Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wiązka zasilająca reflektor

Featured Replies

Napisano

Jak wypiąć tę wiązkę z gniazda w reflektorze tak, żeby przy tej okazji niczego nie zniszczyć? Trzeba coś obrócić/odczepić/przekręcić? hmm.gif Wtyczka wygląda dość "skomplikowanie", ale swoim wyglądem nie sugeruje, co należy zrobić, żeby móc ją wyciągnąć. zlosnik.gif Dzięki za pomoc.

Napisano
  • Autor

> Na wtyczce masz taką szarą spinkę.

Chciałem po prostu wymienić żarówkę prawego przedniego kierunkowskazu - i wydaje się to być czynnością niewykonalną w warunkach innych niż warsztatowe. no.gif

Jednym palcem tej szarej zapinki odsunąć się nie da - za mocno siedzi. A na jakieś bardziej zaawansowane operacje miejsca nie ma - dostęp blokuje komputer i zbiornik płynu spryskiwaczy. O zbiorniku płynu spryskiwaczy czytałem w eLearn - żeby go odsunąć do tyłu, należy odkręcić górną nakrętkę i poluzować dolną, odkręcenie wyłącznie górnej nie wystarczy. Żeby dostać się do dolnej nakrętki spod maski musiałbym mieć ręce nie grubsze niż 3 cm - inaczej nie ma mowy. Ale gdybym miał ręce umożliwiające takie cuda, to bym sobie wymienił żarówkę kierunkowskazu bez odkręcania zbiorniczka.

Cóż, kolejny dowód na to, że Stilo jest najzwyklejszym, żałośnie niedorobionym bublem, kupą złomu poskładaną bez żadnego ładu i składu sick.gif Znowu będę musiał stracić pół dnia, żeby załatwić sprawę tej idiotycznej żarówki screwy.gif

Napisano

nic na sile, wez wiekszy mlotek. Z drugiej strony nie ma obowiazku w 4RP jezdzic bublem 20.GIF

Napisano

> nic na sile, wez wiekszy mlotek. Z drugiej strony nie ma obowiazku w

> 4RP jezdzic bublem

Takich żarówkowych bubli jest cała masa we wszystkich markach,

aż UE wzięła się za nich i jest juz chyba nowy obowiązek dla producentów,

aby konstrukcja pozwalała każdemu kierowcy na samodzielną wymienianę żarówki

bez potrzeby rozkręcania połowy samochodu.

Napisano

No to chyba pierwsza pozyteczna dyrektywa UE rotfl.gif

Napisano

Maja tez wprowadzic obowiazkowe ASR/ESP. Popieram bo koszty male /zwalszcza przy obowiazkowym ABSie koszt samych bebechow to ok 100$/ a moze uratowac zycie. Dziwi mnie czemu tak producenci chca czesto kosmicznych cen za opcjonalny esp/asr frown.gif

Napisano

> Cóż, kolejny dowód na to, że Stilo jest najzwyklejszym, żałośnie

> niedorobionym bublem, kupą złomu poskładaną bez żadnego ładu i

> składu Znowu będę musiał stracić pół dnia, żeby załatwić sprawę

> tej idiotycznej żarówki

Tylko w stilo jest taki chory dostep do zarówek ? - nieeeee...teraz wiesz, że kupujac samochód należy kierować sie głównie łatwoscią wymiany zarówek ideia.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> Tylko w stilo jest taki chory dostep do zarówek ?

Spośród aut, które miałem - tylko w Stilo.

> teraz wiesz, że kupujac samochód należy kierować sie głównie łatwoscią wymiany zarówek

Należy się kierować różnymi kryteriami - łatwość wymiany żarówek (czy szerzej: łatwość serwisowania) jest pewnie jednym z nich. Tego rodzaju wybryki można tolerować w jakichś najwyżej wynalazkach, które i tak nie służą do codziennego użytku.

Za brak kierunkowskazu milicja obywatelska zatrzymała matce DR i wystawiła pokwitowanie na siedem dni. Zostało pięć - a żarówka dalej niewymieniona, bo serwis autoryzowany nie ma odpowiednich mocy przerobowych i zapisuje na "za dwa tygodnie", a w warsztacie nieautoryzowanym, w którym byłem wczoraj, pan mechanik najpierw się uśmiechnął na wiadomość o tym, że chodzi tylko o wymianę żarówki, potem przez pięć minut zaglądał pod maskę, a na koniec skwitował "panie, jedź mi pan stąd z tym gównem, to robota na pół dnia i popsuć coś łatwo". W sumie to mu się nawet nie dziwię - niezwykle merytorycznym opisem z eLearn, który miałem wydrukowany, można się najwyżej podetrzeć.

Napisano

> Cóż, kolejny dowód na to, że Stilo jest najzwyklejszym, żałośnie

> niedorobionym bublem, kupą złomu poskładaną bez żadnego ładu i

> składu Znowu będę musiał stracić pół dnia, żeby załatwić sprawę

> tej idiotycznej żarówki

Popatrz jak jest w Avensis... a to w koncu 'dżapańska tjechnologia'... jest jeszcze mniej ciekawie... podobnie jak w Cytrynie C5 itd...

Napisano

Daniel ja wiem, że to chore, ale z całym światem chcesz wojować? Mozna sie obrażać na takie absurdy i kupić jakiś prosty rower, mało awaryjny. Mi juz znudziło sie być outsiderem. zlosnik.gif po prostu nie mam czasu i sił wśćiekać sie na absurdy tego swiata sick.gif

Napisano

Ostatnio oglądałem z tatą i stwierdziliśmy że jest to łatwo zrobic rotfl.gif wymieniałem postojówke i odrazu patrzyłem na kierunek wink.gif przyjedź do mnie to ci to zrobie rotfl.gif

Napisano

> Popatrz jak jest w Avensis... a to w koncu 'dżapańska

> tjechnologia'... jest jeszcze mniej ciekawie... podobnie jak w

> Cytrynie C5 itd...

mowisz ze tez schody ? Mam doswiadczenie z golfem 5 i najnowsza fiesta smile.gif

Napisano

> Ostatnio oglądałem z tatą i stwierdziliśmy że jest to łatwo zrobic

> wymieniałem postojówke i odrazu patrzyłem na kierunek przyjedź

> do mnie to ci to zrobie

masz rację łatwo ale tylko prawą stronę i jeśli ktoś wie jak tam się dobrać (opis w instrukcji można o kant d... rozbić),ta z akumulatorem to już wyzwanie, szczególnie kierunkowskaz jest bardzo trudno zrobić .Pomaga dojście od nadkola. tylko sprubój to zrobić w nocy na drodze.

Daniel ma rację, wymiana żarówki powinna być możliwa bez szczególnych utrudnień tak aby nieobyty z techniką laik mógł to zrobić samodzielnie a nie musiał nabijać kasę ASiO, (jak niektórzy z kolegów tu opisywali kiedyś kwoty 70 zł za prawą stronę.)

Napisano

> Daniel ma rację, wymiana żarówki powinna być możliwa bez szczególnych

> utrudnień tak aby nieobyty z techniką laik mógł to zrobić

> samodzielnie a nie musiał nabijać kasę ASiO, (jak niektórzy z

> kolegów tu opisywali kiedyś kwoty 70 zł za prawą stronę.)

I właśnie jak zawsze chodzi o kasę. Konsument zapłaci. Skończyły się czasy niezawodnych i łatwych w naprawie samochodów. Jakby nie patrzeć na każdym kroku jesteśmy dymani na maksa.

Napisano
  • Autor

> Mozna sie obrażać na takie absurdy i kupić jakiś prosty rower,

> mało awaryjny.

Obecnie mam auto, w którym z dosięgnięciem reflektora od tyłu nie ma najmniejszego problemu - a właśnie jestem na etapie zakupu innego pojazdu, w którym też przy reflektorach można sobie swobodnie manipulować dwudziestocentymetrowym śrubokrętem.

Nawet jeśli pod maską jest natkane tak, że miejsca nie ma, to zawsze da się coś wymyślić (np. odchylane reflektory w Volvo).

A tu sytuacja jest taka, że samochód jest faktycznie unieruchomiony przez głupią żarówkę i na razie nie widać perspektywy, żeby to szybko załatwić. Assistance nic nie da - bo odwiozą auto do tego samego, najbliższego geograficznie ASO, które zaprasza na wymianę żarówki ... 12 października. sick.gif

Napisano

> Obecnie mam auto, w którym z dosięgnięciem reflektora od tyłu nie ma

> najmniejszego problemu - a właśnie jestem na etapie zakupu

> innego pojazdu, w którym też przy reflektorach można sobie

> swobodnie manipulować dwudziestocentymetrowym śrubokrętem.

I jeszcze dodaj, ze to samochód popularny klasy kompakt za malutkie pieniadze ?

> Nawet jeśli pod maską jest natkane tak, że miejsca nie ma, to zawsze

> da się coś wymyślić (np. odchylane reflektory w Volvo).

A moze w Volvo płacisz ile płacisz za takie udogodnienia?

Napisano
  • Autor

> A moze w Volvo płacisz ile płacisz za takie udogodnienia?

Akurat to Volvo jest teraz tańsze, niż moje byłe Stilo dwa i pół roku temu. rotfl.gif Po prostu komuś chciało się chwilę pomyśleć...

Napisano

> Assistance nic nie da - bo odwiozą auto do tego

> samego, najbliższego geograficznie ASO, które zaprasza na

> wymianę żarówki ... 12 października.

nie wierzę, że jak przyjedziesz to Ci tego nie zrobią w ciągu 1 dnia.

W CS w BB tez tak jest, trzeba sie umawiać na 1-1,5 tyg naprzód, ale jak przyjedziesz, to i tak auto przyjmą i zrobią w ciągu 1, 2 zmian.

Napisano
  • Autor

> nie wierzę, że jak przyjedziesz to Ci tego nie zrobią w ciągu 1

> dnia.

Nie zrobią. no.gif Krótka piłka: "Pan umówiony na dziś? Nie? Mamy wielu umówionych klientów - do widzenia." banana-wave.gif

Napisano

> Nie zrobią. Krótka piłka: "Pan umówiony na dziś? Nie? Mamy wielu

> umówionych klientów - do widzenia."

pad.gif nie mam słów crazy.gif

Napisano

> mowisz ze tez schody ? Mam doswiadczenie z golfem 5 i najnowsza

> fiesta

Tak. W C5 do tego pala sie NAGMINNIE pozycje, sa takie nietypowe zarowki (H6W - jeszcze fajniej bo ciezko kupic byle gdzie - nawet w intercars czesto nie maja) do tego - temat walkowany na klubie cytyrny. Dojscia nie ma do mijania tez. Nawet po prawej samemu ni huhu.

BTW. taki mily dodatek

philipssr5.jpg

Napisano

> Akurat to Volvo jest teraz tańsze, niż moje byłe Stilo dwa i pół roku

> temu.

W wersji podstawowej ?

Po prostu komuś chciało się chwilę pomyśleć...

Ksiegowym? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> W wersji podstawowej ?

Z podstawowym silnikiem, ale wersja wyposażeniowa jakaś "lepsza". zlosnik.gif

> Ksiegowym?

Na przykład ok.gif

Z resztą dziś w końcu wymieniłem tę żarówkę sam - żeby mieć spokój na jakiś czas, to wszystko od razu po obu stronach (pozycyjne, kierunkowskazy, mijania, drogowe, przeciwmgłowe). Po zdjęciu kół, nadkoli i osłony silnika od dołu jest dostęp do obu stron - kiepski, ale jest. Nie ma przy tym potrzeby rozłączania tych wiązek, bo od dołu nie przeszkadzają. Łącznie z dowiezieniem Stilo do mnie do domu zajęło to 5 godzin. sick.gif W poniedziałek jeszcze przegląd, żeby móc odzyskać dowód.

Napisano

> a kolega Daniel_I chce wymienić prawą żarówkę

Quote:

Jak wypiąć tę wiązkę z gniazda w reflektorze tak, żeby przy tej okazji niczego nie zniszczyć? Trzeba coś obrócić/odczepić/przekręcić? Wtyczka wygląda dość "skomplikowanie", ale swoim wyglądem nie sugeruje, co należy zrobić, żeby móc ją wyciągnąć. Dzięki za pomoc.

confused.gifconfused.gifconfused.gifconfused.gifconfused.gif

Gdzie to pisze ????

Napisano

dramatyzujesz - nie jestem malym czlowiekiem wiec dloni malych tez nie mam i obie zarowki (wlaczajac odlaczanie ww wtyczki) daje rade zrobic bez ruszania sprzetu do okola

Napisano
  • Autor

> dramatyzujesz - nie jestem malym czlowiekiem wiec dloni malych tez

> nie mam i obie zarowki (wlaczajac odlaczanie ww wtyczki) daje

> rade zrobic bez ruszania sprzetu do okola

To albo mamy inne samochody, albo reprezentujesz jakiś inny gatunek hmm.gif - z prawej strony od góry między zbiorniczkiem płynu spryskiwaczy a pokrywką reflektora jest przestrzeń mierząca dokłądnie 1.7 cm (słownie: jeden i siedem dziesiątych centymetra, albo inaczej siedemnaście milimetrów - specjalnie wczoraj zmierzyłem) - to jest mniej, niż grubość dłoni dorosłej osoby. Nie widzę żadnej realnej możliwości dostania się tam od góry w jakikolwiek sposób (opis w eLearn jest zupełnie bez sensu - bo do dolnej śruby przy zbiorniczku płynu spryskiwaczy, którą trzeba poluzować, od góry dostępu nie ma w ogóle, zbiornik jest wielki, fantazyjnie powyginany i całkowicie blokuje dostęp do wszyskiego, co jest poniżej przetłoczenia). Od dołu, jak się wyjmie nadkole i osłonę silnika, zbiornik po odkręceniu obu śrub można wypchnąć do góry i wtedy dopiero jest jako-taki dostęp do reflektora ok.gif

Napisano

> To albo mamy inne samochody, albo reprezentujesz jakiś inny gatunek

A może dlatego, że masz spryskiwacze? niewiem.gif Wtedy zbiorniczek jest większy. wink.gif

Napisano

> A może dlatego, że masz spryskiwacze? Wtedy zbiorniczek jest

> większy.

i to moze byc niestety prawda frown.gif

Napisano
  • Autor

> i to moze byc niestety prawda

Zrobię może zdjęcie i wkleję hmm.gifzlosnik.gif

W każdym razie bez ruszenia zbiorniczka wolna przestrzeń jest na prawdę minimalna, a odkręcenie górnej śruby mocującej zbiornik nie dawało w zasadzie niczego - dolna śruba i tak trzymała go na miejscu mocno no.gif Na szczęście do dolnej nakrętki był przywoity dostęp od dołu, a po wysunięciu zbiornika do góry - również do samego reflektora.

Napisano

ale żaruwków... spineyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.