Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto 1 1.1 i gaz...

Featured Replies

Napisano

Witam, mam okazję kupić takie autko w dobrych pieniądzach i z pewnych rąk. Jak przedstawia sie taka konfiguracja? czy te silniki dobrze znoszą gaz..?? i jeszcze jedna sprawa, samochód ma podobno założone jakie ograniczenie na gazie ze spala w miescie ok 5-6l. o co może chodzić z tym ograniczeniem??

Napisano

1.1 fire znosza gaz bardzo dobrze. natomiast jezeli pali w miescie tak malo (powinien ~9) to znaczy, ze wlasciciel cos przekombinowal z ustawieniem instalacji i autku tylko zaszkodzil, nie wiadomo tylko jak bardzo ale ja bym nie ryzykowal kupna.

Napisano

> Witam, mam okazję kupić takie autko w dobrych pieniądzach i z pewnych

> rąk. Jak przedstawia sie taka konfiguracja? czy te silniki

> dobrze znoszą gaz..?? i jeszcze jedna sprawa, samochód ma

> podobno założone jakie ograniczenie na gazie ze spala w miescie

> ok 5-6l. o co może chodzić z tym ograniczeniem??

5-6l to nawet w trasie jest ciezko spalic

ktoś ci jakąs niezłą bajke pocisnoł hahaha.gif

dowiedz sie lepiej jaka to istalacja, bo moze to byc 1 lub 2 generacji

a jesli juz drugiej to z jakim sterownikiem

ogolnie silnik dosc dobrze znosi gaz, ale na spalanie w miescie to bym raczej ok 9 liczył

Napisano

Ja przejechałem Puntem I 1.1 na gazie ponad 200 000 km bez najmniejszych problemów.

Sęk w tym, że sam zakładałem i regulowałem instalację, więc może stąd brak uwag i kłopotów.

Sterownik Bimgo S (mój ulubiony smile.gif), reduktor Emmegas

W mieście palił ok 9 litrów w strasie przy spokojnej jeździe ok 7,5l (gazu oczywiscie).

Jeżeli ktoś skręcił instalacje tak że pali po miescie ok 6litrów, to zrobił mu straszna krzywdę i podszedłbym do zakupu szczególnie ostrożnie.

Napisano
  • Autor

...wiesz generalnie to ja jeszcze nawet nie widziałem samochodu, bo jak na razie wszystko załatwia mój tato...dziś jade do domu to sie wszystko wypytam, poogladam i wtedy sie zobaczy...jak cos to przecież zawsze mozna przeprogramować instalke...

Napisano
  • Autor

> Ja przejechałem Puntem I 1.1 na gazie ponad 200 000 km bez

> najmniejszych problemów.

> Sęk w tym, że sam zakładałem i regulowałem instalację, więc może stąd

> brak uwag i kłopotów.

> Sterownik Bimgo S (mój ulubiony ), reduktor Emmegas

> W mieście palił ok 9 litrów w strasie przy spokojnej jeździe ok 7,5l

> (gazu oczywiscie).

> Jeżeli ktoś skręcił instalacje tak że pali po miescie ok 6litrów, to

> zrobił mu straszna krzywdę i podszedłbym do zakupu szczególnie

> ostrożnie.

...a mam jesczze pytanie, jak sie auto zachowywało?? bardzo było słabe czy jakoś w mierę przyśpieszało ?? dało rade bez problemy w 5 osób jechać i co jeszcze wyprzedzić?? duża była różnica w dynamice na gazie i benzynie..?? hmm.gif

Napisano

> ...a mam jesczze pytanie, jak sie auto zachowywało?? bardzo było

> słabe czy jakoś w mierę przyśpieszało ?? dało rade bez problemy

> w 5 osób jechać i co jeszcze wyprzedzić?? duża była różnica w

> dynamice na gazie i benzynie..??

przeciez to zalezy od instalacji, i ustawienia więc wogole bez sensu pytasz

napewno jest słabszy niz na benzyna

Napisano
  • Autor

> przeciez to zalezy od instalacji, i ustawienia więc wogole bez sensu

> pytasz

> napewno jest słabszy niz na benzyna

...wiesz pytam bo nigdy nie miałem auta z gazem i w mojej rodzinie też nigdy gazu nie było...jestem laikiem więc pytam... ok.gif

Napisano

...jak cos to

> przecież zawsze mozna przeprogramować instalke...

Tylko pytanie jakie "szkody" wyrządziło dla silnika takie "ekonomiczne" jeżdżenie ?

Ja bym raczej takiego samochodu nie kupił , bo jest olbrzymia szansa że niedługo będzie czekał (nie tani) remont silnika ...

Napisano

> ...wiesz generalnie to ja jeszcze nawet nie widziałem samochodu, bo

> jak na razie wszystko załatwia mój tato...dziś jade do domu to

> sie wszystko wypytam, poogladam i wtedy sie zobaczy...jak cos to

> przecież zawsze mozna przeprogramować instalke...

Widziałeś kiedyś spawacza z palnikiem acetylenowo tlenowym? Żeby ciąć metal spawacz zmniejsza ilość acetylenu a zwiększa ilośc tlenu - czyli defacto robi ubogą mieszankę. Płomień zmienia się z dużego pomarańczowego na mały niebieski z bardzo wysoką temperaturą. Jeżeli ktoś ustawił bardzo ubogą mieszankę (w zasadzie to możliwe tylko na prymitywnej I generacji) to jedził na takiej właśnie "spawarce". Jak wygląda teraz silnik od wewnątrz tylko sobie wyobraź.

Więc pewnie ten ktoś ściemnia coby łatwiej sprzedać auto (sam nie wiedząc że sobie szkodzi) albo za chwilę tym silnikiem nie będzie się dało jeździć. Nie ma żadnych ograniczników żeby auto na gazie spalało mniej - jedynym ogranicznikiem to cegła pod pedałem przyspieszania, ewentualnie duży kapelusz zlosnik.gif

Napisano

> ...a mam jesczze pytanie, jak sie auto zachowywało?? bardzo było

> słabe czy jakoś w mierę przyśpieszało ?? dało rade bez problemy

> w 5 osób jechać i co jeszcze wyprzedzić??

Tak z założenia Punto 1.1 nie jest demonem szybkości i przyspieszeń nawet na benzynie. Ja jeżdziłem głównie w 2 osoby i w trasie dało sie wyprzedzać. Realna prędkość w trasie to ok 110 i raczej nie więcej. żeby wozić w trasie 5 osób to auto wielkości Punto raczej sie nie nadaje.

duża była różnica w

> dynamice na gazie i benzynie..??

Różnica oczywiscie była, ale nie jakaś straszna. Kultura pracy na gazie była za to wieksza niz na benzynie.

Mi paranetry tego auta nie przeszkadzały, bo nidgy nie próbowałem się ścigać.

Napisano

witam !

jeżdze punto jak w opisie i powie krótko: w mieście spalanie mam w granicach 10.5 litra lpg (dobrej jakości jak shell, statoli, bp) i niżej zejść sie POPROSTU nie da ! A ostatnio przy yum jednym wielkim korku z jakim warszawiacy mają do czynienia spala o dobry litr więcej. W trasie, w naszych realiach, wynik rzędu 8 litrów lpg to wyczyn, przy założeniu, że jeżdzimy na mieszance stechiometrycznej, a nie grzaniu głowicy na skręconym reduktorze !

Pozdrawiam !!!

Napisano

> W mieście palił ok 9 litrów w strasie przy spokojnej jeździe ok 7,5l

> (gazu oczywiscie).

IMHO sporo zlosnik.gif

Mi w mieście swojego czasu spalał średnio 7,8 LPG.

Maxymalne spalanie tego autka to A4, stała V-160 km/h 8,9 LPG.

Napisano

> IMHO sporo

> Mi w mieście swojego czasu spalał średnio 7,8 LPG.

> Maxymalne spalanie tego autka to A4, stała V-160 km/h 8,9 LPG.

to chyba równiez miales za uboga mieszanke bo przy 160ciągle 8,9 to juz totalna bajka

jechałem dwa razy taką trasę nie schodząc ponizej 160 nigdy, generalnie cały czas z gazem w podłodze na trasie wrocław-katowice oczywiscie nie punto a cinquecento

1 raz silnik 1,1spi spalanie 12l/100km

2 raz silnik 1,1 z górą od punto 1,2mpi i wyszło 11,3l/100km

jeszcze te 7,8 l w mieście to moze i by było ale zalezy jakie miasto i jaki kto kapeluszniczy styl jazdy ma

Napisano

> to chyba równiez miales za uboga mieszanke bo przy 160ciągle 8,9 to

> juz totalna bajka

Nie wątpie ... teraz bratu po mieście pali ok. 9 literków czyli +- tyle ile mi w marei a silnik o 0,5 większy zlosnik.gif

Mówie jak było, jechałem tak pare razy bo sam nie wierzyłem, but w podłodze i raz był pełen załadunek, raz puste auto, spalanie było +- 0,2 l LPG.

> jeszcze te 7,8 l w mieście to moze i by było ale zalezy jakie miasto

> i jaki kto kapeluszniczy styl jazdy ma

To byłe uśrednione spalanie, za styl jazdy naweno przyjąć nie można było kapelusza, zazwyczaj takie połączenie dynamicznej jazdy z oszczędnościa skromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.