Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to jest ze zbieżnością ??

Featured Replies

Napisano

Kilka dni temu robiłem zbieżność kół w ASO. O dziwo nie dostałem żadnego wydruku wyników [przy okazji - pyt. nr 1 - ma być ten wydruk czy nie?] niewiem.gif

Druga sprawa - mknę sobie autostradą A4, na prostym odcinku ustawiam kierownicę prosto, przestaję ją trzymać drive.gif i obserwuje zachowanie auta. Wehikuł delikatnie (lecz jednak) ściąga w prawo ku poboczu. Odcinek drogi na pewno był prosty - zresztą robiłem takie testy kilka razy.

Zatem nie wiem - czy po dobrze wykonanej zbieżności przy prosto ustawionej kierownicy auto ma trzymać się prostej, czy takie 'ściąganie' jest normalną sprawą? hmm.gif

Napisano

A jezdnia czasem nie była pochylona w prawą stronę celem spływania wody deszczowej? IMO to normalne jak delikatnie ściąga i to jeszcze w prawo

Napisano

> Zatem nie wiem - czy po dobrze wykonanej zbieżności przy prosto

> ustawionej kierownicy auto ma trzymać się prostej, czy takie

> 'ściąganie' jest normalną sprawą?

Jak nie trzymasz kierownicy, to samochód może troche zbaczać z kursu, zwłaszcza jak jezdnia nie jest idealnie płaska, przeważnie w prawo. Ma na to wpływ nie tylko ustawienie zbieżności, ale też nierównomierne obciążenie auta, ciśnienie w oponach, same opony, wyważenie kół, wiatr i kilka innych. Natomiast niedopuszczalna jest w czasie jazdy konieczność ciągłego "kontrowania" kierownicą, zwłaszcza takiego na które zwracasz uwagę. Jeżeli taka sytuacja ma miejsce, to po wyeliminowaniu podanych przyczyn jedź na ustawienie i wracaj aż nie będzie dobrze. Oni jak zechcą to potrafią to zrobić grinser006.gif.

Napisano
  • Autor

> A jezdnia czasem nie była pochylona w prawą stronę celem spływania

> wody deszczowej? IMO to normalne jak delikatnie ściąga i to

> jeszcze w prawo

Pogoda idealna. Warunki drogowe również bez zastrzeżeń - odcinek Wrocław - Gliwice (stokilkadziesiąt kilometrów porządnej drogi). Ciśnienie w oponach przed wyjazdem w trasę kontrolowałem i ustawiłem zgodnie z zaleceniami producenta. Koła były wyważane na początku sezonu (wiosna). Felgi są proste.

Mam też drugi komplet kół. Niedawno dokupiłem sobie nowe opony, a alusy dałem do renowacji (lakier). Na dniach mają wrócić felgi, zakładam oponki - wtedy również sprawdzę z ciekawości.

Napisano
  • Autor

> Jak nie trzymasz kierownicy, to samochód może troche zbaczać z kursu,

> zwłaszcza jak jezdnia nie jest idealnie płaska, przeważnie w

> prawo. Ma na to wpływ nie tylko ustawienie zbieżności, ale też

> nierównomierne obciążenie auta, ciśnienie w oponach, same opony,

> wyważenie kół, wiatr i kilka innych. Natomiast niedopuszczalna

> jest w czasie jazdy konieczność ciągłego "kontrowania"

> kierownicą, zwłaszcza takiego na które zwracasz uwagę. Jeżeli

> taka sytuacja ma miejsce, to po wyeliminowaniu podanych przyczyn

> jedź na ustawienie i wracaj aż nie będzie dobrze. Oni jak zechcą

> to potrafią to zrobić .

Jak już pisałem w innej odpowiedzi - warunki pogodowe i drogowe były niemalże idealne (A4 Wrocław-Gliwice), na testowanie wybierałem dość długi odcinki prostej drogi. Wyważenie kół pół roku temu było robione, ciśnienie w oponach - sprawdzałem przed wyjazdem w trasę. Jechałem sam.

Nie bardzo łapię kwestię 'stałego kontrolowania kierownicą', bo wydaję mi się, że jak się prowadzi auto, to obserwuje się raczej drogę, która rzadko kiedy jest idealnie prostą po horyzont, więc na zwykłych drogach kierownica ciągle jest w ruchu (lewo-prawo), lecz specjalnie chciałem sprawdzić zachowanie auta na prostym odcinku autostrady i to 'bez trzymanki'. To wydaje mi się być w jakimś tam stopniu miarodajnym testem do tego jak auto 'samo się zachowuje' - tj. bez ingerencji kierującego.

Napisano
  • Autor

> na takie ściąganie może mieć wpływ nierówne ciśnienie w oponach.

Odpada. Ciśnienie w oponach przed jazdą sprawdziłem dwukrotnie - raz na manometrze kompresora na CPNie, gdzie pompowałem koła, a drugi raz - własnym manometrem. W parach kół parametry ciśnienia były ustawione zgodnie z wytycznymi producenta.

Chyba, ze mówimy o setnych MPa, których te manometry nie wychwytują ... wink.gif

Napisano

Mi diagnosta mówil kiedys ze zbieznosc nie ma raczej wplywu na sciaganie. To opony graja tutaj glowna role i im proponowalbym sie przyjrzec.

Nie mowie o cisnieniu ale o nierownym zuzyciu bieznika.

Napisano

> Nie mowie o cisnieniu ale o nierownym zuzyciu bieznika.

Nawet nie, ja zawsze jak zmieniam opony lato/zima i odwrotnie, to mimo że zakładam tak jak były, to przez kilkaset kilometrów samochód minimalnie ściąga w którąś strone, aż się wszystko ułoży. Może trzeba zaznaczać też położenie otworów w feldze? Normalnie spróbuje tym razem.

Napisano

> Kilka dni temu robiłem zbieżność kół w ASO. O dziwo nie dostałem

> żadnego wydruku wyników [przy okazji - pyt. nr 1 - ma być ten

> wydruk czy nie?]

Jezeli nie żądałeś to nie dali , nie mają takiego obowiązku

Napisano
  • Autor

> Jezeli nie żądałeś to nie dali , nie mają takiego obowiązku

Zażądałem (jeszcze w trakcie roboty), ale opiekun serwisowy zrobił minę karpia icon_rolleyes.gif i zaczął coś ściemniać, że podobno nie drukują tego ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.