Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakiej firmy amorytazatory???

Featured Replies

Napisano

Witam, mam pytanie padł mi amor z przodu, z tego co już się zorientowałem należy jednak wymieniać 2 na jednej osi, lecz nie wiem jakiej firmy te amory mają być, w sklepie namaiwali na KAYABA po 130zł szt. jakie jest Wasze zdanie na temat KAYABA lub innych tańszych amorków ile na nich mogę pojeździć?

Napisano

i dobrze cie w sklepie namawiali

i na przyszłość. sprawdzaj najpierw archiwum bo było to już tu sporo razy

Napisano

> i dobrze cie w sklepie namawiali

Kayaby dobry wybór

pozdrawiam

Napisano

> Witam, mam pytanie padł mi amor z przodu, z tego co już się

> zorientowałem należy jednak wymieniać 2 na jednej osi, lecz nie

> wiem jakiej firmy te amory mają być, w sklepie namaiwali na

> KAYABA po 130zł szt. jakie jest Wasze zdanie na temat KAYABA lub

> innych tańszych amorków ile na nich mogę pojeździć?

kartke dostaniesz! temat wałkowany.

cena kayaba do astry F przód w hurtowni w detalu to ok 95zł szt.

Napisano

Dobra firma, tydzien temu wymienialem w swojej w kombi na tyle i spisuje sie super

Napisano
  • Autor

ok to kupię Kayaba, dzięki za pomoc chciałem się upewnić.!

Napisano
  • Autor

wiem już że Kayaba ale olejowe czy gazowe????? bo to chyba też ważne a są olejowe i gazowe, proszę o radę.

Napisano

> wiem już że Kayaba ale olejowe czy gazowe????? bo to chyba też ważne

> a są olejowe i gazowe, proszę o radę.

są tez olejowo-gazowe wink.gif

gazowe są dość twarde olejowe odwrotnie. gazowe droższe.

ja radze olejowo-gazowe, ale wybór należy do ciebie.

Napisano
  • Autor

oki, teraz już będę wiedział też mam C14 NZ:)) po 100 tys km padł mi amor, dlatego pytam bo to pierwszy raz kiedy padł amor

Napisano

> są tez olejowo-gazowe

> gazowe są dość twarde olejowe odwrotnie. gazowe droższe.

> ja radze olejowo-gazowe, ale wybór należy do ciebie.

No niestety, są tylko dwa rodzaje: olejowe i gazowo-olejowe zwane gazowymi wink.gif Jak sobie wyobrażasz amortyzator wypełniony tylko gazem? wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> No niestety, są tylko dwa rodzaje: olejowe i gazowo-olejowe zwane

> gazowymi Jak sobie wyobrażasz amortyzator wypełniony tylko

> gazem?

> Pozdroofka

Do astry G standardowo ida chyba gazowe czyli gazowo-olejowe, ja mam przod i tyl kayaba Excel-G i auto jezdzi tak jak na oryginalnych czyli twardosc sie zgadza. Jak sie wchodzi na strone np. intercars i tam w katalog elektroniczny i wybiera sie marke, model, silnik itd... to dla astry g rocznik 1998 nie wiedzialem zadnych tylko olejowych amorkow

Napisano

Standardowe (na pierwszy montaz) amory do G to olejowe. Olejowe ponoc bardziej wytrzymale gazowki za to maj lepsze parametry niezaleznie od temperatury otoczenia. W olejowkach robilo sie taki cwancyk z podmianka oleju na gestrzy i wtedy amorek byl twardszy.

Napisano

A ja mam pytanie troche z innej beczki, ale w sumie w temacie amorów... Czy wymianiać razem z amorami osłony i odboje? czy w KAYABA takie rzeczy dają w komplecie?

Wiem, że na przeglądzie facet mi powiedział (nie pamietam dokładnie) że nie mam z tyłu osłony albo że jest ona popękana (coś takiego).

No i ostatnie pytanie... które amory są żywotniejsze? oleje czy gaz? Zdecydowałem, że to będzie u mnie podstawowym kryterium. Nie jeżdzę wyczynowo, ale na trasie czasem lubię przydeptać ciut mocniej (w miarę jak warunki pozwolą). A na codzień jeżdżę po Szczecinie, który niestety zbyt idealnych dróg to nie posiada (trochę torów, kostki brukowej i dziur).

pozdrawiam

Napisano

Na takie drogi to lepiej kup olejowe.

Bo wiecej wydasz na naprawe szkliwa u dentysty pozniej smile.gif

Napisano

W komplecie są osłony i nowe gumowe odboje. |Chyba ze mówisz o poduszce amorka w F - tego już nie ma. Amorki gaz-olej sa lepsze niestety mają dwie wady, sa droższe i mniej wytrzymałe niż olejowe.

W zimie wystarczy że zaliczysz większy dołek i możesz mieć po amorku a jak już poleci to błyskawicznie siądzie. Olej jeszcze trochę w podobnej sytuacji pojeździ.

W ubiegłym roku wymieniałem w firmowym autku amorki w styczniu i w lutym przyjechałem z reklamacja oba wyciekły (olej gaz).

W astarch F od liftingu fabrycznie montowane były gaz-olej, we wcześniejszych modelach były olejowe.

Napisano

Dzieki za odpowiedz smile.gif A jeszcze zapytam... Czy warto stosować kombinacje, że np. na przód oleje a na tył gaz (lub na odwrót)? czy lepiej wszędzie mieć jednakowe? Jakie są tego zalety i wady?

pozdrawiam

Napisano

Raczej bym nie kombinował, zmieniasz charakterystykę zawieszenia bo albo przód alby tył bedziesz miał bardziej miękki i inaczej wybierający nierówności drogi. A to może doprowadzić do niebezpiecznych sytuacji na drodze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.