Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra X16SZ brak mocy

Featured Replies

Napisano

Posiadam Opla Astre F z silnikim X16SZ i mam problem, ponieważ auto jest dość słabe i silnik nierówno pracuje na biegu jałowym, dodatkwo jeśli jade nim szybciej jak 80 km/h to zapala się kontrolka silnika. Proszę o pomoc , co może być tego powodem???? Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Wymrugaj błędy KLIK , bo tak to tylko wróżka ci pomoże

Dziś pobawiłem się w diagnostykę i wyszło, że mam kod błędu 18 czyli błąd układu spalania stukowego, co sprawdzić w pierwszej kolejności, aby pozbyć się tej usterki???? Pozdrawiam

Napisano

Sprawdź jakie masz napięcie na pinie A1 ECU, lub C modułu regulacji spalania stukowego (kabelek brązowo-żółty). Powinno być takie jak na akumulatorze po włączeniu zapłonu i zmieniać się z obrotami silnika. Dokładnie przetestować można to tylko techem (ma odpowiednie programy do testowania całego systemu spalania stukowego).

Napisano

> Dziś pobawiłem się w diagnostykę i wyszło, że mam kod błędu 18 czyli

> błąd układu spalania stukowego

U mnie po błędzie 18 lub czasami razem z nim pojawiał się 44. Generalnie zmierzam do tego że może warto pomierzyć sondę lambda bo być może kończy żywot. Jej agonnia to m.in spadek mocy auta.

Pzdr.

Napisano
  • Autor

> U mnie po błędzie 18 lub czasami razem z nim pojawiał się 44.

> Generalnie zmierzam do tego że może warto pomierzyć sondę lambda

> bo być może kończy żywot. Jej agonnia to m.in spadek mocy auta.

> Pzdr.

Obawiam się, że to nie jest sonda, lecz coś innego bo podczas pracy silnika słychać takie dziwne metaliczne dzwięki. Nie wiem za bardzo z czym to powiązać??? Pozdrawiam

Napisano

Metaliczne dźwięki to może być spalanie stukowe właśnie (kamyczki sypane na blachę). Jest to - delikatnie mówiąc - niezdrowe dla silnika.

Napisano
  • Autor

> Metaliczne dźwięki to może być spalanie stukowe właśnie (kamyczki

> sypane na blachę). Jest to - delikatnie mówiąc - niezdrowe dla

> silnika.

No i nadal to samo podmieniałem już tą podwójną cewkę przy pokrywie zworów, zmierzyłem cieśnienie paliwa podawanego do wtryskiwacza i jest około 1,8 do 2 barów więc ok. a Astra nadal ma mało mocy i przy szybszej jeżdzie powyżej 80 Km/h zapala błąd nr 18 (spalanie stukowe) snoda lambda też jest ok. Proszę poradzcie, co dalej sprawdzać?

Napisano

> No i nadal to samo podmieniałem już tą podwójną cewkę przy pokrywie

> zworów, zmierzyłem cieśnienie paliwa podawanego do wtryskiwacza

> i jest około 1,8 do 2 barów więc ok. a Astra nadal ma mało mocy

> i przy szybszej jeżdzie powyżej 80 Km/h zapala błąd nr 18

> (spalanie stukowe) snoda lambda też jest ok. Proszę poradzcie,

> co dalej sprawdzać?

podczas walkowania tego tematu jakies 1.5 roku temu wyczytalem, ze blad moze byc tez spowodowany slabym zmasowaniem czujnika. ja go wykrecalem, czyscilem gwint.

ksiazka i fachowcy zalecaja wkrecanie tego czujnika odpowiednim momentem (podobno bardzo istotne). ja dokrecilem na czuja (u mnie to nie pomoglo).

na stronie topbuzz poszukaj artykulu "Testing a Knock Sensor". masz tu pare info o tym czujniku.

a w moim przypadku szczesliwa okazlaa sie dopiero wizyta u gaziarza, ktory zasugerowal oslepienie egr'a. pomoglo od razu. do dzis blad nie wystapil.

jesli jeszcze nie masz slepego to zrob na probe. blaszka duzo nie kosztuje. no i zdaj relacje czy to cus pomoglo.

ps. masz F czy G? w poscie pytasz o F, a w podpisie masz G.

Napisano
  • Autor

> podczas walkowania tego tematu jakies 1.5 roku temu wyczytalem, ze

> blad moze byc tez spowodowany slabym zmasowaniem czujnika. ja go

> wykrecalem, czyscilem gwint.

> ksiazka i fachowcy zalecaja wkrecanie tego czujnika odpowiednim

> momentem (podobno bardzo istotne). ja dokrecilem na czuja (u

> mnie to nie pomoglo).

> na stronie topbuzz poszukaj artykulu "Testing a Knock Sensor". masz

> tu pare info o tym czujniku.

> a w moim przypadku szczesliwa okazlaa sie dopiero wizyta u gaziarza,

> ktory zasugerowal oslepienie egr'a. pomoglo od razu. do dzis

> blad nie wystapil.

> jesli jeszcze nie masz slepego to zrob na probe. blaszka duzo nie

> kosztuje. no i zdaj relacje czy to cus pomoglo.

> ps. masz F czy G? w poscie pytasz o F, a w podpisie masz G.

Ja osobiscie posiadam Astre G X20XEV w wersji Sportiv ale moje pytanie dotyczy Astry F z 1995 r dziewczyny z którą jak narazie nie mogę sobie poradzic bo brakuje jej mocy i ciągle wywala bład 18 gdy sie przekroczy 80 km/h.

ps. Mam pytanie czy przyczyną może być uszkodzenie tego czujnika spalania stukowego czy wystarczy go tylko wyczyścić jak sugeruje kolega???? Pozdrawiam

Napisano

> Ja osobiscie posiadam Astre G X20XEV w wersji Sportiv ale moje

> pytanie dotyczy Astry F z 1995 r dziewczyny z którą jak narazie

> nie mogę sobie poradzic bo brakuje jej mocy i ciągle wywala bład

> 18 gdy sie przekroczy 80 km/h.

Hmmm... Jezeli nie mozesz sobie poradzic z dzewczyna i masz blad 18, to moze poczekaj az bedzie pelnoletnia... W tym wieku to moze poprostu za szybko...

sorki.... musialem hehe.gif

Napisano

> Ja osobiscie posiadam Astre G X20XEV w wersji Sportiv ale moje

> pytanie dotyczy Astry F z 1995 r dziewczyny z którą jak narazie

> nie mogę sobie poradzic bo brakuje jej mocy i ciągle wywala bład

> 18 gdy sie przekroczy 80 km/h.

> ps. Mam pytanie czy przyczyną może być uszkodzenie tego czujnika

> spalania stukowego czy wystarczy go tylko wyczyścić jak sugeruje

> kolega???? Pozdrawiam

brakuje mocy bo komp przelacza sie w tryb awaryjny. nie dosc, ze jest leniwy jak leniwiec to jeszcze zlopie paliwsko jak smok.

sprzedawca w sklepie twierdzil, ze prawdopodobienstwo uszkodzenia tego czujnika jest znikome (wstrzymywal mnie bo juz chcialem kupic nowy). nie wiem co jest w srodku ale podobno nie ma sie tam co zepsuc.

moze zacznij od pomierzenia tego czujnika i zastosowania blaszki pog egr'em oraz zmiany paliwa (nie pisalem o tym ale mam nadzieje, ze to juz przetestowales). to tansza metoda.

moze pozycz od kogos ten czujnik, a moze szrot i pojezdzij troche i sprawdzy czy blad nadal wystepuja.

a jesli rzeczywiscie jest uszkodzony to nie mam pojecia dlaczego. niestety nie jestem mechanikiem.

moze orichmaru lub inni bardziej obeznanie sie wypowiedza.

ps. mnie blad wywalalo tylko na gazie i tylko gdy jechalem np. na 4 ok 60 i chcialem przyspieszac. przy przeciaganiu na biegach szedl jak burza i bledu nie bylo.

Napisano

> Mam pytanie czy przyczyną może być uszkodzenie tego czujnika

> spalania stukowego czy wystarczy go tylko wyczyścić jak sugeruje

> kolega???? Pozdrawiam

Sprawdź go najpierw: odpal silnik i stuknij młotkiem w blok w jego okolicach. Powinieneś wysłyszeć zmianę pracy silnika.

Pozdroofka

Napisano

> nie wiem co jest w srodku ale podobno nie ma sie

> tam co zepsuc.

O ile dobrze pamiętam to tam jest coś w rodzaju płytki piezoelektrycznej.

Pozdroofka

Napisano

> O ile dobrze pamiętam to tam jest coś w rodzaju płytki

> piezoelektrycznej.

> Pozdroofka

jesli to co napisano na topbuzz jest prawda to lelek ma racje:

"It consists of a piezoelectric crystal measuring element that responds to engine noise oscillations. This signal is then converted into a voltage signal (analogue) that is proportional to the level of knock and transmitted to the ECU for processing."

jesli posiadasz dostep do oscyloskopu mozesz go podlaczyc pod oscyloskop, uderzyc mlotkiem i sprawdzic czy pojawia sie jakies napiecie na przewodzie.

jesli nie bedzie nic to moze jednak miales to "szczescie" i czujnik padl.

z tego co pamietam nowy kosztowal w granicach 200zl - wiec nie malo. uwazam, ze nie warto pchac sie w koszta jesli sa inne opcje.

doczytalem, ze mozna wytestowac to tak:

"How do I test the KS?

For this test you need a strobe gun, so you can physically see the timing change via the cam belt or the timing mark on the crank pully wheel.

Inspect the KS connector and its pins for good condition and there is no damage of the cable form like cuts, splits or burns etc.

Check that the connecotr plug fits home on the KS and is not lose and that the pins make good contact. Spray the contacts with WD40.

Using the stobe gun, attache the probe of the inductive pick to the HT lead of cylinder number 1 (follow manufactues instructions if you don't know how to do this).

Turn on the engine and allow to idle.

Gently tap the engine block close to number 1 cyclinder, ie use the handle of a screw driver.

The timing should be seen to retard.

No other testing is possible. On most Vauxhall modesl, make sure that the connector which plugs onto the KS is red in colour."

Napisano

> Hmmm... Jezeli nie mozesz sobie poradzic z dzewczyna i masz blad 18,

> to moze poczekaj az bedzie pelnoletnia... W tym wieku to moze

> poprostu za szybko...

> sorki.... musialem

smile.gif też to podobnie odczytałem, mam nadzieję, że autor postu się nie obrazi.

Napisano

Najprościej można porównać ten czujnik do mikrofonu nasłuchującego odgłosów spalania stukowego. Problem z diagnozą tego obwodu jest taki, że informacje z czujnika bardzo trudno zinterpretować. Dlatego najlepiej skorzystać z testów którymi dysponuje tech2.

Zmiany widać też na lampie stroboskopowej. Jak wspomniał kolega Lelek po stuknięciu metalowym przedmiotem w kadłub przy czujniku powinien się opóźnić zapłon.

Napisano

> Posiadam Opla Astre F z silnikim X16SZ i mam problem, ponieważ auto

> jest dość słabe i silnik nierówno pracuje na biegu jałowym,

> dodatkwo jeśli jade nim szybciej jak 80 km/h to zapala się

> kontrolka silnika. Proszę o pomoc , co może być tego powodem????

> Pozdrawiam

Ja mialem identyczny problem z identyczna astra.

Okazalo sie, ze kolo zebate rozrzadu, ktore jest na wale sie wyrobilo (klin mial luz) i zaplon nieznacznie sie przestawil.

Uszkodzenie wykazalo dopiero podlaczenie pod komputer.

Wymiana kola na nowe i silnik chodzi jak trzeba smile.gif

Mechanik powiedzial, ze zdarza sie to w tych silnikach. (Pewnie po zbyt slabym dokreceniu nakretki zabezpieczajacej to kolo zebate przy wymianie rozrzadu)

279498203-146-2.jpg

post-47429-14352486496297_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.