Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka wspomagania PII

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich!

Na początku wielkie dzięki za Wasze rady. Dzięki nim sporo żółtodziobów (takich jak ja) mogło wyjechać kropkiem na prostą smile.gif

Wiem, że temat był już wałkowany i jest nawet w podpiętych. Jednak tamto rozwiązanie pasuje do MK2FL a nie do mojego kropka.

Już od 2 lat miga mi kontrolka wspomagania. Nie przejmowałem się tym tak bardzo, bo samo wspomaganie działa, a panowie z ASO (po podłączeniu do komputera) stwierdzili, że wysiadł czujnik położenia kierownicy i trzeba wymienić całą kolumnę. Jakoś nie miałem wtedy ochoty na takie wydatki smile.gif

Teraz - kiedy jest chłodno - miga właściwie non-stop i nie dosyć że miga, to jeszcze blokuje inne wskaźniki: paliwa i temperatury w silniku. Kiedy temperatura na zewnątrz wynosi > 25-27 st. to wszystko jest OK. Wspomaganie cały czas działa (również CITY).

Sprawdzałem bezpieczniki - wszystko w porządku. Czy coś jeszcze mogę sam zrobić? Czy jestem skazany na wymianę kolumny? Pomóżcie proszę. Byłem w dwóch innych warsztatach, ale każdy chce zaczynać od examinera, mimo tego, że diagnostyka już była (ASO 2 lata temu) i że - jak sami twierdzą - wyjdzie prawdopodobnie ten sam błąd.

Pozdrawiam raz jeszcze

PII, 1,2 (8V) SX, 5D, '00, 33 tys.

Napisano

Witaj! 20.GIF

Wspomaganie i jego naprawa to specjalność WaldiegoGSI poczekaj aż pojawi się na forum.

PS. Uzupełnij profil.

Napisano

witam nowego 20.GIF

Napisano

Mi zdarza sie nie bardzo rzadko , ale tez czasem jak jade widze jak mrognie mi kontrolka ze wspomagania , ale chwilka i ok , co to moze byc?

Napisano

Witam w klubie 20.GIF

Jeśli faktycznie padła czujka, to cała kolumna będzie do wymiany. Chyba, że to coś innego ok.gif

Napisano
  • Autor

> Witam w klubie

> Jeśli faktycznie padła czujka, to cała kolumna będzie do wymiany.

> Chyba, że to coś innego

Dziękuję wszystkim za miłe powitanie. No cóż, cały czas mam nadzieję, że może to może "coś innego". Gdyby jednak była to kolumna, czy polecacie kupno używanej na Allegro? Nie za duże ryzyko?

Pozdrawiam

Napisano

> Dziękuję wszystkim za miłe powitanie. No cóż, cały czas mam nadzieję,

> że może to może "coś innego". Gdyby jednak była to kolumna, czy

> polecacie kupno używanej na Allegro? Nie za duże ryzyko?

> Pozdrawiam

Powiem tak, z używką zawsze istnieje ryzyko, że padnie.

Niemniej jednak, w przypadku MKII padaka czujnika położenia

jest marginalna. Jak padnie reszta, to zawsze można to

naprawić za małe pieniądze.

Poradze to co reszta. Poczekaj, bądź napisz priv do WaldiGSI.

Napisano

Witaj

W Twoim aucie prawdopodobnie sa dwa niezlaezne problemu

niedziałające wspomaganie usterka czujnika - przykra sparwa bo wymiana jest bardzo kosztowna

druga sprawa - te kontrolki - raczej nie maja nic wsólnego ze wspomagnaiem i jest to inny problem , proponuje przesiewlic kabeli od licznika i sieci Can , byc moze bedzie wymagana interwencja fachowca

Napisano
  • Autor

> Witaj

> W Twoim aucie prawdopodobnie sa dwa niezlaezne problemu

> niedziałające wspomaganie usterka czujnika - przykra sparwa bo

> wymiana jest bardzo kosztowna

> druga sprawa - te kontrolki - raczej nie maja nic wsólnego ze

> wspomagnaiem i jest to inny problem , proponuje przesiewlic

> kabeli od licznika i sieci Can , byc moze bedzie wymagana

> interwencja fachowca

WaldiGSI, dzięki za odpowiedź.

Cały dowcip polega jednak na tym, że wspomagania cały czas działa! W examinerze wyszedł błąd (czujnik położenia do wymiany), ale wspomaganie chodzi dobrze.

Mam nadzieję, że to kwestia kabli. Pojadę do elektryka i zasugeruję to, co napisałeś. Kłopot w tym, że (przynajmniej w Łodzi) wszyscy chcą zaczynać od podpięcia do komputera i mnie już szlak trafia, jak to słyszę. Może zna ktoś rozsądnego fachmana z Łodzi?

Pozdrawiam

Napisano

Możesz ostatecznie poszukać takiego czujnika-kiedyś widziałem na allegro hmm.gif

279578498-czujnikskretuok200%2C-.jpg

post-37614-14352486936335_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Możesz ostatecznie poszukać takiego czujnika-kiedyś widziałem na

> allegro

CityMatic, Maras,

dzięki za odpowiedzi. Czujnik nawet jest cały czas na Allegro (220 zł).

CityMatic, wybacz pytanie laika: czujnik skrętu to czujnik położenia kierownicy, tak?

Z tego wynika, że jest to oddzielna część, którą można po prostu wymienić nie demontując całej kolumny. Ma nawet kod kreskowy smile.gif A ASO jak zwykle chce zarobić...

Pozdrawiam

Napisano

> Możesz ostatecznie poszukać takiego czujnika-kiedyś widziałem na

> allegro

zaraz, zaraz ponoć ten czujnik jest NIEWYMIENNY confused.gif Too jak to w końcu jest faint.gif

Napisano

> zaraz, zaraz ponoć ten czujnik jest NIEWYMIENNY Too jak to w końcu

> jest

Widziałem wiec sie pewnie da-osobiście nigdy tego nie rozbierałem ale jeśli fizycznie jest to jest również wymienny wink.gif

Napisano
  • Autor

Jednak się złamałem i podłączyłem samochód do komputera (w miarę tanio - 70 zł, system WoW!). Wyszedł nieznany błąd w układzie kierowniczym - 50062. Panowie elektrycy mają sprawdzić w filii Würth Polska, co to jest.

Według nich (sądzą po objawach) nie jest to wcale czujnik położenia kierownicy, tylko coś z zegarami. Czyli w tym kierunku, który sugerował WaldiGSI. Sprawdzili przy okazji wszystkie kable, bezpieczniki, przełączniki - jest OK.

Dam Wam znać, jak to się skończyło.

Pozdrawiam

• 1 rok później...
Napisano
  • Autor

Być może niektórym czytającym przyda się informacja, jak to się skończyło. Krótko mówiąc - drogo. Nawalił czujnik (nie do wymiany osobno), więc trzeba było wymienić całą kolumnę kierownicy. Niezależnie od tego miałem problem z zegarami, więc one również poszły do wymiany. Mimo tego, że w obu przypadkach były to używki, to wydałem kupę forsy passed_out.gif (szczegółnie na kolumnę). Teraz jest wszystko w porządku, tylko na liczniku zamiast 35 tys. mam 98 tys... smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.