Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AII - sonda lambda- warjuje?? ; poduszki- gdzie zapłonnik??

Featured Replies

Napisano

Ostatnio kolejny raz podpiołem auto do kompa (screeny w załączniku) i urodziły mi się 2 pytania. Pierwsze to wskazanie O2 Sensor - czyli jak sądzę sondy lambda, które powinny oscylować od 0,2V do 1V. U mnie oscyluje od praktycznie 0V do 0,8 V z tym, że bardzo gwałtownie. Tzn silnik pracuje cały czas na wolnych obrotach, a wartości skaczą w jednej sekundzie bliskie zeru, a następny pomiar bliski maximum czyli 0,8 V i z powrotem niski, wysoki. Czy ktoś wie czy to jest w porządku, czy może powinno zmieniać się wraz z obrotami, a może oscylować wokół jakiejś wartości ??? Autko ostatnio więcej pali co jeszcze bardziej daje mi do myślenia.

No i druga sprawa, czyli temat powracający jak bumerang - poduszki. Wszystkie wskazania w normie (załącznik) czyli blisko 3 Ohm oprócz rezystancji zapłonnika poduszki pasażera. Wszystkie wartości delikatnie oscylują oprócz tej felernej. Tam stoi jak drut 6,60 Ohm i powoduje blokowanie poduch. Czy ktoś się orientuje czy ten parametr dotyczy zapłonnika poduchy bocznej w fotelu, czy pasażera w desce. Mi zdaje się, że w desce, ale nie mogę zlokalizować zapłonnika tej poduchy. Czy ktoś się orientuje gdzie go szukać i którędy do niego zajrzeć ???

Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi i wskazówki bow.gif

pozdrawiam

post-96541-14352487610487_thumb.jpg

Napisano

Sonda tak właśnie ma pracować.

Zapalnik jest wbudowany w poduszkę. Jeśli coś jest nie tak to raczej szukaj na połączeniach kabli.

Napisano
  • Autor

Chodzi o zapłonnik, który daje impuls do zapalnika, który oczywiście jest wbudowany w poduszkę. Z tego co mi się obiło jest montowany gdzieś w okolicy podłużnic i po odkształceniu blachy w wyniku uderzenia daje impuls do odpalenia, ale mogę się mylić. A już na pewno nie mogę go zlokalizować.

Ale dzięki za odp. bow.gif

Napisano

6,6 oma to rezystancja poduszki pasażera w desce - dojdziesz do jej złącza po wymontowaniu schowka.

Sonda pracuje prawidłowo.

Pozdr.

Napisano

> Chodzi o zapłonnik, który daje impuls do zapalnika, który oczywiście

> jest wbudowany w poduszkę.

Zapłonnik to zapalnik, to jest to samo. A ty pewnie szukasz "sensora" wbudowanego w sterownik poduszek - zobaczysz go (sterownik oczywiście, nie sensor), gdy wyjmiesz tylną popielniczkę w tunelu środkowym, ale pełny dopstęp usyskasz, zdejmując cały tunel. Tylko jedna uwaga: uważaj z tym sterownikiem, przy jego obsłudze obowiązują bardzo ścisłe reguły, możesz go niechcący uszkodzić... Jesli nie jest to konieczne, trzymaj się od niego z daleka.

IMHO twój problem polega na zwiększonej rezystancji styku wtyku żółtego przewodu i gniazda w poduszce pasażera. Zalecam czyszczenie chemiczne (Kontakt 60 i Kontakt WL), ewent, podgięcie styków. Przekonasz się o tym, jeśli właczysz ABCom i będziesz obserwował zmiany rezystancji podczas DELIKATNEGO poruszania przewodem poduszki - nie ma przy tym obawy, że nastąpi odpalenie, bo w trybie aktrywnego błędu oraz podczas komunikacji ze sterownikiem zapala sie kontrolka AB, informując, że system jest "nieuzbrojony", tak sądzę.

Zasady bezpieczeństwa przy pracach z poduszkami są m. in. tu: link, przeczytaj sobie, żeby nie narobić szkód.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki master waytogo.gif szczerze mówiąc liczyłem że odezwiesz się w tym temacie, bo czytałem wiele wątków związanych z elektroniką z Twoim udziałem począwszy od tech2naPC na którym teraz diagnozuję. Po uważnej lekturze z linka wiele się rozjaśniło i poprzedni mój wydaje się bzdurny a Orochimaru ma rację. Ale po to pytam żeby wyciągnąć wnioski z odpowiedzi.

Co do sterownika systemu, to niestety miałem okazję go wymontować i przeczyścić styki przy okazji uszczelniania nagrzewnicy. Wtedy jeszcze sądziłem, że jest to jednostka sterująca poduszkami, ale za odpalenie odpowiedzialne są czujniki umieszczone z dala od niej. Teraz wiem, że to nie tak.

Jeszcze raz dzięki dla master`a już teraz dam sobie radę. 270635636-JUMP2.gif Jeszcze gdyby ktoś napisał jak dostać się do poduszek w fotelach, to nie byłoby już żadnych tajemnic.

pozdrawiam

Napisano

> Wtedy

> jeszcze sądziłem, że jest to jednostka sterująca poduszkami, ale

> za odpalenie odpowiedzialne są czujniki umieszczone z dala od

> niej.

Jest to prawda dla bocznych poduszek - sensory są w przednich drzwiach.

> Jeszcze

> gdyby ktoś napisał jak dostać się do poduszek w fotelach, to nie

> byłoby już żadnych tajemnic.

> pozdrawiam

Z tyłu fotela trzeba rozpiąć (plastykowe długie na całą wysokość lub szerokość oparcia zatrzaski) pokrowiec u dołu i z boku (od strony szyby) i uzyskujemy dostęp do śrub mocujących poduszkę oraz do złącza elektrycznego.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Jako, że nie lubię wątków bez zakończenia napiszę rozwiązanie.

Odłączyłem poduszkę pasażera i podpiołem auto do ABComa. Nadal w tym samym miejscu (załącznik na początku tematu) wskazywał nieruchome 6,6 Ohma. Z czego wniosek, że to wartość max widziana przez sterownik. Czyszczenie TechnoSolem (miałem pod ręką), podginanie wtyków i w okienku pojawia się pływające 2 Ohmy z kawałkiem. Udane kasowanie błędu techem bananaevil.gif i brak czerwonego światełka na tablicy. Aż dziwnie wygląda.

Jeszcze raz dzięki za pomoc waytogo.gif

pozdrawiam

Napisano

We wtyku poduszki jest malutka cewka, pewnie to ona ma rezystancję 6,6 oma. Wskazuje to na sprawny przewód.

Pozdr.

Napisano

> Sonda tak właśnie ma pracować.

Czy jeśli sonda na benzynie oscyluje pomiędzy wartościami 0,2 - 0,8 V, to takie właśnie parametry emulacji sondy lambda powinny być ustawione na benzynie, czy nie koniecznie? Pytanie też dotyczy silnika X16SZR.

Pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.