Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dwupunktowy pas biodrowy

Featured Replies

Napisano

Jeszcze zaledwie kilka lat temu niektóre auta rejestrowane na 5 osób, na środkowym miejscu tylnej kanapy miały sam pas biodrowy, czyli dwupunktowy (teraz chyba wg przepisów wszystkie miejsca miejsca muszą mieć trzypunktowe pasy?) i to bez napinacza. Zastanawiam się czy w czasie kolizji taki pas przypadkiem nie wyrządzi więcej szkód niż pożytku. Teoretycznie powinien przechodzić przez biodra, ale wiadomo że w czasie jazdy ześlizguje się na brzuch zwłaszcza jeśli nie ma napinacza (a zwykle nikomu nie chce się go regulować).

W moim poprzednim aucie ten pas chowałem pod siedzeniem, aby żadnemu pasażerowi nie przyszło do głowy go zapiąć wink.gif. Chyba lepiej nie ryzykować przecięcia się na pół...

Czy ktoś z Was czytał/słyszał o skutkach kolizji w takim pasie?

Napisano

> Czy ktoś z Was czytał/słyszał o skutkach kolizji w takim pasie?

Nie. Ale za to widzialem obrazki jak osoba z tylnego siedzenia wylatywala przez przednia szybe. Obrazen na pewno wiecej niz w przypadku "zlozenia" sie osoby przypietej pasem ok.gif

EDIT:

Przypomnialo mi sie jeszcze? Wozisz cos na tylej półce? Ja nie. Nie mam zamiaru dostac nia w razie wypadku w glowe. I tak samo jak wypadek bedzie pod katem nie chcial bym dostac czlowiekiem ktory wazy 1000kg ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie. Ale za to widzialem obrazki jak osoba z tylnego siedzenia

> wylatywala przez przednia szybe. Obrazen na pewno wiecej niz w

> przypadku "zlozenia" sie osoby przypietej pasem

Też widziałem takie obrazki z testów zderzeniowych.

Obawiam się tylko czy w przypadku przypięcia takim pasem pasażer też nie wyleci, ale w dwóch kawałkach...

Napisano

> Też widziałem takie obrazki z testów zderzeniowych.

> Obawiam się tylko czy w przypadku przypięcia takim pasem pasażer też

> nie wyleci, ale w dwóch kawałkach...

Na tej zasadzie przy trzypunktowym przy kolizji człowiek miałby połamane żebra i miednicę i pewnie złamany kark wink.gif

To nie ten zakres przeciążeń, żeby rozerwać człowieka...

A jak się wkracza już w takie przeciążenia to i tak pas nic nie da. Tak więc nie ma się co stresować i można tego pasa używać. Na pewno więcej pomoże, niż zaszkodzi waytogo.gif

Napisano

> Na tej zasadzie przy trzypunktowym przy kolizji człowiek miałby

> połamane żebra i miednicę i pewnie złamany kark

> To nie ten zakres przeciążeń, żeby rozerwać człowieka...

> A jak się wkracza już w takie przeciążenia to i tak pas nic nie da.

> Tak więc nie ma się co stresować i można tego pasa używać. Na

> pewno więcej pomoże, niż zaszkodzi

Zgadzam się z Tobą Volcan - dwupunktowy pas nie jest na pewno tak skuteczny jak trzypunktowy, ale zapiąć go warto ok.gif

Napisano

> Też widziałem takie obrazki z testów zderzeniowych.

> Obawiam się tylko czy w przypadku przypięcia takim pasem pasażer też

> nie wyleci, ale w dwóch kawałkach...

Pewnie dlatego pas zbudowany jest z włókien i jest szeroki na jakies 6-7cm. ok.gif Co innego jakby kazali sie nam przypinać stalową linką wink.gif

Napisano

> Pewnie dlatego pas zbudowany jest z włókien i jest szeroki na jakies

> 6-7cm. Co innego jakby kazali sie nam przypinać stalową linką

na dodatek wszystkie crash-testy robione są przy prędkosci ok 60 km/h , i wtedy badane są owe pasy i ich skuteczność ...........

przy większych prędkosciach to tylko policjanci i strażacy mają "okazję " zobaczyć co z człowiekiem sie dzieje albo stało

Napisano

> na dodatek wszystkie crash-testy robione są przy prędkosci ok 60

> km/h , i wtedy badane są owe pasy i ich skuteczność ...........

> przy większych prędkosciach to tylko policjanci i strażacy mają

> "okazję " zobaczyć co z człowiekiem sie dzieje albo stało

Przy większych prędkościach to już raczej nic nie pomoże... Nie zrobi Ci chyba większej różnicy, czy zabiją Cię przeciążenia, czy zmiażdżenie narządów wewnętrznych, czy uderzenie w przednią szybę... mi by w każdym razie nie robiło różnicy... A przy mniejszej uratuje Cię przed wybiciem przedniej szyby głową.

Napisano

> Na tej zasadzie przy trzypunktowym przy kolizji człowiek miałby

> połamane żebra i miednicę i pewnie złamany kark

A kto ci powiedział że tak nie jest? Pas tylko zwiększa szanse przeżycia, ale też wyrządza szkody. Praktycznie żebra łamie zawsze lub przynajmniej masz stłuczoną klatkę piersiową, kark masz nadwerężoy i chodzisz w kołnierzu pół roku. Wcale nie trzeba dużej prędkości do takich skutków zderzenia.

Druga sprawa to ułożenie pasa. To jest pas biodrowo piersiowy i tak trzeba go ułożyć przed rozpoczęciem jazdy. Niestety, większość ludzi nie traci czasu na układanie i regulacje wysokości tylko zapina go i w drogę i ma pas brzuszno szyjny, a wtedy może być duża lipa.

A co do tego pasa dwupunktowego to na pewno nie przetnie na pół, ale obrażenia będą pewnie duże, są też plusy: - przelatując przez przednie siedzenia można trochę połamać kolana, uda, golenie zanim ciało wyśliźgnie się przez siedzenia przednie, - w razie jakby przednie siedzenie puściło to przygniatasz kierowcę, pasażera (bardziej pasażerowie skrajni mogą to zrobić, ale wiadomo jak będzie przebiegał wypadek?). W każdym razie ja zawsze, ze względu na swoje bezpieczeństwo, każe zapinać pasy osobie siedzącej za mna.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.