Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sonda Lambda a gaz

Featured Replies

Napisano

Witam

Słyszałem ze sonda Lambda w fiacie brava 1.6 działa na innych poziomach niż w reszcie aut i komputer od gazu jak jest nie przestrojony to nie do końca prawidłowo działa.

Wiec się pytam czy to prawda ? a jesli tak to jak sprawdzić czy u mnie jest to prawidłowo dograne bo podobno gazownicy nie zawsze o tym pamiętają.

Napisano

w reszcie aut tzn?

we wszystkich innych na świcie?

W 1.6 jest taka sama jak np. w 1.4 więc jedno inne auto już wykluczone. działa z napięciem 0-1V ( czy się myle? ).

Napisano

W komputerze od gazu ustawia sie odpowiedni poziom napięcia pracy sondy lambda dla danego typu auta - w wypadku Fiata 0-1V.

Fachowcy z ASO Fiat - twierdzą że sonda lambda "głupieje" po długiej jeździe na samym gazie i może dawać złe odczyty - podobno przejechanie na benzynie odcinka kilkudziesieciu kilometrów powoduje że sonda "odnajduje" się i funkcjonuje znowu prawidłowo.

Podobny problem jest i umnie - będąc na przeglądzie instalacji po 1000km gazownik stwierdził że sonda padła i trzeba ją wymienić (niestety była tam żona i nie widziałem wykresu pracy sondy) , ale zrobiłem interfejsik do gazu i po sprawdzeniu wydaje mi się że jest wszystko o.k.

Zresztą dzisiaj tam jadę osobiście to zobaczę na własne oczy.

Pozdrawiam.

Napisano

Dajmy na to, że sonda jest spalona, to na benie będzie więcej palil... Ale jak jest z gazem? na gazie też spali więcej? Bo slyszalem opinie, że nie trzeba wymieniać zlej sondy, jak się jeździ na lpg??

pzdr

Napisano

> Dajmy na to, że sonda jest spalona, to na benie będzie więcej

> palil... Ale jak jest z gazem? na gazie też spali więcej? Bo

> slyszalem opinie, że nie trzeba wymieniać zlej sondy, jak się

> jeździ na lpg??

> pzdr

wszystko zalezy jaka masz instalacje gazowa

Napisano
  • Autor

Dobra a jak z emulacją sygnału ? Kolega ma opla z silnikiem 1.8. Emuluje sygnał z lambdy ale zmienił współczynnik wypełnienia na 40 do 60 i znacznie lepiej mu po tym auto chodzi. Co lepsze spalanie spadło na trasie do ok 8 litrów a u mnie z silnikiem 1.6 na trasie ponad 11. Już nie mówiąc o stracie mocy jak sie nagrzeje .. ręce mi opadają frown.gif

Napisano

> Dobra a jak z emulacją sygnału ? Kolega ma opla z silnikiem 1.8.

> Emuluje sygnał z lambdy ale zmienił współczynnik wypełnienia na

> 40 do 60 i znacznie lepiej mu po tym auto chodzi. Co lepsze

> spalanie spadło na trasie do ok 8 litrów a u mnie z silnikiem

> 1.6 na trasie ponad 11. Już nie mówiąc o stracie mocy jak sie

> nagrzeje .. ręce mi opadają

U mnie na trasie kolo 8

a co do spadku mocy na cieplym to u mnie byla cewka temu winna po wyminaie jest ok

Napisano

> Dobra a jak z emulacją sygnału ? Kolega ma opla z silnikiem 1.8.

> Emuluje sygnał z lambdy ale zmienił współczynnik wypełnienia na

> 40 do 60 i znacznie lepiej mu po tym auto chodzi. Co lepsze

> spalanie spadło na trasie do ok 8 litrów a u mnie z silnikiem

> 1.6 na trasie ponad 11. Już nie mówiąc o stracie mocy jak sie

> nagrzeje .. ręce mi opadają

Mysle ze znam kogos w Krakowie kto moglby Ci pomoc! Mnie pomogl przy sporych problemach z gazem! Z jakiego rejonu jestes?

Napisano

> wszystko zalezy jaka masz instalacje gazowa

II generacji. I jaki to ma wplyw na spalanie?

Napisano

> II generacji. I jaki to ma wplyw na spalanie?

no to jak masz instalacje LPG regulowana na kompie to duzo a jak regulowana jest srubka to sonda moze byc zepsuta.

Napisano

W Fiatowskim 1.6 sonda lambda jest standardowa i działa w zakresie 0 - 1 V. Komputery gazowe są przystosowane do takich sond standardowo (kwestia ustawienia).

Problem z instalacja LPG w tym silniku polega na tym , że zła emulacja sondy wprowadza błąd do ECU silnika i z czasem rozjeżdżają się mapy wtrysku Pb. Efektem tego jest spadek mocy i nierówna praca na Pb właśnie. Z czasem jak sie konkretnie rozjedzie, to uniemożliwia pracę silnika na benzynie. Problemem tutaj nie jest sam silnik, ani LPG, tylko umiejętności gazowników w założeniu i wyregulowaniu instalacji.

Zacznij od sprawdzenia właśnie sondy lambda, bo przy instalacji LPG to ona decyduje o składzie mieszanki. Najprościej odpiąć sondę od kompa i sprawdzić miernikiem. Przy prawidłowej pracy napięcie powinno oscylować w okolicy 0,5 V ( najlepiej sie do tego nadaje stary wskazówkowy woltomierz - bo najlepiej widać wahania napięcia). Jeżeli nie wiesz jak albo nie posiadasz miernika, to większość warsztatów, a w szczególności gazownicy dysponują oscyloskopem, którym mogą sprawdzić sondę za parę groszy.

Edit:

Spalanie 11l w trasie i spadki mocy po nagrzaniu sugerują za bogata mieszankę, za której dobór odpowiada właśnie sonda lambda.

Mój Bravo 1,6 łykał 10.5 - 11.5 LPG w mieście ( mam cieżką nogę) w trasie 8,5 - 9.

Napisano

no to znowu pytanko:

Mam sonde, ale bez wtyczki, czyli dostaje sonde z kablem... a w warsztacie mówią, że potrzebna jest jakaś kostka czy ch... wie co. Ja mówie, że końcówke to mam od starej sondy i się trzeba w to wpiąć, a oni mówią, że kabla sondy nie wolno przecinać, bo będzie dawać zle odczyty. I jeszcze twierdzą, że należy podpiąć kompa i skasować bląd spalonej sondy... A czytalem tutaj gdzieś, że wystarczy tylko zamontować nową sonde i git...

Pytanie: czy chcą mnie wycyckać z kasy?? i czy moge spokojnie kupić taką sonde czy szukać z wtyczką?

dzięki

Napisano

Jak masz emulację źle ustawiona ( II gen of kors ) to po 2-3 kilosach tak masz zaśmieconego kompa Pb że na Pb nie pojeździesz

Jak na benzynce masz ok - znaczy jest dobrze i nie dłub

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.