Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mega wyciek wody

Featured Replies

Napisano

Panowie pomocy.

Po uruchomieniu silnika woda znika w oczach godzina pracy silnika i zbiornik pusty.

Mykam praca/dom i po kazdej rundce odkrecam nakretke zbiorniczka zeby uwolinc powietrze (zniwelowac cisnienie w ukladzie). Wtedy wode mam 2do3dni w zbiorniczku, gdybym tego nie robil to zbiornik pusty codziennie.

Najgorsze jest to ze nie widac z kad leci, samochod mechanik mial pol dnia do dyspozycji i rozlozy rece.

Dywaniki suche, pompa wody wymieniona niedawno z rozrzadem ale cieklo przed nia i cieknie dalej nawet sie porwalem na UPG ale takze nie pomoglo, chodnica sucha, silnik suchy, woda bez oleju, olej bez wody. Jedynie zbiornik juz usyfiony czerwonym nalotem z czerwpnego plynu no i moze trochu ponadprogramowo leci para z wydechu.

Mocy niebrak, ogrzewanie dziala, wszystko jest niby idealnie poza tym ze woda ze zbiornika znika confused.gif

Jakies pomysly, uwagi? Piach w bak i do rzeki? Czy jeszcze jest szansa cos z tym zrobic? buu.gif

Napisano

> Mykam praca/dom i po kazdej rundce odkrecam nakretke zbiorniczka zeby

> uwolinc powietrze (zniwelowac cisnienie w ukladzie).

To jest podejrzane że masz takie duże ciśnienie w układzie. Może zacznij od wymiany korka od zbiornika wyrównawczego?

Napisano

w mojej ocenie płyn wcale nie ucieka na zewnątrz ... duże ciśnienie o którym piszesz też nie wynika z pracy układu chłodzenia . Wygląda mi to na poważniejszą awarię niż upg ale na razie wstrzymam się z diagnozą , poczekam co inni napiszą hmm.gif

Napisano

> w mojej ocenie płyn wcale nie ucieka na zewnątrz ... duże ciśnienie o

> którym piszesz też nie wynika z pracy układu chłodzenia .

> Wygląda mi to na poważniejszą awarię niż upg ale na razie

> wstrzymam się z diagnozą , poczekam co inni napiszą

czyżbyś podejrzewał pękniętą glowice? całkiem wydaje sie to możliwe......niestety. ale to jeszcze nic pewnego

Napisano

skoro kopci na biało to obstawiam UPG. narazienie ma co straszyć poważniejszymi awariami uważam

edit.

a ha uszczelka już wymieniona. czyli sprawy mają się gorzej niż myslałem. Trzebaby wymontować głowice i sprawdzić szczelność

Napisano

tak jak juz napisano korek od zbiorniczka płynu do sprawdzenia ewentulanie kupic nowy male koszty w porównaniu z wymianą upg, sprawdz węże, sprawdż olej czy ci przypadkiem nie przybywa, jesli pod korkiem oleju jest maź a jezdzisz na długich trasach stawiam na upg, jak kopci na bialo nawet po długiej jeździe z wydechu jest czuć glikol na 100% uszczelka. Ja to już przerabiałem wink.gif

Napisano

u mnie były w identycznym silniku identyczne objawy - wyciek totalny - zero śladow. Uciekał płyn pomiędzy obudową termostatu a głowicą. Sciekał po bloku i dalej jakoś rozpływał sie po sankach a w czasie jazdy wyparowywał. Wymiana oringu za 3 pln pomiedzy głowicą a obudową termostatu zakończyła problem

Napisano

> u mnie były w identycznym silniku identyczne objawy - wyciek totalny

> - zero śladow. Uciekał płyn pomiędzy obudową termostatu a

> głowicą. Sciekał po bloku i dalej jakoś rozpływał sie po sankach

> a w czasie jazdy wyparowywał. Wymiana oringu za 3 pln pomiedzy

> głowicą a obudową termostatu zakończyła problem

kolega xymox odpisal na mojego posta jakis czas temu, mi tez cieklo na postoju jak przewody byly zimne, teraz wyciekanie jakos ustalo, ale przy wycieku koles z aso stwierdzil ze cieknie gdzies z rurki metalowej przy termostacie (ale nie dawal gwarancji ze stamtad bo zanim dojechalem z tym do ASO to co bylo mokre, wyparowalo)

Napisano
  • Autor

UPG wymienione bylo z tego wasnie powodu i nie zalatwilo sprawy, korek na zbiorniczku tez wymieniony tak jak i termostet.

Woda po odpaleniu silnika znika w oczach godzina pracy i pusty zbiornik z wydechy az tak bardzo nie paruje ale jak na takie ubytki wody powinno bardziej(tu obstawiam przedmuchanego kata). Ciesnienie w wezach normalne.

Jak odkrecam kurek od zbiorniczka to mi lekko spalinami zalatuje. Praca-dom 50km i zbiornik pysty. Jesli to cos z blokiem/glowicá to niepowinno byc jakis objawów? Bo ja nic nie odczulem, silnik normalnie kreci. Olej lekko kremowy ale to byc moze ze jedynie praca-dom zimny silnik (jesien), a jak cieply to wody musze dolewac. Z takim silnikiem to wole dalej jak do "biedronki" nie jechac.

Jakies sugestie? Bo nie wiem co robic frown.gif

Napisano

> UPG wymienione bylo z tego wasnie powodu i nie zalatwilo sprawy,

> korek na zbiorniczku tez wymieniony tak jak i termostet.

> Woda po odpaleniu silnika znika w oczach godzina pracy i pusty

> zbiornik z wydechy az tak bardzo nie paruje ale jak na takie

> ubytki wody powinno bardziej(tu obstawiam przedmuchanego kata).

> Ciesnienie w wezach normalne.

> Jak odkrecam kurek od zbiorniczka to mi lekko spalinami zalatuje.

> Praca-dom 50km i zbiornik pysty. Jesli to cos z blokiem/glowicá

> to niepowinno byc jakis objawów? Bo ja nic nie odczulem, silnik

> normalnie kreci. Olej lekko kremowy ale to byc moze ze jedynie

> praca-dom zimny silnik (jesien), a jak cieply to wody musze

> dolewac. Z takim silnikiem to wole dalej jak do "biedronki" nie

> jechac.

> Jakies sugestie? Bo nie wiem co robic

spaliny w zbiorniczku, olej kremowy - wygląda że to bedzie problem uszczelki pod głowicą, może poprzednio została źle położona?

Napisano
  • Autor

> Też tak myślę.

Czyli jechac do kolesia i niech rozkreca silnik jeszcze raz?

Ale co z tá wodá gdzie ona by sie podziewala? Bo z rory az tak bardzo na taki ubytek to nie kopci.

Napisano

Możesz jeszcze zdjąć obudowę rozrządu i sprawdzić czy nie cieknie pompą wody. Jeśli nigdzie nie widać wycieku, ani krystalicznych wykwitów z płynu to niestety trzeba zdjąć głowicę, sprawdzić czy nie jest pęknięta i wymienić UPG jeszcze raz. Na twoim miejscu pojechałbym do tego co robił remoncik i powiedział o co biega. Niech szuka nieszczelności, albo w ramach gwarancji rozbiera jeszcze raz.

Napisano
  • Autor

Wiéc, pojechalem do mechaniora. Rozebral silnik tzn sciagnol glowice. 4cylinder mokry, zawory,swieca w kolektorze woda, prawdopodobnie juz nie palil na ten cylinder bo i spalanie podskoczylo do 15l/100km.

Twierdzi ze uszczelka dobra i nie widac zeby sie gdzies przelewalo. (uszczelke zamawial sam). Twierdzi ze mam pekniety blok i woda przedostaje sie do cylindra.

Moze tak byc? Co dalej z tym problemem? Jakies sugestie?

Dopiero wykrecone równe 102kkm buu.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.