Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nieszczęsne obroty w mk1 POMOCY !!!

Featured Replies

Napisano

Witam posiadaczy mk1 i od razu przejdę do rzeczy.

A mianowicie w moim Puncioku utrzymują się ostatnio znaczne obroty ( bo aż około 1500 - 2000 obr/min ) na biegu jałowym (luzie) . Dzieje się tak zaraz po odpaleniu silnika a nawet jeśli rozgrzeję silnik przejeżdżając kilkadziesiąt kilometrów.

Czasem obroty spadają do normalnej wartości ( około 850 obr/min ) ale tylko na chwile, silnik nierówno pracuje i znowu skaczą do 2000.

Zdarzało mi sie już tak kiedyś ale było to jednorazowe a teraz utrzymuje się to już jakiś 1,5 tygodnia. Gdy puszczam gaz na biegu samochód nie hamuje silnikiem.

Co może być przyczyną takiego zachowania?

POMOCY !!!

Napisano

sprawdzałeś słynną gumkę na lince przy przepustnicy czy nie blokuje linki?

Napisano
  • Autor

> sprawdzałeś słynną gumkę na lince przy przepustnicy czy nie blokuje

> linki?

Tak sprawdziłem jest na swoim miejscu i nie spada przy poruszaniu linką.

Nawet psiknałem trochę wd40 w pancerz bo myślałem że coś sie blokuje. Może to cały przewód ?

Napisano

Sprawdz silnik krokowy, wyczysc z syfu, jak nic nie da to sprobuj podmienic na inny i zobacz czy sie poprawi.

Napisano
jeżeli linka nie blokuje się w swoim pancerzu to może czujnik położenia przepustnicy wariuje, spróbuj jeszcze na zawieszonych obrotach poruszać kablami wiązki za przepustnicą
Napisano

> Sprawdz silnik krokowy

przecież pisze że "Gdy puszczam gaz na biegu samochód nie hamuje silnikiem." więc problem nie występuje tylko na jałowym

Napisano

Zapala się wskaźnik od wtryskiwaczy??

Napisano

Tak nie tylko, ale może być to jedna z przyczyn.

Może weź kogoś, otwórz machę i niech ten ktoś parę razy przygazuje i zobaczysz czy blokuje się coś mechanicznie ( np. zacina się linka ).

Jak kolega wczesniej już tu powiedział, może to być również potencjometr od przepustnicy więc sprawdzić go nie zaszkodzi, a jak masz możliwość podmiany na próbę to najlepiej.

Napisano
  • Autor

> Zapala się wskaźnik od wtryskiwaczy??

Nie, nic poza wyżej opisanymi objawami sie nie dziej.

Napisano

> Nie, nic poza wyżej opisanymi objawami sie nie dziej.

U mnie obroty zawieszały się w okolicach 1500-2000 ale tylko przy rozgrzanym silniku. Do tego zapalała się marchewa grinser006.gif. Powodem takiego stanu był czujnik temperatury płynu chłodzącego (niebieski). Jednak u ciebie dzieje się to dodatkowo przy zimnym silniku więc pewnie nie to. Prędzej chyba potencjometr przepustnicy. Podobno podpięcie pod kompa wykazuje awarie potencjometru.

Napisano

W moim nowym nabytku jest też coś dziwnego.

Zimny - pali się marchewa i trzyma dokładnie 1,5 tys. obr. Po kilku minutach od odpalenia problem ten zanika całkowicie ( występuje przy prawie każdym odpaleniu na zimno, ale też zdarza się że wszystko jest normalnie i marchewa wraz z obrotami odzywają się po 2 min. jazdy ) . Do tego bywa że jak zgaśnie marchewa to obroty skaczą do 3 tys. i tak się trzymają, aż do kolejnego zapalenia się marchewy ( znów 1,5 tys. obr ) lub po prostu mu przechodzi.

Może jutro będę mierzył i kopał, ale najpierw muszę głowicę do Bravy wsadzić smile.gif .

Pozdrawiam

Napisano

> Witam posiadaczy mk1 i od razu przejdę do rzeczy.

Sorry za OFF ale gdzies Ty sie uchowal w tym Knurowie? Tyle razy wygladalem jakiegos znajomego Kacikowicza w okolicy i nic ...az tu nagle icon_eek.gif

Przyjedz na spot do K-c to sprawe sie szybko rozwiaze.

Napisano
  • Autor

> Może weź kogoś, otwórz machę i niech ten ktoś parę razy przygazuje i

> zobaczysz czy blokuje się coś mechanicznie ( np. zacina się

> linka ).

Dziś z rana wszystkie objawy jakby ręką odjął zniknęły ale za to jak wracałem z pracy znowu sie pojawiły angryfire.gif

Linka nie ma żadnych oporów w pancerzu ale okazało sie że jest za bardzo naciągnięta. Poluzowałem ją tak, że odbija ją teraz do końca aż do ogranicznika.

Jutro zobaczę jaki rezultat to dało.

A co do tak wysokich obrotów to czy jest możliwe że auto jest na tzw. ssaniu, które nie chce się wyłączyć i czym może być to spowodowane?

Napisano

> Dziś z rana wszystkie objawy jakby ręką odjął zniknęły ale za to jak

> wracałem z pracy znowu sie pojawiły

I będą się pojawiac nadal - przeczytaj posta kolegi Stig,u mnie było podobnie,tylko bez marchewy,za to zawsze - nieważne czy ciepły czy zimny.Efektem końcowym była niemożnośc odpalenia.Wyjmij wtyczkę z tego czujnika i odpal,pojeździj - zobacz co się bedzie działo.Marchewa będzie świecic,ale jak objawy ustąpią to masz winnego.

Napisano
  • Autor

> I będą się pojawiac nadal - przeczytaj posta kolegi Stig,u mnie było

> podobnie,tylko bez marchewy,za to zawsze - nieważne czy ciepły

> czy zimny.Efektem końcowym była niemożnośc odpalenia.Wyjmij

> wtyczkę z tego czujnika i odpal,pojeździj - zobacz co się bedzie

> działo.Marchewa będzie świecic,ale jak objawy ustąpią to masz

> winnego.

Poszperałem trochę i znalazłem w książce FIAT PUNTO jak sprawdzić i przemierzyć czujnik temperatury płynu chłodzącego.

Pomiar powinien być wykonywany przy odłączonym złączu urządzenia sterującego pomiędzy końcówkami 13 i 16 tego urządzenia.

Czujnik typu: WTS 05 powinien posiadać rezystancję w odpowiednich temperaturach:

-20 - 30 kohma

0 - 10kohma

20 - 5 kohma

40 - 2,5 kohma

60 - 0 kohma

Czujnik typu: WTS 05/01 powinien posiadać rezystancję w odpowiednich temperaturach:

20 - 3540-3950 ohma

50 - 1011-1149 ohma

90 - 252-298 ohma

Natomiast przy podłączonym złączu urządzenia sterującego pomiędzy końcówkami 13 i 16 (czyli bezpośrednio na czujniku) powinno być napięcie 5V

(przy odłączonym czujniku cieczy chłodzącej).

Jeśli jutro pogoda dopisze sprawdzę to i dam znać czy udało mi sie go przemierzyć i z jakim skutkiem wink.gif

Napisano

Jak odłączysz czujnik to sprawdź napięcie,jak będzie dobre to na odłączonym zobacz jak się silnik będzie zachowywał - i będziesz wiedzial smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wielkie sorki że nie pisałem ale miałem pilny wyjazd i dopiero wczoraj wróciłem.

Przemierzyłem czujnik i wszystko z nim w porządku a zawyżone obroty to chyba jednak wina tej zbyt mocno naciągniętej linki. gdy ją poluzowałem okazało się że wszystko działa bez zarzutów. Dziwny to przypadek bo jakoś wcześniej wszystko działało dobrze i nawet nic w nim nie kopałem a tu jakimś dziwnym sposobem linka się naciągnęła.

Zresztą to już nieważne teraz kropek działa tak jak powinien.

Dzięki za współprace i POZDRAWIAM wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.