mieszanka. Następnie dokonali regulacji i teraz mieszanka jest niby w normie, auto ma lepiej przyspieszać i mniej palić. Pojawił się za to inny problem. Po wyrzuceniu na luz, szczególnie na zimnym silniku obroty spadają do 500!! Trzęsie całym samochodem. Po rozgrzaniu też spadają, ale do ok 850, trzęsienie nie jest już tak mocne ale na benzynie jest normalnie ok 1000 obr/min. Poprzednio zostało to naprawione w warsztacie i obroty były ok, ale powiedziano dzisiaj że była zbyt uboga mieszanka. Nie wiem już o co chodzi. Czy mogę to jakoś sam ustawić? Mam mieszalnik BRC, mogę wrzucić zdjęcia.

Napisano

A zawsze mi się wydawało że jak na analizie spalin wyjdzie uboga mieszanka to powinien mniej palić. Teraz podregulowali mieszanka prawidłowa a ty masz nadzieję że będzie palił jeszcze mniej hmm.gif

Napisano
  • Autor

czy będzie palił mniej to zobaczymy, ale narazie to nie jest mój główy problem...

Napisano

>Mam mieszalnik BRC, mogę wrzucić zdjęcia.

z tego nic nie wynika . Jaka elektronika?

Napisano

> Stag 200

czyli IV generacja, ustawienie poprawnej mapy czasów wtrysku

Napisano
  • Autor

> czyli IV generacja, ustawienie poprawnej mapy czasów wtrysku

IV generacja?? To jest Punto I i chyba II generacja...

Napisano

> IV generacja?? To jest Punto I i chyba II generacja...

oslabiony.gif napisałeś STAG 200 a to jest wtrysk gazu

Napisano

hehe.gif

punto może i II generacji ale instalka LPG to IV gen.

Napisano
  • Autor

Sorki panowie. Jest napisane STAG 2 L

Napisano

> Sorki panowie. Jest napisane STAG 2 L

pad.gif chyba umre ze śmiechu albo zwariuję spineyes.gif Ten wątek mozna przyrównać do takiego dialogu

- Mam czerwone auto i nie jedzie - dlaczego nie jedzie?

- A jaki kolega ma silnik?

- Silnik mam mechaniczny?

- ale jaki diesel czy benzyniak?

- ma cztery biegi to chyba benzyniak.

- ok to sprawdź czy benzyna jest w baku.

- ale ja leję do niego ropę nie benzynę...

STAG 2 L to kiepski sterownik LGP II generacji(w zasadzie pseudo sterownik). Problemy mogą być że przy źle zestrojonym/dobranym układzie reduktor - mikser, często nie udaje się ustawic poprawnie pracującej mieszanki w całym zakresie obrotów. Sam takie cudo techniki kiedys miałem i poszło w krzaki. mlotek.gif Może jednak w twoim przypadku dało by sie coś podregulować śruba od jałowego na reduktorze podglądając przy tym pracę sondy lambda. Analizator daje uśrednione odczyty i nie mówi o składzie chwilowym.

Napisano

> Sorki panowie. Jest napisane STAG 2 L

W Stag 2L za wolne obroty odpowiadają dwie śruby:

- na reduktorze

- na wężu między reduktorem, a przepustnicą.

Osobiście radziłbym lekko odkręcić tę na wężu, reduktora bym nie ruszał na razie.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Fakt, wcześniej był podobny problem. Facet coś podkręcił właśnie z przodu przy reduktorze (podniósł chyba obroty) i było ok. Teraz inny facet chyba to obniżył, bo mówił, że jest uboga mieszanka. Czy jazda na ubogiej jest szkodliwa? Sorka że się tak o wszystko pytam, ale dopiero poznaję LPG a forum jest od tego, żeby pytać. I jeszcze jedno. Wymieniałem świece dzisiaj na NGK. Jedna pękła (!!) i musiałem wkręcić na razie starą. Silnik skacze w zakresie 1000 - 2000 obr/min. Czy może to być spowodowane starą jedną świecą?? Nie wiem co jest z tym Punciakiem. Od czasu zagazowania ciągle coś frown.gif

Napisano

> Fakt, wcześniej był podobny problem. Facet coś podkręcił właśnie z

> przodu przy reduktorze (podniósł chyba obroty) i było ok. Teraz

> inny facet chyba to obniżył, bo mówił, że jest uboga mieszanka.

Raczej była za bogata. Przecież gdy jest mieszanka uboga na LPG, to obroty spadają...

> Czy jazda na ubogiej jest szkodliwa?

Bardzo szkodliwa dla silnika - wyższa temperatura spalania i obecność nie spalonego tlenu w spalinach powodują wypalanie niektórych elementów silnika, głównie gniazd zaworów, denka tłoka, sondy lambda...

> Silnik skacze w zakresie

> 1000 - 2000 obr/min.

Sprawdź, czy wszystkie świece są dobrze dokręcone. Wystarczy jedna luźna i już komputery głupieją. Nie wspomnę, że na wysokich obrotach może wystrzelić i nawet przebić maskę silnika...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Już jest ok. Okazało się, że uszczelka była krzywo założona po ciemku frown.gif Obroty trochę podkręciłem jak kolega pisał na wężu, i już nie gaśnie, ale teraz jak mu przycisnę mocniej to się muli. Ogólnie słabszy jest. Pewnie za dużo podkręciłem, bo zapewne tu reguluje się dopływ gazu? A czy jazda na zbyt bogatej mieszance gazu jest szkodliwa?? Wogóle ma ktoś jakąś książkę o instalacjach LPG? Bo już mi głupio tak się o wszystko pytać... icon_rolleyes.gif

Napisano

> A czy jazda na zbyt bogatej mieszance gazu jest

> szkodliwa??

Niestety tak, dla katalizatora, jak sie go ma, no i dla kieszeni, bo auto więcej spala na 100km.

Mieszanka musi być "idealna", czyli oscylująca uboga-bogata.

Stag 2L nie jest najlepszą centralką, ba, jest chyba najgorszą jaką znam II generacji.

Pozdr.

Napisano

> Stag 2L nie jest najlepszą centralką, ba, jest chyba najgorszą jaką

> znam II generacji.

> Pozdr.

A to ciekawe smile.gif do tej pory wszyscy mówili że najgorszą jest BEDINI zeby.GIF hehehe czyżby była na przedostatnim miejscu? smile.gif

Napisano
  • Autor

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie obrotów na LPG. Kolega wcześniej pisał, że w Stag 2 L za obroty odpowiadają 2 śruby. Odkręciłem lekko tą na wężu i jest lepiej, auto już nie głupieje na jałowym. Tylko czy teraz zmienił się skład mieszanki? Pewnie jak podjadę do zakładu to mi zmienią na odpowiednią mieszankę i znowu będzie skakał na zimnym. Czy mogę nie ruszać tej śruby na wężu po ustawieniu jej przez zakład i kręcić tylko tą przy reduktorze (jeśli to ta o której myślę - na imbus z prawej strony)? Czy wtedy też zmieni się skład mieszanki i będzie to szkodliwe dla silnika?

Napisano

Wolne obroty ustawiasz śrubą na reduktorze, a stag2l wcale nie jest zły przynajmiej nie musisz latać dookoła samochodu z laptopem. Ja z tym sterownikiem nie mam żadnych problemów. Pozdrówka

Napisano
  • Autor

> Wolne obroty ustawiasz śrubą na reduktorze, a stag2l wcale nie jest

> zły przynajmiej nie musisz latać dookoła samochodu z laptopem.

> Ja z tym sterownikiem nie mam żadnych problemów. Pozdrówka

Ok, a jak wyreguluję sobie obroty na jałowym przy zimnym silniku śrubką na reduktorze to czy zmieni się skład mieszanki?? Bo jak zacząłem kombinować to teraz auto mi muli i jutro chyba muszę podjechać na regulację od nowa angryfire.gif Już mnie wkurza ten gaz. W reduktorze mam 3 śruby patrząc od przodu: dwie są na imbus i jedna na klucz 10. Za co one odpowiadają?

Napisano

Wpinasz sie mierniczkiem do sondy lambda (u mnie biały z czarnym) i ustawiasz mierniczek na wskazania napięcia stałego (dzięki temu pokazuje jakieś tam "chwilowe wskazania")

ustawiasz na parowniku skład mieszanki na biegu jałowym na "lekko bogato"- mnie udaje sie oscylacja ok 0,8V.

Następnie na obrotach 3krpm ustalasz mieszanke na wysokich obrotach na "lekko ubogą"- śruba przy krokowcu i sprawdzasz, czy masz oscylacje na postoju i w trakcie jazdy. Metoda prób i błędów.

PS Lepiej wyreguluj, żeby samochód miał lekko za bogato niż odwrotnie!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.