Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koszt utrzymania motora...

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam sie nad zakupem motora (ale najpierw i tak musze zrboic prawko). Ciekaw jestem jaki jest koszt jego posiadania?

Ile np. drozej jest utrzymac jakas Honde cb 500 w stosunku do MZty?

Chodzi mi glownie o jakis tani motorek na poczatek...

Moze cos z Waszych doswiadczen....

Dziekuje

Napisano

> Zastanawiam sie nad zakupem motora (ale najpierw i tak musze zrboic

> prawko). Ciekaw jestem jaki jest koszt jego posiadania?

> Ile np. drozej jest utrzymac jakas Honde cb 500 w stosunku do MZty?

> Chodzi mi glownie o jakis tani motorek na poczatek...

> Moze cos z Waszych doswiadczen....

> Dziekuje

Na przykładzie GSX'a :

Komplet nowych opon to około 800-1000 PLN, olej+filtr 120-150 PLN, smar do łancucha 40 PLN (mi wystarczył na 2000km), komplet łańcuch+zębatki około 500PLN (wystarcza od 10 do 30 tys km w zależności od częstotliwości smarowania i stylu jazdy), klocki około 50-90 PLN za komplet na 1 tarcze.

Z przeglądów to dużo robię sam ale np regulacja zaworów i gaźniki to wydatek około 300 PLN.

Przynajmniej ubezpieczenie OC w PZU jest tanie - 110 PLN wink.gif

Napisano

> Na przykładzie GSX'a :

A mógłbyś podsumować ROCZNE koszty utrzymania motorka ?

Napisano

> A mógłbyś podsumować ROCZNE koszty utrzymania motorka ?

Powiem Ci na koniec sezonu wink.gif

A tak już na serio to trzeba spokojnie liczyć się z tym co napisałem, wszystko zależne jest od stylu jazdy i rodzaju motocykla (u jednego łańcuch wytrzyma 30kkm a u drugiego 10kkm, to samo z klockami/gumami).

Napisano

1 - olej (6-12 tyś km) - Motul 5100 10w40 4l - 120 zł

2 - filtr (6-12)- ok 35 zł

3 - powietrza: (18tys km)oryginał ok 180 zł, zmiennik ok 80 zł, K&N 250zł

4 - klocki hamulcowe: (10 ) oryginały ok 150 zł, ferrodo ok 80-90 na jedną tarczę

5 - świece NGK (6-24 kkm) zależnie od średnicy świecy od 10 zł - 40 zł za sztuke (moje 35 zł za sz.)

6 - opony komplecik firmowy (8-12 kkm)(Dunlop, Pirelli, Michelin...) od ok 1000 zł w górę, mniej firmowy komplecik w 500-1000zł sie zmieścisz

7 - łańcuch + zębatki (10-30kkm)- zależy od firmy którą chcesz załozyc od 300 - 600

8 - rozrząd (60 kkm)ok 300 zł łancuszek rozrządu

9 - zawory (6-12-24 kkm) - zależnie od ilosci zworów i sposobu ich regulacji (na płytkah są drozsze) ale od 80 zł - 300 zł

10 - gaźniki (12-24kkm) - pełna obsługa, czyszczenie, ustawianie mieszanki i synchronizacja (zależne od ilosci gaźników) conajmniej 80 zł

11 - płyny ham, płyny do chłodnic itp.(2 sezony albo jak ktos chce to 1) ok 90 zł

12 - smar do łancucha 35 zł

13 - łożysko główki ramy - 150 zł z wymianą

to tak mniejwiecej ... należy to wziaść z lekkim przymrużeniem oka chodź nie wyssałem sobie z palca tych danych

teraz tak dane zalezne od modelu gdzieniegdzie jedna regulacje robi sie przy 6 tys km a gdzie indziej przy 24 tys km. Wszystko sie zmienia zaleznie od serwisu, dbania włąsciciela, stanu poczatkowego motocykla używanego itp. Napewno to nie wyglada tak strasznie że nagle wszystko na raz musisz zrobic. Najwazniejsze to wymieniac olej a reszte robisz cały czas sukcesywnie, zwykle podczas zimy przygotowujac moto do wiosny, ogólnie wszystko tez zalezy ile jeździsz w sezonie

Napisano
  • Autor

Czyli koszt mniej wiecej jak przy samochodzie...

A jak wyglada sprawa przy tanich motorach: MZ, Jawa???

Napisano

> Czyli koszt mniej wiecej jak przy samochodzie...

ogólnie niektóre czynności trzeba robic co sezon bez wzgledu na przebieg. Jest to sprzęt o którego trzeba dbać a będzie długo służył i pewnie przejedziesz każdą podróż bez problemów.

> A jak wyglada sprawa przy tanich motorach: MZ, Jawa???

tego nie wiem

Napisano

> A jak wyglada sprawa przy tanich motorach: MZ, Jawa???

W dwusuwie odpada Ci wymiana oleju, regulacja zaworów, gaźnik masz tylko jeden (i samemu sobie go wyregulujesz oraz wyczyścisz),opony i łańcuch wytrzymają więcej niż tylko jeden sezon itd.

Generalnie mając Zjawę lub MZ'kę główne koszty to Twój czas przy niej spędzony, części i materiały eksploatacyjne można kupić w miarę tanio (np zobacz : http://www.wilmat.torun.com.pl/ )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.