Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prośba o poradę / dy

Featured Replies

Napisano

Zwracam sie do was Centomaniacy o poradę.

Chcę zakupić Seicento, podejrzewam że rocznik 99 ponieważ to będzie mój pierwszy samochód taki własny własny no wiadomo że studenci krocie nie zarabiają więc dla młodej kobietki w sam raz..

No ale, prosiłabym o porady na co zwrócić uwagę przy kupnie, no i jeśli się orientujecie w cenach aut tychże to również proszę o informacje.

Liczę na waszą pomoc, a znając autokącikową życzliwość właścicieli innych aut, jestem niemalze pewna ze i Wy okazecie sie kolezenscy i pomozecie..za wszelkie informacje będę very very wdzięczna smile.gif

pozdrawiam serdecznie i pewnie niedlugo do uslyszenia na stale biglaugh.gif

p.s. jesli można to prosiłabym też o jakies porownianie z cinquecento bo nad tym rowniez sie zastanawiam, poradzcie cos.. i moze cos wiecej smile.gif

Napisano

ja doradze zebys szukala sobie odrazu autka z silnikiem 1,1, jest duzo zwawszy, a spalanie takie samo jak w 900

co do sprawdzenia to to co przy kazdym aucie trzeba sprawdzic, ponadto warto zwrocic uwage na stan tylniego zawieszenie i czy sprawdzic czy zbiornik paliwa nieprzecieka

owocnych poszukiwan ok.gif

a jakbys szukala poprzez allegro to zawsze mozesz wrzucic na centomanie linka i spytac co otym myslimy albo czy niezna ktos autka 20.GIF

Napisano

> ja doradze zebys szukala sobie odrazu autka z silnikiem 1,1, jest

> duzo zwawszy, a spalanie takie samo jak w 900

nie zgadzam się, silnik 900 jest dużo ekonomiczniejszy pod względem spalania od 1.1 waytogo.gif

Napisano

jeśli chcesz kupić SC to szukać tylko 1.1 , 900 duzo pali jak na taki mały motor.A porownanie z CC to takie ze do CC leje 5-6 litrow i robie na tym przynajmniej 100km tyle ze 700-setka i to w cyklu miejskim 270751858-jezyk.gif

Napisano

> nie zgadzam się, silnik 900 jest dużo ekonomiczniejszy pod względem

> spalania od 1.1

wiesz co to naprawde zalezy od egzemplaza, moja 900 rzeczywiscie palia bardzo malo, zwlaszcza po zrobieniu glowicy przez szarego, ale naprzyklad 900 mojej kobity pali wiecej od mojego 1,2

Napisano

> spalania od 1.1

mi 9seta palila tyle samo co teraz 1.1 zeby.GIF

Napisano

> spalania od 1.1

A niech mi kolega powie pod jakim wzgledem,chyba ze mowa jest o trasie,ale jeśli kolezanka bedze dojezdzać na uczelnie i bedzie to trasa po zakorkowanym mieście to spalenie jej wyjdzie około 8 litrow sick.gif

Napisano

Proponuję udać się do Sprzedającego z jakimś znajomym mechanikiem lub kimś kto się zna na autach. Mechanior zrobi rekonesans i stwierdzi czy warto kupić samochodzik. Warto też podjechać na stację diagnostyczną, dać Panu Diagnoście na jakąś flaszeczkę i poprosić o "nieoficjalny" przegląd, wtedy czarno na białym wyjdzie co jest zużyte i co się w niedługim czasie nadaje do wymiany z częsci eksploatacyjnych.

Pozdrawiam i życzę pomyślnego zakupu! waytogo.gif

Napisano

Jeśli nie masz znajomego mechanika, możesz podjechać do ASO. Tam dosyć dokładnie sprawdzą Twój samochód. Ja gdy wybrałem już samochód (CC 1.1) to umówiłem się z właścicielką że podjedziemy do ASO i jeśli wszystko będzie OK. i będzie się zgadzało z tym co mi powiedziała o tym samochodzie to kupuję go i pokrywam koszty ASO a jeśli nie to kosztami dzielimy się po połowie. Pomysł wydaje mi się o tyle dobry że wiemy że obydwie strony traktują się poważnie i są zainteresowane. Z doświadczenia mogę powiedzieć że jeśli ktoś ma coś do ukrycia to na słowo ASO reaguje alergicznie wink.gif

Koszty przegląd przed kupnem wyniósł mnie niecałe 200 zł. Na tą cenę składają się dwa elementy:

100zł (około) to jest przegląd mniej więcej taki jaki robi się na badaniach technicznych,

100zł (około) to był koszt podpięcia się do komputera

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> A niech mi kolega powie pod jakim wzgledem,chyba ze mowa jest o

> trasie,ale jeśli kolezanka bedze dojezdzać na uczelnie i bedzie

> to trasa po zakorkowanym mieście to spalenie jej wyjdzie około 8

> litrow

bedzie dojezdzac i na uczelnie i do pracy pewnie wink.gif

dziekuje wszystkim za porady, teraz mam wiecej czasu wiec biore sie za ostre poszukiwania, mam nadzieje ze podpowiecie cos jak dorzuce tu pare linkow, moze bedzie jakis znajomy samochod

pozdrawiam 20.GIF

Napisano

Jest kilku centomaniaków w Wawce... Z pewnością Ci pomogą sprawdzić autko jak ładnie poprosisz... zlosnik.gif

Prawda chopaki?

Napisano

Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie kupno seja 1.1. Jest bezpieczniejszy od cc, a silnik 1.1 do normalnej jazdy jest w sam raz. Raczej unikaj wersji sporting - często są "mocno ekspolatowane" smile.gif. Jeździłem wcześniej cc903, teraz kupiłem sc 1.1 i powiem że jeśli kupować to tylko 1.1. Mocy więcej a pali mniej. Powodzenia w poszukiwaniach auta, ja szukałem 3-4 miesiące waytogo.gif

Napisano

Ja mogę poradzić sprawdzenie auta w "Stacji konotroli pojazdów" Jeśli sie gościu zgodzi żeby jechać na stacje kontroli i powiesz mu że zapłacisz mu za benzyne i jeśli wszystko będzie oki to go weźmiesz to pierwszy dowód na to że nikt nie ma nic do ukrycia. Po drugie za taką kontrolę i przegląd zawieszenia napłacisz może z jakieś 10 może 20zł a koleś Ci wszystko powie co i jak tam funkcjonuje i działa i co trzeba będzie wymienić już a co za niedłogo. A poza tym, sprawdzić czy w pojemniku na płyn chłodniczy nie znajduje się biała maź, jeśli takowy jest tzn że uszczelka pod głowicą najprawdopodobniej będzie do zrobienia a to koszt dodatkowy ok 500zł :/ Wtedy mozesz się albo pochandlować albo zrezygnować z autka. Po drugie poprzyglądać się np na śruby przy przykręconych błotnikach czy nie widać czasem przypadkiem innego koloru jeśli tak to znaczy że albo był po lekkiej stłuczce jeśli widać na jednym nadkolu, jeśli jednak widać na dwóch tzn że najprawdopodobniej dzwon :/ Po trzecie sprawdzić czy nie ma różnicy między lampali- tzn włożyć ręke pod tylne światło jedno i drugie jeśli różnica jest dosyć duża to znaczy że coś było tam robione bo serydnie takie auto nie byłoby wypuszczone z fabryki na sprzedaż. Po czrawte sprawdzić czy przy łączeniu blach nie widać jakiś takich masów zalakierowanych np w sejko jak otworzysz klape bagażnika to podnieś ten dywanik co kryje koło zapasowe i sprawdzić czy tam tego nie ma, bo w większości wypadków jeśli ktoś już w sejko wjedzie to kończy się to prostowaniem tylnej części podłogi bo zazwyczaj ona się marszczy i wygina, trzeba ją wtedy wyprostować a to wtedy widać smile.gif Jak jeszcze coś mi się przypomni to Ci napisze smile.gif Pozdrawiam zlosnik.gif

Napisano

> bedzie dojezdzac i na uczelnie i do pracy pewnie

> dziekuje wszystkim za porady, teraz mam wiecej czasu wiec biore sie

> za ostre poszukiwania, mam nadzieje ze podpowiecie cos jak

> dorzuce tu pare linkow, moze bedzie jakis znajomy samochod

> pozdrawiam

odezwij sie napewno znajdzie sie czas zeby pojechać obejrzec auto i przeswietlic doszczetnie

Napisano
  • Autor

> Jest kilku centomaniaków w Wawce... Z pewnością Ci pomogą sprawdzić

> autko jak ładnie poprosisz...

> Prawda chopaki?

hehe moze ladny usmiech wystarczy, a jak sie juz dorobie autka to na jakims spocie by sie ladnie podziekowalo grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> odezwij sie napewno znajdzie sie czas zeby pojechać obejrzec auto i

> przeswietlic doszczetnie

brawo.gif

dziekuje wszystkim za madre porade bardzo bardzo bardzo mam nadzieje ze predko nadejdzie czas aby podziekowac osobiscie rotfl.gif

Napisano

> Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie kupno seja 1.1. Jest bezpieczniejszy od cc,

Seicento ma jakieś dodatkowe wzocnienia yikes.gif ? A może kontrolowane strefy zgiontu yikes.gif ?

> silnik 1.1 do normalnej jazdy jest w sam raz.

Był, jakieś 5 lat temu.

> Raczej unikaj wersji sporting - często są "mocno ekspolatowane" .

I często są najlepiej wyposażone hehe.gif

Napisano

> Chcę zakupić Seicento, podejrzewam że rocznik 99 ponieważ to będzie

> mój pierwszy samochód taki własny własny no wiadomo że studenci

> krocie nie zarabiają więc dla młodej kobietki w sam raz..

Nie wiem jaki masz budżet, ale może warto trochę dozbierać i pomyśleć o nowszym. 8 letni samochód, nie licząc przypadku Wawera hehe.gif z założenia jest trochę wyeksploatowany.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jaki masz budżet, ale może warto trochę dozbierać i pomyśleć

> o nowszym. 8 letni samochód, nie licząc przypadku Wawera z

> założenia jest trochę wyeksploatowany.

standarty asie lekko podwyzszyly wiec licze ze uda sie kupic moze nawet 2001 wink.gif

Napisano
  • Autor

> A tu CENTOMANIAK sprzedaje

> Tu więcej zdjęć tego SC

Dzięki bałdzo, tylko to sa 900 a ja juz zdecydowalam sie ze 1,1 bedzie wink.gif20.GIF

Napisano

Aha i jeszcze jedno można sprawdzić jaki kolor nadkola jest pod kierunkowskazem autka smile.gif On jest zamonotwany tylko na jednej małej sprężynce tak że każdy sobie poradzi z jego ściągnięciem i wtedy też można zobaczyć jak na zgjęciu przy kierunkowskazie wygląda ta blacha, tam też najlepiej widać czy czasem nadkole nie było innego koloru. Ja na to niestety nie zwróciłem uwagi u siebie, jak zmieniałem kierunki zauważyłem że nagkole było niebieskie :/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.