Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F, X14XE] Co tym razem, termostat?

Featured Replies

Napisano

Przegladnalem archiwum, zazwyczaj oznaka padnietego termostatu bylo niedogrzanie silnika. Ja przez ostatnie dwa dni rano zauwazylem, ze po przejechaniu doslownie kilometra mam temperature prawie na max... potem powoli spada (wentylator raczej sie nie zdazyl wlaczyc) az dobrze ponizej 90. Potem powoli rosnie do tych 92 i sobie tak oscyluje jak zawsze... Logika mowi ze to wina termostatu, ale wole zapytac, mozecie potwierdzic? zeby.GIF

Druga sprawa, do tej pory myslalem ze termostat w moim silniku to to cos pomiedzy silnikiem a chlodnica, mniej wiecej na srodku... po przegladnieciu archiwum juz wiem ze to cos nad pompa wspomagania... zatem co to za bajer jest pomiedzy silnikiem a chlodnica? zeby.GIF

I na koniec, w Astrze F i G dla tego silnika jest taki sam termostat?

Napisano

>... zatem co to za bajer jest pomiedzy silnikiem a

> chlodnica?

Witam.

Prawdopodobnie to co opisałeś to zawór powietrza wtórnego.

> I na koniec, w Astrze F i G dla tego silnika jest taki sam termostat?

Do twojego to chyba komplet z obudową ,choć można podobno wymienić sam termostat ,ale czy jest taki sam jak inne do eF-ki niewiem.gif

Co do wzrostu temperatury po przejechaniu 1km , to coś za szybko by już otwierał się termostat. Na myśl przychodzą mi dwie rzeczy:

pompa wody , UPG ( zapowietrzony układ) , ale mogę się mylić.

Pzdr.

Napisano
  • Autor

> Prawdopodobnie to co opisałeś to zawór powietrza wtórnego.

Tak z ciekawosci, co to robi?

> sam termostat ,ale czy jest taki sam jak inne do eF-ki

mera robi zestawy naprawcze, z tego co tu inni pisali jakies 30-35PLN z wysylka. Wlasnie badam temat, wyglada na to ze ze do wszystkich X14XE jest identyczny.

> Co do wzrostu temperatury po przejechaniu 1km , to coś za szybko by

> już otwierał się termostat. Na myśl przychodzą mi dwie rzeczy:

> pompa wody , UPG ( zapowietrzony układ) , ale mogę się mylić.

Wlasnie to tez mi przeszlo przez glowe... ale z tego co widzialem waz byl mieki wiec mam nadzieje ze to nie UPG... zwlaszcza ze robiona 20tys temu, wowczas tez pompa wody byla wymieniana. frown.gif

Napisano

> Tak z ciekawosci, co to robi?

Na zimnym silniku wdmuchuje ( pompa) świeże powietrze do kolektora wydechowego aby dopalić paliwko przed katalizatorem ( ochrona katalizatora + normy EKO). W zimne dni powinieneś słyszeć po odpaleniu szum jaki powoduje pompa.

Pzdr.

Napisano

wg mnie szukasz dziury w całym. skoro się nie przegrzewa, trzyma prawidłową temperaturę, wiec w czym problem?

to, ze szybko się nagrzewa, to chyba dobrze a nie źle.

Napisano
  • Autor

> wg mnie szukasz dziury w całym. skoro się nie przegrzewa, trzyma

> prawidłową temperaturę, wiec w czym problem?

Problem w tym ze jezdze tym gratem 3 lata a objaw wystepuje od 2 dni i to nie jest dla mnie normalne.

> to, ze szybko się nagrzewa, to chyba dobrze a nie źle.

szybko moze i dobrze ale ze szybko do 100 stopni to juz chyba nie. Powinien dojsc do 92 i stac a nie dobic do stowy i powoli spadac.

Napisano
  • Autor

Gdzie jest wogole czujnik temperatury? zaraz przy termostacie? Jesli tak to chyba w tym wypadku pompe mozna wyeliminowac? Bo to by oznaczalo ze termostat ma ta sama temperature co czujnik...

A co do mojego przewrazliwienia, przy obecnym zakorkowaniu Krakowa codziennie po kilka razy widze na poboczach zagotowane autka... takze to przezornosc a nie przewrazliwienie. zeby.GIF

Napisano

> Powinien dojsc do 92 i stac a nie dobic do stowy i powoli

> spadac.

No trochę nie... Kiedy rozgrzewa się z zimnego zawsze idzie wyżej niż standardowa temeratura, bo termostat ma pewną bezwładność. Nastepnie opada poniżej normy kiedy termostat się otworzy i zimna woda z chłodnicy raptownie pójdzie do bloku.

Pozdroofka

Napisano

> Gdzie jest wogole czujnik temperatury? zaraz przy termostacie?

Tak przy termostacie jest czujnik temperatury do kompoa9ten z niebieską wtyczką), a zaraz obok jest czujnik temperatury

Termostaty w astrze f i g różnią się obudową

Termostat do astry f z silnikiem x14xe i x16xel są takie same.

Lecz można wymienić sam wkłąd bez obudowy.Wkłądy produkuje firma "MERA" z Białegostoku. Ja sam wymieniałem i kosztowało mnie to 20zł-gdyz przy okazji , kiedy byłęm w Białm.. to sobie kupiłem taki wkłąd

Zrób test macajewa i wtedy bedziesz wiedział czy wariuje termostat czy czujnik

Pozdrawia cool.gifm

Napisano
  • Autor

> No trochę nie... Kiedy rozgrzewa się z zimnego zawsze idzie wyżej niż

> standardowa temeratura,

Ale minimalnie wyzej a nie prawie na max... przynajmniej u mnie tak wczesniej bylo. Zreszta dzisiaj (4 rano) wszystko bylo po staremu, odwidzialo mu sie. Zobaczymy co bedzie dalej, narazie ciezko wykonac jakikolwiek test. zeby.GIF

Napisano

> odwidzialo mu sie.

Mógł się przycinać na zamkniętym. Albo chwilowe widzimisię albo daje znak, że chce wymiany wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Mógł się przycinać na zamkniętym. Albo chwilowe widzimisię albo daje

> znak, że chce wymiany

Wychodze z pracy, wsiadam przekrecam kluczy a tu wskazowka az za czerwone pole zeby.GIF czyzby jakies zwarcie w czujniku? jest cos jeszcze po drodze co by moglo zrobic taki efekt? A ja glupi juz zamowilem termostat... przyda sie. zeby.GIF

Po drodze jeszcze z raz sobie tak skoczyl na maxa a potem juz pokazywal realna temperature.

Napisano

> Wychodze z pracy, wsiadam przekrecam kluczy a tu wskazowka az za

> czerwone pole

Skoro na max to znaczy, że zwarcie do masy: albo na przewodzie albo w czujniku (co jest nieprawdopodobne). Obstawiam przetartą izolację przewodu.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Skoro na max to znaczy, że zwarcie do masy: albo na przewodzie albo w

> czujniku (co jest nieprawdopodobne). Obstawiam przetartą

> izolację przewodu.

Tyle ze to pierwszy raz bylo na maksa, wczesniej nie, potem w czasie jazdy tez poszlo do gory ale juz nie na maksa... cholera wie co mu jest, narazie nie mam jak sprawdzic bo leje u nas jak diabli bez chwili przerwy. Dobra, nie truje wiecej. Jeszcze mi sie hamulce posypaly chyba, musze je rozkrecic... tyle ze LEJE!! angryfire.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.