Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parownik w szereg czy wymiana trójników?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Ostatnio zauważyłem, że mi płyn chłodniczy spierdziela przy trójnikach i mam zamiar cos z tym zrobić. I tu mam dwie opcje:1 -wymiana trójników i węży, 2- wpiecie parownika w szereg z przepustnicą. Moje pytanie brzmi czy warto zamieniac polącznie z równoległego w szeregowe czy sie nie bawic i wymienic te trojniki za grosze. Czyałem że jak parownik jest w szereg to szybciej wnętrze się nagrzewa , więc czemu nie robią tak gazmani od razu? W 90% instalacji parownik jest zawsze podłączony rownolegle. Są jaies skutki uboczne ukł. szeregowego? (Gdzies czytałem że w takiej kombinacji komuś ogrzewanie przerywało czy coś)

Proszę o łopatologiczne wyjasnienie zagadnienia.

Z góry dzieki i pozdrawiam

Napisano

Trójniki jak zmieniac to na metalowe - z plastikowych zawsze w końcu cieknie.

Napisano
  • Autor

> Trójniki jak zmieniac to na metalowe - z plastikowych zawsze w końcu

> cieknie.

Taki mam tez zamiar smile.gif

Napisano

> cieknie.

To u mnie jakieś dziwne trójniki siedzą. Plastikowe, te same od 7 lat, parokrotnie zmieniałem w tym czasie parownik i próchniejące węże do parownika i jakoś nic nie cieknie.

Podłączanie w szereg z ogrzewaniem przepustnicy może dać nieciekawy efekt. Do ogrzewanie przepustnicy nie potrzeba zbyt dużo ciepła i wewnątrz przelot może być skryzowany. Miałem przykład na swoim kolektorze ssącym gaźnikowym. Dopływ bezpośrednio z głowicy kanałem wielgaśnym jak krater wezuwio, odpływ przewodem gumowym takiej samej średnicy jak do nagrzewnicy czy parownika. Tymczasem wewnątrz zabudowana kryza z dziurką na kilka mm średnicy. Nie próbowałem, ale gdybym do tego przewodu podłączył w szereg parownik to przymarzanie miałbym pewne jak w banku.

Napisano

> To u mnie jakieś dziwne trójniki siedzą. Plastikowe, te same od 7

> lat,

Dziwne, może siakieś amerykanckie masz wink.gif

parokrotnie zmieniałem w tym czasie parownik i próchniejące

> węże do parownika i jakoś nic nie cieknie.

> Podłączanie w szereg z ogrzewaniem przepustnicy może dać nieciekawy

> efekt. Do ogrzewanie przepustnicy nie potrzeba zbyt dużo ciepła

> i wewnątrz przelot może być skryzowany. Miałem przykład na swoim

> kolektorze ssącym gaźnikowym. Dopływ bezpośrednio z głowicy

> kanałem wielgaśnym jak krater wezuwio, odpływ przewodem gumowym

> takiej samej średnicy jak do nagrzewnicy czy parownika.

> Tymczasem wewnątrz zabudowana kryza z dziurką na kilka mm

> średnicy. Nie próbowałem, ale gdybym do tego przewodu podłączył

> w szereg parownik to przymarzanie miałbym pewne jak w banku.

Jak puszczać w szereg to raczej z nagrzewnicą. Tylko że niektóre mają zamykany dopływ. Dlatego nie wszędzie sie tak da. No i ważne żeby podłączyć reduktor do wyjścia z nagrzewnicy.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Dziwne, może siakieś amerykanckie masz

> parokrotnie zmieniałem w tym czasie parownik i próchniejące

> Jak puszczać w szereg to raczej z nagrzewnicą. Tylko że niektóre mają

> zamykany dopływ. Dlatego nie wszędzie sie tak da. No i ważne

> żeby podłączyć reduktor do wyjścia z nagrzewnicy.

Ja przeczytalem na jakims forum wypowiedz gazownika. Twierdzil ze on podlacza grzanie pod przelew do zbiorniczka wyrownawczeg. Zmienilem natakie podlaczenie w swoim espace i jak narazie jest super. parownik nagrzewa sie nawet szybciej niz to mialo miejsce przy podlaczeniu rownoleglym do nagrzewnicy. A najbardziej jestem zadowolony ztego ze mam gorace powietrze z nagrzewnicy anie jak przedtem tylko ciut ciut izima sie marzlo.

Napisano

> Ja przeczytalem na jakims forum wypowiedz gazownika. Twierdzil ze on podlacza grzanie pod przelew do zbiorniczka wyrownawczeg.

> Zmienilem natakie podlaczenie w swoim espace i jak narazie jest super. parownik nagrzewa sie nawet szybciej niz to mialo miejsce przy podlaczeniu rownoleglym do nagrzewnicy. A najbardziej jestem zadowolony ztego ze mam gorace powietrze z nagrzewnicy anie jak przedtem tylko ciut ciut izima sie marzlo.

Zacznę od pytania jakie to auto albo raczej jak ma rozwiązany układ chłodzenia?

Bo zazwyczaj powrót do zbiorniczka jest za termostatem, a ten otwiera się dopiero po nagrzaniu silnika, więc przełączanie na gaz może nastąpić po przejechaniu znacznie dłuższego odcinka drogi. A co za tym idzie - więcej jedziesz na benzynie a mniej na gazi i oszczędności mniejsze ...

Napisano

> cieknie.

jja się zastanawiałem nad zmiana trójników na miedziane przykładowy z allegro . Ewentualnie czy możesz podać typ / model / oznaczenie trójnika z "metalu" (do wyboru miedz, stal, żeliwo itd itp.) który można zastosować do układu.

Pytam bo tez mi płyn lekko spierdziela na trójnikach.

Chodzi mi tylko to czy te np miedziane są odpowiednie pod kątem wymiarów zarówno średnicy jak i długości na która nakładany jest wąz a potem opaska (czy króciec nie jest za krótki?)

Napisano

Ja się tak tylko zastanawiam...w większości nowych aut chłodnica jest aluminiowa...przeczytałem kilka informacji dotyczących systemów Centralnego Ogrzewania i pisze się tam, że miedź i aluminium źle współgra ze sobą...a w samochodzie...nie stanie się nic jak się wepnie miedziane trójniki do układu gdzie funkcjonuje aluminiowa chłodnica...a co jak i blok jest aluminiowy?

Napisano

> Ja przeczytalem na jakims forum wypowiedz gazownika. Twierdzil ze on

> podlacza grzanie pod przelew do zbiorniczka wyrownawczeg.

> Zmienilem natakie podlaczenie w swoim espace i jak narazie jest

> super. parownik nagrzewa sie nawet szybciej niz to mialo miejsce

> przy podlaczeniu rownoleglym do nagrzewnicy. A najbardziej

> jestem zadowolony ztego ze mam gorace powietrze z nagrzewnicy

> anie jak przedtem tylko ciut ciut izima sie marzlo.

Też tak mam podłączony parownik i jest to montaż ASO po zakupie samochodu, oni chyba wiedzą co robią. Zresztą z gazem nie ma żadnych problemów (na razie, wiem że wcześniej lub później sie pojawią).

Napisano

Lepiej nie mieszać, aluminium z miedzią, jak już to kup mosiężne. A poza tym te co podałeś na linku z allegro to nie bardzo się nadają, już lepszy taki trójnik

Napisano

> Lepiej nie mieszać, aluminium z miedzią

Ale to chyba chodzi o łączenie bezpośrednie, a nie o wstawianie elementów w różnych miejscach układu chłodzenia ...

Przecież często jest tak, że chłodnica jest miedziana, a głowica aluminiowa.

Napisano

Tomto napisał że przelew jest za termostatem .Nic bardziej mylnego.

Można to łatwo sprawdzić otwierając zbiorniczek wyrównawczy zaraz po odpaleniu zimnego silnika i sprawdzić czy płyn się przelewa.

Sprawdzilem- parownik nagrzewa sięszybciej niż na połączeniu równoleglym. Samochód jak pisałem to renault espace 2. silnik 2,2l.

Napisano

Jak nie masz zaworu odcinającego na doprowadzeniu do nagrzewnicy (chyba nie "przepustnicy" cfaniaczek.gif) a masz jak przeprowadzić węże to montuj w szereg za nagrzewnicą.

Ja tak zrobiłem w moim Golfie i gra ok, bo w zimie przy szybszej jeździe mam grzanie. Przy okazji wykorzystałem gotowe kształtki gumowe od nagrzewnicy do Poldolota.

PZDR

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.