Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tuning jtd ?

Featured Replies

Napisano

Witam po dluzszej przerwie ..... zaczynam miec ochote na male fiku miku tuningowe z jtd ...... program jest ... wydech jest .....moc jest.Lecz po pewnym czsie zaczyna brakowac ...... oki zaczynam na temat ...poszukuje linkow do mozliwych dalszych przerobek naszych jtd-ekow.....

FMIC jest czyms oczywistym .. zapraszam do dyskusjiii....

Napisano

> Witam po dluzszej przerwie ..... zaczynam miec ochote na male fiku

> miku tuningowe z jtd ...... program jest ... wydech jest

> .....moc jest.Lecz po pewnym czsie zaczyna brakowac ...... oki

> zaczynam na temat ...poszukuje linkow do mozliwych dalszych

> przerobek naszych jtd-ekow.....

> FMIC jest czyms oczywistym .. zapraszam do dyskusjiii....

mocniejszy system paliwowy i wieksza turbinka palacz.gif

Napisano

A może by tak najpierw hamulce i półośki ? smile.gif

Napisano

> A może by tak najpierw hamulce i półośki ?

e...ale tym to sie pochwalic nie mozna zlosnik.gif

Napisano

Duży centralny IC, turbo albo hybryda albo np GT22, pewnie i wydajność wtrysków się skończy....

IMHO przede wszystkim najpierw hample, potem przyjdzie czas na przeniesienie napędu...

Pozdro

Napisano
  • Autor

Centralny icek za miesiac , hample sa juz niezle jak na moj gust (zimmermannn plus ferodo ds perfprmance na obu oskach ... zalene motulem dotem 5 )bidy nie ma ....

zawiecha eibach pro kit caly , wydech kompletny przelot 2,5 cala by MG.

Szukam po prostu kolejnych mozliwosci i ewentualnych przykladowych projektow ... moze ktos sie spotkal ??

Napisano
  • Autor

a jakie poloski polecasz .... moje an razie daja rade.....przebieg totalny 200 tys bez kawalka z czego jakies 140 tysiakow z momentem 350 nm.. takze nie sa jakies delikatne...tak mi sie wydaje.

Napisano

> Centralny icek za miesiac , hample sa juz niezle jak na moj gust

> (zimmermannn plus ferodo ds perfprmance na obu oskach ... zalene

> motulem dotem 5 )bidy nie ma ....

> zawiecha eibach pro kit caly , wydech kompletny przelot 2,5 cala by

> MG.

> Szukam po prostu kolejnych mozliwosci i ewentualnych

> przykladowych projektow ... moze ktos sie spotkal ??

Ja mam u siebie w Punciaku hamulce ze Stilo MJ140 także imho u Ciebie też trzeba coś lepszego przy większych modach założyć.

U mnie tak samo, wydech by MG, FMIC, turbo 115jtd itd, na tym setupie planuje circa 150ps i 330Nm

W przyszłości planuję właśnie GT22, dalsze wzmocnienie przeniesienia napędu i większe wtryski, motor będzie oczywiście przygotowany pod owe modyfikacje.

Pozdro

Napisano

> a jakie poloski polecasz .... moje an razie daja rade.....przebieg

> totalny 200 tys bez kawalka z czego jakies 140 tysiakow z

> momentem 350 nm.. takze nie sa jakies delikatne...tak mi sie

> wydaje.

Jeśli motorownia ma 200kkm a planujesz większe mody imho rozebrałbym silnik, wyważył układ korbowy, wstawił mocniejsze panewki, honowanie etc i wtedy można się bawić. Przy 200kkm dorzucanie koksu pod 400Nm może okazać się bardzo kosztowne bez wcześniejszego sprawdzenia stanu motorowni...

Pozdro

Napisano

200KKM ? To chyba powinien zacząć od remontu silnika i mocniejszego sprzęgła ...

DOT 5 ? błe smile.gif ale to moje zdanie tylko

MOTUL owszem ale RBF660 ... Zimmerman to LOW END prawie smile.gif

CO do półosiek to jest facet w Toruniu który robi wzmocnione ... nazwy nie pomnę warsztatu może ktoś podpowie ....

Napisano
  • Autor

kurcze ...musimy kiedys malego spota na pogaduszki zoorganizowac ... (pracuje w Gliwicach)

Co do rozbiorki silnika znasz kogos kto w naszym kraju albo okolicy zajmuje sie takimi sprawami.

Co do hampli z mj .... myslalem o tym ale troszeczke odstraszyla mnie cena zaciskow.

Pewnie pod inna turbawka trza robic nowy kolektor .. czyli znowu koszty ....... a widziales juz gdzies mody 115 bardziej zaawansowane??

Napisano
  • Autor

wiem ze mozna zarzucic np. Taroxy i jescze jakies oplociki stalowe .... kazdy orze jak morze nie ...

co remontu motorownii to nie podzielam twojego zdania ..... spokojnie da rade .. a jak nie to trudno .. jak drwa robia to wiory leca .... a tak na powaznie to kondycja jest calkiem niezla .. niedawno hamowalem kibla i przebieg momentu oraz moc w normie .. oliwy nie bierze .... kapeczke kopci ... turbina na razie chodzi .

Napisano

> Co do rozbiorki silnika znasz kogos kto w naszym kraju albo okolicy

> zajmuje sie takimi sprawami.

Chojnacki Motor System w Nadarzynie - to się nazywa pakiet GTX.

www.chojnacki.pl

Napisano

> kurcze ...musimy kiedys malego spota na pogaduszki zoorganizowac ...

> (pracuje w Gliwicach)

Bardzo chętnie jak tylko odbiorę auto smile.gif

> Co do rozbiorki silnika znasz kogos kto w naszym kraju albo okolicy

> zajmuje sie takimi sprawami.

Znam znam smile.gif

> Co do hampli z mj .... myslalem o tym ale troszeczke odstraszyla mnie

> cena zaciskow.

Cena może i odstrasza ale zacisk jest większy co za tym idzie również i tłoczek; sam klocek ma powierzchnię większą o jakieś 20-25%... W puncie zmieniłem z 257mm z przodu oraz bębnów z tyłu na 284 + duze zaciski na przód (MJ + Abarth) oraz tarcza z HGT na tył (240mm) - teraz, przy swojej masie auto naprawdę hamuje

> Pewnie pod inna turbawka trza robic nowy kolektor .. czyli znowu

> koszty .......

Nie ma nic za darmo... Michał zrobi Ci piękny rurowy kolektor pod większe turbo smile.gif

a widziales juz gdzies mody 115 bardziej

> zaawansowane??

Mam nadzieje takie widzieć u siebie za jakiś czas smile.gif

Pozdro

Napisano

Seryjne turbo jtd 115km ma wydajnosc 190km na oko , wkoncu jest takie samo jak w 140km czy tez 150km tdi grinser006.gif

Napisano

> Seryjne turbo jtd 115km ma wydajnosc 190km na oko , wkoncu jest takie

> samo jak w 140km czy tez 150km tdi

Tak to GT1749 czyli to co w 130PD o ile się nie mylę...

Zobaczymy do ilu wystarczy

Pozdro

Napisano
  • Autor

kurcze ... ale wydaje mi sie ze jak wrzucisz gt 22 to nie bedzie tak git..... nie wiem nie znam sie za bardzo ale to raczaj duza locha i nim ja rozpedzisz spalinkami to tak okolo 3000 tys zacznie isc ..... i przeguby urywac .

Moze pujsc inna droga .. oryginalna 1749 przerobic kapeczke i koleltora nie bedzei trzeba zmieniac.sam nie wiem juz???

Napisano

> kurcze ... ale wydaje mi sie ze jak wrzucisz gt 22 to nie bedzie tak

> git..... nie wiem nie znam sie za bardzo ale to raczaj duza

> locha i nim ja rozpedzisz spalinkami to tak okolo 3000 tys

> zacznie isc ..... i przeguby urywac .

> Moze pujsc inna droga .. oryginalna 1749 przerobic kapeczke i

> koleltora nie bedzei trzeba zmieniac.sam nie wiem juz???

Swojego póki co będę kręcił na obecnej turbinie, zobaczymy co wyjdzie jak dojde do ładu z podciśnieniem... Obecnie jest 134ps i 315Nm przy doładowaniu 1,25 bara.

Ile u kolegi sprężarka ładuje?

Pozdro

Napisano
  • Autor

powiem Ci szczerze , ze nie mam bladego pojecia ....??? zaraz pozkaze pare wykresikow jak sie uporam z usypianiem synka

smile.gif

Napisano
  • Autor

Po pierwsze to sorki za jakosc .....

To jest pierwsza zabawa.... tak na spokojnie...

post-26000-14352487114381_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

a to jest aktualna wersja hamowana przy zabawie z maksorami szajsami smile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gif

post-26000-14352487115134_thumb.jpg

Napisano

> a to jest aktualna wersja hamowana przy zabawie z maksorami szajsami

Sporo niutonu od dołu - jak to znosi dwumas? Żadnych drgań etc? Czy ma kolega ten soft na kompie i może podesłać na maila? Chciałbym rzucić okiem na mapę i zobaczyc jakie doładowanie jest tam ustawione....

Pozdro

Napisano
  • Autor

nie mam zgranego softu .... nie mialem takiej mozliwosci.....

dwumas bez zarzutu, ale niedlugo szukuje mi sie zmiana sprzegla bo stare ( prawie 200 tys) zaczyna szarpac na zimno i wtedy dwuams tez pojdzie do wymiany...

BTW.... jakie opiniowo najlepiej sprawuja sie sprzegla do fiutow......mam dobra cene na sachsa, lecz oryginal tez niezle wytrzymal , chyba ze podejdzei cos innego help

Napisano

> nie mam zgranego softu .... nie mialem takiej mozliwosci.....

> dwumas bez zarzutu, ale niedlugo szukuje mi sie zmiana sprzegla bo

> stare ( prawie 200 tys) zaczyna szarpac na zimno i wtedy dwuams

> tez pojdzie do wymiany...

> BTW.... jakie opiniowo najlepiej sprawuja sie sprzegla do

> fiutow......mam dobra cene na sachsa, lecz oryginal tez niezle

> wytrzymal , chyba ze podejdzei cos innego help

Ja mam zamontowane wzmocnione Valeo złożone generalnie z 3ch sprzęgieł. Wielkość kielicha skrzyni w Puncie wykluczyła montaż sprzęgła stilo (235mm). To co mam zamontowane powinno przenieść bez problemu rząd 400Nm... Dwumas mam jeszcze seryjny z Punto bez śladów zużycia jednakże na strychu w domu leży nówka ze stilo cool.gif. Imho ja bym zakładał Valeo

Pozdro

Napisano

to moze bi-turbo na oryginalnych sprezarkach?

Napisano

GT22 za duże na dizla ... jak się zacznie wkręcać do będziesz musiał bieg zmieniać.

Ja sprzęgło Black Diamond używam ... no w korkach szarpie ... ale działa dobrze smile.gif

Napisano

> GT22 za duże na dizla ... jak się zacznie wkręcać do będziesz musiał

> bieg zmieniać.

> Ja sprzęgło Black Diamond używam ... no w korkach szarpie ... ale

> działa dobrze

sie hybrydy robi turbo male , sprezarka od gt22 naprzyklad

Napisano

> GT22 za duże na dizla ... jak się zacznie wkręcać do będziesz musiał

> bieg zmieniać.

Nie przesadzajmy - sporo aut na OCP ma GT22.

OII 2.0TDI z GT22 spokojnie wykreca 220@420 angryfire.gif

Napisano

> Chciałbym

> rzucić okiem na mapę i zobaczyc jakie doładowanie jest tam

> ustawione....

Jedna z wersji softu u mnie miala ... 158KM i ok 350Nm przy 1.35Bara

Ostateczna: 150KM i 340Nm (1.35, seria 1.2)

ps. Brevis trzeba bylo moje Stilo kupic hehe - samym softem mialbys 160KM zlosnik.gif

Napisano

> Tak to GT1749 czyli to co w 130PD o ile się nie mylę...

A te GT1749 niczym sie nie rozna ?

O ile wiem to TDI130 (ASZ) ma GT1749 i TDI150 (ARL) tez ma GT1749 a ARLowska jest lepsza ...

> Zobaczymy do ilu wystarczy

Masters zrobil w Stilo 170KM (zawody we Wloszech).

Napisano

> A te GT1749 niczym sie nie rozna ?

> O ile wiem to TDI130 (ASZ) ma GT1749 i TDI150 (ARL) tez ma GT1749 a

> ARLowska jest lepsza ...

Ta z ARLa ma jeszcze jakieś dodatkowe oznaczenie o ile pamiętam, wywodzi się z 1749 ale jest to inne turbo.

GT1749 z VW do Fiata i tak nie podejdzie z racji uzycia innych muszli etc. Jest to jednak, jeśli chodzi o osiągi, ta sama sprężarka

> Masters zrobil w Stilo 170KM (zawody we Wloszech).

Na GT1749 w A4 130TDI mam zrobione ~180ps i ~380Nm jeszcze z małym zapasem

Pozdro

Napisano

> Nie przesadzajmy - sporo aut na OCP ma GT22.

> OII 2.0TDI z GT22 spokojnie wykreca 220@420

Dokładnie, lag będzie na pewno większy niż przy GT17 aczkolwiek górą auto będzie urywało głowę do samego końca obrotów

Pozdro

Napisano

> Jedna z wersji softu u mnie miala ... 158KM i ok 350Nm przy 1.35Bara

> Ostateczna: 150KM i 340Nm (1.35, seria 1.2)

Na tej sprężarce można podobno spokojnie 1,4-1,45 załadować. U mnie przy 1.25 jest 134@315 bezdymnie. Jak tylko uporam się z obecnymi zmianami w aucie dolejemy paliwa i dmuchniemy 1,35... szczerze ciekaw jestem efektu smile.gif

Pozdro

Napisano

> Jedna z wersji softu u mnie miala ... 158KM i ok 350Nm przy 1.35Bara

> Ostateczna: 150KM i 340Nm (1.35, seria 1.2)

> ps. Brevis trzeba bylo moje Stilo kupic hehe - samym softem mialbys

> 160KM

moje przy 1.3 bara ma taki wykres

Napisano

> A te GT1749 niczym sie nie rozna ?

> O ile wiem to TDI130 (ASZ) ma GT1749 i TDI150 (ARL) tez ma GT1749 a

> ARLowska jest lepsza ...

dokładnie zależy to od rewizji sprężarki.

Napisano

mierzyłeś może jaką masz temperaturę w dolocie przy swoim setupie?

Napisano

> mierzyłeś może jaką masz temperaturę w dolocie przy swoim setupie?

Nie mierzyłem ale w aucie są dwa ICe - seryjny który w puncie jest po stronie kierowcy oraz drugi duży centralny IC. Generalnie nie zauważyłem żeby auto puchło etc. Czy ową temp da się sprawdzić za pomocą egazminera?

Pozdro

Napisano

> Dokładnie, lag będzie na pewno większy niż przy GT17 aczkolwiek górą

> auto będzie urywało głowę do samego końca obrotów

> Pozdro

Trzeba jeszcze walek zmienic ,zeby VE przy wyzszych obrotach nie spadal , bo wtedy krecenie wyzej nic nie da , te wyscigowe vag tdi-ki jada srednio od 3-3.5k do 5.5k obrotow , wiec prawie jak benzyna grinser006.gif

Zeby sie bawic w wieksze moce oplaca sie dac duzy IC na przodzie , nieraz temp za IC moze spasc o 30-40st nawet

Napisano

U mnie przy 1.35 i 150KM IMO dymu bylo mniej niz na serii smile.gif Generalnie seria chyba ma ciut zamale cisnienie i stad Stilo lubi troche poddymic.

Napisano

> moje przy 1.3 bara ma taki wykres

Fajnie, fajnie smile.gif

Zapewne to troche mniejsze cisnienie doladowania przelozylo sie na nizszy Nm ale w sumie roznica w jezdzie pewnie i tak jest kosmiczna.

Napisano
  • Autor

> ps. Brevis trzeba bylo moje Stilo kupic hehe - samym softem mialbys

> 160KM

No widzisz jaka padake mam....... ledwie sie znuje po drogach..... kurcze nie wiem jakie mam cisnienie na turbinie ... moze sa jakies nie odkryte rezerwy , ktore czekaja na wydobycie ... niedlugo bedzie to wszystko wiadome..

Napisano

no wlasnie, nie wiem ja Ty mozesz jezdzis taki autem zlosnik.gif

ps. zycze powodzenia w przecieraniu szlaku oby Stilo jezdzilo bez usterek !

Napisano

Witam. Widzę że kolega rówież pochodzi z tej samej wsi co ja smile.gif. Mam skromne 115 standardowych koni pod maską i chciałem zapytać czy modyfikację softu robiłeś gdzies w naszych okolicach? Ile i za ile można sie spodziewać po tej operacji?

Pozdrawiam

Grzegorz

Napisano
  • Autor

bylo sporo juz.... circa 1500 ... ja osobiscie robilem w MT Wawa ale to juz wszystko zalezy od upodoban ...

• 2 miesiące później...
Napisano

Witam wszystkich!!!

Mam pytanie do użytkowników Stilo JTD. Chciałbym poprawić osiągi poprzez tuning elektroniki. W serii mam 140 km (wg danych fabrycznych). Jakie są wasze doświadczenia po takiej modyfikacji? Nie ma problemów np. ze sprzęgłem? Czy po modyfikacji nie będzie bardziej kopcił? Co z trwałością takiego silnika? Chodzi mi o moc docelowo w okolicach 170 km - czy jest ktoś kto zmienił program na podobne parametry i jaki są jego doświadczenia???

Pozdrawiam

Napisano

Jak dobrze poszukasz to już znajdziesz odpowiedzi na tym forum...

Ja nie mam chipa, jak na razie testuję boxa. Nie zauważyłem negatywnych zmian. Nie kopci.

Sprzęgło ? To zależy od Twojej nogi, reszta praktycznie też.

170 KM to mniej więcej granica bezpieczeństwa (podobo) dla tego silnika. Można więcej ale może to być ryzykowne.

W tym aucie jest koło dwumasowe więc jeśli zbytnio będziesz wykorzystywał to co daje silnik to pewnie jako pierwsze poleci...

Napisano

Dzieki za odpowiedź.

Czytałem starsze posty ale nie znalazłem żadnej opini od kogoś kto zmodyfikował taki silnik i jakie są jego doświadczenia.

Moje największe obawy dotyczą właśnie koła 2masowego. Na wolnych obrotach strasznie drży kierownica ale nie wiem jeszcze czy to nie wina którejś z poduszek silnika.

No i nie chciałbym zostawiać za sobą zasłony dymnej przy każdym dodaniu gazu cool.gif

A może ktoś zna i może polecić jakąś firmę od chiptuningu z woj. łódzkiego? Nalazłem ciekawą ofertę z firmy Alltuning ze Zduńskiej Woli - koszt 800zł (z badaniem na hamowni przed i po modyfikacji). Podają że można wycisnąć z tego silnika 180km i 400Nm - chociaż wydaje mi się, że to już zbyt wiele...żebym mógł się nadal cieszyć bezproblemową eksploatacją... wink.gif

Napisano

Ciekawe czy moznaby w jtd zamienic dwumas na zwykle sprzeglo (w tdi tak zamieniaja na zestaw z vr6) , wiec moze tutaj jakis zestaw 235mm wzmocniony z integralki (w benzynie wytrzymuje ponoc ~500Nm) grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.