Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stilo 120 KM czy 140 KM ?

Featured Replies

Napisano

Witajcie, przymierzam się do Stilo w wersji MultiWagon z silnikiem 1.9 JTD. Zastanawiam się czy mniej popularna wersja 140 KM oprócz nieco większej mocy ma jeszcze jakieś plusy.

Z tego co się zorientowałem często jest lepiej wyposażona niż 120 KM i raczej to ma dla mnie większe znaczenie niż moc, bo jeżdżę spokojnie. Ale też chyba nieco więcej pali.

Co z wyposażenia warto mieć a co olać ?

Leśny.

but.gif

Napisano

> Witajcie, przymierzam się do Stilo w wersji MultiWagon z silnikiem

> 1.9 JTD. Zastanawiam się czy mniej popularna wersja 140 KM

> oprócz nieco większej mocy ma jeszcze jakieś plusy.

Heble jak w abarcie i nie tylko (nigdy nie pamietam zlosnik.gif )

> Z tego co się zorientowałem często jest lepiej wyposażona niż 120 KM

> i raczej to ma dla mnie większe znaczenie niż moc, bo jeżdżę

> spokojnie. Ale też chyba nieco więcej pali.

> Co z wyposażenia warto mieć a co olać ?

> Leśny.

MJ 140 to pierwszy MJ w stilo i, ze tak rzeknę ...elitarny (pomijajac abartha) zlosnik.gif. Był sprzedawany od wersji Dynamic, wiec z klima auto, poduch wiecej niz 2 zlosnik.gif, kszynka szóstka zlosnik.gif co tu gadać .....nie mam takiego beksa.gif

A co warto mieć? to juz zalezy na czym Ci zależy. Dla mnie priorytetem jest klima auto i skóra na kierze. Poduchy mnie walą, reszta bajerów moze byc, a nie musi, jak coś to sam wystrugam zlosnik.gif

Napisano

> Z tego co się zorientowałem często jest lepiej wyposażona niż 120 KM

> i raczej to ma dla mnie większe znaczenie niż moc, bo jeżdżę

> spokojnie. Ale też chyba nieco więcej pali.

Jak jeździsz spokojnie to 120 Ci wystarczy. ok.gif Będzie przy okazji tańsza. smile.gif

> Co z wyposażenia warto mieć a co olać ?

Klima koniecznie. Obojętnie czy manualna czy automatyczna. Auto bez klimy jest w tej chwili niesprzedawalne i jakieś takie "wybrakowane".

Poduszki... Jeśli masz zamiar wykorzystać. cfaniaczek.gif

Zastanów się nad ESP, choć szkoda, że nie można go wyłączyć. buu.gif

Xenony sobie odpuść, bo stilo ma samo w sobie dobre światła. Tak, tak, wiem co powiedzą poniektórzy... Były już na ten temat dyskusje i 80% użytkowników bardzo sobie chwali światła stilaków.

Sky-Window kup jeśli lubisz szpan. zlosnik.gif

Jeśli będzie to MW, to musisz zdecydować czy będziesz woził w środku deski. zlosnik.gif Wtedy warto dokupić składany przedni fotel, inaczej nie. Mało praktyczny jest też stolik przy siedzeniu pasażera. crazy.gif

Nie dokupuj spryskiwaczy reflektorów, bo będą Ci szybki pękać. sick.gif

Napisano
  • Autor

A właśnie, co do tej 6 biegowej skrzyni, warto ?

To głownie pewnie przydaje się w trasie.

Choć może jako rozwiązanie rzadsze, może cierpi na różnego typu usterki ? Jak to jest ?

Faktycznie klima to dla mnie podstawa. Macałem kierownicę w skórze i wydaje mi się że lepiej leży niż plastikowo-gumowe...

Nowego nie biorę, myślę o roczniku 2004/2005, także pakiet będzie albo do zaakceptowania z "całym dobrodziejstwem inwentarza" albo wcale.

Któryś rok był lepszy ?

Napisano

> A właśnie, co do tej 6 biegowej skrzyni, warto ?

> To głownie pewnie przydaje się w trasie.

> Choć może jako rozwiązanie rzadsze, może cierpi na różnego typu

> usterki ? Jak to jest ?

6 bieg bardzo się przydaje (spada zużycie paliwa no i ciszej w środku się robi). Co do usterkowosci to u mnie zero problemów, chodzi jak trzeba (skrzynka). Kiedyś na jeździe próbnej dosiadłem nowe Bravo z silniczkiem MJ 120 KM no i powiem, że dynamika w porównaniu do mojego Stilona trochę mnie rozczarowała. Powiem tak, czy kupisz wersje 120 czy 140 KM to i tak będziesz zadowolony. Nowoczesne dieselki są bdb. Tylko dobrze autko sprawdź przed kupnem. A potem to tylko drive.gif i pub2.gif ( oby nie odwrotnie smile.gif)

Napisano

> tak, czy kupisz wersje 120 czy 140 KM to i tak będziesz

> zadowolony. Nowoczesne dieselki są bdb. Tylko dobrze autko

> sprawdź przed kupnem. A potem to tylko i ( oby nie odwrotnie

> )

właśnie aktualnie przymierzam się do różnych samochodów, między innymi do Stilo ... i niedawno stwierdziłem, że szukam tylko wersji multijet 140 KM w wersji 5 d. Pewnie będę musiał się po takiego wybrać do "niemców" bo u nas nie uświadczysz tego modelu frown.gif

Napisano

Nie wiem czym jeździsz teraz, ale uwierz, wozilem sie małymi autami w dieslu, wsiadłem do stilo JTD 115 i wydawało mi się że to rakieta! Niestety, po pół roku jazdy mocy zaczęło brakować... Zmieniłem auto, na takie z silnikiem JTD 150 koni i teraz jest ok. Jak tylko masz możliwość to bierz JTD 140 czy 150 koni, nie bedziesz narzekał! grinser006.gif

A co do spalania to JTD 115 w stilo paliło średnio 0,5 l/100km wiecej niż JTD 150 koni w mojej alfie!

Napisano

> Faktycznie klima to dla mnie podstawa. Macałem kierownicę w skórze i

> wydaje mi się że lepiej leży niż plastikowo-gumowe...

Co do skorzanej kiery to sie wtrace, bo akurat dzisiaj o tym rozmyslalem w aucie zlosnik.gif

Mam dwa Seicenta. Jedno Abarth, ze skora na kierownicy, a drugie van.

I dzisiaj jechalem akurat vanem, a ze robie to nieczesto, to go sobie z nudow ogladalem w srodku hehe.gif

No i uwage skupilem na kierownicy. Zauwazylem ze kolo ktore trzymam w reku jest be skory.

Bylo to dla mnie dziwne, bo od dwoch lat w Abarcie jezdze przeciez ze skora, a i poprzednio mialem w innym aucie skore samorobke na kierownicy ok.gif

Stwierdzilem jednoznacznie, ze czy skorzana, czy plastikowa trzyma sie tak samo. Jednak co by tu nie mowic, jak sie trzyma skorzana kierownice w reku, to czlowiek czuje sie taki jakis wazniejszy zlosnik.gifzlosnik.gifgrinser006.gif

Ja bym bral skore dla samego tego faktu zlosnik.gifok.gif Jak placisz gruba kasiore za cale auto, to nie zaszkodzi ze 200PLN dorzucic dla swojego "ego" hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Któryś rok był lepszy ?

Najlepszy był 2003. zlosnik.gif Nie miał wad wieku dziecięcego, a jeszcze miał bogate wyposażenie standardowe. ok.gif Ale wtedy nie było jeszcze silników MJ. Rok 2004 i 2005 były do siebie zbliżone. wink.gif

Napisano

> Stwierdzilem jednoznacznie, ze czy skorzana, czy plastikowa trzyma

> sie tak samo. Jednak co by tu nie mowic, jak sie trzyma skorzana

> kierownice w reku, to czlowiek czuje sie taki jakis wazniejszy

> Ja bym bral skore dla samego tego faktu

Co Ty za głupoty piszesz? wink.gif Jeśli jeździsz na wprost być może różnicy nie wyczujesz, natomiast przy szybszej jeździe w zakrętach, lub przy bardziej gwałtownych ruchach kierownicą różnice są odczuwalne: na skórze ręka nie ślizga się tak jak na plastiku.

Napisano

> A właśnie, co do tej 6 biegowej skrzyni, warto ?

> To głownie pewnie przydaje się w trasie.

> Choć może jako rozwiązanie rzadsze, może cierpi na >różnego typu

> usterki ? Jak to jest ?

Skrzynia 6B - najlepsza kiedy sporo jeździsz w trasach. Jeśli jeździsz 80-90% miasto - 6B niewiele się przyda, wręcz przeciwnie - więcej się namachasz przy zmianach biegów, bo przełożenia szóstki są krótsze.

Pięciostopniowa skrzynia = na pewno dla jazdy z baardzo dużą przewagą miasta jest lepszym rozwiązaniem.

Piszę to jako zwolennik 6B (szczególnie w dieslach) - z pewnym doświadczeniem.

Co do silników w MJ120 koni były 2 wersje:

120/255 Nm + skrzynia 5B (Chyba większość naszych Stilo z MJ 120, (nowe Bravo też wink.gif) - są napędzane tą wersją.)

120/280 Nm + skrzynia 6B (mam wrażenie że 2005 roku wkładali takie do Stilo we Włoszech).

MJ 140 (potem 150 KM) - zawsze z 6B.

Czy usterkowe? - cóż tu pewnie wiele zależy od sposobu eksploatacji...W dieslu spory moment, każdą skrzynię można zarżnąć.

Szukałbym od 2003 w górę.

Napisano

> Co Ty za głupoty piszesz? Jeśli jeździsz na wprost być może

> różnicy nie wyczujesz, natomiast przy szybszej jeździe w

> zakrętach, lub przy bardziej gwałtownych ruchach kierownicą

> różnice są odczuwalne: na skórze ręka nie ślizga się tak jak na

> plastiku.

Buhehe, jak sie reka nie slizga na skorze ? oink.gifzlosnik.gifgrinser006.gif

Slizga sie slizga. Sportowe kierownice sa z takiego paskudnego w dotyku zamszu, a nie ze skory smile.gif

Napisano

Nowego nie biorę, myślę o roczniku 2004/2005, także pakiet będzie

> albo do zaakceptowania z "całym dobrodziejstwem inwentarza" albo

> wcale.

chciałem jeszcze dodać swoje 3 grosze do tej sprawy. otóż przeczytaj sobie wątek "akcja serwisowa sprężyny". jeśli przebrniesz przez całą treść, to zobaczysz na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę w przypadku Stilo. Przypadłości wadliwych sprężyn nie mają jak się wydaje auta wyprodukowane od września 2006r.

Napisano

> na skórze ręka nie ślizga się tak jak na

> plastiku.

Ślizga się tak samo, a nawet bardziej - bo licowana skóra jest nieco bardziej śliska od niby-porowatego plastiku.

Kierownica obszyta dobrą skórą jest po prostu:

- trochę bardziej miękka,

- zdecydowanie przyjemniejsza w dotyku,

- ładniej wygląda.

Tyle zalet. biglaugh.gif

Ostatnio jednak producenci mają różne dziwne pomysły w szukaniu oszczędności gdzie popadnie - Stilo po ostatnim liftingu (to z 2006 roku - na powrót z ciemnymi wnętrzami, z nowymi wzorami tapicerek i nowymi ramionami wycieraczek) ma kierownicę obszytą (jeśli ma) tzw. skórą ekologiczną, czyli bez marketingowych niedomówień jest to tkanina powleczona z wierzchu ceratą mającą z daleka przypominać wyglądem skórę hahaha.gif

Napisano

> Buhehe, jak sie reka nie slizga na skorze ?

biglaugh.gif coś o tym kolega musi wiedzieć.... biglaugh.gif

Napisano

> Ślizga się tak samo, a nawet bardziej - bo licowana skóra jest nieco

> bardziej śliska od niby-porowatego plastiku.

> Kierownica obszyta dobrą skórą jest po prostu:

> - trochę bardziej miękka,

> - zdecydowanie przyjemniejsza w dotyku,

> - ładniej wygląda.

> Tyle zalet.

To ja mam zgoła nieco inne doświadczenie. Skóra w moim Stilaku dużo bardziej się sprawdza niż plastik np w P206 lub Corsie. Miło jest - to oczywiste smile.gif

p.s a może rączki masz za bardzo nawazelinowane biglaugh.gifoink.gif i Ci się ślizga wink.gif

> Ostatnio jednak producenci mają różne dziwne pomysły w szukaniu

> oszczędności gdzie popadnie - Stilo po ostatnim liftingu (to z

> 2006 roku - na powrót z ciemnymi wnętrzami, z nowymi wzorami

> tapicerek i nowymi ramionami wycieraczek) ma kierownicę obszytą

> (jeśli ma) tzw. skórą ekologiczną, czyli bez marketingowych

> niedomówień jest to tkanina powleczona z wierzchu ceratą mającą

> z daleka przypominać wyglądem skórę

Podobne spostrzeżenie mam po jeździe Passatem - skórzana kierownica jest porażką! z wyglądu plastik, w dotyku coś takiego nijakiego fe

Napisano
  • Autor

A możecie polecić jakiś uczciwy komis etc w Wa-wie lub okolicach ?

Z doświadczeń znajomych i tego co wyczytałem to jest najtrudniejsza sprawa przy kupnie używanego samochodu...

Napisano

> A możecie polecić jakiś uczciwy komis etc w Wa-wie lub okolicach ?

> Z doświadczeń znajomych i tego co wyczytałem to jest najtrudniejsza

> sprawa przy kupnie używanego samochodu...

to takie jeszcze wogóle istnieją?

Napisano

> A możecie polecić jakiś uczciwy komis etc w Wa-wie lub okolicach ?

> Z doświadczeń znajomych i tego co wyczytałem to jest najtrudniejsza

> sprawa przy kupnie używanego samochodu...

nie polecę Ci żadnego komisu...

nie wiem, czy podejście mam słuszne, ale w komisach odchodzą największe wałki angryfire.gif

od wielu lat preferuję osobistego wyszukiwania aut na zachodzie i jak do tej pory (odpukać) nie zawiodła mnie ta metoda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.