Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ile zarobilo na siebie LPG (2003-2007 i 125kkm)

Featured Replies

Napisano

od 2003 mam instalke. Od tego czasu przejechalem na gazie 125kkm. Postanowilem wiec obliczyc dochod tej inwestycji.

Na stronie http://moto.biznes-polska.pl/go/224__statystyki_cen_paliw.html mozna zobaczyc zmieniajaca sie srednia cen paliw w poszczegolnych latach. Niestety nie ma 2006 roku wiec w tym czasie przyjalem srednia 2pln miedzy cena Pb95, a LGP.

2003 +/- srednia miedzy Pb95 a LPG = 2pln

2004 +/- srednia miedzy Pb95 a LPG = 2,2pln

2005 +/- srednia miedzy Pb95 a LPG = 2,2pln

2006 +/- srednia miedzy Pb95 a LPG = 2pln

2007 +/- srednia miedzy Pb95 a LPG = 2,2pln

Spalanie na benzynie przyjmuje 8l/100km, dla gazu 10l/100km

Przebiegi +/- dla roku 2003: 30kkm, 2004: 30kkm, 2005: 30kkm, 2006: 20kkm, 2007: 15kkm

Zysk +/- dla roku 2003: 3840pln, 2004: 4320pln, 2005: 4230pln, 2006: tu nie znam dokladnej roznicy w cenie miedzy paliwami wiec przyjmuje zysk 2700pln, 2007: 1995pln, SUMA = 17085pln

Teraz trzeba od tego odjac koszt montazu instalacji, koszty jej utrzymania (wiekszosc robilem samodzielnie), czestsze wymiany oleju, zmiany w podzespolach instalacji, koszty rozgrzewki auta na benzynie, wyzsze oplaty podczas przegladow, regulacje instalacji (to robilem samodzielnie) i pewnie jeszcze by sie cos znalazlo...

Albo cos poje...łem, albo wlasciciele z instalacja LPG trzepia niezla kase!

Tak czy siak instalka na pewno na remont silnika zarobila (jest w trakcie) hehe.gif

Napisano

> Tak czy siak instalka na pewno na remont silnika zarobila (jest w

> trakcie)

w twoim przypadku to na nowe auto zlosnik.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> w twoim przypadku to na nowe auto

Szykuje sie. Na razie brak godnego kandydata - szrotow nie brakuje...

Napisano

> Szykuje sie. Na razie brak godnego kandydata - szrotow nie brakuje...

wiem cos o tym frown.gif

trudno sprzedać jeszcze trudniej kupic

Napisano

a po co częstsze zmiany oleju?

Napisano
  • Autor

> a po co częstsze zmiany oleju?

Mowi sie, ze przy gazie bardziej zuzywa sie film oleju. Zreszta przy ok 16-18kkm przy odpalaniu bylo juz slychac, ze pomalu ma dosyc...

Napisano

> Mowi sie, ze przy gazie bardziej zuzywa sie film oleju. Zreszta przy

> ok 16-18kkm przy odpalaniu bylo juz slychac, ze pomalu ma

> dosyc...

Co sie zużywa ?? zlosnik2.gif Niby że potem nie ma juz filmu tylko co niby . Jak ty ten brak filmu wysłuchałeś? Może wystarczyło sprawdzic bagnetem czy olej jeszcze jest zamiast go nasłuchiwać? hahaha.gif Sory, że mnie to tak rozśmieszyło ale czy znasz jakieś bardziej fizykalne wytłumaczenie, bo ja o czymś takim pierwsze słyszę. hmm.gif Natomiast za wyliczenia 20.GIF

Napisano

> Mowi sie, ze przy gazie bardziej zuzywa sie film oleju. Zreszta przy

> ok 16-18kkm przy odpalaniu bylo juz slychac, ze pomalu ma

> dosyc...

Gdzie ktos pisal, ze wrecz przeciwnie - poniewaz gaz nie jest ciecza nie wyplukuje go tak szybko jak benzyna...

Napisano

> Gdzie ktos pisal, ze wrecz przeciwnie - poniewaz gaz nie jest ciecza

> nie wyplukuje go tak szybko jak benzyna...

Tak dokładnie, benzyna "zmywa"ponoć film olejowy, gaz nie.

A tak wogóle to gdzieś czytałem że benzyna zanieczyszcza olej, gaz nie. Tu akurat gaz dobrze działa ok.gif

Napisano

> Tak dokładnie, benzyna "zmywa"ponoć film olejowy, gaz nie.

> A tak wogóle to gdzieś czytałem że benzyna zanieczyszcza olej, gaz

> nie. Tu akurat gaz dobrze działa

A druga strona medalu jest taka, ze podobno w cylindrach przy zasilaniu gazem jest troche wyzsza temperatura - bo LPG jako gaz nie chlodzi tak szybko jak benzyna - ciecz...

Napisano
  • Autor

Coz, jesli w jakims temacie nie czuje sie mocny, poddaje sie sugestii - co wyczytam, uslysze ...uwierze. Tu akurat chyba zle zapamietalem, bo to beznzyna bardziej zuzywa film oleju - tak jak piszecie.

Ja zawsze zmianiam olej przy nax 20kkm. Jesli wczesniej, np przy 16kkm slysze po uruchomieniu rano silnika przez ok 2, 3 sekundy halas (poziom oleju jest zawsze ok), to dla mnie znak o wymianie oleju. Gdyby nie wada fabryczna w silnikach 1,4 12V, ktora powoduje czeste zatykanie pajaka smarujacego walek rozrzadu i jego zatarcie, pewnie bym sie nie przejmowal...

Napisano
  • Autor

Nie chodzi o chlodzenie przez ciecz, a przez wyzsza temp. spalania gazu o 50*C. Z biegiem czasu gniazda zaworow czy zawory sie wypalaja. Znam inne osoby, ktore przez to przechodzily. Ale czy sie przejmowac ? Gaz dobrze na siebie zarobil i taki remoncik wliczam w koszta.

Z drugiej strony gaz spala sie inaczej, dlatego powinno uzywac sie wariatorow zaplonu ...w co zainwestuje po naprawie silnika.

Napisano

> Nie chodzi o chlodzenie przez ciecz, a przez wyzsza temp. spalania

> gazu o 50*C. Z biegiem czasu gniazda zaworow czy zawory sie

> wypalaja. Znam inne osoby, ktore przez to przechodzily. Ale czy

> sie przejmowac ? Gaz dobrze na siebie zarobil i taki remoncik

> wliczam w koszta.

> Z drugiej strony gaz spala sie inaczej, dlatego powinno uzywac sie

> wariatorow zaplonu ...w co zainwestuje po naprawie silnika.

Interesuje się tematem wariatora ale przytrzymała mnie informacje, że w nowszych jednostkach z czujnikiem stuku puku wariator nic nie daje bo ECU sam wyprzedza odpowiednio zapłon. Może ma ktoś nt temat jakieś pewniejsze informacje ja wyczytałem to na forum OBD2 .

Napisano

> Nie chodzi o chlodzenie przez ciecz, a przez wyzsza temp. spalania

> gazu o 50*C. Z biegiem czasu gniazda zaworow czy zawory sie

> wypalaja. Znam inne osoby, ktore przez to przechodzily. Ale czy

> wliczam w koszta.

A ile taki remoncik kosztuje?

Napisano
  • Autor

> A ile taki remoncik kosztuje?

ok 1200 z czesciami - tyle przynajmniej mi wyliczyli

Napisano

Coś w tym jest bo silnik na nowym oleju naprawde ciszej pracuje dlatego też staram się wymienić po roku lub max 15-17kkm w zależności co szybciej nastąpi.

Napisano

> Coś w tym jest bo silnik na nowym oleju naprawde ciszej pracuje

> dlatego też staram się wymienić po roku lub max 15-17kkm w

> zależności co szybciej nastąpi.

Wydaje mi sie że jest to subiektywna ocena. Czy nie zdarza wam się że po generalnym sprzątaniu auta wydaje się potem że ono jakby lepiej i ciszej jeździ? - ja często mam takie wrażenie 893goodvibes.gif

Napisano

Gdzieś czytałem jakieś wywody, że tak jest w sumie olej po 20 kkm jest już przepracowany i nie ma takich właściwości smarnych jak nowy nie wspominając o starzeniu się. Przydatność nowego oleju to chyba trzy lata od daty produkcji dlatego na opakowaniu jest data produkcji a nie termin przydatności - ale być może to rzeczywiście autosugestia wink.gif

Napisano

> A druga strona medalu jest taka, ze podobno w cylindrach przy

> zasilaniu gazem jest troche wyzsza temperatura - bo LPG jako gaz

> nie chlodzi tak szybko jak benzyna - ciecz...

Nie ma idealnych paliw, no może prąd, jeżeli mozna je jako paliwo uznać hehe.gif

Napisano

> Gdzieś czytałem jakieś wywody, że tak jest w sumie olej po 20 kkm

> jest już przepracowany i nie ma takich właściwości smarnych jak

> nowy nie wspominając o starzeniu się. Przydatność nowego oleju

> to chyba trzy lata od daty produkcji dlatego na opakowaniu jest

> data produkcji a nie termin przydatności

Tak to racja. Pewnie w laboratorium badając taki olej bez problemu uda się wykazać jego gorsze parametry ale na ucho to wydaje mi się to średnio możliwe.

Napisano
  • Autor

No nie, na pewno nie. Po zmianie oleju jest ciszej, a przy odpalaniu przez 15kkm mam calkowita cisze ok.gifwink.gif Przynajmniej u mnie tak jest...

Napisano

Ale czy

> wliczam w koszta.

wiesz, to tak samo mogles jezdzic na nopb i nie robic remontu;

gaz zaklada sie zeby zaoszczedzic, a skoro chce sie zaoszczedzic - to remont staje sie wybitnie niechcianym wydatkiem...

Napisano
  • Autor

Ale jesli juz koniecznym, nie ma sie wyboru. Jestem z tym pogodzony...

Napisano

> Ale jesli juz koniecznym, nie ma sie wyboru. Jestem z tym

> pogodzony...

ale twoj silnik nie ma 125tys km tylko pewnie wiecej i ten remont nie wynika z samego lpg a z przebiegu ogolnego.

Napisano

> gaz zaklada sie zeby zaoszczedzic, a skoro chce sie >zaoszczedzic - to remont staje sie wybitnie niechcianym >wydatkiem...

jesli sprzedasz auto w odpowiednim czasie (przed remontem) to zaoszczędzisz smile.gif a pozatym zaoszczędzasz o wiele wiecej niz wydajesz na remont więc i tak CI zostanie w kieszeni smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

Witam ,mam takie pytanko-Dlaczego remont?czy coś sie popsuło?Pytam bo mam podobnie jak TY-130kkm na LPG,ogółem 225kkm,silnik 1.4 ie ale w UNO i nagle przestał jeździć na PB i po paru dniach na LPG.Obecnie stoi u mechanika -szukają przyczyn.Mechanik uważa że LPG to śmierć w cierpieniach dla silnika. niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Wyszlo to zupelnie przypadkowo. Mialem odbudowywany gwint swiecy. Opilki dostaly sie pod zawor. Wtedy zrobili inspekcje wnetrza komory spalania kamera. Okazalo sie, ze mam nadpalone gniazda zaworow. Wtedy zdecydowalem sie na planowanie glowicy.

Sprawdz sprezanie kazdego cylindra - wtedy wszystko wyjdzie. Zrobisz to w kazdym warsztacie.

Napisano

> Coz, jesli w jakims temacie nie czuje sie mocny, poddaje sie sugestii

> - co wyczytam, uslysze ...uwierze. Tu akurat chyba zle

> zapamietalem, bo to beznzyna bardziej zuzywa film oleju - tak

> jak piszecie.

> Ja zawsze zmianiam olej przy nax 20kkm. Jesli wczesniej, np przy

> 16kkm slysze po uruchomieniu rano silnika przez ok 2, 3 sekundy

> halas (poziom oleju jest zawsze ok), to dla mnie znak o wymianie

> oleju. Gdyby nie wada fabryczna w silnikach 1,4 12V, ktora

> powoduje czeste zatykanie pajaka smarujacego walek rozrzadu i

> jego zatarcie, pewnie bym sie nie przejmowal...

Ten klekot przez 2,3 sek to napełnianie się hydrauliki popychaczy olejowych i zazwyczaj wystepuje u wiekszości aut jak spada temp otoczenia - no i zależy oczywiście na jakim oleju sie jezdzi mineral,0,5synt czy syntetyk

Napisano
  • Autor

Dokladnie, ale jesli wczesniej go nie slysze, a pojawia sie przy przebiegu oleju ok 20kkm to cos w tym musi byc. Po zmianie jak reka odjal.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.