Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kod 35...było ale....

Featured Replies

Napisano

witam

ostatnio wyskakuje mi błąd 35-niewłaściwa liczba kroków. silnik trzyma wysokie obroty na biegu jałowym.

Na początku oczywiście sprawdziłem silniczek krokowy, nawet podmieniłem z samochodu kolegi i jest to samo. Co jeszcze może być przyczyną takiego problemu??

Napisano

Może to działa tak: obroty są za wysokie, więc silniczek wysuwa grzybek aż do max, ECM stwierdza, że obroty są jeszcze za wysokie, próbuje wysunąć więcej grzybek silniczka, po braku reakcji wywala błąd....

Być może przepustnica ci się nie zamyka do końca, jest brudna. Może gniazdo krokowca jest brudne i przepuszcza powietrze, może nieszczelny jest dolot i obroty za wysokie... Może pęknięty któryś z wężyków podciśnienia... pękniety kolektor dolotowy.... oby nie! Może też jeden z przewodów silniczka przerwany lub wys. rezystancję i silniczek wcale nie działa lub czasami?

Programem ABCom lub Opelscaner można ładnie obserwować ilość kroków silniczka krokowego wolnych obrotów w funkcji prędkości obrotowej silnika... tylko nie wiem, czy obsługują twój silnik.

Pozdr.

Napisano

> Programem ABCom lub Opelscaner można ładnie obserwować ilość kroków

> silniczka krokowego wolnych obrotów w funkcji prędkości

> obrotowej silnika... tylko nie wiem, czy obsługują twój silnik.

opel scanner tak ok.gif

Napisano

> opel scanner tak

ABCom też, w każdym razie u mnie jest, nazywa się toto:

Engine Speed i jest mierzone w [RPM]

Idle Air Control i jest mierzone w [steps].

Oba parametry są na tej samej stronie.

279757210-X16XEL5.jpg

Pozdr.

post-65098-14352487972578_thumb.jpg

Napisano

> ABCom też, w każdym razie u mnie jest,

mówimy cały czas o c18nz? hmm.gif

Napisano

Masz gdzieś nieszczelność w układzie dolotowym. Sprawdź wężyki i uszczelki.

Napisano

> mówimy cały czas o c18nz?

Ja wypowiadam się ogólnie i tylko teoretycznie, być może w tym silniku nie da się wyświetlić tych parametrów.

Nie chciałem, aby posiadacze innych silników niewłaściwie cię zrozumieli (Opelscaner tak, sugerujące, że ABCom - nie) i łatwo zrezygnowali z próby podłaczenia się i diagnostyki. ABCom jest programem prostszym, ale też wyraźnie tańszym hardwareowo i tam, gdzie nie ma potrzeby graficznej prezentacji danych wcale Opelscanerowi nie ustępuje, a nawet w niektórych przypadkach go przewyższa (tak, znalazłem parę rzeczy, które ABCom wyświetla, a Opelscaner nie).

Pozdr.

Napisano
  • Autor

podjechałem dziś do serwisu vauxhall'a i podaje ten numer, a gość mówi, że to jest część bosch'a i oni nie mają katalogu, nie kożystają z tych numerów. Na szczęście był w miarę kumaty i szybko doszliśmy czego mi potrzeba. Po 5ciu minutach przynosi siliczek, ja potwierdzam, że dokładnie taki chce, a on mówi, że to kosztuje 79 funtów shocked.gif

podziękowałem za kłop[ot i wyszedłem, zamówiłem na e-bayu....

Napisano

> zamówiłem na e-bayu....

Po co kupujesz inny silniczek? Przecież podmieniałeś z innego auta i było to samo! Szukaj nieszczelności w dolocie, wyczyść porządnie gniazdo grzybka silniczka, szkoda kasy na silniczek...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Po co kupujesz inny silniczek? Przecież podmieniałeś z innego auta i

> było to samo! Szukaj nieszczelności w dolocie, wyczyść porządnie

> gniazdo grzybka silniczka, szkoda kasy na silniczek...

> Pozdr.

dziwna sprawa wyszla, bo kolega, który dawł mi krokowy do podmiany dopiero potem sobie przypomniał, że jego też nie działa, a wolne obroty miał ustawione tak, że zablokowany miał krokowy i ustawiał śrubą przy przepustnicy...(mógł wcześniej sobie przypomnieć. Potem wzieliśmy mój krokowy do sprawnego auta i było to samo co u mnie. Jutro powinienem mieć nowy to będę pewny, czy to krokowy...

nieszczelności szukałem psikając takim sprayem wlaśnie do tego i bez efektów, więc raczej nie łapie lewego powietrza.

P.S. Kiedyś pisałem, że mój siliczek "stracił" sprężynkę i to pewni dla tego teraz się popsół

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.