Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Na jałowym spadają obroty.Aż do zgaśnięcia...

Featured Replies

Napisano

Witam Panowie.

Problem jak w temacie.

Swego czasu sprawdziłem już chyba wszystko co może być powodem i nie znalazłem przyczyn.Wykombinowałem sobie ,że przyczyną będzie "starość" posiadanego krokowca ,bo miał już pewne luzy"boczne".

Zakupiłem nowy i poprawy brak.

Wygląda sprawa tak : na jałowym biegu ,po jakimś czasie silnik zaczyna sie dławić ,spadają obroty aż do zgaśnięcia.Jak go nie poratuję pedałem gazu to "zdechnie" szarpiąc niemiłosiernie.

Mechanik stwierdził,że trzeba czekać aż padnie ,bo tak to możemy pół auta wymienić - komp nie pokazuje absolutnie niczego.Nie ma znaczenia czy silnik pracuje na gazie czy benzynie.

Spalanie w normie ,moc (jak to w C14NZ) w normie.

Macie jakieś pomysły ?

pozdrawiam

massud

Napisano

Na nagrzanym silniku odłącz czujnik temp do kompa. Wtedy też gaśnie?

Napisano
  • Autor

> Na nagrzanym silniku odłącz czujnik temp do kompa. Wtedy też gaśnie?

teraz już nie będę schodził na dól ,ale czujnik był niedawno (profilaktycznie ,a także jako "podejrzany" ) wymieniony.

Aha.Objawy takie same i na zimnym i na ciepłym.

pozdrawiam

massud

Napisano

> teraz już nie będę schodził na dól ,ale czujnik był niedawno

> (profilaktycznie ,a także jako "podejrzany" ) wymieniony.

> Aha.Objawy takie same i na zimnym i na ciepłym.

> pozdrawiam

> massud

Sprawdz cisnienie w garach i zobacz jak sie ma map sensor.No i bym tez przyjrzal sie aparatu zaplonowemu jak i modulowi zaplonowemu.Mysle ze swiece i przewody juz sprawdziles i sa ok 893goodvibes.gif .

Pozdrawiam.Adrian

Napisano
  • Autor

No więc teraz mam zagadkę teoretyczną .Proszę o hipotezy.

Szukałem rozwiązania problemu i.....przypadkiem udało mi się (przynajmniej czasowo) wyeliminować.Mianowicie........ zatkałem dolot powietrza do puszki z filtrem.

Obroty się uspokoiły (przynajmniej przez godzinę nie udało mu się spaść z obrotów i zgasnąć).

Dolot mam oczywiście zmodyfikowany do instalacji LPG zgodnie ze sztuką kącikową smile.gif Był zmodyfikowany przez kolanko PCV i 25 cm rurę skierowaną pionowo w dół tak aby brała zimne powietrze z okolic zderzaka.

Mam nadzieje ,ze poprawa sytuacji nie okaże się tylko chwilowa.

Teraz czekam na Wasze sugestie - teoretyczne rozwiązanie zagadki.

pozdrawiam

massud

Napisano

Witam,

troche sie wetne w temat ale mam u siebie troche podobny problem a mianowicie jak silnik jest rozgrzany to gasnie na biegu jalowym ale tylko jak wlaczony jest LPG na benzynie jest OK. Robilem w tym tygodniu przeglad gazu i przy okazji gosc wyczyscil mi krokowce (od gazu i od benzynki) no ale niestety nie pomoglo. Dodam tylko ze jak jezdza baaaardzo spokojnie to problem ten nie wystepuje. Moze jakies sugestie ?

Napisano

wygląda na to że zacina się silik krokowy (tłoczek) w obudowie, można go wyczyścić i delikatnie nasmarować olejem oraz delikatnie popuścić śrubki które skręcają obudowę (żeby miał większy luz).

-----------------

Astra F X16SZ 95 lpg

Napisano

> wygląda na to że zacina się silik krokowy (tłoczek) w obudowie, można

> go wyczyścić i delikatnie nasmarować olejem oraz delikatnie

> popuścić śrubki które skręcają obudowę (żeby miał większy luz).

Tez tak podejrzewam wlasnie ze to o niego chodzi. Nie wiem tylko czy samo czyszczenie pomoze bo przeciez gosc go przy mnie czyscil w zeszlym tygodniu. Chyba musze sie rozejrzec za nowym. A tak na marginesie to czy podczas wymiany silniczka krokowego w instalacji LPG trzeba zamykac doplyw gazu ?

Napisano

jak silnik jest wyłączony to gaz nie leci, dopływ gzau otwiera elektrozawór.

----------------------

Astra F X16SZ 95 lpg

Napisano

> Witam Panowie.

> Problem jak w temacie.

> Swego czasu sprawdziłem już chyba wszystko co może być powodem i nie

> znalazłem przyczyn.Wykombinowałem sobie ,że przyczyną będzie

> "starość" posiadanego krokowca ,bo miał już pewne luzy"boczne".

> Zakupiłem nowy i poprawy brak.

napisz czy objawy sa na gazie czy na benzynie

Napisano
  • Autor

> napisz czy objawy sa na gazie czy na benzynie

pozwolisz ,ze zacytuje siebie samego smile.gif

"Nie ma znaczenia czy silnik pracuje na gazie czy benzynie."

Po wymianie krokowca nowy znacznie lepiej radzi sobie z tymi spadkami prędkości obrotowej ,ale dalej jest to bardzo dobrze wyczuwalne i "słyszalne"...

pozdrawiam

massud

Napisano

> pozwolisz ,ze zacytuje siebie samego

> "Nie ma znaczenia czy silnik pracuje na gazie czy benzynie."

ups... blush.gif faktycznie nie doczytalem

jesli zaczyna auto gasnac-slabnac wraz z nagrzewniem sie silnika to ja jeszcze podejrzewalbym w tym wypadku modul zaplonowy.

sprawdz poprzez podmiane na inny modul (np uzywany-zapytaj mechanika czy posiada -czesto maje tego cale pudla) czy bedzie poprawa po podmiance.

lub sprawdz czy jest iskra po zgasnieciu silnika.

Napisano
  • Autor

Moduł wymieniony... na obu (??)które posiadam działa tak samo smile.gif

Temperatura silnika nie ma znaczenia.Objawy zarówno na zimnym i gorącym.

pozdrawiam

massud

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Panowie......

mechanik dalej twierdzi ,żeby jeździć aż "zdechnie".a mnie te spadające obroty doprowadzą ją na światłach do szału!

Dzisiaj jeszcze raz podniosłem maskę i co mogę dopisać nowego.

Jak silnik zaczyna z obrotów spadać - lambda pokazuje bogatą mieszankę (non stop 0.8-0.9V).

Do tego udało się dosłyszeć coś w stylu odkurzacza w gruszce nad przepustnicą. Nie tylko czy ssie czy dmucha tam:). ale dźwięk bardzo dobrze słyszalny.....

Macie jakieś sugestie? oprócz jazdy ,aż zdechnie ...:)

pozdrawiam

massud

Napisano

Ja mam u siebie podobne objawy i czekam juz 1.5 roku aż cos do konca padnie.Tyle ze u mnie objawy występuja dość sporadycznie.Są dni ze wszystko jest w porządku a są że kilka razy dziennie mi zatelepie na wolnych obrotach.Szczególnie nasila sie to jadąc po jakichś nierownościach.Jadac na luzie obserwuje obrotomierz i widze jak obroty spadają niemal do zera i za chwilę podnoszą sie do 800.Natomiast jadąc na biegu czuć chwilowe szarpnięcia najczęściej na 2 czy 3 biegu.

Coś pada albo jest luźne że wychodzi na nierównościach ale nadal nie wiem co.Wymienione świece,przewody,wielokrotnie czyszczony krokowiec,zero blędów kompa.Czasami zaczyna już telepac zaraz po odpaleniu i wtedy na 100% przy ruszaniu będa kangurki.Ale wystarczy wylaczyc silnik i ponownie odpalić i już jest wszystko w porządku.

Napisano

Próbowałeś jazdy na Pb z zakręconą butlą LPG? To mój pierwszy pomysł.

Jeśli dzieje się to także gdy autko stoi i wiesz mniej więcej kiedy się to może zdarzyć, to zdejmij faję z obudowy wtryskiwacza i odpal silnik. Dobrze by było zrobić to świeżo po deszczu, lub podczas mgły. Ze względu na pracę silnika bez filtra powietrza. Obserwuj pracę wtryskiwacza jak zacznie się objawiać usterka.

Trzeci pomysł to obserwacja oscyloskopem, lub diagnoskopem położenia grzybka krokowego. Jeśli ECU z jakiś przyczyn zamyka krokowym kanał (odgłos + wzbogacenie mieszanki mogą na to wskazywać) to może to świadczyć o problemie z regulacją mieszanki. Pęknięty któryś z kolektorów hmm.gifniewiem.gif

Ostatnie co mi przychodzi do głowy to uszkodzony sterownik. Jeśli coś się w nim przegrzewa to można by spróbować jakoś go schłodzić gdy tylko zaczną się problemy z obrotami (np: powietrzem w sprayu). Płyty główne są robione z wielowarstwowego laminatu. Czasami laminat się rozkleja i zaczynają się cyrki.

Napisano
  • Autor

ECU chyba jest sprawny. bo mam 3 i na każdym to samo smile.gif. chyba ,ze 3 złe mam smile.gif

z butlą już myślałem ,że gdzieś LPG "bokiem" ucieka i wzbogaca mieszankę. pojeżdżę jutro z zakręconą i wyjeżdżoną .

a kolektory................

będę psikał i sprawdzę....

ale to już któraś z kolei butelka będzie wypsikanej benzyny na silnik smile.gif

dzięki za odzew

dam znać czy pomogło smile.gif

pozdrawiam

massud

Napisano

> ECU chyba jest sprawny. bo mam 3 i na każdym to samo . chyba ,ze 3

> złe mam

> z butlą już myślałem ,że gdzieś LPG "bokiem" ucieka i wzbogaca

> mieszankę. pojeżdżę jutro z zakręconą i wyjeżdżoną .

> a kolektory................

> będę psikał i sprawdzę....

> ale to już któraś z kolei butelka będzie wypsikanej benzyny na silnik

> dzięki za odzew

> dam znać czy pomogło

> pozdrawiam

> massud

Nie wiem czy pomogę ale mój przypadek był bardzo podobny i obroty leciały w dół czy był zimny czy ciepły... no i pomogła mała rzecz o której wszyscy zapominają czyszcząc krokowca a dokładnie chodzi o małą odmę olejową do której jest podłączony taki wąski wężyk nad grubym wink.gif, jest on wąski a otwór wchodzący jeszcze mniejszy i samo czyszczenie płynem i szmatką nie pomoże trzeba to potraktować jakimś szpikulcem, powietrzem sprężonym i nie zapominać o tym wężyku aby go udrożnić bo się to szybko cała akcja powtórzy wink.gif

No i tyle mi pomogło nawet bardzo i teraz mam spokój wink.gif

Napisano
  • Autor

kolego .poproszę jakiś rysunek ,foto ,dokładniejszą lokalizację:).

może ja po prostu jakiś przeoczyłem

pozdrawiam

massud

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.