Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tuning jtd ?

Featured Replies

Napisano

> Można... ale to nie jedyny problem...

A jakie można napotkać inne problemy przy tego typu wzroście (ok 20%)? Skrzynia biegów, turbina, częstsze wymiany rozrządu... co jeszcze może paść? Bo wszystkie firmy tuningowe piszą, że takie przyrosty są bezpieczne dla seryjnych podzespołów oczywiśći przy zachowaniu zalecanej eksploatacji i czynnościach serwisowych. Słyszałem, że do grupy VW zakładano zwykłe koła zamachowe (bo dwumasówki są wadliwe i wrażliwe) i nie było różnicy w kulturze pracy. Czy można zastosować to samo dla JTD? Jakie są inne newralgiczne punkty tych jednostek?

Pozdrawiam

Napisano

> A jakie można napotkać inne problemy przy tego typu wzroście (ok

> 20%)? Skrzynia biegów, turbina, częstsze wymiany rozrządu... co

> jeszcze może paść? Bo wszystkie firmy tuningowe piszą, że takie

> przyrosty są bezpieczne dla seryjnych podzespołów oczywiśći przy

> zachowaniu zalecanej eksploatacji i czynnościach serwisowych.

> Słyszałem, że do grupy VW zakładano zwykłe koła zamachowe (bo

> dwumasówki są wadliwe i wrażliwe) i nie było różnicy w kulturze

> pracy. Czy można zastosować to samo dla JTD? Jakie są inne

> newralgiczne punkty tych jednostek?

> Pozdrawiam

Chyba jednak najważniejszy punkt to kierowca z głową - jeśli tu jest problem to i seryjna jednostka padnie.

Powiem koledze jak to u mnie wygląda - konwersja PII JTD (seria 80ps i ~200Nm) na obecnie 134ps i 315Nm. Ogólnie auto na serii zrobiło 50kkm, na różnych modach kolejne ~50kkm, z czego na tym ostatnim 15kkm. Nic złego z motorownią się nie dzieje, oliwy nie ubywa etc.

Powyższe parametry to jednak nie tylko soft ale i kilka zmian osprzętu motoru, sam silnik jest jednak jeszcze zupełnie seryjny. W najbliższym czasie będę dmuchał więcej - generalnie na obecnym setupie planuję 150ps+ i ok 330-340Nm.

Jeśli chodzi o eksploatację - oliwę zmieniam co 7,5kkm, na żadnych materiałach eksploatacyjnych nie oszczędzam, motor zawsze jest grzany przed i chłodzony po ostrej jeździe.

Sam soft też napisany jest z głową - nie ma góry niutonu od dołu - max osiągam przy 2300-2600 obr.

Pozdro

Napisano

> Chyba jednak najważniejszy punkt to kierowca z głową - jeśli tu jest

> problem to i seryjna jednostka padnie.

Dzieki za konkretną odpowiedź - tego właśnie oczekiwałem. Użytkuję autko z głową i z zachowaniem wszelkich zaleceń dla jednostek turbodoładowanych. Jeśli u kolegi silnika po wzmocnieniu o 50% żyje nadal bezproblemowo to nie mam się nad czym zastanawiać smile.gif

Tylko niech pogoda się poprawi na tyle żeby było gdzie posprawdzać nowe parametry to jadę go podkręcić 270635636-JUMP2.gif

Dzieki i pozdro

Napisano

> Dzieki za konkretną odpowiedź - tego właśnie oczekiwałem. Użytkuję

> autko z głową i z zachowaniem wszelkich zaleceń dla jednostek

> turbodoładowanych. Jeśli u kolegi silnika po wzmocnieniu o 50%

> żyje nadal bezproblemowo to nie mam się nad czym zastanawiać

> Tylko niech pogoda się poprawi na tyle żeby było gdzie posprawdzać

> nowe parametry to jadę go podkręcić

> Dzieki i pozdro

Może inaczej - dobry, zrobiony z głową soft na pewno motoru nie zabije. Osobiście polecam TTC, w zależności gdzie mieszasz wal też do Mastersa, Kompotów wink.gif, Jetronika etc. 140tka ma chyba EDC16 - modyfikację mają Ci zrobić po kablu bez bezpośredniej rzeźby na kompie...

Pozdro

Napisano

> Chyba jednak najważniejszy punkt to kierowca z głową - jeśli tu jest

> problem to i seryjna jednostka padnie.

Ano właśnie. Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie po co to się robi, jak się będzie z auta korzystać... ?

Ja testując nasz nowy odcinek autostrady A1 stwierdziłem że jazda ze stałą prędkością 120-130 km/h bez tempomatu to mordęga, noga sama wciska pedał hehe.gif Z drugiej strony 95 % czasu jeżdżę w miejskich korkach... Więcej mocy mi nie potrzeba chociaż chciałbym mieć tylko po to aby czasem sprawdzić jak to jest zeby.GIF siedzieć na ogonie komukolwiek i nie dać uciec 270635636-JUMP2.gif

I tak naprawdę decydując się na takie modyfikacje trzeba dbać o auto, serwisować na bieżąco, uważać na każdą nieprawidłowość. To kosztuje dużo więcej niż sam chiptuning....

Napisano

> Ano właśnie. Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie po co to się robi,

> jak się będzie z auta korzystać... ?

Zgadzam się z kolegą w 100% smile.gif

Na co dzień nie będę miał możliwości korzystać z pełnych osiągów. Nie wzmacniam auta po to aby się nim ścigać na każdym skrzyżowaniu crazy.gif

Jendak lubię mieć świadomośc a czasem sprawdzić, że mój samochód w razie potrzeby ma odpowiedniego kopa cool.gif

No i nie twierdzę, że czasem nie jest miło zaskoczyć innych użytkowników i znajomych, posiadaczy "lepszych marek od fiata(jak uparcie twierdzi większość ludzi którzy mieli stycznośc z maluchem lub cc i na tym koniec)" co potrafi taki szarak jak stilo hehe

P.S. nawet na fabrycznym setupie nie ma z tym dużego problemu i wielu z nich zmienia pogląd na tą zacną markę jaką jest FIAT gdy nie mogą dotrzymać mu kroku "teretycznie lepszą bryką"

Pozdro dla każdego fiatomaniaka 20.GIF

Napisano

> Słyszałem, że do grupy VW zakładano zwykłe koła zamachowe (bo

> dwumasówki są wadliwe i wrażliwe)

Sa wrazliwe tak samo jak turbina - gdy sie ja zle traktuje... To swoisty bezpiecznik dla skrzyni biegów itd.

Napisano

Smigajac seryjnym 115km jtd stilem po Krakowie , powiem ,ze czesto zdarza sie rozpedzic do 120-150km/h i nie jest to problemem , natomiast czas rozpedzania do tej predkosci jest niemaly grinser006.gif Dlatego oplaca sie chipnac , tym bardziej ,ze chipniecie na 150km wychodzi taniej niz kupno stilaka w takiej wersji mocowej (mowiac o takim samym stanie ,roczniku , przebiegu , wyposazeniu auta)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.