Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Słychać (klepią) zawory z rana- jaka rada?

Featured Replies

Napisano

witajcie co się robi w przypadku kiedy słychać już zawory jak sobie pięknie grają?pewnie jakiś remoncik - ale co konkretnie i jakie to są koszta?

Napisano

Jak długo klepią? Czy jeśli dodasz gazu to przestają?

Najpierw trzeba sprawdzić ciśnienie oleju, bo poziom za pewne odpowiedni. Jaki olej lejesz?

Napisano

> witajcie co się robi w przypadku kiedy słychać już zawory jak sobie

> pięknie grają?pewnie jakiś remoncik - ale co konkretnie i jakie

> to są koszta?

jaki olej??

ojciec do swojego passata zalal castrola 10w40 magnateca i u niego zaczely klepac rano juz w nastepny dzien po zalaniu, ja tez zalalem identyczny do swojej astry pare dni temu i mi tez rano po zapaleniu klepią, dodam ze na lotosie 15w40 nic mi nie klepalo, spróbuj zmienic olej.

Napisano

> jaki olej??

> ojciec do swojego passata zalal castrola 10w40 magnateca i u niego

> zaczely klepac rano juz w nastepny dzien po zalaniu, ja tez

> zalalem identyczny do swojej astry pare dni temu i mi tez rano

> po zapaleniu klepią, dodam ze na lotosie 15w40 nic mi nie

> klepalo, spróbuj zmienic olej.

Mi na GM Oplowskim 15W-40 tez klepia z rana niewiem.gif

---------------

Astra F -Cc,94/95r,X16XEL,HB,169kkm,Zółta strzała grinser006.gif

Napisano
  • Autor

olej 10W40 GM wcześniej był tez 10W40 ale Shell

279678511-251887487.jpg

post-57104-14352487524588_thumb.jpg

Napisano

> to są koszta?

Jesli klepia kilka sekund na zimnym silniku zaraz po uruchomieniu to jest to normalne o tej porze roku (przejrzyj archiwum kacika z jesieni ubieglego roku). Jesli klepia caly czas to: kiepski/przepracowany olej lub za niski poziom, pompa oleju nie daje odpowiedniego cisnienia, zapchana magistrala olejowa (ktos niedawno podawal opis jak sprawdzic czy caly walek rozrzadu jest smarowany). Mozesz ewentualnie sprobowac zastosowac srodek Wynn's Hydraulic Valve Lifter

Napisano
  • Autor

tak, słychać je tylko z rana jak silnik jest zimny potem na rozgrzanym nic nie słychać

Napisano

> Jesli klepia kilka sekund na zimnym silniku zaraz po uruchomieniu to

> jest to normalne o tej porze roku

nie wydaje nie sie - jestem wlasnie po wymianie oleju jak zwykle zalalem catrol 15w-40 z tym, ze tym razem GTX (nie magnatec) i mi nic rano nie klepie ani po rozgrzanie w/g mnie klepanie zaworow na zimnym silniku to brak oleju ( pare sekund badz minut miie zanim pompa oleju podpompuje do glowicy olej tym bardziej 15w - jest on gesty mimo wszystko nei przejmowalbym se tym szczegolnie . ewentualnie mozna sprawdzic wydajnsc pompy oleju. wink.gif

pozdro

Napisano

> tak, słychać je tylko z rana jak silnik jest zimny potem na

> rozgrzanym nic nie słychać

W takim razie nie zawracaj sobie tym glowy wink.gif

Napisano

Zmień olej bo jeśli teraz Ci klepie to co będzie przy ujemnych temperaturach?!

Ja w swoim Lanosie wlałem olej Shell Helix Ultra 10W60 w maju a w październiku musiałem go wylać bo po odpaleniu silnika rozrząd klepał przez kilka sekund pracując na sucho.

Zmieniłem na 5W30 i nastała cisza. Wniosek jest taki że nie każdy olej nadaje się do każdego silnika.

Przy zbyt dużej lepkości nie jest wstanie dotrzeć go samoregulatorów zaworów od razu. Lepszy jest o mniejszej lepkości. Kolega zmienił olej na innej firmy o takich samych parametrach w Vectrze i zaczął mu strasznie dużo go palić mimo że na poprzednim nic nie dolewał.

Pozdrawiam

Napisano

A jesli mi klepią na rozgrzanym silniku i podczas przyspieszania? Słychać je tak na wyższych biegach gdy mocniej wcisnę autku, zaczeło to się po wymianie oleju. Chyba wróce na stary i zobaczę czy coś się zmieni.

Napisano

Mam ten sam przypadek. to normalne. olej musi byc doprowadzony do gornej czesci silnika wiec przez chwile bedzie stukalo zawsze

Napisano

no i widzissz kolego tu sie przejawia nie chec do szukajki tu masz dla przykladu jeden z watkow bite machen

pozdro

Napisano

> no i widzissz kolego tu sie przejawia nie chec do szukajki tu masz

> dla przykladu jeden z watkow bite machen

> pozdro

Już kiedyś kożystałem, niestety nieskutecznie grinser006.gif.

Dzięki

Napisano

> A jesli mi klepią na rozgrzanym silniku i podczas przyspieszania?

> Słychać je tak na wyższych biegach gdy mocniej wcisnę autku,

> zaczeło to się po wymianie oleju. Chyba wróce na stary i zobaczę

> czy coś się zmieni.

Klepią czy dzwonią (jakby kamyczki sypane na blachę) bo to różnica ...

Napisano

> Klepią czy dzwonią (jakby kamyczki sypane na blachę) bo to różnica

> ...

Gdyby dzwoniły to tak właśnie bym napisał grinser006.gif.

Dziś boire się za kręcenie rozdzielaczem załonu, bo napewno nie jest w fabrycznym ustawieniu.

Reszta spraw (przyczyn nierównomiernej pracy) sprawdzana powiedzmy, że na bieżąco grinser006.gif.

Pozdro

Napisano

> Dziś boire się za kręcenie rozdzielaczem załonu, bo napewno nie jest

> w fabrycznym ustawieniu.

> Reszta spraw (przyczyn nierównomiernej pracy) sprawdzana powiedzmy,

> że na bieżąco .

No i dorwałem się do auta, kręciłem w jedną i w drugą strone rozdzielaczem i metodą prób i błędów znalazłem optymalne mejsce, które było nawet zaznaczone (ale w innym miejscu niż fabryczne i mocno opóźnione). Efekt - równa praca, cisza jak makiem (nawet jak wrzuce 4 przy 30km/h cfaniaczek.gif), no i autko jakby żwawsze yikes.gif.

A ja myślałem, że klekot to wina oleju mlot.gif.

Dzięki wielkie za pomoc 20.GIF

Napisano

Gratulacje że się udało!

Ja miałem podobne objawy na różnych olejach w silnku przy którym nie da się przestawić zapłonu, najpierw rozebrałem górę, zregenerowałem głowicę, odpicowałem popychacze, dalej stukał zimny, gorący OK, zabrałem się więc za dół, zdjąłęm panewki korbowe bo był na nich odczuwalny luz, okazało się że są w nieciekawym stanie i w odróżnieniu do zakupionych i zamontowanych nie mają otworu na smarowanie, widocznie nie był potrzebny. Silnik zalałem oplowskim semi-synt i obserwuję, dzisiaj było w garażu 3 stopnie, zapalił i praktycznie brak klepania, zobaczymy co dalej. Koszt operacji : olej, filtr, uszczelka miski i panewki.

Napisano

> to są koszta?

3 rok mi klepią z rana i jakoś nie wpływa to negatywnie na nic.

Napisano

zalezy - wymiana kompensatorów nic moze nie dac , przewaznie wymienic trzeba tylko pompe olejową , bo daje słabe cicnienie

Napisano

> zalezy - wymiana kompensatorów nic moze nie dac , przewaznie

> wymienic trzeba tylko pompe olejową , bo daje słabe

> cicnienie

Ja na razie zalałem tym klik i powiem, że nie tylko ja słyszę różnicę grinser006.gif. Oczywiście zalałem połowę opakowania (na mniej więcej 3l oleju).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.